kącik AmiBroker - Warsztat - Forum StockWatch.pl
AD.bx ad0a2
StockWatch.pl
AD.bx ad0b
Witamy Gościa Szukaj | Popularne Wątki | Użytkownicy | Zaloguj | Zarejestruj

1 2 3 4 5 6 7

kącik AmiBroker

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 20 grudnia 2010 21:18:45
tytul moze narazie na wyrost ale kto wie, moze sie rozwinie. Aktualnie mam problem, moze ktos pomoze:
jak zrobic zeby jednen param (i oczywiscie interaktywna jego modyfikacja) wplywal na wykresy na roznych panelach ? Kombinowalem z dyrektywa #inlude ale nie zadzialalo. W skrypcie bazowym dalem cos powiedzmy takiego:

LenIndex=Param("LenIndex",3,2,fiboSize-1,1);
Len = fibo[LenIndex];

i plot na glownym wykresie cenowym. W dalszych skryptach zaciagajacych ten powyzszy dalem oscylatory bazujace na "Len". Skrypty nie zglaszaja bledu ale dobor parametrow dalej jest niezalezny. Jak to rozwiazac ? Podkreslam ze chodzi o niezalezne panele a nie o "styleOwnScale"

Pray
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

blelump
Dołączył: 2009-05-11
Wpisów: 160
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:23:48
Zielarz, AFL to takie owrapowane C. #include jest częścią preprocesora, a w tym wypadku oznacza zainkludowanie jakiegoś nagłówka. Jeśli jesteś programistą, to wiesz, że nie da się w ten sposób zainkludować stanu. Do osiągnięcia tego co chcesz musisz mieć wskaźniki do odpowiednich handlerów. Niestety nigdy na tyle nie zgłębiałem tego softa, aby Ci odpowiedzieć co potrzeba konkretnie. Przypuszczam jednak, że potrzebne będzie grzebanie w bebechach Amibrokera.

blelump
Dołączył: 2009-05-11
Wpisów: 160
Wysłane: 21 grudnia 2010 21:01:34
Teraz ja mam zagadkę: czy jest możliwosć przypięcia tylko jednego wykresu do różnych zakładek? Zmieniając zakładki zmieniają się tylko wskaźniki pod wykresem, a ten (i moja koślawa analiza) jest niezmienny pomiędzy zakładkami.


blelump
Dołączył: 2009-05-11
Wpisów: 160
Wysłane: 22 grudnia 2010 22:29:26
Zielarz, dziś trochę poczytałem API do AFL, obczaj metody STATICVARSET, STATICVARGET. Ciężko mi powiedzieć czy to rozwiąże problem, bo nie wiem jak AB od środka wygląda, ale próbuj.

Monolog prowadzeWhistle .

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 26 grudnia 2010 11:16:25
tak, zmienne statycze to polowa sukcesu ale trzeba do tego dodac jeszcze troche magii OLE.

Przyklad:

skrypt 1: (tytaj sie rusza suwaczkiem)
Kod:
Len = Param("len",10,2,200,1);
Plot(MA(C,Len),"ma",colorRed,styleLine);
StaticVarSet("len",Len);

AB = CreateObject("Broker.Application");
AB.RefreshAll();


skrypt 2: (tutaj sie "sam" zmienia wkres na niezaleznym panelu)
Kod:
Len1 = StaticVarGet("len");
Plot(MA(C,Len1),"Osc",colorBrown,styleLine);


u mnie update nastepuje zawsze po zamknieciu okna parametrow i "czasami" po poruszeniu suwakiem parametru (ale wystarczy zrobic "doklik" i sie update'uje),
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 26 grudnia 2010 11:16

apa-sf
Dołączył: 2009-05-07
Wpisów: 127
Wysłane: 20 stycznia 2011 08:55:50
A ja pozwolę sobie się zgłosić z problemem odnośnie pobierania danych przez Amibrokera. Korzystam z Bre Statici + odpowiedni plugin do amiego. Niestety ostatnio zdaża się, że np gdy wszystkie aplikacje wyłączę po południu o 17, następnego dnia rano program (pomimo poprawnego połączenia pluginu ze statica, statici z rachunkiem u brokera, etc.) nie chce mi uzupełnić danych chociażby es.f po godzinie 17. Jedynie zaczyna rysować aktualną świeczkę (przykładowo o 8 rano).

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 14 lutego 2011 13:35:28
Analizowanie wlasnych tranzakcji ktore popelnilo sie w przeszlosci jest wazne. Brakuje mi tego po przesiadce na ami. Koncepcja jest taka:
1. pobrac logi z tranzakcji ze swojedo DM'a
2. przeparsowac je, a z wyniku wygenerowac skrypt dla AMI
skrypt bylby skanowany raz po aktualizacji danych i bylby postaci
Kod:
if (currentTicker==ticker1ZlogaZTranzakcjami) {
  umiescZnacznikNaWykresieTuATu
} else if currentTicker==ticker2ZlogaZTranzakcjami {
.
.
.
}


Pytanie brzmi - czy da sie to zrobic lepiej ? Macie jakas sprawdzona metode ?
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 14 lutego 2011 13:49

Mario321
Dołączył: 2010-11-29
Wpisów: 1
Wysłane: 14 lutego 2011 14:59:36
dobre dobre

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 14 lutego 2011 21:50:12
ostatecznie zrobilem inaczej, na etapie preprocessingu danych dla ami zapisalem moje tranzakcje w osobnej kolumnie. W imporcie wstawiam te dane w pole AUX1 i wyswietlam. Dziala.
occasion5
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 14 lutego 2011 21:53

tastyfriedchicken
Dołączył: 2011-02-15
Wpisów: 15
Wysłane: 15 lutego 2011 16:02:33
witam, mam dość trywialny problem na amibroker, jesli nałoze (overlay) na wykres ceny jakis wskaźnik to nie da się go później usunąć, chyba ze łącznie z wykresem ceny. A to wiąze sie z utratą wszystkich rzeczy które narysowalem na swieczkach. Oczywiscie gdy wskaznik jest pod wykresem zamykam go bez problemu. Z gory dziekuje za odpowiedz.


tastyfriedchicken
Dołączył: 2011-02-15
Wpisów: 15
Wysłane: 15 lutego 2011 16:04:53
próbowalem usunąć w kodzie (edit formula) ale wtedy usuwa całkowiecie wskaznik z programu...

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 15 lutego 2011 16:07:35
wlasciwie nie wiem czym sie rozni overlay od insert (linked) ale usuwa sie tak samo - prawym PM na labelach w lewym gornym rogu okna + delete costam. Mozna oczywiscie wywalic recznie bezposrednio z kodu.

Edit: juz wiem :) a usuwa sie tak samo jak efekt dragowania a nie jak insert'a
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 15 lutego 2011 16:11

tastyfriedchicken
Dołączył: 2011-02-15
Wpisów: 15
Wysłane: 15 lutego 2011 17:57:18
overlay nakłada wskaznik na wykres natomiast insert pod wykres. Nie mam pojecie co to jest efekt dragowania i jak sie go usuwa jak byś mogł wyjasnic dokładne byłbym wdzięczny. Pozdrawam

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 15 lutego 2011 20:20:41
www.amibroker.com/guide/h_drag...

... a poza tym jest takie powiedzenie :
director RTFM
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

tastyfriedchicken
Dołączył: 2011-02-15
Wpisów: 15
Wysłane: 15 lutego 2011 21:16:31
wiem, masz racje ale nie znalazłem tego w manualu. Dzięki

del-20111222
Dołączył: 2008-09-18
Wpisów: 69
Wysłane: 17 lutego 2011 00:42:47
Zielarz napisał(a):
Analizowanie wlasnych tranzakcji ktore popelnilo sie w przeszlosci jest wazne. Brakuje mi tego po przesiadce na ami. Koncepcja jest taka:
1. pobrac logi z tranzakcji ze swojedo DM'a
2. przeparsowac je, a z wyniku wygenerowac skrypt dla AMI
skrypt bylby skanowany raz po aktualizacji danych i bylby postaci
Kod:
if (currentTicker==ticker1ZlogaZTranzakcjami) {
  umiescZnacznikNaWykresieTuATu
} else if currentTicker==ticker2ZlogaZTranzakcjami {
.
.
.
}


Pytanie brzmi - czy da sie to zrobic lepiej ? Macie jakas sprawdzona metode ?


menu->File->New->Account

nie prościej?

del-20111222
Dołączył: 2008-09-18
Wpisów: 69
Wysłane: 17 lutego 2011 01:07:43
tastyfriedchicken napisał(a):
overlay nakłada wskaznik na wykres natomiast insert pod wykres. Nie mam pojecie co to jest efekt dragowania i jak sie go usuwa jak byś mogł wyjasnic dokładne byłbym wdzięczny. Pozdrawam


Ami ma taki mechanizm ochrony skryptów, który pozwala zachować ich pierwotną tresć. Dlatego polecenie insert powoduje wstawienie wykresu, ale jak zobaczysz na "edit" ścieżkę do aefela, to zobaczysz inny katalog i przed nazwą jeszcze dopisany podkreślnik. Kazda zmiana i zapisanie pliku, powoduje powstanie nowego skryptu w tym folderze z kolejnymi cyferkami typu plik1, plik11, plik111 itd
Katalog Drag&Drop domyślnie jest ukryty, ale można go uwidocznić w parametrach programu.

Polecenie insert linked natomiast wstawia wykres jako link do skryptu oryginalnego i jezeli zrobisz jakiekolwiek zmiany i zapiszesz, to już w tym miejscu jest to na trwale zmieniona zawartość. Dlatego do prób i eksperymentów polecam Insert jako bezpieczniejsze. Zawsze po zmianach mozna użyć polecenia "zapisz jako" i zapisać w pożądanym katalogu pod inną nazwą.

przykład tego samego skryptu wstawionego na dwa sposoby


kliknij, aby powiększyć


Polecenie overlay, powoduje "dodanie", (doklejenie) całej treści skrypty wywołanego na końcu skryptu akurat aktywnego (klikniętego) okna. Usuwanie przez edit i delete blackeye

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 17 lutego 2011 21:35:36
mike05 napisał(a):
menu->File->New->Account

nie prościej?


moge sobie napisac RTFM binky no ale zaimportowac z pliku to tam chyba nie bardzo idzie.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

Zielarz
Dołączył: 2009-05-16
Wpisów: 455
Wysłane: 21 lutego 2011 22:51:37
The Magic OUT3
czy ktos moglby wyjanic prozą jaka wlasciwie idea za tym stoi ? Think
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

apa-sf
Dołączył: 2009-05-07
Wpisów: 127
Wysłane: 18 marca 2011 09:55:37
Prośba o pomoc z początkami w AFL. Chciałbym stworzyć bardzo prosty alert wizualno-dzwiękowy:

Alert 1: Cena wskazanego instrumentu przebija określony poziom od dołu (wzrost),
Alert 2: Cena wskazanego instrumentu przebija okreslony poziom od góry (spadek).

W obydu przypadkach wyskakuje jakiś np dymek systemowy ew. okienko + odtwarzany jest wskazany plik dzwiękowy.

Czy ktoś z was dysponuje takim kodem AFL? Z chęcią bym go przejrzał w celach zapoznawczych (jeszcze nic niedłubałem w AFL).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
1 2 3 4 5 6 7

Nie możesz tworzyć nowych wątków.
Nie możesz odpowiadać w wątkach.
Nie możesz usuwać swoich wpisów.
Nie możesz edytować swoich wpisów.
Nie możesz tworzyć ankiet.
Nie możesz głosować w ankietach.

Kanał RSS głównego forum : RSS

Forum wykorzystuje zmodfikowany temat SoClean, autorstwa J. Cargman'a (Tiny Gecko)
Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,523 sek.

AD.bx ad3a
AD.bx ad3b
AD.bx ad3c
AD.bx ad3d