Temat:
IDMSA
Zahary napisał(a): Bez przesady - spólka pokazała znaczącą dynamikę wyników kwartał do kwartału, a tymczasem nadal jest wyceniana duuużo poniżej wartości księgowej.
Zobacz na średnią rynkową i porównaj do raporty do innych spółek...
Dzisiejsza wyprzedaż to przede wszystkim efekt nastrojów i korekty na szerokim rynku - a nie wyników.
Bo równie mocno spadają spółki, które wyniki podawały w zeszłym tygodniu - ja np. MCI.
Pozdrawiam
Zgadzam się z tym co napisałeś. Raport jest bardzo dobry, szczególnie w porównaniu do innych spółek z branży. Mi chodziło jednak o to, że zarówno ja, jak i zapewne wielu innych inwestorów spodziewało się jeszcze lepszego raportu (wystarczy przeanalizować to forum i wpisy z ostatniego miesiąca :)). Dzisiejsza wyprzedaż to efekt tego, że zamiast super raportu, którego spodziewali się niektórzy mamy raport bardzo dobry - taka jest moja teza odnośnie dzisiejszych spadków. W sumie to może być dobry moment do dokupienia akcji ale mam obawy, czy spadki nie potrwają troche dłużej - zwykle przy takich obrotach jak dzisiaj szliśmy na północ. Be free or die trying
|
|
Temat:
IDMSA
nie rozumiem waszego zdziwienia ;) rynek ostatnimi wzrostami dyskontował prawdopodobnie o wiele lepsze wyniki (sam się spodziewałem nieco lepszych), wyniki okazały się OK (tak jak piszecie), więc ci co załapali się do ciuchci ekspresowej teraz ją opuszczają, zostaną inwestorzy z dłuższą perspektywą ;) Be free or die trying
|
|
Temat:
IDMSA
Nie wiem co się tak wszyscy użytkownicy tego forum uzwięli na jakiś "tajemniczych spekulantów" zmieniających ceny akcji nie w tą stronę, w którą ci użytkownicy by sobie tego życzyli. Nie mówię, że IDM nie ma niczego na sumieniu - tylko to, że co chwilę widzę jakieś powoływanie się na spekulantów (jak nam coś nie pasuje = zwalamy winę na "złych spekulantów"). Taki PRL 2, z tym, że w warunkach giełdowych ;) Warto w tym miejscu przypomnieć etymologię słowa spekulacja. Nie chce mi się szukać w donioślejszych źródłach teraz, więc na szybko z wiki: "Spekulacja – jeden z rodzajów transakcji sprzedaży określonej rzeczy. Celem spekulacji jest osiągnięcie określonego dochodu poprzez wykorzystanie przewidywanych zmian cenowych w określonym czasie pomiędzy danym terminem zawarcia określonej umowy, a jej terminem realizacji." Biorąc pod uwagę sens słowa spekulacja my wszyscy jesteśmy spekulantami, ponieważ przewidujemy zmiany cen akcji i według tych przewidywań je kupujemy/sprzedajemy. ;) Odczepcie się więc od spekulantów szanowni koledzy :) Be free or die trying
|
|
Temat:
IDMSA
HENRY napisał(a):a jesli uwazasz ze kogos poniosły emocje na tym forum ,to jeszcze przekonasz sie ile sa warci Ci złodzieje-nawiasem mówiac co mozesz mówic o emocjach jezeli tyle co kupiłes -a niektórzy tutaj trzymali miesiacami i patrzyli jak pozostałe spółki robiły po 150%,a tutaj te szubrawce robiły z kursem co chciały. I to własnie tym (których poniosły emocje) gratuluje cierpliwosci. A propos ,mówiłem ze po tym odgrzanym kotlecie z "KLUZA",kurs bedzie rósł,po prostu chłopaki chwilowo dali sobie spokój. No właśnie w tym problem - nie wiem o czym mówicie ;) widzę na wykresach jak zachowywał się kurs w ostatnim czasie, co potwierdza Twoje słowa, że osoby, które włożyły kasę w akcje IDMu mogły przeżywać nerwówkę (właśnie względem tego, co działo się z innymi akcjami). Nie rozumiem natomiast dlaczego w tym wszystkim "KLUZA" i zarząd IDMu są "szubrawcami" :) Albo na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski? Chodzi tylko o zachowanie się kursu, czy jest jeszcze jakiś inny "trop" - jeśli tak, to poproszę linka ;) Nie chcę kwestionować tego co tu piszecie, tylko dowiedzieć się na jakiej podstawie tak sądzicie. Pozdrawiam :) Be free or die trying
|
|
Temat:
IDMSA
jeszcze po 2zł dokupiłem, za jutrzejszy dzień pozostaje już tylko kciuki trzymać ;] Be free or die trying
|
|
Temat:
IDMSA
ok, tylko z tego co pamiętam mają narzucone ograniczenie w skupie do 35tys akcji dziennie (przez WZA), a obroty wynoszą już kilkanaście mln dokupujecie? Be free or die trying
|
|
Temat:
IDMSA
ale fuks, wszedłem pare dni temu po 1,5zł teraz tylko wytrzymać nerwówkę w tym i następnym tygodniu (zakładam, że rynki mogą iść troche w dół, byle na IDMie się nie odbiło ;)) A tak apropos wcześniejszej dyskusji o "przekrętach" w IDMie - może ktoś wrzucić jakieś artykuły/linki? Chętnie poczytam w czym problem, choć mam wrażenie, że co niektórych na tym forum poniosły emocje ;) Be free or die trying
|
|