PARTNER SERWISU
kyrbibha
Anglachel

Anglachel

Ostatnie 10 wpisów
I jakoś nie chce wybić się ponad 8 zł

Cały dzień próbowała... :)

Multikos... całkiem możliwe, że spółka chce zbić cenę, aby wykupić własne akcje. W sumie nie spojrzałem na to od tej strony. Co do milionowych zysków to pojawią się najwcześniej w IV kwartale.

Jeśli chodzi o korektę to nie powinna trwać zbyt długo, bo spółka (nawet w przypadku słabych II i III kwartałów) i tak jest niedowartościowana. Co innego jeśli ludzie zaczną panikować.

Nie zaglądam na forum bankiera, bo panuje tam wyjątkowo niski poziom, ale chyba sobie poczytam... ciekawe jakie mięso rozbija się tam teraz o sufit :)

Spadek był spektakularny. Nie miałem niestety okazji go śledzić. Jak wczoraj wróciłem do domu i rzuciłem okiem na notowania, to nieźle skoczyło mi ciśnienie. Nie może to jednak być stały trend. Spółka ma zbyt dobre podstawy, choć info od managementu że nie planują zysków za dwa następne kwartały jest nieco niepokojący. Wszyscy jednak spodziewali się słabszych wyników za ten okres i myślałem że rynek zacznie je dyskontować dopiero później. Wypowiedź z czwartku rozpoczęła tą ślizgawkę. Nie rozumiem dlaczego management strzelił sobie w ten sposób w stopę. Takie informacje wprowadzać się powinno na rynek powoli. Może jednak jest w tym szaleństwie jakaś metoda....

Porównanie AB z Komputronikiem wypada zdecydowanie na korzyść tego pierwszego: C/Z pięciokrotnie niższy, C/P prawie trzykrotnie, zaś EV/EBIT 3 razy większy. Krótko mówiąc nic tylko powinno rosnąć.

Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi jednego z forumowiczów C/WK może być tak niski ponieważ spółka ma duży wskaźnik zadłużenia. Ogólnie tego rodzaju spółki poważnie się lewarują (Komputronik C/WK = 0,63).

Z tego co wiem AB sprzedawało kiedyś swoje akcje funduszom i całkiem możliwe, że to one są odpowiedzialne za duże transakcje sprzedaży. Jak lud umarza to nie ma dyskusji i muszą opychać, a kto inny nagle mógłby wyrzucić 100k papiera?

Co wy na to?

No to klapa. Wykorzystali publikację raportu, aby zrealizować zyski. Ciekawe gdzie się zatrzyma ta ślizgawka w dół.

Ciekawe że zarząd właśnie teraz publikuje słabe prognozy na resztę roku. Widzę tutaj jakąś manipulację.

Przepraszam... miałem oczywiście na myśli "popatrzeć" na komputronik :)

Mam akcje AB i cieszę się z wyników. Nieźle sobie radzą choć branża nie będzie łatwa w najbliższym czasie.

Warto ich potrzymać jeszcze trochę. Wystarczy potrafić na komputronik, którego akcje kosztują już ponad 10 zł, a jest według mnie gorszą spółką.

Krótko mówiąc z nie wychodziłbym zanim dojdą do 15 zł

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 11 stycznia 2013 13:34:06
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,304 sek.

ctyspeix
ksbsxqdr
rpinxwpq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vruyurcx
nwnzhfrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat