d2fan napisał(a):Aukcja hakerów zakończyła się kupnem i obietnicą, że nie będą ponawiać sprzedaży. To dobra informacja ponieważ niezależnie kto to kupił (w najlepszym przypadku CDR) to nie będzie dystrybucji kodów i wrażliwych danych szeroko po sieci. To moim zdaniem pozytywna informacja i powód do odreagowania w górę. A ja muszę przyznać, że jestem wściekły. Bardzo sobie ceniłem tę spółkę i wierzyłem w jej świetlaną przyszłość. Nadal wierzę, że będzie się rozwijać, ale ten wyciek wiele zmienia. Sprzedaż na aukcji się zakończyła, a teraz można składać propozycje sprzedaży bezpośrednio firmom z branży. Szantażysta zawsze tak robi, to nie są ludzie honoru. Dane można powielać w nieskończoność. Konkurencja ma (lub będzie miała) dostęp do narzędzi i rozwiązań, nad którymi CDR pracowało latami i wydało na nie ogromne pieniądze. Jeżeli w czymś mieli przewagę konkurencyjną, to właśnie się ona kończy. Wszystkie ich produkcje stają się wrażliwe na działania hakerów. Wersja multi CP2077 musiałaby być napisana zupełnie inaczej niż bazowa, co jest praktycznie nierealne - za dużo wymaganej pracy, czasu i pieniędzy. Opóźnienie rozwoju gier to dalsze przesunięcie powrotu CP na playstation.
|
|
Jeżeli ktoś nadal interesuje się "szorciarzami", to LIGHT STREET CAPITAL zmniejszył pozycję na CDR z 0,79 do 0,65
|
|
swiezaczek napisał(a):Moderator wez nie usuwaj mego postu - ja chce tylko wiedziec jakie teraz jest minimalne wsparcie zeby wiedziec czy warto podjac ryzyko kupna. Wsparcie zgodne z analizą techniczną niekoniecznie musi być dobrą wskazówką do inwestowania. Jeszcze niedawno wychodziło, że wsparcie jest gdzieś przy 220 zł, tymczasem realnie było to 250 zł. Podaż poniżej 250 była ograniczona, za to popyt był wtedy wyraźny. Krewa sam przyznał, że nie zdążył wejść w CDR przed rajdem w górę, bo jego warunki AT nie zostały spełnione. Teraz wszyscy uważają 250 za wsparcie, nauczeni doświadczeniem. Widać natomiast, że kurs nie chce zejść poniżej 280 i "buja się" w okolicy 290. Na razie. @swiezaczek - powinieneś jeszcze określić swój profil inwestycyjny. Inaczej na Twoje pytanie trudno odpowiedzieć. Chcesz kupić jednorazowo za wszystko na dołku, a potem wszystko sprzedać w jednej transakcji na górce?
|
|
xazer napisał(a):Styczeń był ciężki dla Melvina. Stracili łącznie 53% zarządzanego kapitału: www.marketwatch.com/story/game...Ale zmieniają taktykę i pozyskują nowych inwestorów, zatem pewnie przetrwają. Nie wiadomo tylko czy jeszcze usłyszymy o nich na GPW, bo zmieniona taktyka polegać będzie prawdopodobnie na nieujawnianiu publicznie swoich pozycji (w Europie trzeba być poniżej 0,5%). Moderator:Wpis do usunięcia - brak cytatu; nie dotyczy CDR Do Moderatora: Nie mogę już edytować tego wpisu, zatem mam następujące wyjaśnienia: 1. To, co napisałem pod linkiem to jest właśnie cytat. Nie chciałem cytować po angielsku, napisem własnymi słowami to, co uznałem za warte przytoczenia. 2. Obecność lub nieobecność Melvina na liście KNF była na tym forum szeroko komentowana. Mój wpis to ciąg dalszy. Sugeruję, że teraz fundusze hedgingowe, nawet gdy będą grały krótko na CDR, to postarają się nie przekraczać progu 0,5%.
|
|
Styczeń był ciężki dla Melvina. Stracili łącznie 53% zarządzanego kapitału: www.marketwatch.com/story/game...Ale zmieniają taktykę i pozyskują nowych inwestorów, zatem pewnie przetrwają. Nie wiadomo tylko czy jeszcze usłyszymy o nich na GPW, bo zmieniona taktyka polegać będzie prawdopodobnie na nieujawnianiu publicznie swoich pozycji (w Europie trzeba być poniżej 0,5%). Moderator:Wpis do usunięcia - brak cytatu; nie dotyczy CDR
|
|
voytek777 napisał(a):Hej xazer, czy możesz proszę wyjaśnić mi w jaki sposób grający przeciw Melvin & co. mogliby zarobić kilka milonów $ tego dnia? czy chodzi tu o sytuację kiedy poprzez odp. dopasowany wolumen zakupu winduje się cenę do zakładanego/wyliczonego stop loss funduszy szortujących, aby skorzystać na dalszych wzrostach spowodowanych przez wychodzenie przez tych ostatnich z krótkich pozycji? "[...] dopasowany wolumen zakupu winduje cenę [...]" to gra na wywołanie podręcznikowego short squeeze. Ja miałem na myśli coś więcej. Grę, która wciągnie nie tylko posiadaczy shortów, ale szeroki rynek. Aby taka rozgrywka była możliwa musi być spełniony szereg warunków. Akurat 28 stycznia wszystkie warunki były spełnione na CDR. A sam mechanizm to składanie z iluś tam kont tysięcy zleceń kupna i sprzedaży, zamykanie zleceń szybko po zrealizowaniu niewielkiego zysku. Niektóre transakcje przyniosą stratę (zwłaszcza pod koniec, gdy gra zbliża się do końca), ale na koniec dnia bilans będzie dodatni. Sesja wtedy charakteryzuje się nadzwyczajnie dużym obrotem i ogromną zmiennością kursu. Aby prowadzić taką rozgrywkę trzeba mieć bardzo sprawny system komputerowy i zaawansowane algorytmy, oraz duży kapitał i tradera sprawnie realizującego zlecenia na danej giełdzie. I kończy się bez akcji na rachunku, za to z zyskiem.
|
|
I właśnie za to cenię to forum, że można znaleźć wartościowe wypowiedzi: lesgs napisał(a): Transakcje tego typu, gdzie nie ujawnia się pełnej wielkości to "iceberg transactions". Oczywiście sią też algorytmy {"węszące"), które mają na celu wykrycie takich transakcji bazując na szybkości zdejmowania oferty sprzedaży (lub kupna) z rynku. Dłuższe przyglądanie przeze mnie się poszczególnym transakcjom na CDR w ciągu kilku dni każe mi przypuszczać, że sporo transakcji zawierały algorytmy transakcyjne obsługiwane przez profesjonalnych graczy. Jestem całkowicie przekonany, że tak właśnie było. Siedziałem przed komputerem w czwartek i obserwowałem. Kurs z okolic 320 zł cały czas się osuwał i zaczął oscylować ok. 300 zł. Czekałem na moment, aby zacząć powoli wchodzić, bo dzień wcześniej całkowicie się wyprzedałem. I nagle tuż przed 13:00 zaczęło się szaleństwo, jakiego jeszcze nie widziałem ! A to była 7 rano w Nowym Jorku - dobra pora dla traderów handlujących przynajmniej częściowo w Europie. Zaczęła się ostra jazda do góry, potem spadki, jeszcze bardziej do góry, znowu w dół, i tak do 14:00. Później było to samo tylko ze znacznie mniejszą amplitudą. Moje zdanie? To nie były ruchy przysłowiowego Melvina, tylko grających przeciwko niemu, dużych graczy (a może tylko jednego?). Podejrzewam, że takie same rozgrywki były robione na giełdach w USA. Uruchomiony został algorytm, który realizował tysiące transakcji kupna i sprzedaży. Na koniec sesji gracze (gracz) mieli wyzerowane pozycje (i nie ma co się doszukiwać nowych akcjonariuszy powyżej 5%) i parę mln dolarów zysku z jednego dnia. Sam tego w czwartek spróbowałem i da się ! Tyle, że z moim refleksem, to czysta amatorka. Tu potrzebny jest automat.
|
|
Na liście KNF już nie ma Melvina Ostatni, który został to LIGHT STREET CAPITAL MANAGEMENT, LLC z 0,79%
|
|
krewa napisał(a):Update shortów Eminence Capital <0,5 Melvin z 1,05 na 0,99 To jest Melvin na wtorek. Wczoraj było bardzo gorąco na CDR, zatem jutro powinno być ogłoszone kolejne zmniejszenie.
|
|
@d2fan & @ cichutki : Nie strzelajcie focha. Moje posty też czasami są usuwane i nie obrażam się. To forum podoba mi się, bo nie jest jak takie na "b", gdzie jest mnóstwo emocji, a mało merytorycznej rozmowy. @d2fan przypomnę pierwszą z brzegu Twoją wypowiedź, która dla mnie była bardzo użyteczna: d2fan napisał(a):Wysłane: 19 stycznia 2021 09:33:01 przy kursie: 248,20 zł [...] Shorciarze chcą po prostu przestraszyć drobnych i zbić kurs na tyle żeby zaczęli panicznie pozbywać się akcji. Ale tak jak napisałem - powoli ich wór z pożyczonymi akcjami robi się pusty - wystarczy spokojnie poczekać To forum potrzebuje różnych poglądów i różnych punktów widzenia. Ja patrzę głównie od strony analizy fundamentalnej, a analizę techniczną zostawiam ludziom z większym doświadczeniem. Dlatego zawsze tutaj czytam posty zawierające AT, bo sam tego nie robię. A w praktyce trzeba łączyć jedno z drugim!
|
|
baks napisał(a): Co Ci się zgadza fundamentalnie ? [...]
@baks - wyraź swoje stanowisko jasno. Z twojej wypowiedzi nie wynika czego spodziewasz się po kursie w przyszłości. Gdy ktoś przy 250 zł napisał: "Biorąc to pod uwagę i problemy z którymi przyszło się firmie borykać w ostatnim czasie uważam, że firmę czeka jeszcze mocna przecena od obecnych poziomów" to teraz możemy powiedzieć sprawdzam ! Ty też się wypowiedz, bo bardzo podoba mi się twoje motto: Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:, a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
cmc napisał(a):Coś mi się zdaję że trzy dni temu mówiłem o gigantycznym short squeeze na CDR Inni (po fakcie) chwalą się jacy z nich prorocy, to ja też zacytuję swoją wypowiedź: Cytat:Wysłane: 23 stycznia 2021 17:02:51 przy kursie: 250,10 zł Teraz w cenie jest spore dyskonto, jak to zawsze gdy na rynku pojawia się panika. Ale widzę, że niewiele potrzeba, aby rozhuśtać nastroje w drugą stronę. Wystarczyło oświadczenie Iwińskiego i 14 stycznia kurs mocno poszedł w górę. Oczywiście to nie mógł być powód do trwałego odbicia. Ale w nieodległej przyszłości firma poinformuje o swojej strategii na kolejne lata, CP2077 wróci na Playstation, itd.
Łatwo było kopać leżącego, a teraz jakoś nikt na CDR ręki nie podnosi ...
|
|
A po co Tencent miałby kupować CD Project? Zobaczcie ten film z czerwca 2020: Czy czegoś wam nie przypomina? Tencent to firma chińska. A w tym kraju bezkarnie kopiuje się wszystko. Po co kupować oryginał za grube miliardy ... A wiecie czym jest "głupi polski osiołek"? pixelpost.pl/chinscy-gracze-na...
|
|
Szkoda, że nie podałeś cytatów z tego wpisu. Są jak miód na moje serce Tłumaczenie przez Google Translate: Cytat: Melvin, który stracił oszałamiające 30% zaledwie w pierwszych trzech tygodniach 2021 r. Chociaż Melvin rozpoczął rok z 12,5 miliardami dolarów i był jednym z najlepiej prosperujących funduszy hedgingowych na Wall Street w ostatnich latach, odnotował ogromne straty w wyniku licznych krótkich zakładów przeciwko firmom, które oszołomiły klientów i innych handlowców.
|
|
@Morasek, dzięki za podanie tego linka. Artykuł jest ze stycznia 2020 (dokładnie rok temu), napisany po przesunięciu premiery CP na wrzesień. Warto przeczytać ówczesne wypowiedzi zarządu spółki: Cytat:Chcemy, aby Cyberpunk 2077 był ukoronowaniem naszej pracy na obecnej generacji konsol - mówił Adam Kiciński. Cytat:Jeśli zaś chodzi o konkurencję, to CD Projekt RED jest spokojny. Moim zdaniem - słusznie. To raczej inne studia obecnie truchleją na myśl o konkurencji z Cyberpunkiem 2077 niż na odwrót. Premiera CP obnażyła słabości tych wypowiedzi. Podtrzymuję zdanie, że kubeł zimnej wody był im potrzebny. Jeśli ktoś uważa się za mistrza świata, to życie prędzej czy później nauczy go pokory. Jeśli zarząd z pokorą będzie teraz pracował nad naprawą spółki, to jestem spokojny o ich przyszłość. A przy okazji swojej inwestycji w te akcje
|
|
Jeśli ktoś nie zna przypadku GameStop, to polecam ten wpis: https://stooq.pl/mol/?id=461Jest to przykład na to, że fundusze hedge (typu Melvin, Marshall itp.) czasem się mylą. A jeżeli mylą się bardzo, to może mieć to duży wpływ na rynek.
|
|
cmc napisał(a):Melvin i Marshal uciekają, KNF @krewa o ile dobrze pamiętam to zalecałeś wstrzymać się z kupnem do minimum 220, co nie pyknęło? Pytanie nie do mnie, ale wypowiem swoje zdanie. Myślę, że nie "pyknęło" opieranie się wyłącznie na analizie technicznej. Ona nie może być brana pod uwagę w oderwaniu od analizy fundamentalnej. Analiza fundamentalna to nie jest banalna dziedzina. Wielu popełnia poważne błędy, np. analizując wydajność HDD czy GRU ...
|
|
pivovarit napisał(a): A co do drugiego, zdecydowanie trzeba było opóźnić wersje konsolowe. Rockstar robi tak regularnie. Teraz CD Projekt też już to wie. Miejmy nadzieję, że mądry Polak po szkodzie. Trzeba się uczyć na błędach. Gorzej gdyby miało się spełnić proroctwo Jana Kochanowskiego: "Cieszy mię ten rym: "Polak mądr po szkodzie"; Lecz jesli prawda i z tego nas zbodzie, Nową przypowieść Polak sobie kupi, Że i przed szkodą, i po szkodzie głupi."
|
|
Naprawy wymaga nie tyle gra, ile spółka. Obecna kapitalizacja stawia ją już na poziomie korporacji, ale gołym okiem teraz widać błędy w zarządzaniu. Premiera CP2077 obnażyła słabości, z których mało kto zdawał sobie sprawę.
Teraz nawet zarząd nie może ukrywać, że wszystko jest w porządku. Ale to są inteligentni ludzie, którzy mają do dyspozycji ogromne zasoby gotówki. Mam nadzieję, że organizacja zostanie naprawiona i zarządzanie w przyszłości będzie na poziomie dobrych zachodnich firm. Tego w Polsce (i naszej części Europy) producentom gier brakuje.
Na szczęście mamy już w kraju dużą liczbę osób z bardzo bogatym doświadczeniem korporacyjnym i można ich zatrudniać. CDR stać na to. Ba, stać ich na zatrudnianie specjalistów z całego świata :-)
|
|
Załóżmy, że wersji na stare konsole nie da się uratować. HDD, GPU (@1ketjoW: GRU mnie rozbawiło, szkoda, że nie KGB - też nie jestem informatykiem, nie przejmuj się ...), itd., itp. W takim razie nikt nowy nie kupi na stare konsole (poza jakimiś masochistami). I w porządku. W 2021 sprzedanych zostanie ponad 30 milionów konsol nowej generacji. One mają SSD i wydajne GPU. Jakiś procent nabywców kupi CP2077, gdy w drugiej połowie roku wyjdzie wersja na nie zoptymalizowana. To daje kilka milionów sprzedaży. Do tego sprzedaż na PC, z którą nie ma problemów. Czy to samo w sobie nie wystarczy?
|
|
igen napisał(a): Biorąc to pod uwagę i problemy z którymi przyszło się firmie borykać w ostatnim czasie uważam, że firmę czeka jeszcze mocna przecena od obecnych poziomów. O! Wreszcie zdanie które rozumiem i do którego potrafię się odnieść. To jest prawdopodobne, że kurs jeszcze zanurkuje. Osobiście czekam na tę chwilę, chętnie wtedy będę kupował. Natomiast jako inwestor patrzę dalej niż tydzień czy miesiąc do przodu. Nie przyjmuję twojej tezy, że CDR nie potrafi tworzyć gier i jako firma jest jedną wielką katastrofą. Akcje potrzymam, aż kurs solidnie wzrośnie, co uważam za nieuniknione. Nie wiem kiedy, ale kiedyś na pewno. Teraz w cenie jest spore dyskonto, jak to zawsze gdy na rynku pojawia się panika. Ale widzę, że niewiele potrzeba, aby rozhuśtać nastroje w drugą stronę. Wystarczyło oświadczenie Iwińskiego i 14 stycznia kurs mocno poszedł w górę. Oczywiście to nie mógł być powód do trwałego odbicia. Ale w nieodległej przyszłości firma poinformuje o swojej strategii na kolejne lata, CP2077 wróci na Playstation, itd.
|
|
igen napisał(a): Miałem się powstrzymać od tego rodzaju wypowiedzi, ale wybaczcie, że to napiszę....
Ja wybaczam. Koniecznie musisz to robić, trudno. Staram się tylko zrozumieć po co to robisz. Jaki jest cel kolejnego powtarzania tych tez? Poniosłeś duże straty na inwestycji w CDR i odreagowujesz swoją złość? Oczekuję na tym forum merytorycznej wymiany informacji, które mogą się przydać do oceny spółki. Do tej pory znalazłem wiele wartościowych danych. Gdyby było inaczej przestałbym tu zaglądać. Wielokrotnie pisałeś: "gra jest źle napisana". Przeczytałem to raz, drugi, trzeci ... ale dzisiaj znowu to samo? To jest twój subiektywny, prywatny pogląd. Każdy ma prawo do własnego zdania na każdy temat ! Tylko inni, jak się im ciągle "truje" zaczynają się denerwować. Nie mam zamiaru dyskutować o wydajności HDD w starych konsolach. Na pewno jest to problem. Twoja teza o złym napisaniu gry nadal jednak jest dla mnie bardzo słabo umotywowana i wydaje się nieporozumieniem. Ale może tę dyskusję przeniesiemy na jakieś inne forum? Zaproponuj któreś. A Stockwatch zostawmy do kwestii bardziej związanych z inwestowaniem.
|
|
@Ralfi, może masz rację. Nie wiem jaka jest faktyczna rola kodów na pudełkach - kupiłem wersję cyfrową. Wiem natomiast co bym zrobił w takiej sytuacji: przed odesłaniem pudełka zrobiłbym kopię płyty
|
|
Właśnie pojawił się raport firmy Nielsen na temat grudniowej sprzedaży gier. Nie będę go omawiał, przeczytajcie sami: wccftech.com/cyberpunk-2077-is...Zastanawiał się natomiast nad kwestią zwrotów wersji pudełkowych. Rzeczywiście ludzie piszą, że otrzymali zwrot pieniędzy, ale nie musieli niczego odsyłać, a gra nadal u nich działa. Też uważam, że taka polityka firmy byłaby nie fair w stosunku do pozostałych klientów, którzy o zwrot nie wystąpili. Doszedłem do wniosku, że musi to być jednak przemyślane działanie. Jak zrozumiałem, występując o zwrot trzeba podać jakiś numer seryjny z pudełka (i udokumentować to zdjęciem). Z tych numerów CDR mogło zrobić bazę dołączaną do nowego patcha i blokować egzemplarze, za które zwrócono pieniądze. Być może sankcją dla tych osób będzie to, że w najlepszym przypadku będą mogli co najwyżej grać w wersję 1.06, przy zablokowaniu aktualizowania się. Taka polityka miałaby sens. Logistyka związana z obsługą przesyłek setek tysięcy pudełek z całego świata byłaby bardzo kosztowna. Taniej jest oddać pieniądze i zrobić blokadę cyfrową. A ludziom zostawić pudełka na pamiątkę - może to docenią :) Wersja 1.1 już jest, czekam na informacje od tych którzy dostali zwrot pieniędzy, a nadal mają pudełko i płytę.
|
|
szco napisał(a):Jeśli taki Amazon albo BestBuy obniża cenę o 50% to kto bierze na siebie koszty i jaki to ma wpływ na zyski CDR? Dla mnie logiczne byłoby, że jednak dystrybutor. Rabat w Amazon to aktualnie 42%. Niby mała różnica z 50%, ale jednak 8 punktów procentowych. Może tyle akurat im wystarcza, aby choć minimalnie zarobić? Gdyby pojawiły się duże rabaty w dystrybucji cyfrowej to byłoby to niepokojące. Na szczęście nic takiego nie ma. Z takim np. Amazonem to inna sprawa. Przed premierą zamówili zapewne miliony kopii na fizycznych nośnikach. Musieli na to dostać co najmniej 50% rabatu. Teraz mają pełne magazyny, a gracze wstrzymują się z zakupami - i trudno się dziwić np. posiadaczom playstation 4. Amazon bierze na siebie koszty udzielania rabatu nabywcom detalicznym. Ale mają z czego ! Dla CDR jedyny problem to taki, że Amazon nieprędko zamówi kolejną partię towaru. I może chcieć lepszych dla siebie warunków. Dlatego w tym biznesie kluczowa już stała się sprzedaż cyfrowa. Tylko tam duże przeceny krótko po premierze mogą wskazywać, że z popytem jest bardzo źle.
|
|
Miałem sobie pograć wieczorem w Cyberpunka. Ale chciałbym być fair w stosunku do Was i zacząłem szukać w necie materiałów edukacyjnych o funduszach hedge, aby Was do nich odesłać. Niestety, nic ciekawego na razie nie znalazłem. Nie lekceważę zestawienia KNF. Wiem tylko, że informacje tam zawarte niewiele mówią o rzeczywistych ruchach na naszej giełdzie. Większość przez krótką sprzedaż rozumie pożyczenie akcji, sprzedanie ich oraz późniejsze odkupienie na giełdzie, aby oddać. Zarabia się, jeśli kurs pójdzie w dół. Rzeczywistość jest dużo bardziej złożona. W grę wchodzą opcje call i put, kontrakty futures i forward (istotna różnica!), itd. Może powiem tylko, że gdy kontrakt jest rozliczany w pieniądzu, a nie w akcjach, to fundusz nie robi transakcji na GPW, czego wielu się dopatruje śledząc wykresy. Tym niemniej sam rejestr KNF jest jakąś informacją. Przygotowałem dane historyczne zaangażowania Marshall Wace LLP w krótką sprzedaż CD Projekt Red:
Posiadacz pozycji krótkiej - Pozycja krótka netto (%) - Data obliczenia pozycji Marshall Wace LLP - 0,61 - 2021-01-15 Marshall Wace LLP - 0,56 - 2021-01-08 Marshall Wace LLP - 0,6 - 2021-01-07 Marshall Wace LLP - 0,73 - 2021-01-05 Marshall Wace LLP - 0,82 - 2020-12-22 Marshall Wace LLP - 0,72 - 2020-12-18 Marshall Wace LLP - 0,51 - 2020-12-11 Marshall Wace LLP - < 0,5 - 2019-05-21 Marshall Wace LLP - < 0,5 - 2019-05-21 Marshall Wace LLP - 0,59 - 2019-05-13 Marshall Wace LLP - 0,69 - 2019-05-06 Marshall Wace LLP - 0,69 - 2019-05-06 Marshall Wace LLP - 0,71 - 2019-04-17 Marshall Wace LLP - 0,71 - 2019-04-17 Marshall Wace LLP - 0,6 - 2019-04-09 Marshall Wace LLP - 0,6 - 2019-04-09 Marshall Wace LLP - 0,57 - 2019-03-12 Marshall Wace LLP - 0,57 - 2019-03-12 Marshall Wace LLP - 0,66 - 2019-01-23 Marshall Wace LLP - 0,66 - 2019-01-23 Marshall Wace LLP - 0,77 - 2019-01-09 Marshall Wace LLP - 0,77 - 2019-01-09 Marshall Wace LLP - 0,89 - 2018-12-20 Marshall Wace LLP - 0,89 - 2018-12-20 Marshall Wace LLP - 0,91 - 2018-12-04 Marshall Wace LLP - 0,91 - 2018-12-04 Marshall Wace LLP - 0,89 - 2018-11-28 Marshall Wace LLP - 0,89 - 2018-11-28 Marshall Wace LLP - 0,91 - 2018-11-27 Marshall Wace LLP - 0,91 - 2018-11-27 Marshall Wace LLP - 0,82 - 2018-11-20 Marshall Wace LLP - 0,7 - 2018-11-16 Marshall Wace LLP - 0,69 - 2018-11-14 Marshall Wace LLP - 0,69 - 2018-11-14 Marshall Wace LLP - 0,7 - 2018-11-02 Marshall Wace LLP - 0,6 - 2018-10-12 Marshall Wace LLP - 0,6 - 2018-10-12 Marshall Wace LLP - 0,5 - 2018-10-04 Marshall Wace LLP - 0,5 - 2018-10-04
Zaczęli swoją rozgrywkę w październiku 2018, gdy kurs wynosił 154 zł. W listopadzie spadł w okolice 130 zł, zatem zarobili. Ale potem zaczął stale rosnąć, w maju 2019 przekroczył 200 i wtedy się wycofali (zeszli poniżej wymaganego progu raportowania). Ponownie weszli dopiero dzień po premierze Cyberpunka i siedzą do tej pory. Niewątpliwie dużo ostatnio zarobili,ale co do perspektyw ich przyszłych zysków wyciągnijcie wnioski sami.
|
|
@randomdziad Wyraziłem krótką opinię w sposób maksymalnie uproszczony. Chodziło mi wyłącznie o podkreślenie małej wartości informacji o działaniach hedge funds dla inwestorów. W przeciwieństwie do spekulantów i day-traderów, dla których może to mieć jakieś tam znaczenie. Nie będę dalej kontynuował tego tematu, ponieważ nie uważam go za istotny i nie bardzo mam czas.
|
|
randomdziad napisał(a): Jak widac fundy zadomowily sie na swoich shortach i ani mysla wychodzic a przeciez obroty sa duze i pewnie mialy by szanse redukowac na ostatnich spadkowych sesjach. Moze czekaja do wynikow ktore nie beda az tak rewelacyjne jak oczekuje tego ulica ktora wchodzi w akcje bo tanio?
Dlaczego tak ekscytujecie się shortami takich funduszy jak np. Marshall Wace LLP? Jest to typowy Long/Short Equity Hedge Fund, jakich wiele. Gdyby na liście KNF byli prawdziwi inwestorzy, to faktycznie byłaby to jakaś wskazówka co robią duzi posiadacze akcji CDR. Ale co mają z nimi wspólnego posiadacze instrumentów pochodnych na te akcje? Fundusze hedgingowe nie są tworzone, aby być akcjonariuszem, tylko aby inwestować w instrumenty pochodne. Dla nich zajmowanie pozycji short czy long jest bardziej jak obstawianie w kasynie. A ponieważ obstawiają na wielu stołach jednocześnie, to na koniec liczy się sumaryczny zysk, a nie wynik na takim konkretnym CDR. Ważny jest tylko rachunek prawdopodobieństwa oraz stosunek inwestowanych kwot do ewentualnego zysku (straty). Inwestowaniem rządzą algorytmy. Fundusze hedgingowe otwierają pozycje tylko na spółkach o dużej kapitalizacji i dużej płynności. Na GPW nasz CDR do takiej gry się nadaje. Zwłaszcza, że jest dobrze znany, nawet Elon Musk o nim słyszał :) Fundusze hedgingowe nie analizują spółek. Guzik ich obchodzi czy Cyberpunk to gra dobra czy zła i jaka przyszłość czeka CDR. To inwestycja czysto spekulacyjna na bardzo krótki termin. Wyciągacie z tego czasami daleko idące wnioski, które bardzo rozbawiłyby zarządzających tymi funduszami. Ale podejrzewam, że nie wchodzą na forum Stockwatch (pewnie z braku czasu …  )
|
|
lesgs napisał(a): Problem chyba polega na tym, że wielu dyskutantów swoje decyzje inwestycyjne oparło na doświadczeniach z grami komputerowymi, a nie na doświadczeniach w świecie finansów. Gra na giełdzie nie należy do świata gier komputerowych, lecz do świata finansów i w końcu trzeba zdać sobie z tego sprawę. Nawet najwspanialsza gra jest niczym wobec realiów świata rzeczywistego.
Trochę dziwnie się poczułem. Mam odczucie, że jest to nawiązanie do mojego wcześniejszego wpisu. Nie jestem nastolatkiem, który dużo gra, a nic nie wie o świecie dorosłych ... Po skończeniu studiów w latach 90-tych podjąłem pracę jako analityk fundamentalny spółek giełdowych w dużym biurze maklerskim. Cały czas obracam się w sferze finansów i inwestycji. Teraz mogę sobie również pozwolić, aby spędzać sporo czasu na graniu. Jako student grałem w Wolfenstein 3D. Teraz znowu gram, tyle że w CP, Tomb Raider, GTA ... Jest mi zupełnie obojętne, co zrobisz ze swoimi pieniędzmi. Nie podoba ci się CDR to kup sobie KGHM, albo PZU. Ja tylko odniosłem się do bardzo tendencyjnego filmu na YT i wyraziłem swoją opinię co do wyciągania z niego wniosków przez inwestorów giełdowych analizujących CDR. Napisałem to nie tylko jako gracz, ale również świadomy finansista. Osobiście uważam, że bardzo dobrze się stało. Zarząd CDR myślał, że są mistrzami świata. Kubeł zimnej wody był potrzebny. Teraz mają bardzo dużo gotówki i motywację, aby stworzyć naprawdę dobrze zarządzaną maszynkę do robienia pieniędzy :)
|
|
Masz rację: "nie do końca prawdą" !!! Ten film to też nie do końca prawda. Tak autor dobrał materiały, jak chciał.
|
|
goral09mat napisał(a):Nawet nie przeczytałeś opisu pod filmem: Cytat:All gameplay footage is original, recorded on PC (ultra settings) and console (PS4 Slim). Przeczytałem
|
|
Joker napisał(a):swiezaczek napisał(a):Na youtube pojawila sie bardzo rzeczowa i niestety potworna krytyka cyberpunka od jednego z najslynniejszych youtuberow zajmujacych sie grami, juz 1 mln wyswietlen w 1 dzien z mnostwem łapek w gore: www.youtube.com/watch?v=omyoJ7... Moze w koncu inwestorzy zrozumieja po tym filmie, ze problemem nie jest tylko kwestia grywalnosci na starych konsolach. Obejrzałem ten film na YT. Żałuję, że mnie zachęciliście, bo jestem kolejnym, który autorowi nabił licznik. Ponad milion odsłon dało mu już solidną prowizję od YT. A wygląda na to, że taki był zamysł tego katastroficznego filmu . Pokazane materiały z rozgrywki to nagrania z PS4 Slim, pewnie z wersji przed patchami. Wyglądają bardzo malowniczo i świetnie uzasadniają tezę, że CP2077 to kompletne dno. Ale ... osobiście gram na PC i przekroczyłem już 100 h w grze. I to co zobaczyłem na tym filmie to jakaś zupełnie inna gra, pewnie jakiegoś zupełnie innego producenta :) Film jest po prostu tendencyjny, zrobiony pod pewną tezę, w celu zarobienia na oglądalności. Większość inwestorów nie gra w CP. Swoją opinię o nim wyrabia sobie na podstawie takich właśnie informacji. Jest moda na krytykowanie gry i CDR jako firmy. W takiej sytuacji kurs jest niski i może jeszcze spadać. Jak bardzo? Niektórzy czekają nawet na 100 zł ... Kiedyś jednak sytuacja się odwróci. CP jest dobrą grą. Zbyt dużą i wymagającą, aby jej rozbudowana wersja mogła dobrze "chodzić" na starych konsolach. Na nich może w miarę grywalna być tylko wersja uproszczona. Natomiast na PC i konsolach nowej generacji jest duużyyy potencjał rozwoju. Nastąpi podział: stare konsole zostaną z wersją zoptymalizowaną pod nie (z czym CDR nie zdążyło na premierę), a inne platformy będą miały grę, która będzie stale wzbogacana i rozwijana. Kiedyś rynek to zrozumie i zacznie dyskontować. Taka sytuacja może znacząco przyspieszyć powstanie CP2077 2 (II). Wiedźmin ma numer 3. GTA ma numer 5. A pojawienie się CP 1 to dopiero początek. Uważanie tego za nieodwracalną katastrofę stawia część inwestorów po stronie sprzedających. Inni w tym czasie kupują. Kto ma rację? Każdy ma swoją rację. Nie ma o co się kłócić (również na tym forum). Niech każdy pilnuje swojego portfela i liczy własne pieniądze. Ten post napisałem, aby odnieść się do filmu na YT i wyrazić własną opinię człowieka, który dużo gra i spędził w CP2077 sporo czasu. Mam nadzieję, że dla niektórych ta opinia może być użyteczna.
|
|
@igen Czytam twoje posty na tym wątku i za każdym razem widzę w nich hejt odnośnie CDR. Za to brak infromacji, które byłyby jakoś pożyteczne dla czytelników. Poza tym czepiasz się innych jak jakiś nastolatek z gimnazjum. Widzę, że nie tylko ja mam już dosyć. Czy mógłbyś wstrzymać się przed zaśmiecaniem tego wątku? Moderator:moderacja przyłącza się do tego apelu
|
|
1ketjoW napisał(a):1ketjoW napisał(a): Jeśli CD Projekt przegra sprawę przed amerykańskim sądem, może mu grozić konieczność wypłaty odszkodowań o bardzo dużej wysokości, idącej nawet w miliardy złotych.
Jeżeli skarżą posiadacze ADR to nie mogą w grę wchodzić miliardy. Za małe obroty na OTGLY. Mnie wychodzi kilkadziesiąt milionów.
|
|
szco napisał(a):No ja jestem zdziwiony tym otwarciem bardzo i już nie wiem co napisać i jak tu uzasadnić. Kurs leci bo leci. Wyniki są dobre i wskazują, że całkiem możliwe, że ten ogon sprzedażowy się jakoś utrzyma. Są za 11 dni a nie za 3 tyg. Do końca roku mogą dobić do tych 15mln. Czyli konsensusu,. który był ustalony przy poziomach 300-320. Na pewno są powyżej moich oczekiwań - ja oczekiwałem 12mln za 14 dni. Nie wiem. Jak dla mnie kurs zachowuje się teraz nieracjonalnie. CDPR odkrył karty i sprzedaż jest dobra. Nie wszyscy posiadacze akcji robią własne wyliczenia. Wielu zapamiętało sobie artykuły "16,4 mln sztuk do Świąt" - a spółka podaje liczbę 13 mln. Czyli mniej. Zatem dla nich to sygnał do wyprzedaży. Z drugiej strony dobry czas na dokupienie dla tych, którzy w spółkę wierzą.
|
|
cmc napisał(a):Tylko BoA wycenia CDR na 100 Zeta :) Ktoś widział tę wycenę? Może chodzi o 100 dolarów?
|
|
Sukces Wiedźmina spowodował, że zarządowi CDR "woda sodowa" uderzyła do głowy. Uwierzyli, że mogą robić wielkiej projekty, jakim jest Cyberpunk. I wbrew pozorom dobrze się stało, że doszło do takiej katastrofy, jaką obserwujemy. Duża firma na światowym poziomie musi być dobrze zarządzana. Premiera Cyberpunka obnażyła słabości CDR, które nie wyszłyby na światło dzienne, gdyby od razu był sukces. To by tylko utwierdziło zarząd, że jest genialny i nieomylny. A tymczasem teraz sami może wreszcie zobaczą jak długa droga jeszcze przed nimi. O pracowników trzeba dbać i doceniać tych wartościowych. W naszym kraju potrafi się tworzyć bezsensowne "polskie piekiełka" w pracy - zaniżone wynagrodzenie, wyżywanie się tych co mają władzę, zła organizacja. Nie wierzę, żeby CDR było jakimś wyjątkiem. Będą musieli się poprawić. I tak samo poprawić inne dziedziny, które szwankują. Teraz będą mieli duży dopływ gotówki, za którą można przebudować i rozbudować organizację. Jeśli to zrobią (i to mądrze!) to będą mieli faktyczne podstawy, aby być w pierwszej lidze. Zdolnych programistów w Polsce im nie zabraknie, a kultury pracy i organizacji muszą się uczyć od najlepszych specjalistów na świecie. Takie niezadowolenie ze spółki to doskonała okazja inwestycyjna. Jak "niedźwiedzie" wierzą, że będzie po 120 zł, to warto od nich kupować. Może sprzedadzą nawet po 50? A kiedyś nawet były ceny rzędu 10 zł! Super, sprzedawajcie. Chętnie odkupię i poczekam ....
|
|