knmihlyl
Advertisement
PARTNER SERWISU
dblpebjn
RedWing

RedWing

Ostatnie 10 wpisów
goral09mat napisał(a):
orzech napisał(a):
@West17 napisał
Cytat:
Nie jest istotne ile szt, sprzedał , chodzi o to że za kilka dni zostaną podane wyniki szacunkowe za 4 kw a on ma dostęp do tych danych . Jeśli te dane są bardzo dobre to mógłby sobie te 1000 akcji za kilka dni sprzedać pewnie dużo wyżej . Dlatego dla wielu inwestorów to nie jest pozytywne info . Chyba że pan Solorz potrzebował mega pilnie te kilkaset tysięcy i nie zależało mu na większej kwocie lub też wie że rynek wyniki odbierze jako słabe.

Albo jeszcze inaczej odwracając kota ogonem...
sprzedał teraz by po podaniu szacunków nie było larum, że wywala na podbitce i to już sufitwave
Twoim zdaniem więc kiedy by lepiej było sprzedać? która opcja lepsza?
Ja nie wiem jaki będą wyniki, ale podaj mi jakieś przesłanki ku temu, że mogą być kiepskie?
Jakie są oczekiwania, jak zareaguje rynek i ulica to już inna bajka...

Gdyby sprzedał te tysiąc akcji po świetnych wynikach, które spodowowałyby wzrost kursów i rozluźniły inwestorów to nikt by mu tego nie miał za złe. Tutaj akcjonariat dostał cały kwartał słabych PR-owo ruchów:
* wysypywanie się zarządu
* ABB
* obiecany skup, który się nie odbył

a na kilka dni przed szacunkowymi wyprzedaje się kolejna osoba.

A czy to nie jest tak, że po publikacji wyników musiałby poczekać 30 dni, aby móc sprzedać?

W newsach w DM mBanku pojawiła się dzisiaj o 7:09 informacja z depeszy PAP: "Berenberg obniżył rekomendację dla CDR do "sprzedaj". Nie mogę znaleźć tej informacji na stronie PAP, czy ktoś z Was może to widział? mBank nie podał żadnych innych szczegółów.

Pełna zgoda z Tobą, Cichutki. Poza tym ta sytuacja to wielka lekcja, przynajmniej dla mnie. Dlatego chciałbym zrozumieć sytuację i przyjrzeć się jej z różnych punktów widzenia.

grelmann napisał(a):
Niestety mBank się znów nie popisał. Pech chciał, że system im padł dokładnie w momencie realizacji mojego zlecenia. Po "odwieszeniu" miałem przez całą sesję częsciowo zrealizowane zlecenie i zablokowane środki (choć patrząc na wolumeny i kurs teoretycznie powinienem mieć je zrealizowane w całości). Przez cały dzień nic się w temacie nie zmieniło i nie wiedziałem czy kupiłem cały pakiet czy jedynie część (kurs już się osuwał więc chciałem anulowć pozostałą część i dokupić taniej ale system nie przyjmował zlecenia anulowania mimo kilkukrotnych ponowień). W związku z tym uzupłeniłm pakiet kolejnym zakupem (oczywiście angażując kolejne wolne środki). Do końca sesji a nawet kilka godzin po niej wisiało mi w systemie zlecenie "częsciowo zrealizowane" + blokada na pozostałe środki (mimo ze zlecenie było standardowo na wczorajszą sesję). Dopiero po telefonie do mlinii i zleceniu od "ich" strony okazało się że jednak niestety :-) całe zlecenie po 33 zostało zrealizowane. W rezultacie kupiłem więcej niż planowałem. Tym razem konsekwencje dla mnie bez dramatycznego przełożenia, ale tak trochę nerwów mi zjadło...

Bank oczywiście nie poczuwa się do niczego poza "przepraszam" wysłanym przez autoamt w trakcie awarii.

Na marginesie kasę przy zapisach też oddali ostatni dopiero po sesji. Za to prowizje maję chyba najwyższe na rynku. Już chyba tylko lenistwo i dobre zintegrowanie z kontem osobistym mnie u nich trzyma, ech szkoda gadać ...angry3

Przyznaję, że z mBankiem mam podobnie, jak Ty - przyzwyczajenie i integracja z kontem... Ale wczoraj bardzo mnie zawiedli. Jakie inne DM polecacie najbardziej?

Śledzę z uwagą dyskusje na temat krótkich pozycji i informacji o posiadaniu akcji CDR przez MS... i tak się zastanawiam: jeśli fundusze grają na spadki, to być może nie chodzi tylko o wartość CDR jako takiego (w tym zyski ze sprzedaży CP, rozwój świata CP, nowa strategia CDR, inne projekty typu W4, klimat wokół CP2077, komunikacja ze strony Zarządu, informacje z wewnątrz Spółki, etc.), ale także o kontekst zewnętrzny. Mam na myśli zwłaszcza ogólnie dobrą koniunkturę na GPW i na rynkach światowych (patrz choćby wzrosty w USA). Osoby, które weszły w CDR na poziomie 360-400 (nie mówiąc o 430+...) mogą myśleć, że skoro umoczyły już tyle na CDR i fundy grają na spadki, a dookoła w większości jest zielono i jest wiele możliwości, aby chociaż trochę się odkuć mogą po prostu chcieć wyjść z CDR "na chwilę". Czyli np. do czasu, aż sytuacja na CDR się trochę wyjaśni, a jednocześnie zainwestować w instrumenty, które pozwolą odrobić część strat (weźmy choćby liczne papiery na GPW, w USA - nie mówiąc o ryzykownych alternatywach w postaci kryptowalut). Licząc się jednocześnie z możliwością odkupienia CDR za kilka tygodni/ miesięcy po niższej cenie (choćby 200PLN, czy bliżej poziomu wyznaczonego przez z pozoru odklejoną od realiów rekomendację BoA, czyli c.a. 150-120 PLN). Zdaję sobie sprawę, że nie jest to ani fachowa analiza fundamentalna, ani nie ma to nic wspólnego z AT, ale psychologia jednak również odgrywa dużą rolę w decyzjach inwestycyjnych, zwłaszcza w sytuacji, gdy ktoś wszedł w ostatnich tygodniach przed premierą CP z nadzieją na przyzwoity zysk - a tu taki zonk... Co myślicie? Będę wdzięczny za komentarze osób, które są na Forum dłużej i potrafią bardziej fachowo spojrzeć na sytuację...

Joker, z jednej strony masz rację, a z drugiej - kto miałby realizować zyski na CDR przy kursie 200 (nieco) +, poza fundami grającymi na spadki, które i tak muszą odkupić masę papierów?

igen napisał(a):
Mam wrażenie, że na CDR jesteśmy świadkami jednej z pierwszych większych batalii.

Większy kapitał z USA wyczuł krew.
Sam CDR jest mało łakomym kąskiem. Przynajmniej jako firma - wypuszczając CP2077 pokazali granice swoich możliwości - zasoby, itp.

Bardziej chyba są zainteresowani ilością powietrza, które można spuścić z tego balona (kapitalizacja).

I chyba o to idzie walka...

Ale to tylko takie moje przypuszczenia.

.

Balony to nie nowość - na co oni jeszcze liczą? Na wycofanie CP ze sprzedaży przez Microsoft? Na to, że po patchach gra będzie jeszcze gorsza? Co się takiego może wydarzyć, co jeszcze nie zostało uwzględnione w kursie i jest bardziej prawdopodobne, niż zderzenie Ziemi z asteroidą?

d2fan napisał(a):
Czeka nas ciekawa sesja na spółce, to chyba ostatnia szansa na mocno spadkową więc prognozuję jutro w tabelce KNF niższe pozycje shorciarzy.

Przyglądam się CDR od kilku miesięcy i przy tym, co się teraz dzieje aż poczułem potrzebę umieszczenia wpisu - te pozwy wyglądają mało poważnie, ciekawe, czy ulica podda się presji shorciarzy - (może będziemy o nich niedługo mówić "szrociarze"hello1 ) Trzymam kciuki za Redów i mam nadzieję, że większość jednak przytrzyma akcje i pokaże Melvinom palec.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 22 stycznia 2021 18:15:17
Liczba wpisów: 8
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,343 sek.

bzbwckkb
otuajvqv
nwewarct
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppjxoavb
vqhhsjtd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat