Temat:
ASBIS
Cytat:Timeline:
marzec 2022 - Asbis "zawiesza" działalność w Rosji; kwiecień 2023 - na wniosek RBN, decyzją prezydenta Ukrainy OOO ASBIS (rosyjska spółka) trafia na listę podmiotów objętych sankcjami; WHY? październik 2023 - Asbis sprzedaje rosyjską spółkę, która funkcjonuje obecnie pod nazwą Astronium, zajmuje się tym samym, dyrektorem i właścicielem jest były dyrektor białoruskiej spółki Asbisu;
No i? Na wniosek RBN wpisano wyłącznie OOO ASBIS (i tylko ją a nie ASBIS PLC, ASBIS Ukraina czy ASBIS Kazachstan) czy kilkaset spółek, które do tej pory formalnie (formalnie tzn, wyrejestrowały się, pozbyły się biznesu i aktywów) nie wyszły z Rosji w związku z co raz większymi rygorami (wprowadzonymi na początku 2023 roku) na temat wyprowadzania zagranicznego kapitału z tego kraju? I taka drobnostka - posiadanie aktywów w danym kraju nie oznacza prowadzenia biznesu w tym kraju. Rozumiem, że wg szanownego przedmówcy spółka miała zostawić aktywa warte kilkanaście mln $ a nie próbować wyciągnąć ich z Rosji? Spółka robiła co mogła od początku 2023 roku... nie udało się... nastąpił odpis. Rok 2022 marzec - ASBIS Ukraina nadal prowadzi biznes w Ukrainie w tym startuje w rządowych przetargach Rok 2023 marzec - ASBIS Ukraina nadal prowadzi biznes w Ukrainie w tym startuje w rządowych przetargach Rok 2023 październik - ASBIS Ukraina nadal prowadzi biznes w Ukrainie w tym startuje w rządowych przetargach A teraz proszę wskazanie mi kiedy i kto nałożył sankcje na ASBISC Enterprises PLC Asbis Ukraine Limited ASBIS Kazakhstan LLP ASBC KAZAKHSTAN LLP Bo tutaj na tym forum (i nie tylko) oskarżacie te podmioty o łamanie sankcji - dokładnie ASBIS Kazachstan i ASBIS PLC. Jeżeli nie potraficie wskazać takiej informacji tzn, że od 2 lat tworzycie urojone teorie bez żadnych podstaw.
|
|
Temat:
ASBIS
Cytat:Tak samo jak twierdzenie, że pisałeś, że Asbis był dystrybutorem Apple w Rosji. Nic takiego nie było w Twoich wpisach. Blagam... przestańcie. Są granicę. Tutaj pisał o dystrybucji proszków do prania?  kliknij, aby powiększyćCytat:Mało tego - czemu w maju 2024 Asbis widząc aferę z LPP jakoś się nie poczuli dać jakiegoś komunikatu przez IR, żeby uspokoić inwestorów skoro analogia była dla inwestorów dość wyraźna ? ? Jest co raz lepiej. Szanowny "analityk" pyta się dlaczego jakaś spółka z giełdy nie odniosła się do wielostronicowego raportu opartego na długim śledztwie dotyczącego innej spółki? Zaczynam czuć się jak w kabarcie. "Analityk" piszę, że korzysta z raportów, IRu oraz materiałów dostępnych w internecie. Wywiad dla PAP 18.03.2022  kliknij, aby powiększyćOd tego czasu spółka kilkadziesiąt razy informowała w wywiadach, raportach, na czatach i buk wie gdzie jeszcze, że przestrzega wszelkich sankcji, że zamknął biznes w Rosji na przełomie 2022/2023 a formalnie wyszedł z tego kraju na koniec 2023 co kosztowało go dokonaniem odpisu. Co ma jeszcze zrobić aby udowodnić, że nie jest garbatym? Już pomijam aspekt tego, że jest jednym z największych dystrybutorów w Ukrainie, której wywiad wskazuje każdą możliwą spółkę, która w jakikolwiek sposób nadal prowadzi pośrednio lub bezpośrednio biznes z Rosją i uniemożliwia takim firmom funkcjonowanie w tym kraju. Także tak. Spółka może informować 100tki razy ale co to da skoro na świecie są ludzie, do których to nie dociera bo mają swoją wizję opartą na urojeniach. I najzabawniejsze jest to, że tak jak pisałem do wyboru mamy wersje 1.Departamentu stanu USA, wywiad Ukrainy oraz największej firmy na świecie czyli Apple, które są zgodne z tym co piszę spółka bo departament stanu nie nałożył żadnych sankcji na ASBIS (a nałożył tak jak pisałem na wielu szemranych dystrybutorów.), rząd Ukrainy oraz jej wywiad nadal uważa ASBIS za solidnego partnera (bo ASBIS uczestniczy tam w przetargach dla rządu również) a Apple nie tylko nie rozwiązał umowy na dystrybucje ale rozszerzył ją na kolejny kraj czyli RPA a także z tego co się słyszy mowa o kolejnych krajach. 2. ASBIS prowadzi import równoległy pośrednio lub bezpośrednio z Kazachstanu do Rosji omijając sankcje - świadczą o tym wpisy ludzi z bankiera, TT oraz jakiegoś przypadkowego analityka ze Stockwatch, którego wiedza na temat spółki jest bardziej niż mizerna. BTW Wisienka na torcie do moich wpisów w kontekście absurdów wypisanych przez szanownego "analityka" 17.11.2023 news.asbis.com/news/press/asbi...
|
|
Temat:
ASBIS
Mc42902_ napisał(a): Po wybuchu wojny Abis odpalił oficjalnie z tej grupy Rosję Wszedłem kontrolnie przed weekendem i widzę, że szanowny "analityk" Stockwatch nadal się kompromituje. Nie. ASBIS nigdy nie miał dystrybucji Apple w Rosji. Zapytaj redaktora Paćkowskiego bo to on 2 lata temu pisał dokładnie takie dyrdymały a później usuwał swoje wpisy. (przypominałem o tym na tym forum 2-3 strony temu) Zadanie na weekend - sprawdzić w SJP słowa "rzetelność" i "wiarygodność" Obiecuje zajrzeć za tydzień aby podsumować kolejne kwiatki (nie mam wątpliwości, że będą)
|
|
Temat:
ASBIS
Od 5 dni jesteś ze mną w dyskusji. Nie miałeś pojęciach o cenach iphonów, ilości sprzedanych, szarej strefie, nie masz pojęcia jak funkcjonuje dystrybucja i współpraca z vendorami a teraz się okazuje, że nie masz pojęcia nawet o krajach dystrybucji ASBISu. Piszesz filipinki porównując przychody ASBISu w PL i Kazachstanie i inne tego typu bzdury.
Jak można wypowiadać się na temat spółki i sektorze jednocześnie snuć jakiekolwiek teorie jak się nie ma zerową wiedzę.
Dostaliście informacje i wiedzę ode mnie na ostatnich 3-4 stronach, której nie mają nawet analitycy w PL opisujący ASBIS. Za darmo... kilkadziesiąt godzin mojej pracy i analizy.
Także możecie albo snuć swoje teorie albo coś z tego wyciągnąć.
Przyjemności i powodzenia.
Już wam nie będę przeszkadzał
|
|
Temat:
ASBIS
Może dlatego, że najniższa cena podstawowego iPhona 15 to 799$ a najniższa cena iPhona 14 poprzedniej generacji to 699$ (mowa o cenach bez podatku od sprzedaży) Także można przyjąć średnią cenę nowego iPhona na około 750-850$. (bez podatku od sprzedaży)
Ceny iPhonów na świecie sa wszedzie takie same wśród dystrybutorów (wszyscy kupują je za euro lub dolary) - ich cena końcowa różni się ze względu na obciążenia podatkowe i różnice kursowe i ewentualną marże dystrybutora.
Jednak dyskusja o tym ile kosztuj iPhone na świecie to się nie spodziewałem. Choć biorąc pod uwagę wcześniejsze wpisy powinienem.
|
|
Temat:
ASBIS
krewa napisał(a):Inwestor X napisał(a): Jak myślisz - z której puli poszły telefony? Te, które Apple weryfikowało razem z legalnym dystrybutorem czy te, które był w szarej strefie.
Ten sam motyw, który teraz dotyka ASBIS ze strony nielegalnego eksportu z Chin, Indii i Japonii.
W raportach okresowych Asbis nie sygnalizował negatywnego wpływu szarej strefy na wyniki aż do Q1 2024, kiedy to nastąpił spadek przychodów w KZ. Wg Twoich obliczeń, szara strefa w KZ w roku 2023 była dwukrotnie większa od udziału Asbisu i jakoś im to nie przeszkadzało? Dopiero w 2024 zaczęło uwierać? W tym momencie pojawia się zasadne pytanie - to może ten spadek przychodów nie jest związany z szarą strefą, tylko z wysoką bazą z roku 2023, uzyskaną dzięki eksportowi? I dopóki sprawa nie zostanie ostatecznie wyjaśniona, wszelkie wątpliwości rozstrzygam na niekorzyść spółki. Ponieważ te spadki oraz napływ nielegalnego sprzętu nastąpił falą w związku ze spadkiem sprzedaży APPLE w Chinach (-14% r/r) Nie wysyłasz sprzętu zaraz po premierze kiedy cena jest taka sama a towar jeszcze schodzi. Robisz to kilka miesięcy po. Skoro premiera miała miejsce w wrzesień/październik to fala towaru z Chin ruszyla dopiero w marcu/maju. Szara strefa jest w każdym kraju (również w PL). Jest to norma na większą lub mniejszą skalę ale różnica w cenie nie jest tak gigantyczna (5-10% przez co bardzo dużo osób wybiera legalny zakup sprzętu aby mieć gwarancje i wszelkie profity z tego płynące). Natomiast różnica w cenie rzędu 30% to jest zupełnie inna para kaloszy bo robi się domino. Istniejący szara strefa też zaczyna obniżać ceny i mamy to co mamy. I jak szara strefa nie przeszkadza. Spółka wielokrotnie informowała, że sprzedaż mogłaby być większa gdyby nie ona. Bardzo podobny problem choć na mniejszą skalę był w Ukrainie przed wojną. ASBIS razem we wspólpracy z Apple oraz rządem w dużej mierze ukrócił ten proceder. ASBIS od lat prowadzi na rynkach wojnę z tą szarą strefą - spotyka się z ministrami i proponuje rozwiązania prawne. Możesz wyszukać w sieci informacje o takich spotkaniach i konkluzjach na rynkach, na których działa ASBIS. Na chwilę obecną od 2 lat nikt nie przedstawił żadnego namacalnego dowodu a mimo to od 2 lat pól GPW oskarża spółkę. Widziałem dużo rzeczy na giełdzie ale czegoś takiego jeszcze nie. I znowu - jakim sposobem pchając ten towar do Rosji, oszukując Apple i robiąc cuda niewidy ASBIS dalej wspólpracuje z Apple, które powierza mu nowe rynki, dalej współpracuje ze wszystkimi vendorami, dalej zdobywa nowych i wszyscy są zadowoleni poza specjalistami z GPW z bankierów, twitterów i różnych for internetowych. Już pomijam departament stanu USA, który - jak już wspominałem - wielu dystrybutorom dał zwyczajnie bana i zabronił amerykańskim firmą współpracy z nimi. Gdyby tylko oni wszyscy wiedzieli to co Ty :)
|
|
Temat:
ASBIS
1ketjoW napisał(a):Tyle że średniowieczny CARG nie uwzględnia założenia Statista, że wzrost wolumenu w 2025 r. to 1,5%. Innymi słowy wzrost nie rozkłada się liniowo i w 2025 r. jest mniejszy niż w 2026 i następnych latach. Dopiero gdy policzysz średnią ze wszystkich lat wychodzi Ci średnioroczny wzrost. Tyle że przy liczeniu wolumenów wynik jest inny niż w twoich obliczeniach. To oczywiste że Statista założyła wyższe wzrosty wolumenu po 2025 r., bo inaczej nie wyjdzie średnia.
Statista podaje dane dla smartfonów. Asbis ma wyłączność w Kazachstanie jak napisałeś. Z tego wynika że udział iPhonów w rynku smartfonów jest równy udziałowi Asbisu w rynku.
Kazachstan ma ca. 20 mln ludności a sprzedaż Asbisu była tam wyższa niż w Polsce, która ma 38 mln mieszkańców. Potrafisz to wyjaśnić.
Średnie wynagrodzenie w Kazachstanie to około 3.400 zł.
CZO?! Jeszcze raz bo chyba źle przeczytałem. Ty naprawdę porównałeś przychody z PL do przychodów z Kazachstanu i to jest Twój argument? Czyli porównujesz rynek gdzie ASBIS ma wyłączność na Apple i jest jednym z większych dystrybutorów z bardzo szerokim portfolio do PL gdzie jego udział w rynku jest bardzo mały a centrum dystrybucji oraz portfolio jest wielkości 1/10 tego co w Kazachstanie? A wiesz, że w objętej wojną Ukrainie ma też większe przychody niż w PL? A tam zarabiają mniej zdecydowanie niż Kazachstanie. Strach pomyśleć jak spojrzysz na liczbę ludności w Słowacji i tamtejsze przychody ASBISu albo w ZEA i zrobisz to samo. To jest niesamowite jakie fikołki intelektualne tutaj się robi. Jednak znowu się zlituje i za darmo dam moją zeszłoroczna tabela rynków na których działa ASBIS z wyszczególnieniem całkowitych wydatków na consumer electronics wyrażoną w $ oraz średnia wydatków na osobę wyrażoną w $  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
ASBIS
krewa napisał(a): napisał(a): Powołujesz się na artykuł z Kazachstanu - nie znam ani redakcji ani jej wiarygodności.
22 lata na rynku, dane u nakładach i UU dostępne na życzenie. Renomowane i popularne wydanie w KZ. A teraz spójrz, w QI 2022 eksport smartfonów z KZ do RU stanowił 184 szt. (słownie: sto osiemdziesiąt cztery). W QI 2023 mamy już 32 tys sztuk. Jak się domyślasz, nie było potrzeby eksportowania urządzeń, które nie były objęte sankcjami. Danych za kolejne kwartały jeszcze nie mam, pochodzą z krajowego GUS. Inwestor X napisał(a):Dziwne to forum aczkolwiek widoczna niechęć do spółki jest taka sama jak wszędzie i nawet tego nie ukrywacie. Zacznij czytać analizy, ich treść mówi sama za siebie o jednoznacznie określa stosunek analityków do waloru. Jedynie temat hipotetycznego reeksportu do RU jest wyjątkiem. A ile lat Stockwatch na rynku? A nadal potrafi pisać głupoty w artykułach, które później musi kasować jak to miało miejsce ostatnio. Patrz szary rynek w Kazachstanie ASBIS - legalna sprzedaż w 2023 403k sztuk Ogólna sprzedaż w 2023 roku wg tego co tutaj policzyliśmy 1,2mln sztuk Jak myślisz - z której puli poszły telefony? Te, które Apple weryfikowało razem z legalnym dystrybutorem czy te, które był w szarej strefie. Ten sam motyw, który teraz dotyka ASBIS ze strony nielegalnego eksportu z Chin, Indii i Japonii. No chyba, że chcesz mi powiedzieć, że Apple nagrodziło ASBIS nowym rynkiem i rozważa kolejne za to, że on pchał telefony do Rosji lub chociaż przymykał na to oko. No ale tym samym oskarżasz firmę Apple o to. Dobrze rozumiem? Co do analityków to wg nich jest to obecnie jedna z najbardziej niedoszacowanych spółek na GPW. Wg analizy porównawczej obecne dyskonto wobec jakiekolwiek innej spólki na świecie z tego sektora wynosi od 50 do 85% (tabelę masz kilka stron wcześniej) Także tak - znam analizy. I jak już mówiłem nie znam, żadnego analityka, który napisałbym o eksporcie do Rosji pod imieniem i nazwiskiem przez ostatnie 2 lata tak jak miało to miejsce na waszym portalu.
|
|
Temat:
ASBIS
krewa napisał(a): Chcesz powiedzieć, że przedstawiciele spółki Asbis nie mają pojęcia w jakim koszyku się znajdują? Czy celowo wprowadzają swoich odbiorców w błąd?
Pierwotnie, zgodnie z informacjami przedstawiciela, przedsprzedaż miała wystartować 15 września, ale tak się nie stało. Oficjalnej informacji w dalszym ciągu nie ma, dzisiaj rozmawialiśmy z biurem przedstawiciela.
Powołujesz się na artykuł z Kazachstanu - nie znam ani redakcji ani jej wiarygodności. Nie widzę abyś powoływał się na jakikolwiek link mówiący o tym ze strony Apple czy ze strony spółki (a o tym pisałeś... w dodatku sugerując, że są zgrzyty na linii Apple - ASBIS) BTW Po tych zgrzytach ASBIS dostał kolejny rynek (RPA) i z tego co mówią jest duże prawdopodobieństwo, że dostaną kolejne. Dziwne to forum aczkolwiek widoczna niechęć do spółki jest taka sama jak wszędzie i nawet tego nie ukrywacie.
|
|
Temat:
ASBIS
Krzaczków nie znam także albo podaj link albo przetłumacz. Co nie zmienia faktu, że Tier 1 to nie Tier 2 a Tier 2 to nie Tier 1.
|
|
Temat:
ASBIS
Po pierwsze i najważniejsze. Wszystkie moje wpisy tutaj mają dowodzić, że paszkwile rzucane w stronę spólki od 2 lat to bzdury. Przecież te liczby pokazuje aby to wykazać.
Idąc dalej
Cały rynek smartfonów jest tyle wart a nie tylko iphonów - In 2024, the revenue in the Smartphones market in Kazakhstan amounts to US$0.9bn.
Skoro w 2029 prognozują 4,3mln sztuk - Looking ahead, the volume in the Smartphones market is expected to reach 4.3m pieces by 2029
Przyjmując średnioroczny CARG 4,18% to bardzo latwo policzyć że ilość sprzedanych iphonow w 2023 wyniosła wg statista 3,4mln sztuk
3,4 4,18% przez 5 lat daje 4,3mln
3,4mln przy market share który podałem na poziome 36% daje 1,2mln iphonów,
Przyjmując Twoje dokładne wyliczenia (które ja zawyżałem aby nie było wątpliwości, że ASBIS nie pchał iphonów do Rosji o czym między innymi tutaj piszą ludzie od 2 lat) potwierdzasz tylko moją tezę, o której piszę.
ASBIS sprzedał w KZ 403k sztuki iphonów w 2023 przy rynku wielkości 1,2mln sztuk (patrz powyższe wyliczenia)
Cieszę, że narzędzia, które wam dałem oraz kilkanaście wpisów otrzeźwiły niektórych.
Oczywiście pozdrawiam mojego ulubionego analityka z tego forum.
|
|
Temat:
ASBIS
krewa napisał(a):Tak, i Apple zapowiedział start przedsprzedaży na 15 września, ta jednak nie ruszyła. Powtórzę - zero wyjaśnień dla resellerów
kz.kursiv.media 15 wrzesień to był termin przedsprzedaży iPhona 15 w PL a ta jest Tier 1. Jak widać nie tylko w Polsce redakcje nie są zbyt błyskotliwe. Najwyraźniej ktoś mało rzutki uznał w tej redakcji (jak to było? branżowego czasopisma? ;) ) , że Kazachstan nagle znalazł się w Tier 1 jakimś magicznym cudem. Serio... czy tutaj są jacykolwiek poważni ludzie? dailyweb.pl/startuje-przedsprz...Moderator:Jakiego fragmentu mojego ostrzeżenia nie zrozumiałeś?
|
|
Temat:
ASBIS
krewa napisał(a):Dlaczego w roku 2022 przedsprzedaż wystartowała w terminie i urządzenia pojawiły się w sklepach po 2 tygodniach od premiery, natomiast w 2023 przedsprzedaż nie ruszyła w zakładanym terminie i obsuwa wyniosła 5 tygodni? Wiedza powszechna, powiadasz? To dlaczego resellerzy i redakcja ekonomicznego czasopisma byli zaskoczeni nie tylko przesunięciem, ale i brakiem odpowiedzi ze strony dystrybutora i Apple? Dlaczego rozpoczęto sprzedaż po 5 tygodniach bez jakiegokolwiek wsparcia marketingowego, co było swoistym wyróżnieniem in minus w stosunku do poprzednich kampanii? Może jednak jakiś zgrzyt na linii Apple - Asbis miał miejsce?
O terminie przedsprzedaży decyduje Apple a nie dystrybutor. Przedsprzedaż Tier 2 ruszyła na wszystkich rynkach w tym samym momencie - nie tylko na rynkach, na których dystrybutorem jest ASBIS. Redakcja ekonomicznego czasopisma? Którego? Z chęcią zweryfikuje Twoje słowa jak i samą redakcje (choć biorąc pod uwagę wiedzę SW, Strefy Inwestorów i innych tego typu wynalazków to jest ona szczątkowa - co już wielokrotnie na przestrzeni lat wykazywałem)
|
|
Temat:
ASBIS
1ketjoW napisał(a):Nie piszę o tym, która metoda szacowania jest lepsza. Szacunek to szacunek, a nie rzeczywiste dane.
Reszta to Twoje spekulacje. Bez znaczenia.
Odniosłem się do Twoich wyliczeń i założeń jakie poczyniłeś. Nie odniosłeś się tylko stwierdziłeś - bez znaczenia/spekulacje. Odniesienie to jest wykazanie błędu w metodologii lub ewentualnie podważenie danych wsadowych przy pomocy argumentacji. Ani jednego ani drugiego nie zrobiłeś. Moderator:Argumenty ad personam nie są mile widziane na SW, nadużywanie może skutkować zawieszeniem
|
|
Temat:
ASBIS
krewa napisał(a):krewa napisał(a):Inwestor X napisał(a): Ciekawe. Bo mam informacje z IRu spółki całkiem inną.
A mógłbyś wykorzystać swoje znajomości i dowiedzieć się z jakiego powodu kazachski iSpace zaczął sprzedawać iPhone 15 dopiero 5 tygodni po premierze? W poprzednich latach takich opóźnień nie było. Podbijam. Ponieważ premiera urządzeń na różnych rynkach jest inna. To jest powszechna wiedza i spółka wiele razy o tym wspominała. Premiera w Kazachstanie przeważnie następuje w tzw Tier 2 (drugim rzucie a są kraje gdzie dopiero w 3cim). To nie jest tak, że wszędzie na świecie w tym samym dniu i godzinie można kupić nowego iPhona. A daty 2giego rzutu często zależą od ilości wyprodukowanych wcześniej sztuk oraz szacunkowego popytu na głównych rynkach. Nawet w przypadku PL historycznie rzecz biorąc mieliśmy wiele razy przesunięcie czasowe o kilka-kilkanaście dni/tygodni (wielu różnych urządzeń Apple - nie tylko iPhonów) a czasami lat (jak w przypadku Apple Vision i chyba nadal poczekamy jeszcze długo)
|
|
Temat:
ASBIS
Reasumując. Twoim zdaniem metoda szacowania na bazie ecommerce sprzedaży smartonów na rynku Kazachstanu jest lepsza przy czym nie masz pojęcia jaki jest rynek ecommerce i nic nie wiesz o tym rynku w Kazachstanie (BTW - w ciemno stawiam, że użyłeś google i znalazłeś pierwszą lepszą stronę... i do momentu kiedy zwróciłem uwagę Tobie, że piszesz o ecommerce nie miałeś pojęcia o tym).
Z drugiej strony mówisz, że moja metoda gdzie zbierane są dane z market share konkretnych urządzeń z iOS oraz wszelkie inne dane o sprzedaży przy wykorzystaniu mocnych narzędzi analitycznych (Statista to jedna z największych takich stron na świecie, z której płatnych usług i raportów korzystają same firmy oraz analitycy)
Już pomijam, że ten agregator danych zbiera informacje praktycznie z każdego możliwego sektora gospodarki i społeczeństwa (mówię o Statisa)
Ma to sens ;)
Już pomijam fakt, że zrobiłem wyliczenia i wszystko jasno opisalem a Ty ograniczyłeś się do wrzucenia jakiegoś linku i cytaty, z którego nic nie wynika.
|
|
Temat:
ASBIS
1ketjoW napisał(a):Moim zdaniem liczba sprzedawanych smartfonów na rynku kazachstańskim, jakie podajesz, może być zawyżona. Wychodzenie od prognozowanych danych na 2029 rok i obliczanie na tej podstawie aktualnej wielkości rynku jest ryzykowne, ponieważ zakłada, że wzrost rynku będzie liniowy i nie uwzględnia możliwych zmian w dynamice rynku. Rzeczywiste wyniki mogą odbiegać od prognoz, a ty wychodzisz od wielkości rynku w 2029 r. czyli za 5 lat. Twoje obliczenia mogą być zawyżone lub zaniżone, co wpływa na wszystkie późniejsze wnioski, w tym na oszacowanie wielkości szarej strefy. Dlatego warto z większą ostrożnością interpretować otrzymane wyniki. Z tego co doczytałem, zmieniły się cła w Kazachstanie w ostatnich latach. Moim zdaniem to mogło spowodować wzrost szarej strefy. Jeżeli tak jest to powrót do wyższej sprzedaży na tym rynku może być trudny i długotrwały. Poniżej inne dane dotyczące rynku smartfonów w Kazachstanie: Cytat:The Kazakhstani Smartphones eCommerce market is predicted to reach US$77.1 million by 2024 and accounts for 92.3% of the Telecommunications eCommerce market in Kazakhstan. It is expected to increase over the next years. The expected compound annual growth rate for the next four years (CAGR 2024-2028) will be 14.4%, resulting in a projected market volume of US$132.1 million by 2028. ecommercedb.com/markets/kz/sma... Szanowny interlokutorze - nie staraj używać się narzędzi, o których nie masz dużego pojęcia a tym bardziej nie wiesz co one oznaczają. ecommerce to nie jest cały rynek smartfonów tylko jego mały wycinek dotyczący właśnie ecommerce. . Pisanie że może tak a może nie to nie jest żaden argument a pokaz całkowitej ignoranacji. No i najważniejsze. Moim celem nie było pokazanie szarej strefy na Kazachskim rynku tylko obalenie tezy, że ASBIS nie mógł tak wzrosnąć na rynku Kazachstanu i to na pewno przez Rosję się stało.. Spółka w zeszłym roku mogła sprzedać na rynku o 450k sztuk iphonów więcej gdyby nie szary strefa. Natomiast jeżeli spojrzy się na przychody z tego rynku oraz odniesie się do przychodów uzyskiwanych w na przełomie 2020/2021, uwzględni wzrost market share oraz dużo bardziej intensywne działania samej spółki na rynku (o samym wzroście GDP PPP Kazachstanu w tym latach czyli koło 5-6% rocznie) to mamy efekt jaki mamy czyli wzrost przychodów co zaprzecza całkowicie narracji uderzającej w spółkę od 2 lat. Natomiast co do szanownego "analityka". Przez ostatnie 5 dni przedstawiłem argumenty, wyliczenia, dane i źródła. Do tej pory przedmówca Mc42902_ nie potrafił podać żadnego argumentu podpartego źródłem, żadnego odnośnika ani informacji na czym opierał swoją analizę. BTW Z SJP Analiza "Odpowiednie zestawienie i opracowanie danych przez porównanie i wyciągnięcie wniosków na temat istoty zjawiska, jego rozwoju w przyszłości itp.; także: dokument, raport itp. z tego opracowania" I dla jasności. Punktowanie was pos za postem, argument za argumentem nie przynosi mi żadnej przyjemności bo z tyłu głowy mam, że takich osób jak Wy słucha duża ilość osób i czerpie z tego informacje (sic!)
|
|
Temat:
ASBIS
1ketjoW napisał(a):Fajna grafika i co z niej dla Ciebie wynika?
Analizę może być prowadzona zarówno od ogółu do szczegółu (analiza dedukcyjna), jak i od szczegółu do ogółu (analiza indukcyjna).
Ty podajesz udziały poszczególnych marek w rynku kazachskim. Bez wolumenów to ma dość ograniczoną wartość poznawczą. Te dane pokazują jak poszczególne marki radzą sobie na rynku, ale nie pokazują jak duży jest rynek. Generalnie pokazałeś zmiany w preferencjach klientów swoim wykresem bez wyjaśnienia co za tym stoi i bez pokazania czy i jak zmieniała się wartość rynku.
Z wykresu wynika, że są marki, które sobie radzą lepiej niż Apple, mimo obcięcia kredytu konsumenckiego.
Specjalnie dla Ciebie kolejne dane wg Statista. CARG 4% od 2024 do 2029 gdzie statista przewiduje 4,3mln sztuk sprzedanych rocznie. Wynika z tego, że obecnie jest sprzedawanych około 3,5mln sztuk smartfonów w Kazachstanie . Przyjmując, że market share Apple w tym sektorze to 36% daje to 1,2mln iphonów rocznie. ABSIS na wszystkich swoich rynkach (11 rynków gdzie ma dystrybucje Apple) sprzedał smartfonów w 2023 roku za 1,5mld $ (raport roczny za 2023) Licząc średnią cenę iPhona na 700$ (zaniżam) - daje 1,8mln sztuk. Przyjmując, że Kazachstan jest największym i odpowiada za 40% sprzedanych produktów Apple (zawyżam) daje liczbę sprzedanych iphonów w Kazachstanie na 750k sztuk. Czyli szara strefa w Kazachstanie w 2023 roku wynosiła 450k sztuk bo ASBIS jest wyłącznym dystrybyutorem. Teraz ta szara strefa się zwiększyła. Nie ma za co. Mc42902_ - zawsze z miłą chęć pokazuje dlaczego GPW i nasz rynek inwestycyjny jest gdzie jest. Brak w nim analityków za to pełno "wydaje mi się". Smutne jest to, że w tej wymianie zdań nie potrafiłeś podnieść choć jednego merytorycznego argumenty. Nie wspominając o braku odniesieniu do wszystkich faktów i danych, które przedstawiłem.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
ASBIS
Mc42902_ napisał(a):Mi to pachnie po prostu zbiciem kursu przez kogoś w sytuacji słabszej koniunktury i wykorzystaniem przez rynek tej teorii o Rosji i Kazachstanie dla usprawiedliwienia. Przy 19 zł obroty były bardzo wysokie jak na Asbis więc ktoś sobie zebrał tanie akcje. Na razie prognozy są podtrzymane, więc albo mega ryzykują albo dla nich nic wielkiego się nie dzieje jeśli chodzi o biznes. Kluczowy będzie III kw. - jak poprawią wyniki powinno wszystko wrócić do normalności. Ale przecież Ty to dokładnie robisz. W tym uczestniczysz od kilu miesięcy. To Ty promowałeś tą teorię. Przedstawiasz spółkę w bardzo niekorzystnym świetle jako uczestniczącą świadomie lub nieświadomie w procederze, za który kilkunastu dystrybutorów z tego rejonu poniosło dotkliwe kary i na 2 z tego co kojarzę USA nałożyło sankcje. Poza Apple kilkunastu vendorów zakończyło współpracę z takimi dystrybutorami. Wg Twoje teorii to spółka powinna mieć już dawno zabraną dystrybucje a jednak dostaje nowe umowę na dystrybucje z Apple na kolejny kraj i możliwe, że dostanie na 2-3 jeszcze.
|
|
Temat:
ASBIS
Co do Twoje tezy. To wytłumaczę co zrobiłeś na kukiełkach. Ostrzegałeś że kierowca samochodu może przewozić narkotyki (świadomie lub nie) albo prowadzić pod wpływem samochód i to może doprowadzić do wypadku. Kiedy okazało się, że w samochodzie zostały przecięte przewody i wyciek płyn hamulcowy a także ktoś umyślnie przebił oponę piszesz, że miałeś rację (jeżeli nie widzisz różnicy w ocenie kierowcy po wypadku w tych skrajnych sytuacjach to naprawdę zostaje Tobie tylko bankier) Co ma recesja do oskarżania spółki o nielegalne działania (świadome lub nieświadome) Zespół SW ma na koncie już kilka kłamstw odnośnie ASBISu. Zaczęły się one w 2022 i były kasowane w tym nawet przez waszego głównego redaktora Paćkowskiego. Wiem o tym bo sam mu zwracałem uwagę i je kasował (jak choćby informacje, że ASBIS sprzedawał Apple w Rosji co skutkowało spadkiem kursu o 10% kiedy SW, Trigon i kilkanaście innych portali podawało tą informacje zestawiając ją z nałożeniem sankcji na Rośnie i wycofaniem się Apple z tego rynku - ASBIS nigdy nie sprzedawał Apple w Rosji jeżeli nie wiesz). Także naprawdę ogarnijcie się w tym waszym Archeo siostry. Co do waszego pomysłu o liczbie sprzedanych telefonów na głowę w jakimś kraju. Wy naprawdę nie macie pojęcia o sektorze i nie potraficie używać najprostszych ogólnodostępnych narzędzi jakie są dostępne. ... Wzrost market share urządzeń iOS w Kazachstanie między końcem 2020 (19%) roku a dniem dzisiejszym (36%) czyli wzrost o 100% a mówimy o samych iPhonach praktycznie. I przypominam, że to jest market share rynku który, z roku na rok rośnie (smartfony i ogólnie całe IT) z młodym bogacącym się społeczeństwem. GDP PPP w PL obecnie to 44k $ w Kazachstanie 33k $ (czyli tyle ile miała PL w 2015 roku) Dane są zbierane z terenu Kazachstanu a nie z jakiś krajów ościennych.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
ASBIS
Cytat:A Pan czytał? Ciekawe, że bez wykupionego abonamentu. Założył Pan dzisiaj konto tylko po to, aby komentować na forum ten artykuł. Czyli broni Pan analizy, której nie widział na oczy a jednocześnie, której kwintesencje usunęliście dzisiaj z artykułu? Dość karkołomne podejście muszę powiedzieć. Miałem nieprzyjemność ją zobaczyć u znajomego. Przykre, że w dzisiejszych czasach - tak jak napisałem - każdy może ogłosić się "analitykiem" a portale typu stockwatch promują takie osoby. Cytat:Nikt się nie kontaktował. Ciekawe. Bo mam informacje z IRu spółki całkiem inną.
|
|
Temat:
ASBIS
A jak wygląda rzetelna choć domowa analiza porównawcza sektora w PL i na świecie to tutaj macie próbkę. Kilkanaście godzin pracy i wiedza zdobywana o sektorze od 5 lat w PL i na świecie. Zupełnie gratis ode mnie. Niestety wasz "analityk" nie zajmuje się takimi sprawami bo nie ma tego na TT czy bankierze.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
ASBIS
007 napisał(a):Jak będziemy atakować analityków za to, że piszą co myślą zgodnie ze swoim przekonaniem o sprawach spółek to skończy się na tym że będziemy dostawać jałowe analizy „ku pokrzepieniu serc”, a ryzyka dotyczące spółek będziemy dostawać bezpośrednio z rynku w niższych wycenach naszych akcji. Analityk wykonuje pracę, zbiera materiały, kontaktuje się ze spółką i ma odrobinę pojęcia o tym co robi. Jeżeli ktoś opiera się na TT i bankierze i swoich wyobrażeniach bez wykonania jakiekolwiek rzetelnej pracy to to nie jest analityk. Nie znam żadnego profesjonalnego analityka zajmującego się spółką, który pod imieniem i nazwiskiem napisał to co napisano tutaj na Stockwatch odnośnie spółki przez ostatnie 2 lata. A znam większość rekomendacji i wycen. Znam za to 100 kont na TT i bankierze, które pisały podobnie jak "analityk" na Stockwatchu. Także może przestańmy pisać analityk tylko napiszmy prawdę, że to współpracownik czy też użytkownik portalu, żeby nie deprecjonować słowa "analityk" Ktoś kto piszę pseudoanalizę nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością i rzetelnością nie jest analitykiem. Tak samo jak wujek na weselu nie jest tancerzem - mimo że tańczy.
|
|
Temat:
ASBIS
Cytat:Była edycja artykułu. Docieramy się jeszcze z nowym dziennikarzem. Inaczej rozłożyliśmy akcenty Edycja była bo pewnie skontaktowała się z wami spółka. Nawet w tak drobnym aspekcie nie potraficie dochować rzetelności w przekazie? Cytat:Sedno dyskusji jest jednak takie, że nasz analityk wskazał na pewne ryzyko, "krótko uczulił". Spółka wyszła z rynku rosyjskiego i zwiększyła sprzedaż do Kazachstanu. Zapewne przypadek. Przed aferą związaną z LPP nikt by pewnie na to nie zwracał uwagi, ale teraz rynek jest na to wyczulony. Jak zaznacza Michał, "pracą analityka jest wskazywanie ryzyk - wszystkich możliwych". Zrobicie z tą wiedzą co chcecie Pracą analityka jest wskazywanie zagrożeń a nie rozsiewanie insynuacji na temat spółki. Nie wiem gdzie Pan się uchował ale spółka od 2 lat jest nieustannie obrzucana bezpodstawnie błotem właśnie tymi insynuacjami mimo, że wielokrotnie się do tego odnosiła i zaprzeczała i przez 2 lata nie znalazł się na to żaden namacalny dowód poza wpisami z TT czy bankiera. Było to przed LPP i po LPP. Różnica jest taka, że w przypadku LPP powstał dokument dużej instytucji. w przypadku Amica przykładowo spółka sama przyznała w raporcie za Q1 2024, że oszukiwała akcjonariuszy (w 2022 poinformowała, że zaprzestaje sprzedaży w Rosji) i sprzedawała od 2022 do 2024 swój sprzęt do Rosji. Natomiast w przypadku ASBISu nie ma ani jednego dowodu. Natomiast jak to się mówi kłamstwo powtórzone 1000 razy.. Cytat:Na jaki dokument powołuje się analityk, czy dziennikarz? Na żaden. Ryzyko to prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzeń. Jak afera wyjdzie na jaw i masz duży raport poważnej firmy analitycznej, to już nie ma ryzyka tylko fakty.
Czy Pan przeczytał o jakich ryzykach pisał w maju wasz "analityk" a co się wydarzyło? Wasz "analityk" sugerował import równoległy z Kazachstanu do Rosji natomiast obecna sytuacja wiąże się, że tym, że ASBIS walczy z szarą strefą i nielegalnym biznesem z Chin i Indii. Czyli nie dość, że spółka w żaden sposób nie uczestniczy w jakimkolwiek łamaniu prawa (pośrednio czy bezpośrednio) jak to było sugerowane to jeszcze walczy z takimi przypadkami na rynku, na którym prowadzi biznes. Cytat:Jesteśmy na wątku spółki, mogę zakładać że dużą część z dyskutujących tu ma akcje. Te są na wielomiesięcznych minimach, no to i nastroje nie są pozytywne. Tylko że Wasze straty na rachunkach to nie wina analityków, którzy zwracali uwagę na jakieś ryzyka. Jest coś takiego na giełdzie jak sentyment i opinia o spółce. Jeżeli Stockwatch nie rozumie jak wpływają oskarżenie o łamanie prawa, oszustwa, współprace z Rosją co "analityk" robił i jaki może mieć to wpływ na kurs spółki to naprawdę widzę, że nie jest to poważny portal tylko taki bankier. Spółek na giełdzie zabije się głownie medialnie obecnie. Jeszcze mam takie proste pytanie: Czy analityk Stockwatch skontaktował się ze spółką w maju lub teraz pisząc ten artykuł? Bo to jest takie minimum rzetelności? Czy skorzystał tylko z kont TT i forum bankiera?
|
|
Temat:
ASBIS
Jak widać artykuł został zedytowany co świadczy tylko o tym, że zespół Stockwatch ma jasne zdanie o wpisie autora i jego jakości.
Natomiast chciałbym zapytać się dokładnie skąd autor czerpał swoją wiedzę. Rozumiem, że w przypadku LPP można się powołać na duży raport poważnej firmy analitycznej, która na kilkunastu stronach i po zrobieniu śledztwa wewnątrz grupy LPP przestawiła dowody i argumenty.
Także w przypadku ASBIS na co dokładnie powołuje się autor? Na jaki dokument? Konkretnie?
Bo jeżeli na wpisy z TT i plotki, które są kolportowane przez konkurencje na rynku Ukraińskim i Polskim bez żadnych dowód to świadczy,, że autor nie jest żadnych analitykiem tylko reprezentuje poziom bankiera i działa na szkodę spólki.
Mówienie o ostrzeganiu w maju na temat obecnej sytuacji jest mocnym fikołkiem intelektualnym bo obecne problemy są spółki wynikają z jej przejrzystości i działania w zgodzie z prawem gdzie po drugiej stronie ma oszustów z szarego rynku a nie jak autor sugerował oczerniając spółkę z nielegalnego pchania sprzętu do Rosji (pośrednio lub bezpośrednio)
Powiedzieć, że to jest kompromitacja autora to nic nie powiedzieć.
Liczyłbym też na słowo przepraszam i publiczne wyjaśnienia.
|
|