Temat:
11BIT
7ukasz napisał(a):Stockinger napisał(a): >> grających między 3 tys a 8 tys na dobę
Peak na dobę jeszcze nigdy nie spadł poniżej 6k. (żródło SteamDB) Jak się domyślam, kolega miał na myśli dokładnie to co napisał, czyli liczbę jednocześnie grających, a nie peak i w takim przypadku miał rację, bo wynosi ona pomiędzy 3 a 8 tys osób. Podtrzymuję swoje wcześniejsze zdanie, że premiera pod tym względem jest wielkim zawodem. Widać, że gra nie trafiła w gusta graczy i wyraźnie widać to na liczbie grających, chociażby w porównaniu do części 1. W ostatnich 7 dniach różnica w peak wynosi od 15 do 28% mniej graczy niż osób grających na tym samym etapie w FP1. Biorąc pod uwagę, że jest to już znane i cieszące się uznaniem IP oraz oczekiwania jakie były w stosunku do niej, to jest to bardzo słaby wynik.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
11BIT
enthusiast napisał(a):Wykres masz zaburzony dniem tygodnia, w którym FP miał premierę. On wyszedł we wtorek dlatego peak miał dopiero piątego dnia od release'a.
Co do zwrotów sprawdziłem na dzień 25.09 ilość komentarzy z informacją że gra została zwrócona. W stosunku do liczby wszystkich komentarzy pochodzących od użytkowników którzy zakupili grę na Steam'ie zwroty kształtowały się trochę poniżej 2%. Nie wiem czy to dużo i jaka jest średnia ilość zwrotów na Steam'ie. Racja, niemniej jakiś punkt odniesienia trzeba przyjąć - zrobiłem szybkie porównanie z uwzględnieniem dni tygodnia i wrzucam poniżej. Zwroty - jest to jakaś informacja, ale również nie znam statystyk więc się nie wypowiem. W wynikach kwartalnych może będzie to podane. like :) Frey napisał(a):MrMac napisał(a): Zobacz ile osób gra w 5 dniu we FP2 a ile grało w pierwszą część. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych i wyższego peaka (który i tak był zaniżony przez dostęp przedpremierowy, co potwierdza, że było duże zainteresowanie FP2) w 5 dobie FP cieszył się 2x większym zainteresowaniem. To jest przepaść.
Niby mądry argument...a jednak zapomniałeś wspomnieć, że 5 dniem sprzedaży FP1 była niedziela, a 5 dniem sprzedaży FP2 była...środa. Peaki z tych dni tygodnia są skrajnie różne w przypadku każdej jednej gry ze steam, prawda? Pominę już nawet milczeniem, że 5 doba sprzedaży FP2 to nie jest rzeczywista piąta doba od momentu kiedy tę grę można było ogrywać. Nadto gra jest w game pass - co sprawia, że cześć graczy nie musiała w ogóle jej kupować - i sięgnąć po nią może za parę dni albo i za miesiąc... Czynienie predykcji co do średnioterminowej lub długoterminowej sprzedaży FP2 na takich podstawach jakie Ty to czynisz w sześć dni od premiery serio obraża zdrowy rozsądek... Tak jak odpisałem koledze powyżej - każda premiera jest różna więc nie ma porównania 1:1i trzeba zastosować jakieś uproszczenia. Przedsprzedaż, inny dzień tygodnia, itp. itd. Niemniej zebrałem te dane i wygląda to jn. https://ibb.co/khg4psVW mojej ocenie oczekiwania były dużo wyższe i wynik poniżej części pierwszej jest zawodem. Notowania pokazują, że chyba nie tylko ja to tak oceniam. Rozmawiamy o obecnej sytuacji więc uwzględniam te informacje którymi dysponujemy. Być może wajha się odwróci i sytuacja się odmieni - czego wszystkim życzę. Frey napisał(a):Fp2 tragedia, Alters - dno, spółka bankrut i generalnie leci w przepaść, a Ty siedzisz jednak na jej forum i wypisujesz obszerne posty bo....no właśnie..bo? Ale, że mnie to w sumie nie interesuje - to po prostu ignor. Edit: data rejestracji na forum: 23.09.2024 Ech....co za czasy - te S-ki to już cały przemysł.... Jeszcze tylko odnosząc się do aktualnego miejsca FP2 na global top sellers dodam, że do chyba września 2022 r. ta lista nie obejmowała gier free2play. Wszelkie porównania z FP1 czy TWOM czy innymi starszymi niż ta data grami - powinny to uwzględniać. Przy pominięciu tych tytułów FP2 mamy obecnie na 18 miejscu. I zważywszy na to jak mocne tytuły są przed FP2 a także na to, że FP2 jednak jest w game pass - to jest to bardzo dobra lokata. Najłatwiej powiedzieć że naganiam na spadki. Jeżeli potrzebujesz klepania po plecach to powodzenia. Ja akcji nie mam i póki co nie ruszam bo w mojej ocenie słabo to wygląda. Jakieś odbicia na pewno będą ale trend w najbliższych miesiącach będzie spadkowy. Top sellers - napisałem że wykluczyłem free2play. 18 miejsce w 5 dniu sprzedaży to chyba również sporo poniżej oczekiwań, które mówiły chyba o 7-10 dniach w top 10, z czego 3-5 w top5. Mocne tytuły? Owszem, kilka jest ale nie przesadzaj - Forever Winter, Witchfire, TCG Card Shop Simulator, Tiny Glade, przedsprzedaż MFS 24 z premierą za miesiąc? Oczywiście zgadzam się, że gamepass nie pomaga, ale był to świadomy wybór Zarządu i obecna sytuacja pokazuje, że dobrze było zapewnić sobie te pieniądze zawczasu. Podsumowując, trzymam kciuki za każde polskie studio, ale noga ewidentnie się podwinęła. Z ciekawością będę obserwował wyniki i mimo wszystko obstaję przy swojej opinii co do tego że szału nie będzie. Pozdrowienia :)
|
|
Temat:
11BIT
Rif napisał(a):MrMac napisał(a): Jak to interpretować? Moim zdaniem jest to przede wszystkim efekt złego odbioru gry przez część graczy i wystąpienie o zwroty. Dodatkowo spadająca ocena na Steam odstraszyła nowych kupujących.
Wiesz, że FP2 jest grą znacznie krótszą od GoW2? To sprawia, że peak szybciej spada. Spółka już odpowiedziała, że zwroty są w średniej, więc kulą w płot. Na dodatek pominales pierwsze dni. Biorąc pod uwagę, że spora część graczy ograła wcześniej, to peak premierowy w porównaniu z GoW był dużo lepszy. Widziałeś nagonkę w ocenach na GoW? Też dotyczy bzdury, bo posiadania konta psn. Piszę też, bo dawanie negatywów, że FP2 to nie FP też jest bzdurne. Zgadzam się, że jest krótsza. Średnio jednak wierzę w to, że większość kupujących siada i od strzała robi całą grę. Wnioskując po ocenach i średnim czasie gry powiedziałbym raczej, że zniechęcają się i szybko przestają grać. Porównajmy FP2 z FP:  kliknij, aby powiększyćZobacz ile osób gra w 5 dniu we FP2 a ile grało w pierwszą część. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych i wyższego peaka (który i tak był zaniżony przez dostęp przedpremierowy, co potwierdza, że było duże zainteresowanie FP2) w 5 dobie FP cieszył się 2x większym zainteresowaniem. To jest przepaść. Wiesz co mają na myśli pisząc, że zwroty są w średniej? Chodzi o średnią ze swoich poprzednich gier czy w ogóle - licząc wszystko co wychodzi na rynku - w tym totalny crap? To będą 2 różne wartości... To odbiorcy oceniają grę i jeżeli ktoś kupuje 2 część Frostpunk to ma prawo oczekiwać kontynuacji. Jeżeli dostaje coś innego to sorry - jego prawem jest to ocenić. MA4C napisał(a):t0m4s napisał(a):[quote=007] BOŚ zakłada: przychody 231.7, 158.1 EBITDA no i 131.2 zysk netto. Policzmy sami. 500k FP2 to 40mln przychodu (liczac podstawke bo delux w przyszlym roku księgują) Alters 40-60mln mozemy sobie zalozyć realnie/optymistycznie - jak kto woli. W pierwszym polroczy bylo 30mln, w drugim 50 mozna zalozyc bez ww. gier. To skąd reszta? Płatności GP to przyszly rok gdzie BOŚ zaklada podobny przychod i zysk netto 120. Gdzieś źle liczę? Po pierwsze 500k szt. FP2 jest dużym niedoszacowaniem - na chwilę obecną sprzedano od min. 350 (dane producenta sprzedaży sprzed 3 dni) do 470 tys. kopii (dane vg insights). Przypominam że III kwartał się nie skończył - przed nami najlepszy okres dla branży gier. Rozumiem założenie 80 zł za szt. (30% prowizji steam i różnice regionalne), chociaż wydaje się to ostrożny szacunek. Wydaje mi się, że można 8-10% więcej tutaj zalożyc. Z komunikatu 11 bit wynika, że dla wersji deluxe część przychodów będzie księgowana w tym roku, a część w przyszlym. Nie wiemy jak wyglądać będą rozliczenia z Microsoftem - czy rozliczenia będą kwartalne, półroczne. Co do The Alters to nie wiem, poczekajmy na ogłoszenie daty premiery i ceny. Rynek jest teraz ciężki - widać to choćby po sprzedaży wersji PC Ragnaroka. Nie wiem dlaczego uważasz że średnia cena 1 sztuki to 80 zł 8-10%, powiedziałbym raczej że będzie to 80 zł - 10%: - cena brutto wynosi 159 zł, czyli 129 zł netto - od tego trzeba odjąć prowizję Steam - 30%, czyli już zostaje 90 zł - przyjmując cenę w PL, $ i Euro. - 43% sprzedaży ma miejsce w Rosji i Chinach, gdzie cena jest o 50% niższa... - uwzględniając powyższe daje to średnią cenę netto na poziomie 72 zł - w tym oczywiście pomijamy fakt, że nie wszyscy kupują bezpośrednio na Steam, a w sklepach z kluczami klucze są dostępne poniżej 120 zł brutto za sztukę, pomijamy również różne stawki vat, itp. itd. Wg takich wyliczeń wpływy na ten kwartał dałyby lekko ponad 36 mln, no zostało jeszcze kilka dni do końca kwartału więc może dobije do 40 mln o których pisał @t0m4s. To co może szczególnie martwić to duży spadek zainteresowania Frostpunk 2. Potwierdza to wykres porównujący liczbę grających w pierwszą i drugą część w pierwszych dniach premiery. Ewidentnie FP2 nie wpasował się w oczekiwania odbiorców.  kliknij, aby powiększyćPotwierdza to również duży spadek w na liście bestsellerów - nawet wywalając produkcje free to play, jest to obecnie 16 miejsce, gdzie przykładowo Witchfire jest na miejscu 12... Niestety ale wyniki sprzedażowe FP2 będą baaardzo dalekie od oczekiwań i wyniki to potwierdzą. Co do The Alters - już to gdzieś pisałem, ale po obejrzeniu gameplaya nie wierzę w wielki sukces. Może się zaskoczę ale hitu w tym nie widzę. Będzie to niszowa produkcja z być może przyzwoitymi ocenami i opiniami, ale szału sprzedażowego nie będzie.
|
|
Temat:
11BIT
bbartt napisał(a):MrMac napisał(a):
Interesuje mnie peak osób grających w dany tytuł w okresie 20-24 września:
dzień..........FP 2................wzrost...........Ragnarok.................wzrost 20............... -..........................-.................22967.........................- 21............35533.....................-.................31606........................38% 22............34113...................-4%..............35615........................13% 23............21995...................-36%............27687.......................-22% 24............16824...................-24%............22627.......................-18%
zapomjiałes podać peak z dnia premiery co zaburza mocnotwoje wywody bo nie pokazujesz wzrostu soboty do piatku i cały Twój wywód upada :) a z innej beczki, skoro akcjonariuszy boli upadek kursu na GPW, może powinna od Nas wyjść propozycja do szanownego prezesa, zarządu czy też rady nadzorczej o obniżenie sobie apanaży, rezygnację z PM, i innych przywilejów, bo odpowiedzialność trzeba ponieść. Dzięki za zwrócenie na to uwagi - rzeczywiście premiera była w pt o 19 naszego czasu - pomyliły mi się dni i myślałem, że to był jeszcze ten dostęp przedpremierowy więc go nie uwzględniałem. Poprawiłem dane na wykresie i zaktualizowałem wyniki dla dzisiejszego dnia. W mojej ocenie niczego to nie zmienia - wzrost był tylko przez jeden dzień (o 20% mniejszy niż na GoW) po czym nurkowanie w dół. Na dodatek pogłębiła się różnica w spadku liczby grających dzisiaj vs peak. dzień..........FP 2................wzrost...........Ragnarok.................wzrost 20............27182.....................-..................22967.........................- 21............35533.................. 31%............31606....................... 38% 22............34113...................-4%..............35615....................... 13% 23............21995...................-36%............27687.......................-22% 24............16824...................-23%............22627........................-6% Spadek liczby grających w stosunku do peaku: FP2 - 53% GoW - 27% Ciekawe jak będzie to wyglądało w kolejnych dniach :)
|
|
Temat:
11BIT
Pada wiele opinii odnośnie tego czy premiera jest sukcesem czy nie, a reakcja inwestorów przesadzona.
W związku z tym, że lubię "popatrzeć sobie na cyferki", porównałem liczbę grających w dwie gry, które miały premierę w praktycznie tym samym okresie i osiągnęły na starcie bardzo zbliżony wynik w peaku, czyli FP2 oraz GoW Ragnarok.
Interesuje mnie peak osób grających w dany tytuł w okresie 20-24 września:
dzień..........FP 2................wzrost...........Ragnarok.................wzrost 20............... -..........................-.................22967.........................- 21............35533.....................-.................31606........................38% 22............34113...................-4%..............35615........................13% 23............21995...................-36%............27687.......................-22% 24............16824...................-24%............22627.......................-18%
Na GoW przez cały weekend było widać wzrost liczby grających jednocześnie osób, po czym od poniedziałku nastąpił naturalny spadek wyniku. Na FP2 peak został wygenerowany pierwszego dnia i od tego czasu z każdym dniem zainteresowanie tytułem mocno spada.
Efekt jest taki, że spadek liczby grających w stosunku do peaku jest dużo mniejszy: FP2 - 53% GoW - 36%
Jak to interpretować? Moim zdaniem jest to przede wszystkim efekt złego odbioru gry przez część graczy i wystąpienie o zwroty. Dodatkowo spadająca ocena na Steam odstraszyła nowych kupujących.
W mojej ocenie te wartości pokazują jaki potencjał miał FP2 i to jak został on zaprzepaszczony. Super, że gra sprzedała się w >350k sztuk, ale wygląda na to, że potencjał był na duuużo więcej. Efekt - gracze którzy się "sparzyli" będą ostrożniejsi przy przyszłych premierach więc odbije się to czkawką na sprzedaży długoterminowej oraz przy premierze chociażby The Alters. Nie oznacza to oczywiście, że sprzedaż będzie słaba. Nie, ona będzie po prostu słabsza, niż mogłaby być przy pozytywnym odbiorze przez graczy.
Z pozytywów - obserwuję średnią ocenę na steam - zmieniła ona trend i zaczęła powoli rosnąć - widać dużą mobilizację osób zadowolonych z FP2.
Edit: Czysto poglądowo - mam jeszcze policzony spadek liczby grających (dzisiaj vs peak z weekendu) dla 2 innych gier: FP1 - 47% Witcher 3 - 32%
Te 2 gry są oczywiście na zupełnie innym etapie sprzedaży więc w analizie nie podawałem ich wyników żeby nie mieszać.
|
|
Temat:
11BIT
@007
Nie widzę wishlisty na gamalytic - pisałem o wishliście na steam. W związku z tym, uwzględniając nawet Twoją wartość, daje to <100k sprzedanych kopii dla konwersji analogicznej do FP2 (15%). Pytanie jaka będzie konwersja wishlisty dla nowego i nieznanego IP - to już będzie zależało od recenzji, marketingu, itd. Nie ma się co jednak oszukiwać, że obecna sytuacja FP2 raczej sprzedaży The Alters nie pomoże.
@Frey Czy ja widzę optymizm? Na ten moment nie. W mojej ocenie mrzonki o 900 zł można odłożyć na półkę. Prędzej wpadnie 2 z przodu i ostre wahania kursu niż powrót do 600 . Oczywiście, wszystko jest możliwe i jeżeli oceny się poprawią, sprzedaż ruszy z kopyta, a do tego The Alters zaliczy udaną premierę, to kurs może pójdzie do góry.
Niemniej ja na to nie postawię - za 2-3 miesiące możemy się cofnąć do tej rozmowy i sprawdzić kto lepiej wyczuł temat :)
EDIT: Na Twoje pytanie dobrze odpowiedział @aircanada15 - wyniki sprzedaży są niewystarczające w perspektywie oczekiwań, wyniku poprzednika, czasu jaki Spółka potrzebowała na wyprodukowanie tego tytułu oraz jej wyceny. To jest po prostu słaby wynik :(
|
|
Temat:
11BIT
jakubek napisał(a):Ja nie wiem czy to tak celowo, czy pesymistycznie zakładamy najczarniejszy scenariusz, ale jak można na podstawie przelicznika wishlisty popremierowego liczyć na x tygodni przed premierą potencjał kolejnej gry, której kampania marketingowa jeszcze się nie rozpoczęła i siłą rzeczy jako nowe IP nie miała jeszcze okazji zgromadzić grona "fanów". Osobiście The alters mi się nie podoba, a po średniej premierze Frostpunka 2 mało kto da 11bit kredyt zaufania, ale zachowajmy minimum zdrowego rozsądku... Wzięcie przewidywań BDM co do kwoty z tytułu równoległej premiery na gamepassie też daje do myślenia ^^ A na jakiej podstawie DM i sami producenci gier przewidują sprzedaż? Wishlisty, wyświetlenia i różnego rodzaju statystyki. Do premiery The Alters pozostały "pojedyncze tygodnie" więc nie więcej jak 2 miesiące, być może krócej. Kiedy ta whishlista ma się zacząć zapełniać? Poza tym to co napisałeś tym bardziej jest przeciwko The Alters, ponieważ nie dosyć, że jest to nowe IP i nie ma historycznych miłośników (gdzie FP2 tą bazę już miał), to niestety statystyki są przeciwko niemu. Ja jedynie pokazałem, że na TEN MOMENT nie widzę dużo pozytywów jeżeli chodzi o najbliższą przyszłość i sytuacja może się dynamicznie zmienić - wystartuje kampania marketingowa, whishlista napuchnie, pojawią się pozytywne recenzje i opinie i sentyment się zmieni. BYĆ MOŻE. Niestety na ten moment nic takiego nie widzę. 007 napisał(a):MrMac napisał(a): Abstrahując od premiery FP2 - w październiku podobno premiera The Alters - obejrzałem zapowiedź i mam spore obawy co do sukcesu tej produkcji. Jestem graczem od ponad 30 lat i nie wygląda mi to na potencjalny hit - śmierdzi mi to powtórką z The Invencible. Nowa marka więc raczej nie ma tutaj dużej grupy oczekujących odbiorców - potwierdza to zresztą krótka wishlista na steam (43,5k). Frostpunk 2 miał podobno wishlistę na poziomie 2 mln z czego na ten moment sprzedało się (na steam) pewnie 250-300k, czyli 12-15%. Przyjmując ten przelicznik potencjał na premierę wynosiłby około 6k kopii dodatkowe 30% poza steam ~8k kopii. To dałoby peak na poziomie 1,5 - max 2k osób.
Niech każdy sam oceni, czy taka premiera zadowoli akcjonariat i jakiego otwarcia można się spodziewać w pierwszym dniu notowań...
Czemu mają służyć takie wyliczenia pozbawione sensu? Równie dobrze można by zapytać jaka będzie reakcja na kursie CDP jak peak W4 będzie 5 tyś? 1. Nie porównuj nowej niewiadomej (The Alters), do W4, który będzie duchowym spadkobiercą świetnego W3, który sprzedał się w ponad 50 mln sztuk :) Pomyśl jaka tam będzie whishlista... 2. Spójrz na peak Cyberpunka - o peak W4 jestem spokojny i obstawiam, że każdy wynik poniżej tego z CP będzie zawodem ;) 3. Marketing CDR przed premierą - tam wszystko zagrało, co przekształciło się na wynik z pkt 2 i późniejszą sprzedaż w ponad 25 mln sztuk To wszystko przełoży się na OLBRZYMIE oczekiwania przed premierą i presję na wynik, a nie dowiezienie w którymkolwiek z obszarów spowoduje podobną zwałę jaką dzisiaj zaliczył 11bit. Nie mam 11bit i serio życzę, żeby wszystko się poukładało. Niemniej jak widzę optymizm z powodu nadchodzącej premiery The Alters to jestem trochę zaskoczony i próbuję trochę stonować nastroje :)
|
|
Temat:
11BIT
tgolik napisał(a):Ze spadkami na CDR w 2020 roku to było zaskoczenie. W przypadku 11BIT do czynienia mamy już z dokładnie opracowanym i wielokrotnie przetestowanym przez inwestorów mechanizmem okołopremierowym. Ciekawym zdarzeniem był tylko zeszłoroczny spadek na CDR związany z bardzo udaną premierą Phantom Liberty. Zaskoczeniem było to, w jak gigantyczny sposób CDR wszystkich okłamał odnośnie technicznej strony gry. Testowałem na premierę i to była żenada, pół świata było w szoku że gra jest w tak tragicznym stanie. Bezlitośnie ich wówczas krytykowałem i uważam, że w 100% zapracowali sobie na spadek kursu. Oczywiście to wszystko to już przeszłość bo CDR dopracował i wyszlifował CP2077 i jest on w mojej opinii w top3 najlepszych gier ever. Paradoksalnie CDR miał o tyle prościej, że szkielet CP2077 od początku był dobry, a nawalili w kwestiach technicznych i niuansach rozgrywki. Jak widać, to wszystko dali radę naprawić. Z FP2 jest taki problem, że ludzie spodziewali się czegoś innego i 11bit zbyt mocno odbiegł od tego, co przyciągnęło ludzi do pierwszej części. Pytanie, czy ludzie ostatecznie przekonają się do tego co przygotował 11bit. Jeżeli tak, to oceny pójdą w górę, sprzedaż ruszy do przodu i będzie sukces. Mam Gamepassa więc ograłem sobie epilog i planuję wrócić do gry, żeby sprawdzić o co chodzi z tą polityką i dlaczego jest ona podnoszona przez większość jako główna wada FP2.
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a): Były to szybkie przeliczenia na podstawie polskiej ceny z załozeniem ok 30 % prowizji i 20 % podatku pi raz drzwi.
Nie wzięłam pod uwagę że cena w Rosji i Chinach to ok 75 zł
Dzięki za wyliczenia .Jedna mi rzecz nie pasuje w wyliczeniach.Gra sprzedała się w350 tys a według twojego wpisu jest 250 tys.Wiec brakuje 100 tyś
.
Zgadza się, odłożyło mi się w głowie jakieś 250k sztuk i dla takiego wolumenu policzyłem. Żeby nie edytować poprzedniego wpisu poniżej update: - przedsprzedaż 200k sztuk - 10,24 mln USD - steam 30% - podatek załóżmy 10% = 6,45 mln USD - po premierze 150k sztuk - 6,60 mln USD - steam 30% - podatek jw = 4,16 mln USD razem - 10,61 mln USD W tej kwocie są już uwzględnione kwoty, które zostaną doliczone do wyniku finansowego DOPIERO po wydaniu DLC, czyli 2025/26 rok - wg powyższych założeń jest to 3,55 mln USD - tej kwoty nie będzie w wyniku finansowym za 2024 rok! Kolega powyżej przytoczył opinię DM BDM o 5 mln z tytułu gamepass - sprawdziłem i rzeczywiście padła taka kwota, z zaznaczeniem, że dotyczy ona wersji na PC. Licząc razem - 10,61 mln USD z tytułu sprzedaży oraz 5 mln USD za gamepass'a, daje to 15,61 mln USD, czyli po średnim kursie praktycznie dokładnie 60 mln PLN, z tym zastrzeżeniem, że z tego 3,55 mln USD (13,63 mln PLN) zostanie pokazane dopiero w wynikach za przyszły rok). Abstrahując od premiery FP2 - w październiku podobno premiera The Alters - obejrzałem zapowiedź i mam spore obawy co do sukcesu tej produkcji. Jestem graczem od ponad 30 lat i nie wygląda mi to na potencjalny hit - śmierdzi mi to powtórką z The Invencible. Nowa marka więc raczej nie ma tutaj dużej grupy oczekujących odbiorców - potwierdza to zresztą krótka wishlista na steam (43,5k). Frostpunk 2 miał podobno wishlistę na poziomie 2 mln z czego na ten moment sprzedało się (na steam) pewnie 250-300k, czyli 12-15%. Przyjmując ten przelicznik potencjał na premierę wynosiłby około 6k kopii dodatkowe 30% poza steam ~8k kopii. To dałoby peak na poziomie 1,5 - max 2k osób. Niech każdy sam oceni, czy taka premiera zadowoli akcjonariat i jakiego otwarcia można się spodziewać w pierwszym dniu notowań... Żeby było jasne bo się nie określiłem - nie posiadam akcji 11bit, a sytuację obserwuję ze względu na to że mam akcje CDR i interesuje mnie ta branża :)
|
|
Temat:
11BIT
sledzik007 napisał(a):Mamy sytuacje jaką mamy , Nikt nie będzie czarował że jest cudownie choć już widać że idzie wszystko w drugą stronę pt. spalić spółke na stosie bo nie dowiozła.
Patrząc merytorycznie
Sprzedali 350 tyś egzemplarzy gry . Licząc że z jednej kopii mają 100 zł(po odjęciu podatków i prowizji steam, wiadomo że cena zależy od rynku na którym jest kupowana gra bo inna jest na Chiny czy USA) mamy już ok 35 mln przychodów licząc podstawową cene gry.
Licząc że 80 % to sprzedaż z DLC a 20 % normalnej wersji : 280 tyś wersji delux z której mogą mieć po 160 zł z egzemplarza daje 44 mln 800 tyś 70 tyś normalnej razy 100 zł daje 7 mln zł Razem mamy ok 51,8 mln
Podajcie swoje wyliczenia :) Pobożne życzenia ;) Licząc /- i nie wchodząc w drobne: 1. Nie wiem skąd wzięło Ci się 100 zł netto za sztukę gry, jeżeli 40% wolumenu to Chiny i Rosja, gdzie jest ona sprzedawana za 1/2 ceny. 2. W pozostałych krajach również przelicznik jest różny i nie tak wysoki jak w USD czy Euro więc na poczet tego odejmę 5$ od ceny US 3. Te 80% deluxe to w przedsprzedaży a tam było chyba 180-200k sztuk 4. Po premierze proporcje raczej się odwróciły, ale przyjmijmy że jest to 50/50 Uwzględniając powyższe, wychodzi: - przedsprzedaż 180k sztuk - 9,22 mln USD - steam 30% - podatek załóżmy 10% = 5,8 mln USD - po premierze 70k sztuk - 3,08 mln USD - steam 30% - podatek jw = 1,94 mln USD razem - 7,74 mln USD W tej kwocie są już uwzględnione kwoty, które zostaną doliczone do wyniku finansowego DOPIERO po wydaniu DLC, czyli 2025/26 rok - wg powyższych założeń jest to 2,71 mln USD - tej kwoty nie będzie w wyniku finansowym za 2024 rok! Z tego co czytałem, to przychód z tytułu GamePass, który również został uwzględniony w komunikacie, również będzie rozliczony w przyszłości - tutaj żadne kwoty nie padają więc nie wiem. Niemniej, licząc 7,74 mln z tytułu sprzedaży oraz np. 10 mln USD za gamepass'a, dawałoby to ponad 65 mln zł, czyli zwrot kosztów produkcji.
|
|