Witam serdecznie!
Jerry_le_Krach napisał(a):
(...)
Dzisiaj zostały uruchomione pierwsze nadajniki cyfrowej telewizji naziemnej.
Kurs radośnie wzrósł na tą wiadomość, a jest to mocno negatywna informacja.
(...)
Harmonogram jest tu. Jeszcze trochę potrwa.
www.polskacyfrowa.org/index.ph...Nie uważam, że to strasznie negatywna informacja, choć jest to jedno z wielu zagrożeń. Gdyby każda firma bała się takich zagrożeń i miała zwijać biznes, to nikt by nie decydował się na działalność gospodarczą.
Jerry_le_Krach napisał(a):I najmocniej uderzy w Cyfrowy Polsat. Wielu abonentów CP mieszka na wsi i w miasteczkach gdzie nie ma kablówek.
Teraz będą mieli do wyboru telewizję cyfrową za 150zł (lub bezpłatnie jak ktoś kupi nowy telewizor, a około 10% telewizorów jest wymienianych co roku).
3 multipleksy to 20programów.
Odpowiednik w CP - pakiet familijny to 40zł.
Ja osobiście uważam, że wiele osób zrezygnuje.
Link do oglądalności programów na PC.
www.krrit.gov.pl/bip/LinkClick...Połowa ogląda stacje ogólnodostęone.
(...)
Uderzy, albo i nie uderzy. Wcale nie musi tak mocno:) To trochę inny segment rynku. Jakbym miał podzielić rynek to wyglądałoby wg zamożności i preferencji klientów następująco:
- Cyfra+ skierowana do zamożniejszych, tylko telewizja
- "N" skierowana dla mniej zamożnych, tylko telewizja
- Cyfrowy Polsat skierowany do wsi i miasteczek, daje możliwości koszyka usług a la kablówka, telewizja, telefon, internet
- Multipleksy DVB-T skierowane do najmniej wymagających lub potrzebujących uzupełnić braki programowe z platform cyfrowych jak teraz w analogu, tylko telewizja
Cięko będzie konkurować z darmówką.
Stacje telewizyjne finansują się nie z reklam, tylko głównie opłat od operatorów. Np. po kilkadziesiąt groszy, ale jak są miliony abonentów to się sporo zbiera.
Tylko jeżeli abonentów zacznie ubywać, to zacznie ubywać kasy (na filmy, informację, prawa do sportu).
I stacje kablowe mogą przegrywać z naziemnymi stacji walkę o atrakcyjne programy.
A to oznacza dalszy ubytek abonentów i znowu jeszcze większy ubytek kasy itd.
Dla mnie to inny segment rynku. Mówienie więc o konkurowaniu z darmówką jest w tym przypadku nieporozumieniem. Nie ceną się na rynku wygrywa. Strategie sukcesu buduje się na potrzebach klientów.
A to nie jedyne zagrożenie dla CP.
Jest jeszcze konkurencja kablówek, N, cyfry.
Zagrożenie ze strony VOD, LTE, Iphona, Ipada i Androida.
Czy telefonia i internet uratują wyniki.
W to też wątpię.
Każdy biznes ma swoje zagrożenia i ryzyka operacyjne. Jakby się ich wszystkich bać, to należałoby zamknąć się w domu ze swoim majątkiem i nie wychodzić... nie odpalać firmy, itp. A tak poważnie, to jak wyżej, są różne segmenty rynku. Cyfrowy dobrze odkrył potrzeby swoich klientów. Jeśli utrzyma konsekwencję, nie powinno być tragedii. Przewagę się tu zyskuje nie przez oferowanie osobno telefonii, internetu i telewizji, a przez synergię, kompleksowość. Poza tym czytając w/w materiały jestem pozytywnie nastawiony do spółki, choć na rynku "nie ma letko" ;)
Moja prognoza dla akcji Cyfrowego Polsatu:
31.12.2011 10zł
31.12.2012 5zł
31.12.2013 1zł
31.12.2014 nikt nie pamieta, że było takie coś jak Cyfrowy Polsat
Nie powiem nie, ale nie powiem tak. Przedmówca bardzo pesymistycznie nastawiony do życia. Także bez podawania sposobu wyliczenia mogę napisać, że równie dobrze może być i tak;)
31.12.2010 14zł
31.12.2011 16zł
31.12.2012 18zł
31.12.2013 20zł
31.12.2014 25zł pozostają na rynku CyfrowyPolsat, UPC, Vectra, TP w usługach kompleksowych, a Cyfra+, N, Naziemna DVB-T tylko jako dostawcy TV
Pozdrawiam,
mietb