zactqmdx
Advertisement
PARTNER SERWISU
ftquaxro

GPW od 0

beginer
0
Wpisów: 2
Wysłane: 27 czerwca 2013 10:02:51
Witam. Dzis zaczynam swoja przygode z GPW. Od jakiegos czasu (2 mies.) zaczalem zbierac informacje na temat giełdy i postanowiłem ze spróbuje, najwyzej sie poparze:). Jako ze to poczatek nie chce zaczynac duzymi kwotami bo i ewentualne straty beda zbyt bolesne-a na to napewno przyjdzie czas. Pieniądze na rachunek maklerski (ALIOR) przelane teraz czekam tylko na pojawienie się ich na koncie. Moje transakcje beda raczej krotko/srednio terminowe. SL narazie zostanie ustawiony na -10% ceny zakupu- wiem ze to duzo ale przy kwocie jaka inwestuje mysle ze nie bedzie to az takie straszne. wychodzic z transakcji zamierzam po zysku min 5%.

Portfel 1500 zl
Na poczatek zakup 230 akcji Rafako- skad pomysl-pracuje w branzy i widze ze jest niedocenione

Ze wzgledu na niski wklad i prowizje bankowe unikam poki co dywersyfikacji portfela, kazda transakacja zakupu kolejnych akcji za min. 1000zl. max ilosc spółek w portfelu 5-6. to chyba na tyle

Wojetek
PREMIUM
505
Wpisów: 7 288
Wysłane: 27 czerwca 2013 11:20:26
Cytat:
Jako ze to poczatek nie chce zaczynac duzymi kwotami bo i ewentualne straty beda zbyt bolesne-a na to napewno przyjdzie czas. Pieniądze na rachunek maklerski (ALIOR) przelane teraz czekam tylko na pojawienie się ich na koncie. Moje transakcje beda raczej krotko/srednio terminowe.

Rozsądnie - lepiej nie zaczynać dużymi kwotami - bo straty mógłbyś bardzo długo odrabiać. A jak nie ma czym inwestować to nie można inwestować.

Dlaczego krótki/średni termin ? Co w twoim przypadku oznaczają te pojęcia czasowo ? W obecnych szybkich czasach długim terminem dla niektórych (np na FX) jest pozostawienie pozycji na noc...
Zdajesz sobie sprawę że im krótszy interwał czasowy tym liczba decyzji inwestycyjnych które musisz podejmować rośnie skokowo ? Dla osób początkujących zaleca się średni a nawet długi termin - z reguły mają wtedy większe szanse zarobić.

Cytat:

SL narazie zostanie ustawiony na -10% ceny zakupu- wiem ze to duzo ale przy kwocie jaka inwestuje mysle ze nie bedzie to az takie straszne. wychodzic z transakcji zamierzam po zysku min 5%.

To trochę nie tak działa. SL kwotowy jest ok (ważne by go potem przesuwać za pozycją chroniąc zysk) tylko że dlaczego chcesz wychodzić z inwestycji po 5% zysku ? Zauważ że gdy będziesz miał kryterium - SL 10% a zysk 10% - aby zarabiać musisz mieć trafność inwestycji ponad 50% (całkiem sporo). Modelowo uwzględnia się że możliwy zysk z pozycji powinien być 3 i więcej razy większy od poniesionego ryzyka - wtedy by wyjść na plus nie potrzeba tak dużej trafności inwestycji.
Reasumując - zyskom pozwalaj rosnąć a straty tnij na dopuszczalnym poziomie.

Cytat:

Na poczatek zakup 230 akcji Rafako- skad pomysl-pracuje w branzy i widze ze jest niedocenione

Podejrzewam że w pewnym stopniu opierasz się na analizie finansowej - choć chyba jest to mocno podparte własnym przeczuciem bazującym na wiedzy o branży. O ile nie jesteś insiderem to mocno bym uważał w własnymi osądami bo rynek potrafi się zachowywać znacznie dłużej irracjonalnie wg nas niż możemy pozostać wypłacalni ;). Jakby nie patrzeć w celu poprawy własnej wiedzy jak i wyników inwestowania polecam ciągle doszkalanie się - literatury z zakresu analizy finansowej czy technicznej w internecie jest bardzo dużo. No i oczywiście życzę powodzenia i dużych zysków:).
Edytowany: 27 czerwca 2013 11:20

beginer
0
Wpisów: 2
Wysłane: 27 czerwca 2013 13:27:04
Akcje (tylko 210) Rafako kupione po 6,47 -rano byly po 6,15-durny alior spoznia sie z realizacja przelewu no ale nic..po prostu mniej zarobie:) premier naobiecywal w opolu- jestem dobrej mysli

odnosnie zysku to jest tak, ze nie chce wychodzic z zyskiem ponizej 5 % jesli bedzie wiekszy to odrazu tez nie wyjde... bede przesuwał SL i wyjde aż bedzie "ten" moment - a kiedy on bedzie mam nadzieje ze piszac ta kronike sie tego wlasnie naucze.

dlaczego krotki i sredni termin? bo po pierwsze czytajac ksiazke gielda poradnik inwestora zaklada ona ze krotki i sredni termin to od dnia do kilku tygodni, po drugie mam za mało srodkow by grac tylko krotko terminowo-prowizje mnie zjedza a po trzecie to moja natura i czuje sie z tym dobrze a

Wow pierwsze akcje kupione:) to troche jak gra w blackjacka przy stole... ja wiem co mam i czekam co pokaze rynek.

rip
rip
0
Wpisów: 35
Wysłane: 21 października 2013 11:05:01
i jak wygląda sytuacja, jestem ciekaw? dobrze, że zacząłeś z małymi kwotami. lepiej najpierw trochę liznąć temat i stopniowo więc inwestować. też trochę mnie dziwi, że zdecydowałeś się na krótki/średni termin, ale oby ci to wyszło na dobre :)

Wojetek
PREMIUM
505
Wpisów: 7 288
Wysłane: 21 października 2013 11:10:24
Też jestem ciekaw jak koledze beginerowi idzie. Rynek jakby nie patrzeć sprzyja.

BTW:
Cytat:
Akcje (tylko 210) Rafako kupione po 6,47 -rano byly po 6,15-durny alior spoznia sie z realizacja przelewu no ale nic..po prostu mniej zarobie:) premier naobiecywal w opolu- jestem dobrej mysli

Kurs od lipca do września spadł aż do 4 zł (nawet ciut poniżej). Widać ile były warte obietnice premiera (-40%...). Ostatnio RFK znów trochę odrobiło, może nawet zmienia trend - zobaczymy :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,166 sek.

uwiubmey
uwoueplf
enoiepai
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 654,16 zł +383,27% 96 654,16 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wpgvxypl
gwwziiut
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat