PARTNER SERWISU
vnjzmdec
446 447 448
ryhol2
80
Wpisów: 533
Wysłane: 22 września 2025 16:17:42 przy kursie: 25,73 zł
verjio napisał(a):
Skoro JSW tak szybko spala gotówkę i opiera się na odpisach aktualizujących wartość aktywów, aby przetrwać, nasuwa mi się pytanie: skoro polskie firmy z przemysłu ciężkiego są tak kruche, jak stabilne są finanse państwa, które zależą od ich opodatkowania? Czy uważa Pan, że rosnące rentowności polskich obligacji skarbowych odzwierciedlają podobne ryzyko, że państwo może być zmuszone do emisji większej ilości długu w obliczu osłabienia firm górniczych i energetycznych?

Przyznam, że przeczytałem kilka razy i nie dalej nie rozumiem o co w pytaniu chodzi. A co do spółki to chyba na jej temat napisano na tym forum wszystko. A mimo to dalej nie wiele wiadomo co do przyszłości. Jedni uważają że jest trwale nierentowna w obecnej postaci, zwłaszcza w otoczeniu europejskiej alergii na węgiel. Inni że obecne notowania to zmowa grubasów którzy przesadzili z krótkimi i nie mają jak wyjść z pozycji. Faktem jest że jak powinna rosnąć to leci jak by nie było dna. Jak powinna spadać to rośnie nie zważając na otoczenie (jak chociażby dzisiaj). Ciężka spółka i do grania i do inwestowania. "Biez pał litra nie razbieriosz" krótko mówiąc.
Edytowany: 22 września 2025 16:22

verjio
0
Wpisów: 4
Wysłane: 22 września 2025 17:45:39 przy kursie: 25,73 zł
ryhol2 napisał(a):
verjio napisał(a):
Skoro JSW tak szybko spala gotówkę i opiera się na odpisach aktualizujących wartość aktywów, aby przetrwać, nasuwa mi się pytanie: skoro polskie firmy z przemysłu ciężkiego są tak kruche, jak stabilne są finanse państwa, które zależą od ich opodatkowania? Czy uważa Pan, że rosnące rentowności polskich kalkulator obligacji
odzwierciedlają podobne ryzyko, że państwo może być zmuszone do emisji większej ilości długu w obliczu osłabienia firm górniczych i energetycznych?

Przyznam, że przeczytałem kilka razy i nie dalej nie rozumiem o co w pytaniu chodzi. A co do spółki to chyba na jej temat napisano na tym forum wszystko. A mimo to dalej nie wiele wiadomo co do przyszłości. Jedni uważają że jest trwale nierentowna w obecnej postaci, zwłaszcza w otoczeniu europejskiej alergii na węgiel. Inni że obecne notowania to zmowa grubasów którzy przesadzili z krótkimi i nie mają jak wyjść z pozycji. Faktem jest że jak powinna rosnąć to leci jak by nie było dna. Jak powinna spadać to rośnie nie zważając na otoczenie (jak chociażby dzisiaj). Ciężka spółka i do grania i do inwestowania. "Biez pał litra nie razbieriosz" krótko mówiąc.
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz to ma sens. Otrzymałem odpowiedź.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE jsw

446 447 448

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,091 sek.

ktibkadi
wxsmhkeu
Webinar inwestorski Answear.com SA - 22 września o 10:00
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 837,76 zł +394,19% 98 837,76 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 138,56 zł 233,27% 122 056,94 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 272,73 zł 21,28% 24 393,47 zł
nooxehmn
uuztgrsu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat