0 Dołączył: 2017-01-09 Wpisów: 1
Wysłane:
14 stycznia 2017 22:48:27
Witam, Od jakiegoś czasu uczę się inwestować w akcje. Założyłem sobie konto na symulatorze giełdowym i po kilku godzinach przeglądania amerykańskiej giełdy wybrałem pięć pozycji. Póki co radzą sobie dobrze, po tygodniu mam zwrot 12% w skali roku, jednak aby uczyć się analizy fundamentalnej w praktyce musiałbym dać akcjom miesiące albo lata, żeby zobaczyć czy wybór rzeczywiście był trafiony. Dlatego też pytam was o opinię ;)
Co myślicie o moich wyborach:
1. DSW Spółka nie ma długu, wykupuje własne akcje, co roku zwiększa dywidendy. Wartość według moich obliczeń: $31,6, kupiłem za $20,46.
2. CATO Nie ma długu, co roku zwiększa dywidendy, z wyjątkiem 2014, jednak wrócili do poprzedniej wartości w 2015. Wartość według moich obliczeń: $35,58, kupiłem za $26,30.
3. WDR Nie jestem pewien co do tej spółki - nie do końca wiem jak patrzeć na spółki finansowe, jednak zdecydowałem się na tę spółkę, bo przy przyzwoitej stabilności uzyskała największą wartość w stosunku do ceny rynkowej. Wartość według moich obliczeń: $40, kupiłem za $19,20.
4. GLW Stabilna spółka z niskim zadłużeniem(Debt/Equity=0,25). Wartość według moich obliczeń: $35, kupiłem za $24,59.
5. MGIC Prawie zero długu, stabilny wzrost. Najmniejsza spółka z wymienionych, kupiłem jej 5 razy mniej niż pozostałych, ze względu na małą ilość dostępnych na rynku akcji. Wartość według moich obliczeń: $10,50, kupiłem za $6,85.
Zaznaczam, że nie analizowałem żadnej ze spółek technicznie. Wartości wyznaczałem w odniesieniu do 10-letniej obligacji federalnej usa
Wszystkie opinie/porady mile widziane ;)
Edytowany: 14 stycznia 2017 22:49
|
PREMIUM
1 364 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 stycznia 2017 17:32:19
Wydaje mi się, że CATO można będzie nabyć w niższych cenach - zbyt duży skok wolumenu towarzyszył powstaniu luki i opuszczeniu kanału.  kliknij, aby powiększyć
|