Temat:
PKNORLEN
1ketjoW napisał(a):[quote] (...) kapitalizacja Lotosu przed fuzja to ca. 11 mld zł. 30% z 11 mld zł to 3,3 mld zł. 30% sprzedano za 1,2 mld zł, ale zagwarantowano jednocześnie dostawy ropy.
A mógłbyś coś więcej o tych gwarancjach dostaw, bo jeżeli muszą płacić za tę ropę po cenach wyższych niż rynkowe to nie jest profit dla PKN tylko obciążenie?
|
|
Temat:
PKNORLEN
le rom napisał(a):...koszty "mrożenia cen energii" obciążają budżet państwa. Pojedyncza prywatna spółka publiczna, jaką jest PKN prawnie i zwyczajowo na logikę nie może tego finansować z własnych środków.. Jeśli KTOŚ obciąża tym kosztem PKN to jest to działanie na szkodę spółki i wiąże się z sankcją prawną, to działanie poza prawem... Zgadzam się z Tobą w 100%, ale akurat jestem w branży i koszty mrożenia cen energii elektrycznej obciążyły prywatne podmioty działające na tym rynku, w moim przypadku Państwo zabrało ~90% zysku a rozporządzenie zostało tak napisane, że danina mogła wynieść nawet ponad 100% zysków, co więcej działała ze wsteczną datą więc nawet nie było możliwości przygotować się do niej. Oczywiście to całkiem inna skala działaności niż w przypadku Orlenu, ale sprawa skończy się prawdopodbnie w sądzie, ciekaw jestem jak do tego podejdą pozostałe spółki energetyczne. A prawo i logikę w PL, podsumuję "Nie mamy pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi?"
|
|
Temat:
HUUUGE
Zgłosiłem się (niestety nie można tego anulować co wynika z prospektu jak oraz potwierdzone w Domu Maklerskim) i dostanę 15/30% (złożyłem W8BEN, więc liczę że jednak 15%) i ma to być rozliczone jak dywidenda, czyli +19% w polskim US. A optymistycznie licząc 37*0,85*0,81 = 25,47 - co tłumaczy czemu kurs stoi.
|
|
Temat:
HUUUGE
I znowu się dałem zrobić w bambuko, jak ktoś się jeszcze nie zapisał na wezwanie to przestrzegam bo zostaniecie podwójnie opodatkowani i dostaniecie mniej z tych 37 PLN niż dzisiejszy kurs.
|
|
Temat:
PKNORLEN
A czy ta promocja łączy się promocją za posiadanie "50 akcji PKN w portfelu" ?
|
|
Dziś otrzymałem pismo podpisane przez CEO Inter Rao, że pomimo niewypłacalności złożyli wniosek w ichniejszym urzędzie o wypłatę dywidendy. Z pisma wynika, że są mi dłużni kilkadziesiąt € ale zastanawiam się w takim razie czy jest cień szansy, że odzyska się pozostałe środki ?
|
|
Rozumiem, że z dywidendy też nici czy ktoś dostał?
Wniosek taki, że lepiej grać w ruletkę nie dość że uczciwsze zasady to i większa przyjemność, ja się żegnam z GPW ta sytuacja przelewa moją czarę goryczy. RIP
PS. ... nawet straty nie będzie można rozliczyć
|
|
Temat:
KERNEL
A dopuszczasz możliwość, że wszystko przejmą rosjanie?
|
|
Temat:
BORYSZEW
a czy któryś z forumowiczów potrafi wyjaśnić następujące zjawisko: przy poprzedniej emisji kurs akcji był w okolicach 7zł, bo ustanowieniu PP kurs akcji spadł do ok. 1,5 zł a PP notowane ok. 6 zł czyli powiedzmy wzrost ok. 7% z tymże następnie akcje poszybowaly na 4,8zł i teraz przy PP ok 3,8zł oraz akcjach wartych 2,1zł mamy 5,9zł czyli w ciągu pół roku mogłem zarobić niemal 500% ?! w przypadku każdej spółki przy nowej emisji takie cuda czy też to magia Pana K. coś też może coś źle liczę ?? (dodam że miałem kupione poprzednie PP za 6,1 zł ;D;D;D ale nie potrafiłem tego pojąć więc uznałem że wałek i sprzedałem ;D i zastanawiam się czy tym razem scenariusz będzie podobny ?)
|
|
Temat:
GPW
hahaha, mój chomik mi mówi że narazie tylko 60, P.S.może niedługo będę miał bardziej znanego chomika niż Paul (ośmiornica z mistrzostw)
|
|
Temat:
NFIEMF
dziś przejęli Merlina, to raczej pozytywna wiadomość
|
|
tOfi napisał(a):Sprzedająć PP po 6,20 to tak jakby wywalać akcje po 1,14 dlatego ja swoje zdecydowanie trzymam. Myślałem może, że podaż zaśpi i uda mi się sprzedać po 7 - 7,5. Po takiej emisji kurs będzie w jak bym nie liczył 1,12-1,16 więc idealnie się wstrzeliłeś z 1,14
|
|
Temat:
CHEMOS
Od niedawna gram na giełdzie i niestety Chemos to jedna z pierwszych przygód ;D
Zaczynam czytać raporty i staram się układać zdobytą wiedzę i takie moje pytania:
Z ostatniego raportu wynika że wk spółki to ok. 11 mln , akcji w obrocie ok. 13 mln czyli wycena to niecała złotówka, zaś obecny kurs to ok. 9 zł czy z tego wynika że w tym momencie spółka mocno przewartościowana i jedyne co mozna zrobic to sprzedać ? I jak się ma do tego podpisanie umowy na 18 mln , podwoi to wartość firmy ?! Dlaczego na portalu nie ma AF tej spółki ?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i słowo wyjaśnienia.
P.S. i podobno ma nastąpić split, czy to podnosi wartość akcji bo nie bardzo rozumiem z jakiego powodu?
|
|
Temat:
KGHM
Witam,
audycja w glownej mierze poswiecona jest prywatyzacji KGHM (sprzedazy ok.10% akcji), jest to przedstawione jako rozboj w "biały dzień" co nie dziwi poniewaz wypowiadaja się zwiazkowcy oraz poslowie PiS. Argumenty są takie że obcy kapitał przejmie kontrolę , przejmie rynki/kontrakkty, wykorzysta dostępne złoża i odstawi, w wyniku cego straci pracę ok. 40 tyś osób (mogłem coś pomylić) oraz oczywiścei cala polska gospodarka.
Powyższe stwierdzenia to dla mnie komunały, opozycja atakuje władze zaś związkowcy boją się o swoje ciepłe posadki i to rozumiem z tym że padają tam pewne liczby i to mnie zastanawia.
Podobno rząd chce sprzedać 10% akcji za 700 mln zł , łatwo policzyć że za akcję oczekuję 35 zł, w ciągu roku zyski KGHM to powedzmy 2 mld zł , rząd jako akcjonariusz 40% otrzymuje 800 mln, uszczyplenie o 10% powoduje że w ciągu 3 lat "przejada" zyski.
Nie znam się niestety aż tak na uwarunkowaniach w całej grupie, moją uwagę przykuł fakt że liczby co do KGHM nie kłamią, jednakże jest mowa o kopalniach, spółkach wzbogacajacyh rudę i pozostałym zapleczu potrzebnym dla KGHM i jeżeli dofinansowanie dla tych spółek nie przekracza zysków z KGHM to rzeczywiście prywatyzacja kombinatu to zażynanie kury znoszącej złote jajka !?
Z z doświadczenia wynika jednak że zainteresowane strony walczą we własnym interesie, a nie o dobro ogólne i tak związkowców rozumiem bo nie każdy zarabia 20 tyś. zł / m-c , średnia w spółce ok 7 tyś zł/m-c , opozycja walczy o elektorat, może coś więcej, jednakże całość przxedstawiona w sposób mnie (laika) zastanawiający.
|
|