oemwwzui
Advertisement
PARTNER SERWISU
fsmwzvwn
mk

mk

Ostatnie 10 wpisów
cieszę się że można poczytać normalne opinie - ten wątek długo był prawie martwy a teraz odżył.

Wtrącając 5 groszy - dla mnie, co wiele razy podkreslałem najbardziej istotne jest w EEX, ze Zarząd jest uczciwy w stosunku do drobnych inwestorów i nie wykonuje "dziwnych" ruchów. Mam EEX prawie dwa lata i znam ich zapowiedzi i plany dość dobrze, nigdy nie było tak, że cos tam obiecano a póżniej wycowywano się chyłkiem z tego.

Anty-Teresa, jak masz chwilkę napisz parę słów jak widzisz ten raport, aczkolwiek większość z nas czeka na 3 kwartał, który jest ostatecznym sprawdzianem czy będzie tak jak zapowiadano. Aczkolwiek zdanie prezesa, że za 2 miesiące sprzedali tyle co za 1/2 roku jest chyba najlepszym dowodem na to, że będzie tak jak zapowiadano.

w ramach rozruszania bounce

1) zakup surowca za 91 mln PLN powinien przełożyć się na minimum 300 mln sprzedaży produktu
2) na obecny rok plan wynosi 28 mln i zysk netto 6 mln. Ale już wiadomo, że będzie lepiej gdyż marża netto wynosi 32% - czyli raczej 8 mln niż 6
3) na pozostaje 270 mln na marzy 37% (tak podali w info) czyli 100 mln zysku netto - srednio rocznie 20 mln !!! - oczywiście pewnie w czasie ułozy się to inaczej - zaczną zapewne od 16 mln w 2012
4) w wyliczeniach nie uwzględniono oszczędności z tytułu modernizacji zakładu
5) pozostaje jeszcze kwestia zakupu laguny - żróła własneg, tańszego surowca - co powinno przełożyć się na znaczny wzrost zysków.
6) po walnym dowiemy się jakie nowe fundusze są w firmie i po ile brali akcje - osobiście oceniam, że będzie to przedział 7,5-8 PLN.

Wnioski może sobie wyciągnąć każdy sam

a czemu 5 PLN a nie 3,2 PLN ? Może jakoś można rozszerzyć to twórcze stwierdzenie, może jest coś co widzisz a nie widzą inni więc jakbyś mógł oświeć nas !

7 PLN padło, zobaczymy czy popyt w okolicy 6,6-6,8 PLN zatrzyma spadki? To okolice szczytu z marca 2010. Ważny psychologicznie poziom, którego pokonanie może dać impuls do spadku w okolice 6 PLN (po tyle brało PZU).

Na razie widać, że mała iskra spowodowała , potop na papierze.

dziś wyrażnie ktoś powalczył o utrzymanie kursu po zjeżdzie na 7,1 PLN. Patrząc na zamknięcie nie wiele to dało, bo podaż jednak nie odpusciła. Z drugiej strony po 7,25 na fixie jakoś nie sypano. Patrząc na wskażniki to mam silne wyprzedanie , co skłania mnie do wiary w to, że poniżej 7 PLN nie spadniemy. Jak będzie to się okaże.

podoba mi się argumentacja, że zarząd prognozując wyniki bierze do prognozy wszystkie pozytywy i wyrzuca elementy negatywne. Znając naszą rzeczywistość coś w tym jest, aczkolwiek póki co eex wyróżniał się tu pozytywnie. A propos 20% wahań na euro w skali roku to chyba ciut dużo - prawda? Za ostatni rok było 10% Eh?

dla 10% masz ciut mniejszy rozrzut zysku 48-32 nadal sporo, przy trafieniu w max/min. A przy realnym wahnięciu rzędu 5% robi się nam 44-36 już jakoś mniej :)

anty_teresa napisał(a):
i 9 i 18 jest do bani nawet jak zrealizują taki wzrost przychodów... Pierwsza zakłada, że wszystkie koszty są zmienne, co raczej nie ma miejsca druga, że wszystkie są stałe, co jest oczywiście niewykonalne. Poza tym nie bierze pod uwagę zmiany kursu walutowego, albo choćby kosztów zabezpieczeń i wzrostu trudności w zarządzaniu wynikającego ze wzrostu skali.

nie bierze się także pod uwagę obniżenia kosztów z tytułu modernizacji linii produkcyjnej zakończonej w listopadzie, wdrożenia systemu logistycznego, oraz wzrostu marż na produkt. Wpływ różnic kursowych w sytuacji gdy surowiec i produkt rozlicza się w euro jest stosunkowo niewielki i nie wiemy czy dziła in plus czy in minus

zysk za 2012 powinien być 18 mln przy 300% jak zapisałeś :)

myślę, że jeszcze zobaczymy ceny w okolicy 4,7x coby dopełnić formację, chyba, że w międzyczasie pojawi się dobre info i wtedy szybciutko wrócimy na poziomy powyżej 6 PLN.
Jak dla mnie nie ma to specjalnego znaczenia, gdyż trzymam te akcje do przejścia na główny parkiet lub do ceny dwucyfrowej (stop profit = 10 PLN)

Mam sporo akcji Techmexu i dlatego może moje obserwacje są subiektywne. W czwartek i piatek wyraźnie zbierano z ukrytego na 9,1 i jak na mój gust poszło około 100.000 sztuk. W piątek była próba odbicia, zduszona na dogrywce. I tu pojawia sie pytanie: czy ktoś musiał wyrzucić sporo akcji i zdołował kurs nie patrząc za siebie, czy tez są to celowe działania mające na celu dalsze dokupienie akcji. Faktem jest, że po tej cenie było wielu kupujących i praktycznie nikt nie sprzedawał.

Tak więc wydaje mi się, że będziemy krążyć w okolicach 8,5-9,5 przez kilka dni a póżniej, jeżeli będzie sprzyjająca sytuacja na rynku pojdziemy w okolice ponad 10 PLN.

dokupiłem kilka setek od 16,9 do 17,22

Jak dla mnie jest to inwestycja długo terminowa. Nie wiem czy obecna cena jest minimalną, być może będzie jeszcze taniej, natomiast jestem pewiem, że potencjalny zysk jest dużo wyższy niż ryzyko jakie w tej chwili ponoszę ....

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 20 sierpnia 2012 11:08:26
Liczba wpisów: 13
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,198 sek.

rtghpppb
dkijrhqf
plrcfvaw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kwxdflxd
yvjvcgar
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat