oplqafrg
Advertisement
PARTNER SERWISU
yhzdjdkf
swiadek

swiadek

Ostatnie 10 wpisów
Anty Tereso, mógłbym prosić o uzupełnienie danych bo cały 2014 chyba zbyt dużo się nie zmieniło ;)

Rozmawiałem dziś z prezesem spółki zaniepokojony kursem. Aktualnie bedą wprowadzać nowej technologie do obslugi elektrowni wodnych a rownież znaczaco rozbudowywać serwis + nowe projekty za granica.. Wyglada to interesująco szkoda tylko ze obrót tak mały :) ale myśle ze warto poczekać - rownież na nowe wsparcie dla bioplynu w CZ (Babis ma w tym spore udziały)..

BGS Energy Plus announces the issuance of a first invoice for the Cihost plant
The Management Board of BGS Energy Plus announces that its fully-owned subsidiary Energy produkt plus s.r.o. on 9th November 2011 has issued the first invoice to ARBUSTRADE, s.r.o. for produced energy in the Cihost biogas plant in October which means that the plant has started to produce and sell electricity.

Daras79, mógłbyś przedstawić rzeczowo te wszystkie znaki na niebie i ziemi, które wskazują Ci że mamy tylko korektę i wkrótce zacznie sie druga fala gwałtownych przecen do min 1600 pkt na WIG20.

Czemu nie do 1000? 1300? albo powrot na 2900 ????

Póki co Twój post jest tyle wart co moje przeczucie, że w przeciągu kilku miesięcy przebijemy 3000 king

Jeśli chodzi o KNF czy pozew to chodzi mi głównie o kwestie inside tradingu uprawianego namiętnie przez głównych akcjonariuszy...

Ja całkiem serio byłbym za zbiorowym pozwem cywilnym (pytanie czy jest to możliwe?).. Chyba to w tej sytuacji nam zostaje. Również mam zamiar zadzwonić do KNF i zapytać czy siedzą już nad PRometem. Zarówno Pająk jak i IZNS i PTI wywalali pod gówniane informacje chociaż drobnica jak zwykle dowiedziała się o wszystkim po całej akcji...

A do tego zakłamany prezesunio IZNS, który 16.06 mówił o dokapitalizowaniu PROMETU i uniknięciu upadłości, a następnie po cichu wywalał..

Żenada! Do akcjonariusz, co myślicie o pozwie zbiorowym??

Cytat:
Pomimo podjętych przez Zarząd rozmów z głównymi wierzycielami , nie udało się osiągnąć długoterminowego porozumienia w sprawie restrukturyzacji wymagalnego zadłużenia. W tej sytuacji Zarząd pozbawiony został możliwości prowadzenia bieżącej działalności i zmuszony jest skupić się głównie na obronie interesów Spółki oraz konieczności sprawiedliwego zaspokojenia wszystkich wierzycieli.

myślę jednak, że zarząd, ale chciałbym się mylić..

BTW, kto to dziś tak skupuje??????? 10 minut notowań, a wolumen w połowie taki jak wczoraj i wciaż w okolicach ceny otwarcia.

Po co głupio pytasz, wszystko masz w komunikacie, który czytałeś..

Czemu piszesz o głównych akcjonariuszach. Krzysztof Pająk nie jest ani w liczbie mnogiej, ani nie jest już żadnym głównym akcjonariuszem dlatego wyrażaj się precyzyjniej!!

Moim zdaniem praktycznie wszelkie złe informacje są już dawno w cenie (poza tą, gdyby ogłosili bankructwo - w co osobiście nie wierzę ze względu chociażby na IZNS i PTI). Sam jednak podejmij decyzję!

I kolejna umowa:

BGS Energy Plus announces the signing of a contract for construction of a 1200 kW biogas plant
The Management Board of BGS Energy Plus announces that its fully-owned subsidiary BGS Biogas a.s. on 30th May 2011 signed a contract for construction of a biogas plant of 1200 kW located in Ostaš, Czech Republic with Zemědělské družstvo OSTAŠ, Žďár nad Metují č.p. 141. The plant is scheduled to be built by Q1 2012.

The total contract value is CZK 110 000 000 (EUR 4 495 000).

BGS Energy Plus and its board members are unrelated to the principals of Zemědělské družstvo OSTAŠ, Žďár nad Metují.

Legal basis: § 3 ust.2 point 2 of the Appendix 3 to Resolution No. 733/2009 of the Warsaw Stock Exchang

I kolejna umowa:

BGS Energy Plus announces the signing of a contract for construction of a 1200 kW biogas plant
The Management Board of BGS Energy Plus announces that its fully-owned subsidiary BGS Biogas a.s. on 30th May 2011 signed a contract for construction of a biogas plant of 1200 kW located in Ostaš, Czech Republic with Zemědělské družstvo OSTAŠ, Žďár nad Metují č.p. 141. The plant is scheduled to be built by Q1 2012.

The total contract value is CZK 110 000 000 (EUR 4 495 000).

BGS Energy Plus and its board members are unrelated to the principals of Zemědělské družstvo OSTAŠ, Žďár nad Metují.

Legal basis: § 3 ust.2 point 2 of the Appendix 3 to Resolution No. 733/2009 of the Warsaw Stock Exchang

Ja myślę, że większe znaczenie niż AT ma to, że Pan Pająk sprzedaje swoje akcje z niebywałą rozwagą uwalając kurs każdego dnia..

link

BGS Energy Plus announces the handover of a 740 kW power plant to a client
The Management Board of BGS Energy Plus announces that the 740 kW biogas plant in Horní Bradlo, which was built by its fully-owned subsidiary BGS Biogas a.s. for its client Výrobně Zemědělská a.s., Horní Bradlo, was handed over to the client on 25th May 2011.

Legal basis: Article 3, Section 1, of Exhibit 3 of the Alternative Trading System Rules, as adopted by Resolution Nr. 147/2007, dated 1 March 2007, and amended by Resolution No. 733/2009, dated 18 December 2009, of the Warsaw Stock Exchange Management Board

Ciszą spokój, a robota wrze hello1

BGS Energy Plus announces the handover of a 740 kW power plant to a client
The Management Board of BGS Energy Plus announces that the 740 kW biogas plant in Kámen, which was built by its fully-owned subsidiary BGS Biogas a.s. for its client Výrobně obchodní družstvo v Kámeně, Kámen, was handed over to the client on 24th May 2011.

Legal basis: Article 3, Section 1, of Exhibit 3 of the Alternative Trading System Rules, as adopted by Resolution Nr. 147/2007, dated 1 March 2007, and amended by Resolution No. 733/2009, dated 18 December 2009, of the Warsaw Stock Exchange Management Board

Co prawda, ktos pokasował wszystkie posty na ten temat, ale to chyba pytanie do Teresy.

Może Quercus trochę podbijał, dziwnie to odbicie zbiegło się to z terminem wywiadu w CNBC blackeye

Wydaje mi się jednak, że tym razem głową muru nie przebijemy i na takim wolumenie jaki towarzyszy tym wzrostom raczej skierujemy sie na pd. po ew. dojsciu do oporu w okolicach 19 zl.

Taką też mam osobiście nadzieje :)

Radovicious napisał(a):
Czy ja wiem, czy gorzej? Najważniejszy jest wzrost w długim terminie. Przy zysku 15mln zł cena 30zł za akcję jest całkiem realna, a to przy obecnej średniej cenie zakupu oznaczałoby prawie 100% wzrost dla mnie. Narzekać nie będę :).

Miałem na myśli to co pisałeś wcześniej o sprzedaży i dokupieniu po tym jak ew. znowu spadnie (np do 15-16zł). Rzeczywiście to bujanie wydaje się zachęcające do takiego rozegrania więc pewnie więcej osób będzie miało zamiar wyskoczyć i wskoczyć przy kiedy będziemy na płytszych wodach (trzymając się morskiej terminologii blackeye ).

Obecny wzrost jest jednak ciekawy i inny od poprzednich bardziej systematyczny i na mniejszych obrotach, wyrzucenie kilku tysięcy akcji może narobić sporo zamieszania albo obudzić starego niedźwiedzia Think

Ja zgadzam się z opinią KAMILA KLISZCZA (DI BRE)

"Od dłuższego czasu rynek spekulował na temat sprzedaży tego pakietu. Wydaje się, że biorąc pod uwagę statut spółki, kolejnych pakietów już nie będzie, jeśli Skarb Państwa chce zachować kontrolę nad spółką. Transakcja powinna zlikwidować czynnik ryzyka. Perspektywa, że akcje będą w przyszłości zaoferowane była hamulcem dla kursu. Jeśli teraz to się odblokuje, to nie będzie straszyć inwestorów.
Ciężko spekulować jak zachowa się dziś kurs, na pewno duża podaż akcji nie wspiera kursu. Dużo zależeć też dziś będzie od sytuacji na giełdzie".

Moim zdaniem, nie ma co rozpaczać nad dzisiejszym zachowniem kursu (podobne poziomy mielismy juz kilka razy w marcu). Dla części jest to z pewnością okazja do zakupu king

Właśnie dzwonił do mnie Pan z Open Finance przekonując mnie do zakupu :D

Również, jestem ciekaw Waszych przemyśleń.

Nieco zniechęcająco to wygląda, że dzwonią i naganiają..

P.S. W Open Finance też można dokonać zapisu.

Nie taki znowu wielki ten pakiet 2529. Widac, az tak duzo osob nie czeka czeka na tansze akcje (jakby moglo wynikac z lektury forum blackeye ) bo kurs niezle zjechal.

Raczej z nudow nikt nie puszcza takich zlecen, tymbardziej, zeby uwalic kurs po ladnym otwarciu.. :)

Anyway mam nadzieje, ze wrocimy do wzrostow i nie ma co zaklinac rzeczywistosci, ze przydalaby sie korekta, zeby kupic troche akcji. Mozna to bylo zrobic po 15zl, czasu bylo sporo king

vet91 napisał(a):
Zbliża się rocznica raidu z przed roku. Kurs wzrósł o 100% przy obrotach przekraczających 200k akcji. W międzyczasie wartość księgowa wzrosła dwukrotnie, a cena spadła do poziomu debiutu. Dzisiaj kurs przebił (na zamknięciu) poziom 2,92. Jest to poziom atakowany zaraz po debiucie, potem jeszcze dwukrotnie bez powodzenia, i raz z sukcesem rok temu. Spółka produkuje energię odnawialną. Surowców nie trzeba transportować przez kanał Sueski. Za parę dni wyniki za IV kwartał.

Tylko, że dziś BGS wygląda lepiej niż przed rokiem. Nie wydaje mi się, aby 2,92 stanowiło rzeczywiście jakiś znaczący opór. Jeśli dziś przebijemy 3 to bardziej moim zdaniem zadziala na wyobraznie inwestorow.

Może nie do końca daytraderzy, raczej nie przy takim wolumenie jak np. dziś (chyba, ze 1 daytrader :) ) Na krótko, zgadzam się, pewnie można wyciągnać parę % king

Anyway, czas już najwyższy, żeby sytuacja w służbie zdrowia się wyklarowała a MW zaproponował rynkowi medycznemu coś nowego blackeye byłoby miło :)

rafsty napisał(a):
swiadek napisał(a):

leszkong napisał(a):

Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

pzdr

Leszkong, czy możesz mi wskazać który fragment mojej wypowiedzi wskazywał na to, że tak myślę?

W prawie jest coś takiego, jak pojęcie wykładni rozszerzającej. Analogicznie Leszkong zinterpretował Twoją wypowiedź. Bardzo sensownie zresztą. Przydałby się rewanż.

Hahaha, chyba żartujesz :D ?!

1) Przecież wykładnia rozszerzająca jak i zwężająca, a także każda inna wykładnia jest procesem zmierzającym do ustalenia treści normy prawnej zawartej w przepisie prawnym.

Sugerujesz, że moja wypowiedź jest normą prawną..grubo! blackeye

2) Bardzo sensowna Twoim zdaniem interpretacja zakłada, że fundusze sugerują się tym co piszemy na forum, w co osobiście nie do końca chce mi się wierzyć salute

Zeby już nie ciągnąc tego watku w nieskończoność, Rafsty miałem na myśli inwestorów indywidualnych - użytkowników forum. Tyle w tym temacie.

3) Rewanżu (chyba trochę inaczej rozumiemy to słowo) nie będzie bo nie ma po co byc Dancing

leszkong napisał(a):
swiadek napisał(a):
Addison, zaskoczył mnie Twój post, przede wszystkim pewnie dla tego, że mocno zawsze stałeś za tą spółką.

Mam wrażenie, że było to trochę manipulacyjne, ponieważ wiele osób na tych forach (sądząc po postach), kierowało się Twoimi opiniami. Nie wierzę, że przy tak niewielkich obrotach nie ma to przełożenia na kurs.

Ja myślę, że jednak większość tu obecnych (na wątku jak i na forum) kieruje się WŁASNYM ROZUMEM, a nie opiniami innych... Myślę, że Addison czuje się związany z tym wątkiem i ma prawo do tym razem skąpej i niemerytorycznej wypowiedzi - napomniany (słusznie) uzasadnił swój wpis (słusznie). Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

By the way - argumenty Addisona od dłuższego czasu podzielam, ale choć zmęczony jeszcze okrętu nie opuszczam. Może doczekam się osławionej "strategii" - choć myślę, że już po nowym roku, jak wyjaśnią się kwestie otoczenia prawnego działalności spółki (mam na myśli nowy pakiet ustaw zdrowotnych).

pzdr

Racja! Każdy ostatecznie przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności kieruje się własnym umysłem (wykonaniem steruje mózg itd).. Nie miałem zamiaru imputować nikomu, że podąża ślepo za opiniami. Ale też pamiętam posty (także na parkiecie), z których wynikało, że dla części osób jest to wskazówka b. istotna. Moja wypowiedz nawiązywała do pierwszego postu (również słusznie uważam, że dobrze, iż został tu rozszerzony - inaczej na parkiecie).

P.S.
leszkong napisał(a):

Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

pzdr

Leszkong, czy możesz mi wskazać który fragment mojej wypowiedzi wskazywał na to, że tak myślę?

Kneczaj, dzieki za kreski!

Addison, zaskoczył mnie Twój post, przede wszystkim pewnie dla tego, że mocno zawsze stałeś za tą spółką.

Przyznam, że trochę to dziwne, że wyskakujesz z taką informacją (niemerytoryczną, bez żadnych konkretów) - mam tu na myśli 1 post, zreszta widziałem go również na parkiecie (Ctrl-c/v)..

Przyznam, że podobnie jak kolega nie mogę oprzeć się jedynemu sensownemu wytłumaczeniu jakie znajduje dla tak sformułowanej wiadomości. Mam wrażenie, że było to trochę manipulacyjne, ponieważ wiele osób na tych forach (sądząc po postach), kierowało się Twoimi opiniami. Nie wierzę, że przy tak niewielkich obrotach nie ma to przełożenia na kurs.

Czy dokupisz taniej, czas pokaże..

P.S. Do WD: ten post odnosi sie do kursu spolki, proszę nie kasowac.

Hehe ciekawy był ten zjazd na 6.36, ale chyba nie ma sie co tak strasznie emocjonowac przynajmniej jesli chodzi o wolumen.. na spadkach poki co jest on znacznie nizszy salute

koszyk napisał(a):

Disco, nie przesadzasz aby?

Biznes wydobywczy, to nie taśma z lemoniadą. Tu nigdy nie będzie "dokładnie na czas"
Mnie polityka informacyjna w wykonaniu Spółki w ogóle, a w szczególności P.Korczaką zwyczajnie się podoba.
A z całą pewnością w zestawieniu z dominującą wśród spółek na GPW polityką i stosunkiem do drobnych udziałowców.
I tak jak Nasz Kolega "Redface" (że pozwolę sobie na poufałość Angel), nie rozumiem tej agresji. Jest jak na razie bezpodstawna.

Też myślę, że wymyślanie p. Korczakowi (słuszne czy nie) niewiele teraz da, a z pewnością nie przyśpieszy info blackeye

...a w oczekiwaniu na wyniki polecam jedną całkiem ciekawą rzecz:

allegro.pl/stress-eraser-stres...

To tak, żeby w zdrowiu dotrwać do gwiazdki king

Ja się raczej zastanawiałem kto cały czas wrzucał te 6tys i wieksze pakiety na 2,78.. Po części moze cos jest na rzeczy w wypowiedzi kolegi z podlogi:

Cytat:
W planach na koniec Q4 spółeczka ma do wybudowania biogazowni na łączną moc 9,62 MW, co daje nam przy 90% sprzedaży energii przychód rzędu 420-450k Euro/m-c, nie wspominając już o przychodach za sprzedaż urządzeń.
Na wszystkie obecne jak i przyszłe inwestycje niezbędna jest oczywiście kase. Na szczęście w odróżnieniu od polskich spółeczek, BGS pozyskuje ją od banków a nie z dodatkowych emisji i drukowania papieru.
A jak wiemy koszty pozyskania kredytu są wypadkową wartości księgowej oraz rynkowej spółki, przy obecnym średnim 6-miesięczny p/bv=2,20, mamy w miarę optymalny koszt marży, prowizji i ubezpieczenia kredytów. I ta wycena drastycznie zmienić się nie może do momentu publikacji raportu za Q3 – 12 listopada, a być może nawet i Q4.
Zatem do tego czasu czeka nas całkowita konsolidacja, bo nikt nie pozwoli na wahania kursowe. A w przyszłym roku czekają na nas niespodzianki.

Haha, też o tym pisałem wcześniej..

Może jakiś fund po prostu sobie gra na tych spółkach blackeye

JoeAlex napisał(a):
W zeszly czwartek (30/09) poszly w swiat dwa pakiety MWTrade o lacznym wolumenie 81600

MWTRADE 16,60 40800
MWTRADE 17,00 40800

Ktos widac uznal, ze jest to niezla cena jak na obecna pore roku Angel

Faktem jest, ze wysyp super informacji sie skonczyl i czas na solidna, zmudna prace, zeby potwierdzic wysrubowane zyczenia.

Wiadomo nawet kto tak uznał blackeye

www.bankier.pl/static/att/emit...

www.bankier.pl/static/att/emit...

Brawo zarząd! puke_l

BTW nie sądzę, żeby wysyp dobrych informacji się skończył.. Na jakiej podstawie to piszesz bo chyba nie zawieranych umów?! Eh?

Nie demonizowałbym tak tego debiutu GPW, do tej pory przy jeszcze jednej, 2 takich korektach i tak wszyscy plochliwi albo planujacy przeniesienie sie na nowe IPO wypadna z gry salute

Im szybciej tym lepiej Dancing

p.s. kiedy to w koncu przymierzamy sie do wejscia, do wig20? d'oh!

Czy ktoś może wie jakie ilości akcji dostawali pracownicy / na osobe?

Wciąż zastanawia analogia z dynamika spadku kursu na City International - jest praktycznie identyczna.. Czyzby pan grubszy urzadzil sobie zabawe blackeye

Bo wiele nowych osob przyszlo na gielde liczac na zarobek w dniu otwarcia lub w kilka dni. Cała masa osób sprzedała, poniżej kursu emisji albo wychodzac na 0. Czyste behawioralne warunkowanie - biore udzial w ipo - dostaje 1000-1500 zl zysku, biore udzial w kolejnym..

vs

Biore udzial w IPO - kara lub brak nagrody, nie biore udzialu w kolejny...

Oczywiscie pisze to pol serio, ale mediom ciezej bedzie naganiac na kupno akcji GPW (to jest najblizsze "duze" IPO MSP) bo juz w tabelkach z ostatniego IPO bedzie 0%

O ile:

a) jeszcze nie wyszli
b) nie zrazili się do IPO

Myślę, że zainteresowanie kolejną IPO może być raczej nieco slabsze od ostatnich, chociaz... z drugiej strony "Prywatyzacja GPW" brzmi pewnie dla wielu bardziej magicznie blackeye

Zastanawiają mnie dwie współzależności, które dziś wystapiły:

Spadek MW Trade - 14,65% porównywalnego z nim pod względem dynamiki wzrostu City Interactive - 12,10%

Oraz wzrost jednej z większych kiszonek ostatnich miesięcy Magellan w ciągu 2 ostatnich dni z 35 na 40 zl..?

Jakie są Wasze opinie?

Wywiad wywiadem, ale wylądowaliśmy na widłach.. i to nie tych co zwykle..
Czy był jakiś komunikat, który być może przoczyłem czy to czysta spekulacja?
d'oh!

Dość ciekawe było to wyjście słonia Think

Fakt faktem pakiet niemały, prawie 16 kilo akcji, ale mógł spokojnie wyłazić przez cały dzień i przy zgarnac pare tys. wiecej. Moim zdaniem to była próba powalczenia z trendem Shame on you a przynajmniej wbicia malej szpili bo raczej nie sadze, zeby cos wniosla poza chwilowym zbiciem kursu - do poniedzialku wszyscy zapomna hehehe blackeye

Culber napisał(a):
Kurs zacznie spadać, potem panika wśród "leszczy" i jeszcze większy spadek kursu który dno może mieć nawet na magicznym 5.13 chociaż, aż takiej głębokości bym się nie spodziewał.

BTW, już dawno leszcze nie mają tu tak wielkiego wpływu na kurs 3some

Widzę, że sporo niecierpliwych dusz wciąż siedzi na akcjach tauronu Anxious

Moim zdaniem tworzenie koncepcji, dlaczego "Tauron" nie rośnie i czy to już oby nie koniec jest bezsensu. Szczególnie w sytuacji kiedy w czasie ok tygodnia rosnie z 5.34 na 5.65, aby nastepnie zlapac troche oddechu.. Moim zdaniem to dość naturalne i raczej nie powód, żeby węszyć zmianę trendu, wielkie "wywalanie akcji" itp.

Zgadzam się z Milą, jeśli ktoś oczekuje gwałtownych ruchów niech przesiądzie się np. na New Connect, spółkę z małym free float i cenami akcji w okolicach kilku groszy Dancing

Tam są z pewnością większe emocje king

Moim zdaniem nie ma co kręcić nosem, ponieważ Tauron całkiem fajnie sobie radzi, często (jak np. dziś nawet wbrew tendencjom Wig20), do którego ma niebawem wejść thumbright

Czas na ochłodzenie emocji jakie przystoi naszemu gigantowi :)

piotrwo napisał(a):

Dla mnie tego typu artykuły są trochę podejrzane, tak jakby ktoś chciał kreować rzeczywistość (pewnie na własne potrzeby), a pisanie że:

Cytat:
– Spółka po prostu trafiła na celownik spekulantów. Zapewne zainteresowanie nią wygaśnie za kilka dni – uważa Marcin Materna, analityk Millennium Domu Maklerskiego.

jest grubą przesadą no chyba, że pan Marcin wie wszystko, co i po co ktoś kupuje.. Liar

Osobiście, mam nadzieję, że spekulanci zbyt wiele nie zdziałają, a korekta byłaby naturalna w obecnej sytuacji. Hehe no i zawsze pan Marcin będzie mógł wówczas powiedzieć "Ja wiedziałem, że tak będzie" salute

Momentami można zaobserwować ciekawą zależność: Im szybciej w góre tym szybciej mali sypia Sick

Zaskakujące, że widząc poprawę kursu, pakiety 934/935 (i pokrewne), tuż po sławnej już rekomendacji, wciąż lecą piękną strugą thumbright

Ach inwestory, inwestory.. d'oh!

Haha, ależ tu się nastroje zminiają! Dancing Niecały miesiąc temu dyskutowaliśmy z Irfy, czy kurs ugrzęźnie w 5.00-5.20. Na szczęście raczej Shame on you

pop napisał(a):

Nie ma to najmniejszego znaczenia.
Zauważ,że ilość zapisów przez drobnych akcjonariuszy w przypadku PZU była istotnie większa i to w dodatku bez redukcji,a pomimo to kurs wzrósł dosyć przyzwoicie.
Po prostu rynek postrzega inwestycję w PZU jako atrakcyjniejszą,a w Tauron nie-i na to nic nie poradzisz...3some

Nie wiem czy była to taka istotna różnica w ilości zapisów. W przypadku PZU ponad 250 tys., Taurona 231 tys. Moim zdaniem to dość porównywalne wielkości.

Nie wiem czemu odniosłeś się w odpowiedzi na mojego posta do PZU. Nie było moim zamysłem porównanie tych 2 ipo... ale skoro już piszesz o atrakcyjności..hmm moim zdaniem to uogólnienie, że RYNEK postrzega inwestycje w tauron jako mniej (czy malo) atrakcyjna.. Moim zdaniem szeroki rynek nie odgrywa tu dużej roli, bo wystarczy spojrzec z ktorego zrodla płyną akcje. Moim zdaniem raczej od zniecierpliwionych (aktualnym kursem), a nie od duzych (pomimo tych kilkunastu pakietow ktore wymieniles).

Szaleniec staralby sie windowac kurs wysoko, skoro wystarczy dojsc do 5.13, a kran zaczyna cieknac gruba struga Dancing

Ciekawe, ze tak w tak wielu postach przewaza myslenie: atrakcyjnosc = aktualny kurs, zamiast atrakcyjnośc = potencjał wzrostu.

A czy ktoś może liczył ile pakietow 934/935 (oraz pokrewnych z koncowka 34/35 blackeye ) zostało już puszczonych Think ??

Pewnie nie, ale fajnie byłoby wiedzieć ile to jeszcze może trwać...to co się dzieje teraz na 5.12/5.13 to żenada puke_l

Jasne, ze ponad 200tys to sporo, ale to co sie dzieje wydaje sie studnia bez dna d'oh!

P.S. Chyba ze fundy robia sobie jaja i sprzedaja sobie w takich pakietach Dancing

mam nadzieje, ze nie zawsze king

irfy napisał(a):
Tutaj zakres wahań może być troszkę większy - 5 - 5,20. I to wszystko, co wydusisz.

Hmmm... na jakiej podstawie to piszesz?? Bo chyba raczej nie wycen?

Ja podtrzymuje swoją opinię, że dopóki indywidualni-niecierpliwi nie oddadzą swoich pakiecików to będziemy się ślimaczyć z jakimikolwiek wzrostami.. Teraz można to pięknie zaobserwować jak ślizgamy się po 5.13 d'oh!

Pięknie puke_l

Stanisław Paszyński, przydomek Tygrys z Arizony, jest jednym z najbogatszych ludzi na Pomorzu. Milioner, znany z wystawnego trybu życia i podejrzewany o udział w wyłudzaniu podatku VAT na ogromną skalę, zainwestował ostatnio w elektrownie wiatrowe. Kupił kilka wiatraków, które od miesięcy leżą w trawie.

/Wprost 12-2005/

Pan Stanisław nie mógł, ale od czego jest rodzina !? Dancing

Liar

--- edit ---

www.texassranch.com.pl/page2.p...

Jaki scenariusz by się nie potwierdził to w poniedziałek z pewnością nie będzie nudno :)

A ja mam apel do wszystkich którzy tak "kapią" i "zamierzają kapać" tymi pakietami po 934/935 akcji i mniej, żeby zebrali się i wywalili wszystko na raz! 3some

Kurs pewnie i spadnie, ale może w końcu coś się zacznie dziać Dancing

Angel Angel Angel Angel Angel

Żeby Wam pomóc się zorganizować proponuje poniedziałek na starcie blackeye
Dancing

KTO to sprzedaje po takiej cenie (? Mamy juz ponad 1400 zlecen sprzedazy! Think

Kasia Stefańska napisał(a):
Ja jednak cały czas zastanawiam się nad tym, czy do podpisania takiej umowy dojdzie

Z tego wynika, ze raczej bedzie, choc wszystko tkwi w 1% salute

Cytat:
28.06. Warszawa (PAP) - Nazwa inwestora, który ma objąć akcje Karen i doprowadzić do odkupienia wierzytelności wobec Techmeksu, ma zostać ujawniona w połowie lipca poinformował PAP Jacek Piotrowski, prezes Karen i wiceprezes Komputornika. Poinformował też, że rozmowy w sprawie umowy trwały pół roku, potencjalny inwestor jest sprawdzony pod kątem biznesowym, a prawdopodobieństwo sfinalizowania całej transakcji ocenia na 99 proc.

"Nie podaliśmy nazwy inwestora, ponieważ zastrzegł on sobie, żebyśmy nie podawali danych do czasu, kiedy nie zakończymy rozmowy. Czas na ustalenie szczegółów końcowych i podpisanie umowy mamy do połowy lipca, obecnie pracują nad nimi prawnicy, wszystko odbywa się zgodnie z planem" - powiedział PAP Piotrowski.

"Nie podamy warunków szczegółowych przed połową lipca. Rozmowy szczegółowe toczą się w takim tempie, że nie spodziewam się też opóźnienia. Umowa powinna być podpisana w połowie lipca" - dodał.

Komputronik wraz ze spółką zależną Karen w połowie czerwca informował o podpisaniu z inwestorem, obywatelem USA, listu intencyjnego, zgodnie z którym Karen wyemituje dla inwestora nowe akcje wskutek czego Komputronik stanie się mniejszościowym akcjonariuszem Karen.

Zgodnie z postanowieniami listu, Komputronik jako akcjonariusz dominujący Karen, ma doprowadzić do emisji nowych akcji Karen, skierowanych do potencjalnego inwestora, lub podmiotu przez niego wskazanego. Po przeprowadzeniu emisji Komputronik stanie się mniejszościowym akcjonariuszem Karen. Akcje nowej emisji mają zostać pokryte wkładami pieniężnymi i niepieniężnym o łącznej wartości około 250 mln zł.

Choć z treść listu intencyjnego wynika, że strony są zobowiązane do zawarcia umowy inwestycyjnej w terminie 30 dni od daty podpisania listu intencyjnego, to w komunikacie napisano też, że opóźnienie w przekazaniu do publicznej wiadomości nazwy inwestora, a także metody wyznaczenia ceny nowej emisji akcji Karen może potrwać maksymalnie do 30 września 2010r.

Piotrowski poinformował, że umowa z inwestorem była negocjowana pół roku.

"Umowa jest wynikiem półrocznych intensywnych rozmów i jest to bardzo przemyślana transakcja, interesująca na polskim rynku i jeżeli pojawią się szczegóły wzbudzi ona dość duże zainteresowanie, jeśli chodzi o cele biznesowe, które zostaną przy niej zrealizowane" - powiedział.

"Ten inwestor nie pojawił się z dnia na dzień. Sprawdziliśmy go pod kątem biznesowym" - dodał.

Prezes pytany czy Karen szukała inwestora, czy zgłosił się on sam, odpowiedział: "jakoś się razem znaleźliśmy. Najpierw się sobie przyglądaliśmy stwierdziliśmy, że jest szansa na zrobienie wspólnego przedsięwzięcia i od ogółu do szczegółu doszliśmy do porozumienia".

Analitycy komentując list intencyjny opublikowany przez Karen i Komputronik, wskazywali że nie znajdują ekonomicznego uzasadnienia dla transakcji z punktu widzenia potencjalnego inwestora, gdyż pozyskuje on tylko możliwość notowania na giełdzie.

"Obecność na giełdzie, zależnie od celów, jakie ktoś sobie stawia, to jest +tylko+, albo +aż+. Obie strony mają tyle szczegółowych interesów gospodarczych do zrealizowania przy tej transakcji, że jest ona sensowna dla obu stron. Rozumiem odczucia rynku, który patrzy na tę transakcję z dość dużym niedowierzaniem, ale jak się poskłada w jedną całość wszystkie korzyści jakie uzyskują strony to ona ma głęboki sens. Właśnie dlatego, że jest to tak wielowątkowe nie możemy ujawnić szczegółów, ponieważ mogłoby zepsuć końcowe ustalenia" - powiedział Piotrowski.

"Cała transakcja zawiera bardzo wiele elementów szczegółowych i rozpatrywanie jednego zdarzenia gospodarczego w oderwaniu od pozostałych nie ma sensu ekonomicznego. Kontekst tego jest bardzo skomplikowany i ta transakcja ma sens, kiedy rozpatrywana jest w całości" - dodał.

Pytany jak ocenia prawdopodobieństwo, że transakcja z potencjalnym inwestorem zostanie sfinalizowana odpowiedział: "oceniam to na 99 proc., 1 proc. dajemy sobie na zdarzenia nieprzewidywalne typu wystąpienie jakiegoś kataklizmu".

Prezes poinformował, że nie może zdradzić jakie aktywa będą wniesione przez inwestora do Karen.

Zgodnie z porozumieniem Komputronik ma odkupić od Karen salony komputerowe, które obecnie prowadzą sprzedaż detaliczną pod marką Komputronik. Prezes poinformował, że Komputronik odkupi od Karen wszystkie salony, nie chciał jednak zdradzić na ile opiewa wycena tych salonów, ani jak zostanie sfinansowany zakup.

Grzegorz Suteniec(PAP)

Depesza z Serwisu Ekonomicznego PAP z 28.06.2010 15:05

6,02 Pray

Z moich szybkich wyliczen wynika, ze (gdyby wszyscy-230 tys inwestorow- zapisalo sie na pakiet pow. ok 8020 akcji), do wlasnie takiej ilosci zostaniemy zredukowani. Po scaleniu to by dalo ok. 890 akcji * 5,13 czyli jakies 4,5 tys zl.

Zwrot kasy 28.

www.inwestycje.pl/ipo/tauron__...

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 21 października 2017 16:40:29
Liczba wpisów: 68
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

bzjcniva
mfinhhvv
kpzsjxhr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mdejizrh
oimpzepc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat