Temat:
GOBARTO
Witam,
NWZ 7 lutego odwołane. Dalej robimy swoje, tworzymy porozumienie. Lepiej być w grupie połączonej niż rozproszonej, monitorować działania Gobarto, nie wiadomo jaką zagrywkę jeszcze może Cedrob zastosować. Porozumienie w razie czego zawsze jest gotowe do szybszej reakcji. Póki co mamy dalej spółkę na GPW oraz mniej rozproszony akcjonariat.
Pozdrawiam
Łukasz Jaskólski
|
|
Temat:
GOBARTO
Przypomnienie o rejestracji uczestnictwa na NWZ Gobarto należy złożyć w biurze maklerskim nie później niż do 23 stycznia 2017 roku!!! Proszę również, dołączać się do porozumienia akcjonariuszy mniejszościowych przy pomocy SII. Jak zapobiec wycofaniu akcji z Giełdy? Od dnia 4 czerwca 2016 r. wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym wymagało będzie zgody na zniesienie ich dematerializacji wyrażonej uchwałą walnego zgromadzenia podjętą większością 9/10 głosów oddanych w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału zakładowego. Rejestrację swoich udziałów można zrobić telefonicznie( jeśli mają Państwo podpisaną umowę z DM na telefoniczne składanie dyspozycji, koszt 20-50zł) albo osobiście się należy udać do Domu Maklerskiego, dyspozycja na wszystkie posiadane akcje. A następnie udać się na NWZ 7 lutego albo wysłać pełnomocnictwo na Stowearzyszenie INwestorów Indywidualnych (SII). Jak udzielić pełnomocnictwa SII? W celu udzielenia SII pełnomocnictwa do reprezentacji na Walnym Zgromadzeniu Gobarto, skorzystać można z poniższego wzoru dokumentu. Należy go uzupełnić, podpisać, a następnie zeskanować do formatu PDF lub innego pozwalającego na jego odczytanie przez spółkę. Skan wypełnionego i podpisanego pełnomocnictwa należy przesłać na adres e-mail emitenta Gobarto (pelnomocnictwa@gobarto.pl, a na wszelki wypadek sugerowałbym tę samą wiadomość zawierającą informację wysłać również pod inne adresy mailowe spółki Gobarto walnezgromadzenie@gobarto.pl, relacjeinwestorskie@gobarto.pl - bo spółka może stosować rózne zagrywki) i jednocześnie do wiadomości SII (akcjawz@sii.org.pl) najpóźniej 6 lutego 2017 roku. Wzór pełnomocnictwa do pobrania Uzupełniony i podpisany dokument pełnomocnictwa można również wysłać listem poleconym na adres siedziby SII: Biuro Zarządu Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych, ul. Długopolska 22, 50-560 Wrocław (z dopiskiem: "Gobarto"). W takim przypadku nie trzeba wysyłać dodatkowo pełnomocnictwa do spółki. Prosimy przy tym, aby pełnomocnictwo zostało doręczone do SII najpóźniej do 31 stycznia 2017 roku. Udzielając pełnomocnictwa, można (nie jest to obowiązkowe) dodatkowo przekazać pełnomocnikowi pisemną instrukcję do głosowania, zawierając w niej wytyczne co do sposobu głosowania nad poszczególnymi uchwałami lub podjęcia dodatkowych działań przez pełnomocnika, w postaci np. zgłoszenia sprzeciwu w przypadku podjęcia danej uchwały. Instrukcji do głosowania nie przekazuje się spółce. Istotne, jest aby w powyżej załączonym wzorze pełnomocnictwa wybrać odpowiednią opcję (tj. czy pełnomocnik ma głosować według swojego uznania, czy też zgodnie z instrukcją co do sposobu głosowania). Tak jak napisałem do pełnomocnictwa możemy załączyć instrukcję jeśli chcemy aby SII głosowało dla nas w sposób indywidualny, domyślnie (bez dodatkowego załącznika/instrukcji) SII będzie głosować przeciwko kontrowersyjnym uchwałom, jak również będzie wnosić o zaprotokołowanie sprzeciwu. Ja skreśłiłem opcję: - zgodnie z instrukcją co do sposobu głosowania* aby dać pełnomocnictwo SII. Dlaczego jest tak wązne uczestnictwo osbiste lub za pomocą pełnomocnika? Spółka zamierza wycofac spółke z gpw, poprzez wezwanie na 100% akcji po cenie, którą kilka dni Cedrob podniósł na 7,25 (jest to cena bardzo zaniżona mająca nijak sie do wartości godziwej spólki). Jednocześnie spółka ogłosiła iż na NWZ będzie głosowanie o emisji akcji przeznaczonej dla jedynie podmiotu dominującego Cedrobu, aby za wszelką cenę przekroczyć próg 90% udziałów w spółce, gdyż obawia się, że wezwanie może się okazać fiaskiem. Druga sprawa po zmianie prawa od dnia 4 czerwca 2016 (do przeprowadzenia uchwały o dematerializacji, jak i wystąpienia przez akcjonariusza większościowego z żądaniem przymusowego wykupu akcji - próg jest ustalony na poziomie 9/10 ogólnej liczby głosów w spółce) jeśli na Walnym w sprawie głosowania zniesienia dematerializacji akcji osiągną 90% przy obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału zakładowego, mimo, iż nie osiągną 90% w wezwaniu będą mogli zrobić sam delisting/dematerializację akcji. Kolejną rzecz jaką możemy zrobić to:- Jesteśmy właśnie w momencie zawiązywania porozumienia akcjonariuszy mniejszościowych przy udziale SII na spółce Gobarto, jeśli ktoś jeszcze chciałby się przyłączyć proszę o informację!!! Czym ma służyć zawarcie porozumienia już przed NWZ? Na ten moment najlepiej w walce o swoje prawa radzi sobie porozumienie, które zwarło szyki jeszcze przed Walnymi tworząc monolit i partnera do rozmów dla drugiej strony. Mam na myśli Polcolorit. W innych sytuacjach inwestorzy myśleli podobnie (vide Telforceone) i niestety nie skończyło się to dobrze. Można zawrzeć porozumienie zawrzeć nie posiadając ponad 5% głosów w spółce. Nie ciążą wówczas po naszej stronie żadne obowiązki notyfikacyjne, oczywiście do momentu osiągnięcia 5% głosów. Porozumienie będzie porozumieniem nie jednorazowym ale porozumieniem ważnym aż do uzyskania zadowalającego rezultatu. Porozumienie jest zawierane przede wszystkim w celu gdyby Cedrob chciał pozyskać nasze udziały/złożyć nam propozycję, będzie miał jasno określoną grupę i kontakt z tą grupą! Bedziemy gotowi w razie nie zadowalających ustaleń na NWZ do zaskarżeń poszczególnych uchwał. Prosimy o bardzo poważne i odpowiedzialne podejście do sprawy, tak by nikt później nie miał pretensji, że nic w tej kwestii nie zrobiono – nikt inny za nas tego nie zrobi!!! Co w przypadku jak uda im się w wezwaniu przekroczyć 90% co z ceną akcji?"Ponadto cena akcji zaproponowana w wezwaniu o przymusowym wykupie nie może być niższa od najwyższej ceny, jaką podmiot wzywający do sprzedaży zapłacił za te akcje w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed wezwaniem oraz nie niższa od najwyższej wartości rzeczy lub praw, które podmiot wydał w zamian za akcje będące przedmiotem wezwania w okresie ostatnich 12 miesięcy. Proponowana cena nie może być również niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu na rynku regulowanym poprzedzających wezwanie. Dodatkowo, jeśli osiągnięcie lub przekroczenie progu 90% ogólnej liczby głosów nastąpiło w drodze wezwania na sprzedaż wszystkich pozostałych akcji, to cena wykupu nie może być niższa od ceny proponowanej w tym wezwaniu.Link do komunikatu na stronie SII: www.sii.org.pl/11137/ochrona-p... -- kontakt: tel (angielski): (0044)7935649618 email: marc211@wp.plProszę się zgłaszać, podawać ilośc akcji i postępować z instrukcją powyżej!!!
|
|
Temat:
GOBARTO
Witam Wszystkich, Jesteśmy właśnie w momencie zawiązywania porozumienia akcjonariuszy mniejszościowych przy udziale SII na spółce Gobarto, jeśli ktoś jeszcze chciałby się przyłączyć proszę o informację! -- kontakt: tel (angielski): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl
|
|
Temat:
GOBARTO
Szanowni Państwo, W związku z faktem, że nieubłaganie zbliżamy się do daty Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Gobarto zwracamy się do wszystkich zainteresowanych, którzy jeszcze nie zadeklarowali swojego uczestnictwa w porozumieniu a którym nie jest obojętny los własnych oszczędności o: - przesłanie ostatecznej informacji do dnia 10 stycznia 2017r włącznie czy zgadzacie się Państwo / czy też nie na przystąpienie do porozumienia – musimy mieć czas na ostateczne oszacowanie kosztów pozwu na jednego członka porozumienia co oczywiście zależy od ilości zainteresowanych oraz na podpisanie i odesłanie umów, przygotowana przez SII umowa ze względu na brak czasu nie będzie mogła być konsultowana, zmieniana Zawiązanie porozumienia po dniu 7 luty 2017 ze względu na relatywnie krótki okres czasu (30 dni) do złożenia pozwu będzie mało prawdopodobne – praktycznie niemożliwe!!!- zgłoszenie się oprócz mnie dwóch osób mogących podjąć się roli koordynatora - wymóg konieczny do zawiązania porozumienia - bez tego nic nie zrobimy!!! - rejestrowanie akcji i obecność na NWZ 7 lutego lub pełnomocnictwo dla Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych www.sii.org.pl/11137/ochrona-p...Po dniu 10 stycznia mając ostateczną ilość członków porozumienia przedstawimy koszt przypadający na jedną osobę. Prosimy o bardzo poważne i odpowiedzialne podejście do sprawy, tak by nikt później nie miał pretensji, że nic w tej kwestii nie zrobiono – nikt inny za nas tego nie zrobi!!! -- kontakt: tel (angielski): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl
|
|
Temat:
GOBARTO
Stan zgłoszonych ilości akcji ok 680k. Proszę o przesyłanie informacji z ilością akcji i kontaktem, niedługo zostanie wydany ostateczny komunikat jakie dokładne kroki należy podejmować. Trwają ustalenia odnośnie pomocy prawnej itd, SII już nie długo opublikuję na swojej stronie pełnomocnictwa, ale wszystko krok po kroku jak postępować dokładnie wszystkim przedstawię i opiszę oraz wyślę do każdego z osobna, które się do nas zgłoszą. Dla osób, które się już kontaktowały ze mną proszę o sprawdzanie skrzynek pocztowych. Osoby, które zdecydowaly się walczyć własnie została utworzona grupa również na facebooku (podgląd tylko dla osób zadeklarowanych do pomocy): www.facebook.com/groups/183296...Czekam na propozycję, podpowiedzi, działanie! Dalsza walka będzie oznaczała przeznaczenie nie dużych środków w zależności od liczby posiadania akcji (1-5gr). -- Kontakt: Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Dziękuję wszystkim za przesłane informacje. Na dzień dzisiejszy udało się zebrać 556250 akcji, co stanowi 2% udziałów spółki. Zbiórka trwa, czekamy na kolejne od Was bardzo ważne zgłoszenia! Nawet w przypadku powodzenia wezwania i przekroczeniu 90%, zmuszeni będziemy do sprzedaży akcji po cenie nie niższej niż 6.7zł ( Także udział w wezwaniu jest mało sensowny, ale każdy zdecyduje sam!) Jak większość pewnie już wie Cedrob, będzie próbował nas zrabować poprzez rozwodnienie kapitału - bojąc się o powodzenie ogłoszonego wezwania. Sprzeciwimy się na WZA i będziemy organizować pozew do sądu, potrzebujemy nowych nie zgłoszonych akcjonariuszy! Osoby, które się już zgłosiły otrzymały maila - proszę o sprawdzanie skrzynek pocztowych! -- Kontakt: Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Każdy wiele rzeczy może nie wiedzieć ( zawsze można sprawdzić, nikt nie jest chodzącą encyklopedią), nawet Ty, raz piszesz tak: "2. Ale można także zrobić sam delisting. Można przegłosować dematerializację i wycofanie z obrotu dysponując 4/5 głosów na WZA. A zatem wystarczy 80 proc. Wtedy też do przymusowego wykupu potrzeba większej liczby akcji - 95 proc." potem: "A Faktycznie. 90 proc. dzięki" Zresztą nieważn i nie o to chodzi tutaj aby wyszukiwać i pokazywąć sobie jakieś błedy, niedomówienia! To nie było moją intencją. Szanuję i cenię wiedzą posiadaną przez moderatorów stockwatcha. "Teraz już wiesz i w związku z tym tam też byś nie inwestował? " - teraz to ja tylko inwestuję w swoją firmę a nie w czyjeś biznesy. " Przecież w wezwaniu nikt nie przykłada pistoletu. Uważasz, że cena jest za niska to nie sprzedajesz." - tylko, że jak się powiedzie i zdobędą ponad 90% to wtedy jedynie moich praw co do udawadniania, że cene nie była godziwa mogę dochodzić na drodze sądowej,a to się wiąże z poświęcaniem mojego cennego czasu i pieniędzy. "Wystarczy zerknąć jakie były wyceny z dwóch ostatnich rekomendacji - obydwie poniżej 5 zł..." - nigdy nie zwracałem uwagi na rekomendację analityków i nie polecam innym, zazwyczaj jest tak, że jak oni piszą kupuj to trzeba już sprzedawać i na odwrót. Fundusz się obkupi albo zamierza sprzedać i potem rekomenduję... Każdy gra do swojej bramki! Dla mnie złodziejstwem, farmazonem jest cena w wezwaniu i tutaj tego zdania nie zmienię! Jak są zawirowania na rynku i akcje tracą czasami ponad 50% to nie znaczy, że wartość spółki nagle stopniała o połowę. "A może powinien być zakaz robienia IPO po cenie większej niż z WK" - nigdy nie wspominałem o IPO, jak się znajdują chętni to proszę bardzo niech kupują - wolny rynek. Wycena przedsiębiorstwie z średniej ostatnich 3 miesięcy to jest nonsens! Czasami jest zastój, tak jak wcześniej wspomniałem jakieś zawirowania czy też bessa, brak ruchu na danym walorze i to ma sie nijak do prawdziwej wyceny przedsiębiorstwa - sprytni mogą to jedynie wykorzystywać do osiągania zysków. "Jak się jednak okazuje, ze kupiłeś akcje drogo, a nie tanio, to winni są wszyscy inni a nie Ty?" - to ja inwestuję i ja jestem odpowiedzialny za swoję decyzję i tak samo każdy inwestor na rynku, nikogo nie obwiniam! Bez znaczenia jest czy ja kupiłem tanio czy drogo, mam prawo do swojego zdania i uważam jak większość drobnych akcjonariuszy, że wycena w wezwaniu jest za niska. W tym przypadku kupiłem za drogo - ale do tej kwestii to tylko do siebie mogę mieć pretensję. Myślę, że dalsze dyskusję czy cena jest za niska należy pozostawić to akcjonariuszom, którzy mam nadzieję nie zgłoszą się na wezwanie i w tym celu organizujemy porozumienie. Dziękuję za pomoc -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Czy ja się nie jasno wyrażam - nie wiedziałem po prostu, że po takiej wycenie się wzywa do squezzout. Dobrze, ze chociaż wokół nas są fachowcy, że znają wszystkie przepisy, reguły na każdym rynku bez względu na szerokość geograficzną! -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Odnośnie "squezzeout" nie wiedziałem - jakbym wiedział to bym nie inwestował na rynku na którym panują takie zasady, mój bład. Nie musisz mi pisać, że akcję są wycenianie codziennie przez rynek - to jest oczywiste. Mnie chodzi o wycenę, godziwej ceny w przypadku próby wezwania sprzedaży akcji przez drobnych - to jest dla mnie złodziejstwo, na co się zapewne większość uczestników rynku się ze mną zgodzi. Mam wrażenie, że ten portal przyklaskuję podmiotom w spółkach, które robią wezwanie i wzywają do sprzedaży akcji po wycenie z ostatnich 3 miesięcy w czasie bessy jakby to była najbardziej miarodajna wycena przedsiębiorstwa. Najwięksi inwestorzy, którzy inwestują na rynkach często powtarzają, że rynek się myli wyceniając często spółki za wysoko albo za nisko w zależności od nastrojów - na czym zarabiają. Ustawy są po to aby je zmieniać, mają służyć i pomagać ludziom a nie okreslonej grupie, ustawy uchwalanę są przez osoby co o biznesie nie mają za dużego pojęcia, wszelkiej maści polityków, urzędników itd. -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Nie ma czegoś takiego jak wycena przedsiebiorstwa? - to na jakiej podstawie się wycenia spółki które nie są notowane na gpw? czy wycenianie spólki na podstawie sredniej z ostatnich 3 miesiecy jest fair?- i czy jak ma się do prawdziwej wyceny przedsiębiorstwa... Większych farmazonów nie słyszałem! Spólka powinna byś wyceniona kilkoma metodami( majątkowa, mnożnikowa, dochodowa itd) i na ich podstawie robiona śrdnia wycena i napewno nie przez podmiot dominujący w spółce notowanej na gpw, bo wiadomo że może szacować na swoją korzyśc! A nie jak teraz mamy prawo złodziejskie! I proszę mi nie pisać, że tak jest w Usa i nie wiadomo gdzie! Cedrob chce skupić akcje - niech skupi sobie z rynku przynajmniej aby uzyskać te 90% ( a czemu z rynku?- bo spółka jest notowana i niech każdy ma takie same prawa). Cena jest taka za ile reszta udziałowców godzi się oddać akcję - anie przymusowa cena. Za drogo by było lub za tanio dla stron to na rynku do transkacji kupna sprzedazy by nie doszło! Zadam pytanie: To na jakiej podstawie według Ciebie powinno się wyceniać spółkę? Zresztą to i tak teraz to nic nie zmieni, żadne tutaj gadania na ten temat teraz nie pomogą... jest jak jest -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
W środę rozpoczyna się wezwanie, dla tych co posiadają kapitał proszę o skupowanie akcji a dla tych co nabyli nie dawno lub zamierzają dokupić o aktualizację swoich ilości akcji!!! Ważne aby cena akcji była na wyższych poziomach niż cena z wezwania wtedy nikt o zdrowych zmysłach nie odda swoich akcji w wezwaniu! Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
"Tak się też skalda, że squeezeout jest też możliwy na takich rynkach jak NYSE, czy LSE i nie jest domeną GPW: Cytat:United Kingdom[edit] See also: UK company law Under UK law, section 979 of the Companies Act 2006 is the relevant "squeeze out" provision. It gives a takeover bidder who has already acquired 90% of a company's shares the right to compulsorily buy out the remaining shareholders. Conversely section 983 (the "sell out" provision) allows minority shareholders to insist their stakes are bought out. (see Companies Act 2006)
United States[edit] In the U.S. squeeze-outs are governed by State laws. E.g. 8 Delaware Code § 253 permits a parent corporation owning at least 90% of the stock of a subsidiary to merge with that subsidiary, and to pay off in cash the minority shareholders. The consent of the minority shareholders is not required. They are merely entitled to receive fair value for their shares. This is in contrast to freeze-outs, where the minority interest is unable to liquidate their investment. en.wikipedia.org/wiki/Squeeze-... To, że squezzeout dostepny na innych rynkach to nie znaczy, że to jest dobre prawo zwłaszcza przy wycenie akcji z średniej 3-6 miesięcy!!! Może nawet być dostępny squezzeout na Antarktydzie:) - ale musi to być wycena robiona przez osobę trzecią, umiejącą zrobić wycenę przedsiębiorstwa kilkoma sposobami w sposób zupełnie obiektywny. Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Zaraz napiszą, że wartość księgowa Dudy to 4zł - w przypadku próby wycofania spólki z giełdy, ale jak były emisje czy wejście na gpw to nikomu nie przeszkadzało, że c/wk jest wysoki i nikt nie mówił o przepłacaniu. Teraz nie chodzi o fakt czy c/wk jest 1zł niższa czy wyższa - chodzi o fakt szantażowania akcjonariuszy do sprzedaży akcji po nie korzystnej wycenie. Chcą skupić akcję, niech skupią akcję na rynku gpw - jak każdy co chce nabyć walor albo niech chociaż zapłacą godną cenę na wezwaniu z jakąś premią za całkowite zwinięcie spółki. Jakbym wiedział, że podmiot dominujący ma takie prawo zgodnie z kochanym Trybunałem konstytucyjnym ustalonym przez wszystkie ekipy rządzące na przyzwolenie do okradania mniejszościowych akcjonariuszy/ zmuszania ich do sprzedaży akcji po cenie ustalonej z ostatnich 3/6 miesięcy ( oczywiście zawsze okres jest jakoś dziwnie ustaloany w czasie bessy) to nigdy na takiej złodziejskiej gpw nawet 1zł bym nie zainwestował. Spółki napchały emisji ile się da na rynek i jak rynek został nasycony, OFE obcięte/brak kapitału na gpw, drobni wydojeni do granic mozliwości - to wtedy się robi ostatni krok/przekręt - wykup akcji za śmieszne pieniądze. Teraz się kradnie już w białych rękawiczkach z przyzwoleniem prawa!!! Dzięki Panu Mariuszowi, który działał na Polcoloricie udało się chociaż przenieść próg przymusowego wykupu akcji po przekroczeniu udziałów z 80% do 90%. Teraz walczą aby cenę wykupu akcji ustalał rzeczoznawca/osoba trzecia. Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
Temat:
GOBARTO
Pierwsze dni zbierania akcjonariuszy były bardzo owocne, teraz od kilku dni jest prawie cisza. Na Polcoloricie ok miesiąca zajęło im przekroczenie 5%, także musimy docierać do nowych akcjonariuszy. Funusz TFI PZU posiada ponad 5% - próbuje się z nimi kontaktować również. SII otwarte jest na współpracę ( wykupiłem u nich członkostwo rozszerzone - ale do prowadzenia Naszej sprawy będą oczekiwać wiecej) - ale najpierw my musimy pokazać, że jesteśmy zdeterminowani. Ci co dokupują akcje albo nowi akcjonarisuze proszę o update swoich ilości posiadania! Przypominam się do znudzenia z wysyłaniem zgłoszeń ( proszę wszędzie przy każdym poscie na forach dołączać prośbę o przesyłanie do mnie kontaktu): Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl
|
|
Temat:
GOBARTO
TFI PZU przekroczyło 5% Przypominam się do znudzenia z wysyłaniem zgłoszeń: Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl
|
|
Temat:
GOBARTO
TFI PZU przekroczyło 5% Przypominam się do znudzenia z wysyłaniem zgłoszeń: Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044) 07935649618 email: marc211@wp.pl
|
|
Temat:
GOBARTO
Podpisuję sie obiema rękoma pod tym co napisałeś, przypominam o trwającej akcji zbierania akcjonariuszy! Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
Jeszcze odnosnie kontaktu, po prefixie nie wpisuje się chyba 0(zera), jak się dzwoni/sms z Polski: Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044) 7935649618 email: marc211@wp.pl, lub Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044) 07935649618 email: marc211@wp.pl, Do portalu Stockwatch, dziękuje za umożliwienie wstawienia moich postów u Państwa na portalu.
|
|
Temat:
GOBARTO
Proszę się nie denerwować, jak nie odpisuję jak ktoś zada pytanie.
Proszę załączac jakiś kontakt zawsze aby kontakt był ułatwiony w razie potrzeby, same podanie liczby akcji nie wystarczy - nie zapominajcie o kontakcie.
Proszę o wystawienie zleceń sprzedaży na 17zł - aby reszta widziała, że rośniemy w siłę i aby można było zliczać też akcję!
Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
DO akcjonariuszy Gobarto ( dawniej PKM Duda). Musimy założyć porozumienie aby nas nie wykrecono z akcji, pieniedzy. Piszę do SII o pomoc w założeniu takiego porozumienia ( konta członkowskie rozrzeszone, nie wiem ile takich członków zażądają), ale póki co możemy robić to stworzyć bazę akcjonariuszy bo bez niej nic nie zrobimy a po we wezwaniu może już być za późno na walkę. Udostępniam mój telefon i email ( proszę nie wysyłać spamu) do zbierania bazy i wrazie konieczności przekazania jej jak coś komuś kto będzie chciał działać w tym temacie ( ja mieszkam po za granicami PL). Proszę o przesłanie: 1) ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania) Po załozeniu porozumienie będą potrzebne wyciągi z domów maklerskich aby potwierdzic posiadanie akcji, ale póki co musimy mieć bazę. Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044) 07935649618 email: marc211@wp.pl Proszę się nie przejmować opiniami na forach ludzi, że i tak nie mamy szans to są tzw trole wynajmowane przez podmiot dominujący aby zniechecic do działania!
|
|
Temat:
GOBARTO
Jeszcze jedno pytanie: W wezwaniu piszą, w przypadku nie osiagnięcia 90% ale udało by im się mimo wszystko przegłosować na Walnym zniesienie dematerializacji akcji Spółki i KNF udzielilby na wniosek spółki zezwolenia na przywrócenie akcjom formy dokumentu, zostaną wydane akcje w formie dokumentu, które nie będą przedmiotem obrotu na GPW,co wtedy jak można sprzedać takie akcje i komu?
I jeszcze złodzieje straszą w wezwaniu, że jak zostanie tylko 10% na rynku akcji to "płynność całkiem zaniknie", bardzo śmieszne, wtedy mniej akcji w obrocie i łatwiej będzie niektórym osobom windować kurs, czy się mylę?
I jeszcze jedno pytanie do znawców, jest odpowiedź z SII: "Z treści wezwania wnioskować można, że wzywający działania zmierzające do wykluczenia akcji z obrotu zamierza podjąć dopiero po przeprowadzeniu wezwania. Jeśli tak właśnie będzie, to czysto teoretycznie po przedstawieniu wyników wezwania będzie wiadomo, czy jest jakaś przestrzeń do dalszych działań w tej sprawie." - czy po wezwaniu nie będzie za późno na jakieś ruchy?
Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
Dziękuje za odpowiedź. Czyli jeśli podmiot wzywający do wezwania na skup wszystkich akcji nie osiagnie 90% nie wiele jest w stanie zrobić? nie zmusi nas do oddania akcji po takiej wycenie ani nie będzie w stanie wycofać spółki z giełdy?
Czy możesz ze swoich obserwacji, doświadczenia polecić jakieś rozwiązanie aby nie oddać akcji za połowę ceny? albo w pesymistycznym scenariuszu utrate całego kapitału. Co polecasz? - na coś czekać?
Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
a nie 95%?
|
|
Temat:
GOBARTO
Witam, Ile podmiot dominujący musi miec akcji aby zmusić drobnych akcjonariuszy do przymusowej sprzedaży? Czy mozna w jakiś sposób zablokować skup akcji po tak niekorzystnej wycenie? Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
czy spółka jest w stanie jeszcze podnieść rentowność/marże? - bo na tle sektora wygląda bardzo blado pod tym względem
|
|
Temat:
GOBARTO
Dolne wsparcie kanału wzrostowego przebiega przez poziomy 76-77gr, także trzymajmy kciuki aby nie zostało przebite 75gr, ale analizując walor od strony technicznej spodziewam się odreagowania i konsolidacji papiera przed poziomem 98gr na wyższe poziomy, pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
W takim przypadku proponuje zapomnieć Ci o spółce i nie zaglądać na forum, bo tego co bedzię to nikt nie wie - niestety nikt nie posiada szklanej kuli:)
|
|
Temat:
GOBARTO
@ bankrucik
Skąd kolego bierzesz informację, że zamierzają wyprzedawać firmę kawałek po kawałku? - bo jak dla mnie to jakiś nonsens
|
|
Temat:
GOBARTO
W koncu zostana odsuniete osoby, ktore doprowadzily spolke i kurs do takich poziomow co mamy obecnie, mam nadzieje ze sie skoncza obiecanki i firma trafi w mocne rece. Może i fundusze w nowym roku zainteresują się akcjami pod sterami nowego prezesa. Tylko pytanie jak dlugo zajmie przywrócenie rentowności na sensownym poziomie?
|
|
Temat:
GOBARTO
Analizując rynek mięsny, tzn według mojej analizy jesteśmy właśnie za świnśką górką cen żywca(grudzień 2011)do ponad 5,6zl za żywiec wieprzowy za 1kg w Polsce gdzie ceny pasz doszły do rekordowych poziomów i rentowność produkcji trzody równała się niemal 0 co się przełożyło na spadek pogłowia, czy teraz zakładając cykliczny rynek świńskich górek, rynek mięsny może stać się w końcu rentowny - pytanie do "Antyteresa" mając na uwadzę spółkę Duda. Wiele małych spółek przez dużą konkurencję i spadające pogłowie zmuszone zostało do zamknięcia działalności, co dla dużych zakładów może stać się okazją do przejęcia klientów. Patrząc na wykres historyczny:  kliknij, aby powiększyćOdnosząc się do roku 2005 gdzie wystąpiła świnska górka - i również była prawie identyczna sytaucja na rynku jak teraz, po tym okresie aż do roku 2007-2008 zakłady mięsne mogły działać na wysokich marżach. Pytanie czy teraz będziemy mieli podobną sytuację?
|
|
Temat:
GOBARTO
Coś chyba przy ostatnich spadkach i sytuacji na rynku ta informacja przeszła niezauważalnie:
Polski Koncern Mięsny Duda poinformował, że 26 września Sąd Rejonowy w Poznaniu wydał postanowienie dotyczące zatwierdzenia układu w ramach postępowania upadłościowego spółki Polska Wołowina.
A więc chyba aktywa spółki trochę się powiększą - bo tak to ta spółka zapisana była w stratach w 2009r.
|
|
Temat:
GOBARTO
Ujawnil sie nowy akcjoanriusz w spolce z 21.09.2011r podczas NWZ:
Powszechna Kasa Oszczednosciowa 11,6mln akcji 4,2% Ing Otwarty Fundusz 12,5 mln akcji 4,5%
Reszta akcjonariatu bez zmian: Bank ING 29,9mln Kredyt Bank 28,5 mln 10,2% Bank Handlowy 20,3 mln 7,3% Invest Pro Capital 10 mln 3,6% -Bogna Duda Fundusz BWZBK 14,7mln 5,32% (nieobecni podczas NWZ)
|
|
Temat:
GOBARTO
Do anty_teresa?
Chcesz powiedzieć, że może i sprzedadzą emisję akcji 200mln do inwestora za udziały w nowej spółce ale nie koniecznie nowo nabyta spółka musi być warta te 200mln?
|
|
Temat:
GOBARTO
Czy cel emisji to skierowanie jej do jednego inwestora, w zamian za udziały w nowej spółce? Jaka cena za 1 akcję zadowalała by zarząd?
Każdy scenariusz w zakresie potencjalnego nabywcy papierów wartościowych brany jest przez Zarząd pod uwagę. Determinantem działań jest w tym miejscu korzyść płynąca z przyjętego rozwiązania dla dalszego rozwoju spółki.
Zgodnie z postanowieniem wynikającym z projektów uchwał na NWZ, cena emisyjna papierów wartościowych ustalana będzie przez Zarząd, za zgodą Rady Nadzorczej. Poziom jej ukształtowany zostanie na bazie pobytu na akcje i sytuacji na rynku kapitałowym, przy założeniu pozyskania możliwie wysokich środków finansowych dla Spółki oraz spełnienia wymagań stawianych przez realizowany projekt o charakterze rozwojowo - inwestycyjnym.
|
|
Temat:
GOBARTO
Jak dla mnie jedyny sens zrobienia tej emisji to jest taki aby tą emnisję skierować do jednego inwestora w zamian za udziały nowej spółki, po cenie zadowalającej obecnych akcjonariuszy, z czym sie wiąże przypuszczalnie zmiana dowodzącego w firmie - myśle, że tylko wtedy każdy byłby zadowolony i akcjonarisuze by na tym zarobili i spółka by się rozrosła. Mam nadzieję, że po raporcie pezes wyjaśni dokładnie co i jak
|
|
Temat:
GOBARTO
„Projekty o charakterze inwestycyjno – rozwojowym, które znajdują się w centrum zainteresowania Zarządu wymagają pozyskania dodatkowego finansowania. Zarządowi, niezbędne jest zatem narzędzie, które pozwoli na przeprowadzenie szybkich działań, w obliczu pojawienia się okazji biznesowej. - mówi Dariusz Formela - członek zarządu odpowiedzialny za realizację programu Duda 2010-2012 - Wyposażenie Zarządu w kompetencję do podwyższenia kapitału zakładowego, z możliwością pozbawienia akcjonariuszy prawa poboru, za zgodą Rady Nadzorczej, ma zapewnić elastyczność i oszczędność czasową działań, które mają na celu wzmocnienie pozycji konkurencyjnej PKM DUDA na rynku i w oczach inwestorów.” - dodaje."
-Przecież to jest nonsens, chca aby przekazać swoje głosy Radzie nadzorczej aby prezes mogl robic co mu sie zywnie podoba, enmisja za emisja, kolejne obiecyewania, rozwadniania kapitału, chcą mieć pakiet kontrolny to niech skupia akcje z rynku a niech jeleni nie szukaja wsrod akcjonariuszy, ja proponuję może inne zagranie na ich gierki - może akcjonariat sie uda zebrac - sami zbierzemy pełnomocnictwa wsrod akcjonariuszy a w free float jest ponad 60% akcji, i niech drobny akcjonariat zdecyduje czy dla niego jest dobre emisje akcji, a najlpiej to moze pozbyc sie tej swinskiej rodzinki ze spolki
|
|
Temat:
GOBARTO
www.pkmduda.pl/?pid=relacje_ne... W pierwszym momencie informacja mnie scieła z nog, znowu emosja i to za pule 208 mln zl, nie do przyjecia bez praw pobooru w dodatku -zaden akcjonarisuz a tym bardziej instytucjonalny w ta emisje by nie wszedl, zwlaszcza przy obecnym otoczeniu finansowym na rynkach oraz gdy kurs akcji szoruje po dnie - wiec takie zagranie wydaje mi sie zbyt głupie ze strony zarzadzajacych. Jedyne wytlumaczenie na tą emisje to jest wejscie Maktonu na gielde- bo innego wytlumaczenia nie widze, prezes zapowiadal ze sesn wejscia Maktonu jest wtedy jak na horyzoncie sie pojawii jakis okazyjny podmiot do przejecia. Wstrzymam się z ruchami i poczekam na wiecej szczegółów..
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
Witam, rok temu przed emisją prezes zapowiadał, że spółka ma perspektywiczną przyszłość co się przełoży na zysk na akcję dla akcjonariuszy, na chwilę obecną lokata w banku jest bardziej rentowną inwestycją. Druga sprawda wprowadzenie Maktonu na giełdę od 2007r oraz zapowiadana akwizycja, czy w tym roku również się zakończy na obietnicach i dalszym mydleniu uszu akcjonariuszy?
Zarząd dokłada należytych starań w zakresie systematycznego wzmacniania wartości Spółki na rynku, pokładając nadzieję, że realizowane działania znajdą odzwierciedlenie we wzroście atrakcyjności Spółki dla inwestorów. Aktualny pozostaje zamiar dokonania akwizycji w segmencie przetwórstwa i dystrybucji, jak i wprowadzenia CM MAKTON S.A. na Giełdę Papierów Wartościowych S.A. Ww. procesy charakteryzują się jednak wysokim poziomem skomplikowania oraz czasochłonnością. Spółka będzie raportować o istotnych działaniach realizowanych w ww. obszarach.
|
|
Temat:
GOBARTO
Prowadzony jest program restrukturyzacji Duda 2012, natomiast w raporcie za 4 kwartał 2010r koszty ogólnego zarządu wzrosły do poprzedniego kwartału o 100%? druga sprawa w sprawozdaniu przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej jest pozycja pozostałe -21 mln (na co dokładnie środki z kapitału obrotowego zostały uwolnione)?
"Wzrost kosztów ogólnego zarządu w sprawozdaniu za IV kwartał 2010 roku w stosunku do poprzedniego kwartału jest pochodną sezonowości prowadzonej działalności, sposobu prezentacji danych jednej ze spółek zależnych oraz utworzonych w ciężar kosztów rezerw. Kwota 21 mln, ujęta w sprawozdaniu z przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej (pozycja: pozostałe), dotyczy rozwiązania odpisów aktualizacyjnych dokonanych w latach minionych na majątku należącym do spółek na Ukrainie i PZZ Dystrybucja sp. z o. o. Przedmiotowy odpis ma charakter korygujący i nie generuje przepływów."
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
Udało mi się zadać pytanie zarządowi, odnosnie zwiększenia zaangazowana, tak jak kolega wcześnej wspommniał i był ten temat poruszany, dla Dudy umorzenie akcji również jest to pewnego rodzaju dywidendą jak i dla reszty akcjonariuszy.
Czy zamierzają Państwo zwiększyć udziały w spółce, ponieważ po dokonaniu bay-backu obecny stan posiadania akcji przez rodzinę Dudy jest dosyć ryzykowny? " Wskutek nabycia przez PKM DUDA S.A. 30 889 143 akcji własnych w celu ich dobrowolnego umorzenia (Buy – Back), zmianie uległo wyłącznie zaangażowanie poszczególnych banków oraz samej Spółki, przy zachowaniu dotychczasowego poziomu kapitału zakładowego (308 891 433 zł). Realizacja odkupu akcji własnych pozostała bez wpływu na poziom zaangażowania Rodziny Duda w Spółkę. Posiada Ona łącznie z podmiotami powiązanymi 33 460 000 akcji. Wskutek dobrowolnego umorzenia papierów wartościowych udział Rodziny Duda w ogólnej liczbie głosów wzrośnie."
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
Wiem, że spółka ma 5 lat na odprowadzenie straty z lat ubiegłych, maxymalnie 50% calej straty w danym roku. Tylko po co czekać?:) Tak jak w 2009 mieli ponad 300mln straty takze dzielac to na 5 lat rocznie mogą odpisywać do 60 mln, w tym roku planowany zysk 35 mln wiec wedlug mnie spokojnie przez najblizsze lata nie powinny placic podatku, no chyba ze prezes prognozuje ze ktoryś z przyszlych okresów bedzie solidnie obfity w zyski i wtedy beda chcieli rzucic cale odpisy. Czyli jak cos w sprawozdaniu rocznym jesli prezes zdecyduje o odpisie straty to bedziemy mogli zobaczyc odpowiednia pozycje informujacą nas o tym, a pieniazki z nadplaty podatku rozumiem ze przez skarbowke nie musza wpłynąć w 2010. Anyway dzięki za podpowiedź:) pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
Witam, Pytanie, w sprawozdaniu widać, że podatek od zysku w poszczególnych kwartalach 2010r jest na bieżąco odprowadzany, czyli wygląda, że nie jest uwzględniana strata osiągnięta w 2009(troche tego jest), czyli rozumiem, że kwota podatku zostanie pomniejszona o straty z lat ubiegłych dopiero po wynikach za caly rok 2010? tzn chodzi mi o to że najpierw jest płacony normalnie podatek bez uwzglednienia strat a pozniej dopiero zostaje przedstawiona korekta o stracie za 2009, po czym skarbowy zwraca nadplate? pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
www.portalspozywczy.pl/mieso/w... Szkoda, że taka sytuacja się wydarzyła, zawsze to rzuca złe światło na spółke(sytuacje nalezy oczywiscie zaliczyc do zdarzen nadzwyczajnych), ale z drugiej strony zarząd w Duda-Skup zostanie mocno przeciśnięty przez sito. Jeśli w ogóle zostanie udowodnione bylemu prezesowi kradzież i działania na szkodę firmy to czy uda się go zmusić do pokrycia strat, bo wiadomo takie postepowania sadowe mogą sie toczyc latami. Może rzepak byl ubezpieczony od nieszczesliwych wypadków typu kradzież:)
|
|
Temat:
GOBARTO
Zastanawia mnie jedna rzecz, skad chca wziasc 100mln na akwiyzcje oraz na finalizacje "buy-back" od bankow o ktorej jest wzmianka w ostatnim raporcie (emisja I 129 mln akcji-po cenie sredniej 1.3)??? w kasie 89mln obecnie,wiec stad moje pytanie. Tymbardziej ze te akcje zostana umorzone - dla akcjonariuszy to jest dobra przeslanka, jak dla mnie jedyne zeby tego dokonac to utrzymzwanie rentownosci jak dotej pory a nawet zwiekszenie jej, dalsza restrukturyzacja i wyprzedaz zbednych aktywow po atrakcyjnych cenach dla firmy ale mimo tego wszystkiego dalej chyba braknie.
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
Chyba w najbliższych miesiącach fundusze zaczną sie powoli ujawniać
|
|
Temat:
GOBARTO
|
|
Temat:
GOBARTO
Jak wykupi część akcji - raczej będzie dobrze świadczyło o Dudzie, że planuje w ogóle wiązać przyszłość tej społki, zresztą - deklarował, że pieniadzę z emisji H pójdą na ten cel, skoro dywidend na razie nie planują wypłacać przez najbliższe lata z corocznych zysĸów, które zakładam że z roku na rok będą sie poprawiać, więc przydało by się żeby chociaz powoli zaczęli wykupywać papier od banków, wiadomo część z zysków pójdzie na przejęcia społek z branzy, czas pokaże
|
|
Temat:
GOBARTO
przychylam się do Twojego wyliczenia, dzięki za pomoc
|
|
Temat:
GOBARTO
rozumiem,że nie muszą wykupić tych akcji od banków ale jeśli zdecydują się na wykup to liczba akcji zredukowana zostanie do 194mln?
|
|
Temat:
GOBARTO
Witam, Zgodnie z układem podpisanym przez Dude i banki: "Układ przewiduje, że Spółka będzie miała prawo do końca 2012 r. odkupić od banków wyemitowane akcje celem ich umorzenia („opcja buy-back”). Prawo odkupu tych akcji bedą miały w tym okresie również osoby z rodziny Duda („opcja call”). "
Czyli w obecnej sytuacji na rynku jest ponad 300mln akcji i z tego wynika, że do końca 2012r zostanie odkupione od banków po cenie sredniej 1.3 plus wibor 100mln akcji a potem zostaną one umorzone , czyli docelowo akcji na koniec 2012 powinno być 200mln akcji? -proszę o potwierdzenie
|
|