Temat:
KGHM
Już na pewno go nie pokona. Patrząc na to, co się dzisiaj działo w NY, jutro zejdziemy pod SMA C 50 i tym samym po wybiciu zostanie tylko wspomnienie. Ale przynajmniej wykres będzie klarowny jak z podręcznika AT.
|
|
@ Misza Ja raczej myślałem o wydaniu drukiem wszystkich wspisów dot. OIL-a na forum bankiera - od IPO do bankructwa. Pod każdym wpisem - data i kurs bieżący. Abstrahując od tego, że publikacja objętościowo zajęłaby więcej woluminów niż Encyclopedia Britanica, można by na jej postawie napisać setki rozpraw akademickich z psychologii inwestowania, psychopatologii życia społecznego, fenomenu urojeń zbiorowych, magicznego myślenia, etc. I powinna być lekturą do poduszki każdego początkującego inwestora, jak wieczne memento. PS - pytanie do znawców: co się dzieje z kontraktami w momencie zawieszenia notowań instrumentami bazowymi?
|
|
To prawda, pamiętny dziś dzień. OIL za 99 groszy. I co ciekawe - wielu było chętnych na zakupy.
|
|
@ Mathu - masz trochę racji, bo pamiętamy, jak silnie broniła sie psychologiczna bariera 10 zł. I wtedy były odbicia o 10-20% na których można było zarobić. Ale od tego czasu wiele wody w Wiśle. Dziś już nikt nie wierzy w ropę - poza kilkoma maniakami z wiadomego forum. Kiedyś informacje o umowie z Totalem trząsły parkietem przez 3 dni, a dziś już tylko gimnazjaliści z GPW zwracają na to uwagę. Dlatego raczej obstawiam spadek poniżej złotówki i potem długie, bezowocne próby wybicia się ponad 1 zł. Docelowo kurs Biotonu i Petrola się zrównają, to jest pewnik (chętnie postawię na to pieniądze) ale może to potrwać jeszcze rok - tak jak rok trwała podróż z 10 zl na 1 zł. Analiza techniczna na OIL-u to fantystyka. Tysiąc razy już widziałem przegrzane wskaźniki wieszczące wielki skok na północ - a kończyło się jak zawsze.
|
|
Petrolinvest podpisał umowę JOA z Totalem. Oddają 50% udziałów w OTG za 70 milionów na prace poszukiwawcze. Umowa wejdzie w życie kiedy przeniosą 50% udziałów na Total. Musze przyznać, że prędzej spodziewałem się wizyty z Marsa niż tego, że Total pochyli się nad konającym bankrutem. Hm, ktoś potrafi zrozumieć, co się tu dzieje?
|
|
Temat:
SERINUS
Onochi, Chyba nie mamy powodu cieszyć się, że wróciliśmy do stanu sprzed sierpniowego armaggedonu. Dopiero wiwatować będzie można kiedy kurs zachowa ten poziom po publikacji raportu. Bo raport, tak jak i poprzednio bywało, będzie dla wielu gorących głów zimnym prysznicem.
|
|
Obaj Panowie jesteście nie na czasie. BigLot: Premier Pawlak poprawił nieprecyzyjne dane Głównego Geologa i jednak prognozuje Eldorado. Szutnik: emisje X, Y i Z byly daawno temu. Teraz jesteśmy z powrotem na samym początku alfabetu i przerabiamy od początku. Niezauważenie minął rok od tego pamietnego dnia, kiedy okazało się, że ropa jest tuż-tuż. www.pb.pl/2361027,11145,petrol...Jakoś nikt nie świętował pierwszego lutego rocznicy tego wiekopomnego sukcesu. Ale ruchy z ostatnich dni pozwalają mi podejrzewać, że już niebawem nikomu nie znany fundusz private equity z siedzibą w Nikozji, ogłosi, że przekroczył 5% - po czym po tygodniu odsprzeda stronie trzeciej większość z owych 5% i zejdzie poniżej progu...
|
|
@ Quest Gdyby grubas kupił - nawet w ciągu kilku dni - akcji OILa za 100 mln, to prędko by przestał być grubasem. Na ostatnim Walnym był drobny akcjonariusz, który miał średnią 12 zł. Wówczas był drobym, dziś jest bardzo drobym.
|
|
'Dosyć pokaźne' obroty to ponad 100 mln, jak wtedy, kiedy podano informację o współpracy z Totalem. Bywały też dni, kiedy na OIL-u obroty przekraczały te na KGHMie. Obroty z ostatnich dni są w porównaniu z tymi sprzed roku-dwóch śmiesznie niskie.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):Titirus Aktiengesellschaft Societe Anomyme.
Chciałbym rzucić ten temat bo widnieje w akcjonariacie KOV z ilością 4,4% akcji, a nie mogę nawet ich strony w sieci znaleźć. Do tego brak jakichkolwiek informacji. Ktoś ma jakiś pomysł kim właściciel 18 milionów akcji. I jakim cudem nie ma nigdzie o nich słowa, po za tym że są. Onochi, podaj proszę źródło informacji. Czy to źródło mówi coś o zmianie udziałów ING?
|
|
Temat:
SERINUS
Tłumaczę w trzech zdaniach: Link pierwszy: wspólnoty lokalne z rejonu delty Nigru wystosowały list do prezydenta Jonathana i kilku innych wpływowych osób wyrażając żal z powodu nie uwzględniania ich interesów w projekcie budowy rurociągu, który ma wspólnie budować NNPC i Pean Ocean Oil Coroporation. Link drugi to inny artykuł na ten sam temat: dziewięć wspólnot (gmin) z delty Nigru na terenie których powstanie Rurociąg Amukpe- Escravos wyraziły żal z powodu pominięcia ich interesów. Piszą też, że poprzedniego zarządcę koncesji OML 42 owe gminy z tego właśnie powodu podały do sądu. Moim zdaniem - nic szczególnie ważnego dla KOV.
Czy ktoś wie jak tam się miewa partner JV z koncesji syryjskiej? Czy publikuje coś na temat prac? Pozdrawiam Mieszko
|
|
Temat:
SERINUS
Witam ! Coś wisi w powietrzu. Do godziny 10 wolumen większy niz w ostatnich dwóch dniach razem. I tym razem to nie Petrol nas ciagnie do góry, ani tez wzrosty na szerokim rynku. Ktoś coś wie?
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
BigLot napisał(a):Obstawiam FF=100% do końca roku (każdy wie że w Kazachstanie są srogie zimy). PETROLINV RB 96/2011 Zmiana stanu posiadania akcji Cytat:(...)W rezultacie emisji w dniu 6 września 2011 roku (...) Prokom posiada (i) bezpośrednio (...) 4,74 % w kapitale zakładowym Spółki (...) oraz (ii) pośrednio (...) 5,93 % w ogólnej liczbie głosów. Ciekawe jak będzie wyglądało Walne gdy nie przybędzie nawet Prokom.  Może ktoś podpowie gdzie można sprawdzić przyrost zainteresowania kontraktami na OIL (może tam angażuje się zorganizowany kapitał?). To jasne. Na walne przyjdzie Nasz Petrolinvest. Czy ktoś potrsfi ocenić ile RK stracił na OIL-u? Ile akcji objął i sprzedał ze stratą? Ktoś ma pojęcie jakie to kwoty?
|
|
PS. Zresztą, nigdzi nie jest powiedziane, że RK obejmie 40 mln akcji za gotówkę. Może Prokom obejmie akcje za długi.
|
|
@ Irfy Oczywiście, rozumiem, że Twoja wizja Petrolinvestu ma swoje uzasadnienie. Mi jednak cieżko uwierzyć, żeby faktycznie była to afera szyta aż tak grubymi nićmi. Petrolinvest to nie jest mała spółka, o której wszyscy szybko zapomną - wszyscy łacznie z prokuratorem, KNFem i udziałowcami. Jeśli to faktycznie szwindel, to nie będzie łatwo się z tego wykaraskać. Dla RK to może małe zmartwienie - zawsze może zwiać do Kolumbii - ale wątpię, żeby ktoś taki jak Le Guern świadomie angażował się w tak jawne oszustwo. To nie jest człowiek, który miałby problemy ze znalezieniem pracy i który byłby gotów dla jednarazowych dużych pieniędzy na zawsze zaprzepaścić dalszą karierę. Gdyby faktycznie jedynym raison d'etre tej spółki było wyciąganie pieniędzy od drobnych, to jak wytłumaczyć np. zeszłoroczne zachowanie spółki, kiedy kurs walił się z 13 zł na 7 i jeszcze niżej, a spółka milczała? Gdyby RK był zainteresowany w wyciąganiu pieniędzy z rynku, to szybko wypuściłby jakieś obiecujące info o odwiertach i płuczce, żeby zatrzymać spadek kursu. W końcu lepiej sprzedawać akcje po 12 niż po 7 zł. Podobnie, obecna emisja 40 mln akcji wypłoszy wielu graczy. Lepiej by zrobił, gdyby dokarmiał rynek systematycznie małymi emisjami. Jestem przekonany, że celem nowej emisji jest to, aby RK odzyskał kontrolę nad spółką. Skąd weźmie pieniądze? Jeśli ropa tam jest, to nie będzie miał z tym problemu. Pożyczą mu koledzy z Moskwy. Poza tym, pytanie: czy RK nie jest obowiązany informować o nabywaniu kontraktów i udziału w grze na krótko?
|
|
Ale możliwe jest jeszcze jedno wytłumaczenie. Ta emisja jest przeznaczona dla R. Krauze, po to, aby mógł odzyskać swe niegdysiejsze udziały w spółce. Obejmie ją w całości. Zakładając, że tam faktycznie jest ropa, to właśnie to powinien zrobić. Przez cały czas zmniejszał zaangażowanie w spółkę, bo jej los był niepewny. Teraz wie, że spółka ma szanse przynieść zyski. Jak odzyskać udziały, żeby ostatecznie wyjść z zyskiem z tej zabawy? Przecież skupowanie z rynku nie uda się na dłuższą metę. Nie w takiej skali. Może skupi 5-10 mln akcji poniżej 10 zł, ale potem, kiedy ulica się dowie, kurs poleci w górę jak szalony. Kto inny mógłby objąć tą emisję? Rynek? nie ma szans. Jeśli wyrzuci na parkiet 40 mln akcji, kurs w dwa dni zrówna się z kursem Biotonu. Owszem, zarobi na kontraktach, ale to będzie jego koniec. Wiem, że większość sceptyków w komunikat o ropie nie wierzy. Ja sam nie mogę uwierzyć, że to już - że Petrol odkrył ropę/gaz. Zupełnie inaczej sobie wyobrażałem tą chwilę. Ale ten komunikat podaje dokładnie takie informacje, jakich spodziewałem się po rzeczowym komunikacie na temat odkrytego źródła węglowodorów.
|
|
Nie przesadzaj. Nie kiladziesiąt, ale kilkanaście najwyżej. Zobacz, ile było tych pozyczonych akcji.
|
|
Temat:
SERINUS
Armaggedon. W takiej sytuacji debiut na AIM nie ma szans na powodzenie. Kto zwróci uwagę na spółkę z Polski? I jaka musiałaby być cena na debiucie, skoro podstawą do wyceny miał być kurs na GPW? Zauważcie też, że spadki na KOV zaczęły się kilka chwil przed tym, jak obsunął się rynek. Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że KOV wpierw poszedł w górę razem z Petrolem (we wtorek po informacji z Kazachstanu) i kiedy Petrolinvest podał informacje o dodruku akcji i ich rejestracji, zaczął szybko tracić, a za nim KOV. A potem, kiedy giełda tąpnęła, spadki obu spółek nabraly tempa. I tak, inwestor KOV, choć tego nie chce i sobie nie życzy, jest też onwestorem OILa, bo kurs tej spółki zawsze wpływa na notowania KOV.
|
|
A jutro rynek zobaczy info, że główny udziałowiec zbył dnia 16 sierpnia spory pakiet akcji i tym samym zmniejszył swój udział w spółce.
|
|
Temat:
SERINUS
Objęcie akcji przez Titirus nie uznałbym za informację pozytywną. Kto może zapewnić, że nie postąpi tak, jak OZ? Zwłaszcza, że Titurus ma niższą średnią i nikogo nie musi o niczym informować. Dynamika przyrostu przychodów jest imponująca, ale skoro nasza giełda dotychczas tego nie umiała docenić, to i teraz pewnie kursu akcji to nie zmieni (niestety!). Perspektywa debiutu na AIM dawała nadzieję, że londyńscy inwestorzy wycenią spółkę lepiej, a Warszawa wycenę nadgoni. A teraz? Nikt nie wie co teraz.
|
|
Temat:
SERINUS
Scarry napisał(a):Bruno 12 napisał(a):Scarry napisał(a):Mam pytanko, bez złośliwości i prosiłbym o merytoryczną odpowiedź - czy jest jakieś polityczne zagrożenie dla inwestycji KOV na Ukrainie? Czy jeśli świat trafi recesja jakiś wysoki polityk ukraiński odgrażał się nacjonalizacją obcych firm gazowych czy paliwowych ? Tej kraj to totalna bieda i tam recesja USA i strefy Euro może miec niekontrolowane konsekwencje (tylko to przychodzi mi do głowy że kurs spadł poniżej 1.1... nawet przy moim średnio negatywnym nastawieniu do firmy jest to nie do pomyślenia....  ) Moim zdaniem nie ma zagrożenia politycznego na Ukrainie .EBO i R pożyczyl miliardy $ w wiele projektów inwestycyjnych na Ukrainie.Chyba bez odpowiednich gwarancji rządu Ukrainy by nie inwestowal.Ukraina zdaje sobie sprawę ,że świat jej ucieka ,potrzebują zachodnich technologii dla dalszego rozwoju .Alternatywą jest upodabnianie się do Bialorusi.Jaka sila polityczna jest w stanie teraz zmienić obraz obecnych przemian gospodarczych ??? Twoje zdanie ... a jakieś linki? Fakty a nie przekonania? Czy rząd Ukrainy ma jakiś system gwarancji, jak traktuje podobne do KOV firmy niemieckie czy amerykańskie? Znacie przypadki przejmowania ich majątku albo nękania podatkowego zachodnich firm wydobywczych ? Jak wygląda sprawa zapanowania nad wszechwładną tam korupcją? Jakie to są koszty dla KOV? Byłem w życiu na Ukrainie dwa razy i za nic nie chciałbym tam mieszkać. Jakiś polityk odgrażał się nacjonalizacją? Może to był sołtys małej wsi w Donbasie, ale chyba nikt przy zdrowym rozsądku nie zdecydowałby się na taki krok. Ile znasz podobnych przypadków w dziejach Europy ostatnich lat? Takie rzeczy zdarzały się na Kubie czy w Wietnamie, ale na Ukrainie wiele osób rozumie że to by było gospodarcze samobójstwo. Putin w odpowiedzi odcina dostawy gazu, Unia zrywa wymianę gospodarczą i kraj wraca do epoki Wielkiego Głodu. Nie wiem jak komuś mógł przyjść do głowy tak absurdalny pomysł. Już bardziej obawiałbym się ataku białoruskiej marynarki wojennej na nasze koncesje. Zmieniając temat: nadchodzi dzien publikacji raportu.
|
|
BigLot, co masz na myśli pisząc o kontraktach?
|
|
Temat:
SERINUS
Ktoś wie skąd takie spadki? Znowu dobre wieści z Ukrainy?
|
|
Temat:
SERINUS
rabbit napisał(a):Mam pytanie do znawców tematu ropy,może ktoś czyta to forum ale się nie ujawnił.Jeżeli ktoś będzie znał odpowiedź to bardzo bym prosił o wpis.
Ile baryłek ropy naftowej można przeciętnie wydobywać z jednego odwieru np.Syria?
Znawcą nie jestem, ale mogę coś podpowiedzieć. Z tego co czytałem, okolice 2700 boe/d to dużo jak na jedną dziurę. Minimum to jakieś 500 boe/d, choć zdarzają się niższe wwyniki. Duże wartości to na przykład: Cytat: The Arvid Anderson 14-11 #1H well had an early 24 hour peak flow rate of 3,191 barrels of oil equivalent (BOE), composed of 2,834 barrels of oil and 2.14 million cubic feet of natural gas per day. albo jeszcze więcej: Cytat:Press Release Source: Brigham Exploration On Wednesday April 13, 2011, 8:30 am AUSTIN, TX--(Marketwire - 04/13/11) - Brigham Exploration Company (NASDAQ:BEXP - News) announced that its Sorenson 29-32 #2H Bakken well produced a North Dakota Bakken record 5,330 barrels of oil equivalent during its early 24-hour peak flow back period Linków nie podaję, żeby nie spamować, każdy może zgooglować powyższe frazy. Pozdrawiam Mieszko
|
|
Temat:
SERINUS
@ Krzysiek, racja, 152 i 46 mmboe dla Itherii i Bashaer, co daje w sumie 198 mmboe.
[***usunięto odniesienia do skasowanych postów***]
|
|
Temat:
SERINUS
@ Krzysiek Bazowałem w moich obliczeniach na Twoich szacunkach, które wrzuciłeś na forum jakiś czas temu - o czym wiesz. Tymczasem teraz widzę, że Ty w brałeś pod uwagę szacunek w kategorii low estimate a nie best estimate. Na stronie KOV w dziale "kluczowe aktywa" mamy podane wartości zasobów dla Syrii. To właśnie te wartości, które pojawiały się wyżej w obliczeniach: www.kulczykoil.com/syria_zasob...Przy czym jest tam ewidentny błąd. Najwyższe dane to high estmiate, potem są dane best estimate (ale pomyłkowo nazwane high estimate) i potem powinno być low estimate, ale jest best estimate. POtwierdza to ostatni komunikat z Syrii www.kulczykoil.com/files/16354...który mówi o 338 mmboe best estimate na Itherii. Trzeba przypomnieć Redfaceowi żeby kazał to poprawić. Tak więc szacunki kategorii Best Estimate dla Syrii to; Itheria -338mmboe wg tekstu ESPI lub 344mmboe wedle danych ze strony KOV Bashaer - 88 mmboe. Razem 432 mmboe. CO oznacza, że po raz kolejny trzeba liczyć wszystko od nowa.
|
|
Temat:
SERINUS
Pele, ale naszym celem było tylko określenie średniej dla spółek z AIM wartości wskaźnika kapitalizacja/wartość rezerw i zasobów. Resztę spółek z listy Redface przedstawi Wam Krzysiek (choć nie wszystkie, z uwagi na brak kompletnych danych). Nie ważne, czy 1mmboe klasy 2P ocenisz na 10 mln funtów, czy 20 zł. Możesz to wyliczać nie w funtach, ale np w punktach. Chodzi o określenie względnej wartości między spółkami, a nie ich bezwzględnej wartości. Co do Faroe i jej aktywów, link masz wyżej. Ale, jak napiałem wyżej, nie to jest naszym celem.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):To w takim razie jak Syria może mieć zasoby 2C skoro odwiert dopiero zostanie wykonany. Mówiąc szczerze nie do końca rozumiem różnicę między 2C a 2P. Może 2P to jest rezerwuar z którego trwa wydobycie? Nie ma 2C. To była moja/nasza pomyłka.
|
|
Temat:
SERINUS
rabbit napisał(a):
@Mieszko
To wartość jednej akcji na dzisiaj to ok.7 pln? Dobrze liczę?
Ja nigdzie tego nie powiedziałem. Nie wiem jaka jest wartość akcji, bo przecież tu trzeba też wziąć pod uwagę szereg innych czynników, jak np. bieżąca produkcja, zobowiązania i to wszystko, co tworzy wartość spółki giełdowej. Po prostu znalazłem łatwą metodę obliczenia wartości rezerw i zasobów i zastosowałem ją do KOV. Przy czym wartość spółki to nie tylko wartość złóż węglowodorów. Wnioski niech każdy sobie sam wyciąga.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a):@Mieszko
A jaka jest procedura przejścia od 2C do 2P. Czy moje rozumowanie jest słuszne że jeśli odwiert natrafi na ropę w Syrii i RPS przeliczy zasoby to zamienią się one na 2P czy odbywa się to jakoś inaczej. Jak rozumiem 2C wynikają z sejsmiki a 2P to fizycznie znalezione zasoby po odwiercie. Nie, z sejsmiki wynikają Prospective Resources. Ale co do reszty - racja. Odwiert potwierdza, że w ziemi jest ropa. Wtedy resources staja się reserves. Oto definicje ze strony KOV: RESERVES zasoby eksploatacyjne / udokumentowane Szacunkowe oszacowane ilości ropy naftowej, gazu ziemnego i towarzyszących im substancji, w stosunku do których w danym czasie oczekuje się, że będzie je można wydobyć ze znanych akumulacji. RESOURCES czyli zasoby niesklasyfikowane jako eksploatacyjne Zasoby, które, ze względu na wczesne stadium projektu, nie są klasyfikowane jako eksploatacyjne. Resources which cannot be classified as reserves because of an early stage of development.
|
|
Temat:
SERINUS
michalbod napisał(a):Wiecej czy mniej to wlasnie trudno okreslic bo w Norwegii moze marza niska ale praktycznie zerowe ryzyka, polityczne podatkowe stabilny 100% przewidywalny kraj. Ile maja zasobow tyle moga wydobyc na ustalonych warunkach ktore nikt w trakcie nie zmieni. Co do Syrii ryzyka sa zdecydowanie wieksze, Rewolucje zamieszki, Asad to tez nie jest 100% przewidywalny gosc. to samo w Nigerii, dlatego mysle ze mimo wszystko precyzyjniejsze jest porownywanie po kawalku. Kilka stron wczesniej sa moje porownania KUB Gasu do Codogana tez z LSE, Rowniez wychodza rewelacyjnie dla KOV. Co prawda Redface zauwazyl ze takie porownanie czastkami zbytnio poprawilo by nam humor ale wydaje mi sie ze bylo by blizsze prawdy niz porownywanie barylki z Norwegii z barylka z Syrii. Przeciwnie, w Norwegii opłaty koncesyjne są wysokie. Nie wiem też jak wykalkulować w pieniądzach ryzyko polityczne. Widzisz, nam się wydaje, że w Syrii trwa wojna domowa, a tymczasem dotychczas nie było żadnych opóźnień w planach prac. Ale oczywiście, masz rację wskazując, że i tu i tam mamy do czynienia z plusami dodatnimi i ujemnymi, jak to mawiał prezydent Wałęsa.
|
|
Temat:
SERINUS
@Krzysiek, @ Kastalto Racja, to co leży w Syrii pod ziemią to nie Contingent Resources, ale Prospective Resources. W takim razie trzeba przeliczyć to jeszcze raz, przyjmując przelicznik 0,914 mln za każdy mmboe z Syrii. Ukraina 2C = 13,00* 3,31 mln=43,03mln 2P = 9,65 * 10,25 mln= 98,9 mln
Brunei blok M 2C = 51,00* 3,31 mln=168,81mln 2P = 0,00
Brunei blok L 2C = 46,70* 3,31 mln=154,57mln 2P = 0,00
Syria Basher 2C = 46,00* 0,914 mln=42,04 2P = 0,00
Syria Itheria 2C = 152,00* 0,914 mln=138,92 2P = 0,00
co daje razem 465,31 mln bez Syrii tzn. bez Prospective Resources (czyli poprzedni punkt wyjścia dla porównania z Faroe), a razem z nimi 646,27 mln. No to może tym razem już koniec pomyłek z mojej strony. Przepraszam za poprzednie.
|
|
Temat:
SERINUS
@ Michałbod Oczywiście, masz rację. Nie uważam, żeby powyższe wyliczenia były precyzyjne. Są jedynie szacunkowe. Po prostu chcieliśmy odpowiedzieć na pytanie: jaka jest godziwa cena za akcję KOV w zestawieniu z podobnymi spółkami na AIM? I nie chodzi o precyzję co do grosza, ale o przybliżoną wartość. Jak widzisz, kiedy pisałeś swój post ja w tym samym czasie pisałem swój z tymi samymi uwagami. Jednak, jeśli obaj mamy rację, to oznacza, że baryłka w Syrii jest warta więcej niż na Morzu Północnym, więc KOV jest warta jeszcze więcej, niż wyliczono wyżej.
|
|
Temat:
SERINUS
Cytat:Razem bez Nigerii mamy: 2C = 308,70 2P = 9,65 (tutaj Mieszko chyba uwzględnił Nigerię z tego co widzę) Faktycznie, po prostu się pomyliłem, bo Nigerii nie mieliśmy brać pod uwagę. Więc poprawiam: 2C MMBoe - 308,40 (*3,31= 1020 mln GBP) 2P MMBoe - 9,65 (*10,25= 98,90 mln GBP) razem 1118,9 mln GBP. @ Kastalto. Jeśli chodzi o 2P, masz rację, pomyliłem się, doliczając Nigerię. Ale jak widzisz z powyższych wyliczeń, nawet gdybyśmy w kategorii 2P nie mieli nawet baryłki, to sama ilość 2C sprawia, że KOV jest warte 10 krotnie więcej niż obecnie. Przypominam fragment komunikatu z 22 marca na temat przeszacowania złóż w Syrii: Cytat:Dla obiektu poszukiwawczego Itheria (dla 100% udziału w prawie użytkowania górniczego w Bloku 9) RPS oszacował zasoby perspektywiczne w kategorii "un-risked Best Estimate" (najlepsza wartość szacunkowa bez uwzględniania ryzyka) na poziomie 300 mln baryłek ropy ("MMBO") i 225 mld stóp sześciennych (“BCF") gazu, łącznie 338 MMBOE. Na 45% udział KOV przypada odpowiednio 135 MMBO, 101 BCF gazu i 152 MMBOE. Natomiast dla obiektu poszukiwawczego Bashaer (dla 100% udziału w prawie użytkowania górniczego w Bloku 9) RPS oszacował zasoby perspektywiczne w kategorii "un-risked Best Estimate" (najlepsza wartość szacunkowa bez uwzględniania ryzyka) na poziomie 94 MMBO i 47 BCF gazu, łącznie 102 MMBOE. Na 45% udział KOV przypada odpowiednio 42 MMBO, 21 BCF gazu i łącznie 46 MMBOE. Pamiętać należy, że wartość baryłki ropy w ziemi nie jest wszędzie taka sama. Wydobycie ropy w Arabii Saudyjskiej jest śmiesznie tanie, wydobycie baryłki z dna Zatoki Meksykańskiej jest szalenie drogie w porównaniu z Arabią. Jeśli dobrze rozumiem, to szacunki Faroe odnoszą się do ich koncesji w Norwegii (offshore), więc wskazane wartości mogą się nieco różnić w przypadku złóż ulokowanych Syrii.
|
|
Temat:
SERINUS
TO nie moje wyliczenia, ale Krzyśka, opublikował je kilka miesięcy temu na forum. Oczywiście, jest tam tylko Syria i Ukraina, bo tylko tam mamy potwierdzone przez niezależnych ekspertów zasoby i rezerwy. Nigeria to na razie przyszłość, nie wiemy zbyt wiele o tej transakcji, poza tym, jeśli ona dojdzie do skutku to i kapitalizacja spółki sie zmieni, a za tym i inny wskaźnik proporcji aktywów do bieżącej wyceny spółki. W Brunei nie było przeszacowania zasobów, więc nie ma o czym mówić.
|
|
Temat:
SERINUS
Jakiś czas temu Redface podał listę spółek z sektora Oil & Gas z AIM, które mogą stanowić punkt odniesienia i porównania dla wyceny KOV. Lukch i Krzysiek z moją niewielką pomocą pracują nad zestawieniem wskaźników wyceny i porównaniu ich z KOV, aby móc oszacować wstępnie jak londyńscy inwestorzy wycenią jej akcje. Na tej liście pojawiła się m.in. spółka FAROE. Kiedy przeglądałem jej prezentację wyliczającą aktywa trafiłem na ciekawą rzecz. Spółka posiada aktywa w Europie Północnej: Morza Północne i Barentsa i okolice. Oto prezentacja Faroe z maja br. http://www.fp.fo/get.file?ID=6724Na stronie 15 znajdziecie przeliczenie zasobów i rezerw na gotówkę - w funtach. Dla nich 4mmboe w kategorii 2P (reserves) jest warte 41 mln GBP, a 47 mmboe z kategorii 2C to 156 mln GBP. Widać więc że do 2P stosują przelicznik 1mmboe=10,25 mln GBP, a do 2C przelicznik 3,31 mln GBP za 1 mmboe. Więc te dwie kategorie w przypadku FAROE dają wartość aktywów 197 mln. Kapitalizacja FAROE to 312 mln. Oczywiście do ich aktywów, co widać na prezentacji, wliczają też Risked Prospective Resources o wartości 246 mln co daje im sumę 443 mln, ale na razie to pomińmy skupiając się jedynie na dwóch wyższych kategoriach, aby móc je porównać z KOV. Tak więc w przypadku Faroe stosunek aktywów 2P i 2C do kapitalizacji to Teraz weźmy nasz KOV. 2C MMBoe - 308,40 (*3,31= 1020 mln GBP) 2P MMBoe - 32,80 (*10,25= 336,2 mln GBP) razem 1356,2 mln GBP. A kapitalizacja KOV przy kursie 1,70 to 153 mln GBP. Gdyby ktoś potrzebował zasięgnąć wiedzy o klasyfikacji rezerw i zasobów, polecam stronę 6 tego dokumentu: www.albertasecurities.com/secu...
|
|
Temat:
SERINUS
Nie rozumiem. Sugerujecie, że NNPC chce do 2019 wydobywać jak najmniej, żeby potem wszystko zabrać? Umowy joint venture przewidują m.in. ilości wydobycia. Nie wiem, jak mieliby to zrobić, gdyby musieli ustalać wszystkie kwestie z partnerami. Operator nie jest uprawomocniony do podejmowania wszystkich kluczowych decyzji.
|
|
Temat:
SERINUS
NNPC nie musi się z nikim dzielić ropą. Może skorzystać z prawa pierwokupu i wziąć wszystko dla siebie. Ale cała delta Nigru to roponośna bonanza. Więc nie ma powodu myśleć, że będzie się upierać przy OML 42, skoro może po prostu przyglądać się z boku i zgarniać swoje 50 procent. Więc to wszystko jałowe dywagacje.
|
|
Temat:
SERINUS
Masz rację Krzysiek - jak na zwykłą, powszednią sesję mamy zlecenia po 100 tys akcji i juz ponadprzeciętny obrót, choć nie ma jeszcze 14. Cała giełda na czerwono, aż dziwne, że KOV nie spada. Polska prasa powtarza plotki za prasą zachodnią, a ta, jak jasno powiedział Redface, wysysa informacje z palca. Cytują Redface, choć ten im wypowiedzi na ten temat nie udzielił. Dziwne.
|
|
Temat:
SERINUS
Dzięki za link, Maximus. Faktycznie, wieści nienajlepsze. Tego tylko brakowało, żeby po doświadczeniach z operatorem - nieudacznikiem w Brunei cierpieć te same katusze w Nigerii. Redface, co Pan na ten temat powie? O co chodzi z tymi ogłoszeniami w lokalnej prasie?
|
|
Temat:
SERINUS
Wielkie dzięki, Redface! W końcu możemy sami wydać rekomendację.
|
|
Temat:
SERINUS
U mnie właśnie pojawiła się informacja o rekomendacji KOV-u (mam na myśli okno informacji na koncie brokerskim). Dopiero teraz!
|
|
Temat:
SERINUS
Nauczony przykrym doświadczeniem podzielam pesymizm Maximusa. Wzrosty na KOV są jak uniesienia miłosne nastolatka. Wielkie oczekiwania, chwila euforii a potem palące uczucie niedosytu. Czy ktoś może podac link do rekomendacji? Czy ona jest powszechnie dostępna i została opublikowana ?
|
|
Temat:
SERINUS
@ Krzysiek Faktycznie, to interesująca kwestia - sam jestem ciekaw i najchętniej przeczytałbym odpowiedź Redface'a. Spędziłem kilka chwil na poszukiwaniach w sieci, i oto co znalazłem: Na ten temat dyskutowano na anglojęzycznym forum www.wallstreetoasis.com/forums...zwłaszcza merytoryczny wpis uzytkownika wkbrdr3448. Twórca tego serwisu http://oilandgas-investments.com/który wydaje się dość kompetentny, podaje bardzo prostą metodę: Cytat:There are several ways to value oil and gas companies, but I find the price per flowing barrel to be the simplest. It’s easily calculated: market cap + debt (or minus cash) divided by the daily production level of the company, in barrels per day. Read more: network.nationalpost.com/np/bl... O dziwo, powstał nawet software do wyliczania wartości w sektorze oil and gas (coś dla Lukcha) pod Excela: www.spreadsheetstore.com/p-17-...Software trochę kosztuje, ale dostępne screenshoty dają ogólne pojęcie metod stosowanych obliczeń. Myślę, że to może być dobry punkt wyjścia dla naszych obliczeń.
|
|
Temat:
SERINUS
Lukch, racja, tak niskich obrotów nie było jeszcze w tym roku kalendarzowym. Z drugiej strony to chyba pokazuje, że nie trzeba wiele, żeby kursem ruszyć. Zlecenia na obu stronach są mizerne, mam wrażenie, że wystarczy jeden impuls, na który wszyscy czekają.
|
|
Temat:
SERINUS
irfy napisał(a):. Teraz młodzież bardziej obyta, ale ma tę wadę, że chce wszystkiego i to na wczoraj. Więc Oil to dla nich ideał:) Sądząc po wypowiedziach na różnych forach takich smarkatych Buffetów jest całkiem sporo. Z kolei za KOV biorą się ludzie, którzy jakieś pojęcie o giełdzie mają i po cichu liczą na wzrosty w przyszłości, nie jakieś spektakularne windy w stylu Oila, tylko raczej drugi KGHM, tyle że bez upierdliwych związków zawodowych.I styl gry na obu spółkach też inny.
Jest jeszcze jedno. Gra na spółkach wydobywczych wydaje się nie wymagać żadnej wiedzy. Nie trzeba rozumieć tajników księgowości, wyczuwać trendów makroekonomicznych, prognozować perspektyw rozwoju sektora, etc etc. Wystarczy siedzieć przy komputerze i w odpowienim momencie, kiedy serwisy rzucą hasło "JEST ROPA" wciskać ENTER. To prawie jak gra w Wiedźmina albo inna strzelaninę. Jest hasło do ataku, i wtedy - kto szybciej klika, wygrywa. Z tego co pamiętam, to i na KOV sporo takich graczy się przewinęło (wnioskuję w oparciu o fora internetowe) ale wszyscy się sparzyli i teraz cierpią traumę i moczenie nocne. Zresztą, wystarczy spojrzeć na to, co teraz wypisuje się na wątkach Oila: setki ludzi dopiero teraz dowiaduje się, co właściwie to info znaczy. Pozdrawiam Mieszko
|
|
Temat:
SERINUS
@Redface Czy wrócił już Pan z Ługańska? Czy może Pan coś powiedzieć o pracach na Ukrainie (oczywiście nie chodzi o cenotwórcze sekreta)?
|
|
Temat:
SERINUS
@ Redface Czy pamiętasz, że obiecałeś nam opowiedzieć o wynikach rozmów z londyńskimi bankierami na temat metody wyceny spółki oraz wskazać spółki, które mogą najlepiej służyć za porównanie czy też punkt odniesienia przy szacunkach?
|
|
Temat:
SERINUS
macgregor napisał(a):Jest jedno (a właściwie dwa) ale... Za 20% udział w Neconde KOV ma zapłacić nie 20 ale 31,95% z 600mln $ (z innych źródeł 575mln $). Poza tym jest kwestia zakupu dodatkowych 20% za 31,95% plus pewnie jakś premia bądź odsetki dla KI. Chyba, że dodatkowy zakup byłby już za kredyt. Wybacz, ale nie rozumiem Twojego rachunku. Udziały, które kupuje Neconde, warte są 575 mln. KOV będzie musiał wyłożyć 20% kwoty. Wytłumacz mi, skąd pochodzi wartość 31,95%?
|
|
Temat:
SERINUS
zabapinkfloyd napisał(a):Może ktoś wstawi wszystkie istotne daty dotyczące ważnych wydarzeń na które czekamy. Będzie szybciej czas leciał :) Czekamy na: *wyniki z Ukrainy *zgodę rządu w Nigerii *wstępne wyceny analityków z Londynu (Redface obiecał opowiedzieć o wynikach swych rozmów w Londynie) *ropoczęcie odwiertu w Syrii
|
|
Temat:
SERINUS
Z drugiej strony - kto by rok temu uwierzył, że 25 maja 2011 KOV będzie planować przejęcie koncesji światowej klasy od Shella i emisję na londyńskim parkiecie? A tym bardziej: kto uwierzyłby, że to nie zmieni kursu akcji.... Aż się łza w oku kręci....
|
|
Temat:
SERINUS
SteV napisał(a):Nie zapominajcie, że rynek zawsze będzie dążył do równowagi. Arbitraż ma to do siebie, że każda opłacalna operacja jest robiona. Tutaj decyduje jedynie szybkość. Ci najszybsi przez arbitraż będą jednocześnie wyrównywać ceny akcji w stosunku do zmian walutowych. A okazja na zarobek z arbitrażu tak szybko jak się pojawi to zaraz zniknie.
Dodatkowo wątpie że my indywidualni jesteśmy w stanie tutaj konkurować z instytucjonalnymi, którzy mają niższe prowizje do płacenia i z pewnością szybszy system składania zleceń. Do tego dodać automatyzacje jakimś sprytnym programem i czy my jesteśmy w stanie coś tutaj "ugrać"? Nie wydaje mi się.. Pamiętaj, że użytkownicy forum Stockwatch.pl pierwsi wiedzieli o nabyciu udziałów w koncesji OML 42, pierwsi wiedzieli o pomyśle notowania w Londynie... należymy do wąskiego grona świetnie poinformowanych ludzi ;-) A odkładając żarty na bok - drobni gracze mają też swoje przewagi nad dużymi. Ot, choćby fakt, że drobny gracz może pozbyć się swojego pakietu akcji bez powodowania wstrząsów na rynku. Wyobraź sobie, że w poprzedni piątek ING postanowił wyzbyć się jak najszybciej swego pakietu ~15 mln akcji KOV. Skończyło by się na zbiciu kursu do 1,30 i sporej stracie. A nas, drobnych graczy, taka zmora nie straszy. Przeto - jak mawiał Lech Wałęsa - są plusy dodatnie i ujemne.
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):Panie Jakubie, i ja dołączam do prośby o wyjaśnienie słów Prezesa Miodulskiego na temat wprowadzenia starych walorów KOV na AIM.
Maximus, to są słowa prezesa Korczaka, a nie Miodulskiego. W tekście cytowany jest wywiad Miodulskiego dla Reutersa. Ktoś wie, o jakim wywiadzie mowa? Ktoś to słyszał/widział/czytał? PS trudno chyba nadal narzekać na kiepski PR spółki po takiej bombie ze strony szefa KI...
|
|
Temat:
SERINUS
Z tego co wiem, to tvn cnbc udostępnia takie materiały na swej stronie internetowej. Nie ma więc potrzeby nagrywać. Wątpię jenak, żeby w rozmowie poruszono temat KOV. Pewnie będzie dyskusja nad wczorajszym wystąpieniem JK jako ambasadora Polski w świecie wielkiego biznesu i inicjatywie promocji regionu. EDIT Można też oglądać na żywo, albo słuchać - jeśli ktoś właśnie siedzi przy komputerku.
|
|
Temat:
SERINUS
kfahoo napisał(a):Mieszko napisał(a): KI ma interes w tym, żeby akcje były tanie? Owszem,
moglbys to rozwinac? Mieszko napisał(a): A na osłodę pomyśl też o tych, którzy (jak np. ING) kupili kilkanaście milionów powyżej obecnego kursu.
skad to wiadomo? Jeśli KI chce zwiększyć udziały w spółce, to bardziej się im opłaca kupić dużo akcji za niewielką kwotę, niż mało akcji za kwotę wielką. Gdybyś musiał kupić 5% akcji KOV, wolałbyś kurs 1,47 czy 2,32? Skąd wiadomo, że ING jest stratny przy obecnym kursie? Wystarczy spojrzeć na wykres, kurs akcji, obroty i daty. ING musiał dysponować swoim pakietem kilkunastu milionów już kilka tygodni temu, żeby móc zarejestrować się na WZA. @ Cztery B Nie wiem, czy KI ma możność znacząco wpłynąć na kurs akcji KOV na parkiecie. Oczywiście, teoretycznie ma (może zacząć skupować z rynku), ale w praktyce różnie może to wyglądać. Nawet, jeśli KI będzie chciał wysokiej wyceny akcji na debiucie na AIM, a rynek akcje KOV zlekceważy, to starania KI spełzną na niczym.
|
|
Temat:
SERINUS
@ Stev Cytat:@Mieszko O którym wywiadzie mówisz? @ Cztery B KI ma interes w tym, żeby akcje były tanie? Owszem, ale jednocześnie KI ma interes w tym, żeby akcji nie było za dużo, żeby nie rozwadniać swych udziałów. A tych dwóch priorytetów pogodzić się nie da. Biorąc pod uwagę ile dotychczas KI zainwestowało w KOV, uważam, że bardziej im zależeć będzie na tym, aby akcje były jak najdroższe. Inna rzecz, że odpowiedź rynku może być zupełnie nie po myśli KI. Tego nie sposób przewidzieć. Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale sugerujesz, że KI ma zamiar pozbyć się części udziałów w KOV, kiedy tylko będzie mogło na tym zarobić. Szczerze wątpię, aby to kiedykolwiek miało miejsce. A na pewno nie w najbliższej dekadzie. Wszyscy są rozczarowani kursem. Nie Ty jeden. Pomyśl o tych, którzy kupowali po przebiciu 2 złotych. A na osłodę pomyśl też o tych, którzy (jak np. ING) kupili kilkanaście milionów powyżej obecnego kursu. W tej chwili większość inwestorów KOV czuje się tak samo.
|
|
Temat:
SERINUS
Cytat:Na KOV trzeba patrzeć z innej perspektywy. Duża firma w budowie a już sprzedaje swoje produkty . Można powiedzieć, że KOV jest jak producent gier komputerowych, który właśnie przystąpił do wielkiego projektu produkcji super gry. W tym projekcie ma mieć 9% udziału, produkcja gry będzie kosztować ok. 600 mln dolarów, ale będzie sprzedawać się w 50 tys. egzemplarzy dziennie, a wartość każdego egzemplarza to około 100$. Wywiad z Timem Elliotem jest świetny - dziękuję za linka. Wiemy teraz (zarówno z wywiadu jak i z dyskusji na Walnym), że w najbliższym czasie Ukraina może nas zaskoczyć - Elliot mówił o spodziewanym zwiększeniu zasobów i o rozpoczęciu testów w nadchodzącym tygodniu. Redface też dobrze wypowiadał się o wynikach odwiertu O-14. Dobrze też, że rynek dowiedział się, że prace w Syrii przebiegają bez żadnych zakłóceń i sytuacja polityczna nie zmieni w niczym planów spółki. Wielkie znaczenie będzie miał news, w którym spółka poda szczegóły dotyczące transakcji w Nigerii.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek, ja jednak spróbuję policzyć spółkę nie tyle podobną profilem do KOV, ale taką, która zadebiutowała niedawno na AIM z posiadanymi już zasobami i rezerwami. Trzeba przecież brać pod uwagę fakt, że spółki debiutujące np. w połowie roku 2009 były wyceniane inaczej niż te, które debiutowały niedawno. W końcu mamy tu cały szereg zmiennych które mogą wpłynąć na wycenę: wśród nich wskazana przez Ciebie cena crude oil. Może spróbujmy porównania ze społką Jubilant Energy NV. Jest to społka indyjska, zarejestrowana w Holandii, debiutowała na AIM 24 listopada 2010 roku. Była to jedna z większych IPO na AIM w roku 2010. Cytat:Shares in Jubilant Energy, which has interests in nine blocks in India, were admitted to trading on AIM following the successful completion of its IPO in November. Jubilant Energy (...) raised $85 million (£53.4 million) www.jubilantenergy.com/admissi...na stronie 64-66 tego dokumentu podane są konkretne wyliczenia rezerw i zasobów: Rezerwy Ropy (Reserves) - Proved: 1,78 MMBbl Proved plus Probable - 3,44 MMBbl Rezerwy Gazu (Reserves) Bcf - Proved: 80,5 Proved plus Probable: 118,1 Zasoby warunkowe Ropy (Contingent Resources) 2C 12,20 MMBbl Zasoby warunkowe Gazu (Contingent Resources) 2C - 594 Bcf Liczba akcji w mln: 416.307 Kapitalizacja: Na stronie LSE jest liczba £ 295.58 podczas gdy Bloomberg podaje 287.252 Oczywiście, cena obecna jest niższa od ceny z IPO i z pierwszych notowań. O ile mogę odczytać z wykresu, cena z pierwszego notowania wynosiła 78, a dziś to 69 GBp. Ok, to chyba komplet danych potrzebnych do wyliczenia.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek, masz pełną rację. Jednak poszukiwanie średniego współczynnika, o którym piszesz, wymagałoby zebrania danych o każdej spółce, a to nam zajmie wieki. Nie ma sensu porównywać KOV - w kontekście planowanego debiutu na AIM - ze spółką, która ma już sporą historię na tym parkiecie. W końcu trzeba brać pod uwagę fakt, że spółka może mieć spore zasoby i rezerwy, ale marne perspektywy... Chyba lepiej po prsotu spojrzeć na to, jak wyceniane są debiutujące spółki w odniesieniu do ich zasobów i rezerw. Pogrzebię trochę w danych ze strony AIM.
@@@@ LUKCH I KASTALTO W końcu miałem czas, żeby uważnie obejrzeć materiał z Walnego (jeszcze raz wielkie dzięki!). Niestety, tłumaczenie symultaniczne nie jest nigdy doskonałe, dlatego mam wrażenie, że sporo ważnych rzeczy umknęło. Nie mogę na przykład zrozumieć, co odpowiedział p. Tim Elliott na pytanie Kastalto (o ile nie pomyliłem osób) na temat Ukrainy i skomplikowanego porządku testów. Czy możecie mi, proszę, wyłożyć Wasze zrozumienie tej sprawy?
|
|
Temat:
SERINUS
@@@ Krzysiek Świetna robota, wielkie dzięki. Jestem pod wrażeniem. Spróbujmy może to teraz porównać ze spółką notowaną na AIM o zbliżonym do KOV profilu. Spółka Mediterranean Oil & Gas PLC, o której pisałem wcześniej wydaje mi się dobrym porównaniem. Oto dane dotyczące ilości akcji i kapitalizacji: (za bloombergiem www.bloomberg.com/apps/quote?t...:LN ) AKCJE Shares (Millions) ----------------------- 429.118 KAPITALIZACJA Market Cap (GBP) (Millions)------ 50.958 Co do ich rezerw i zasobów, wszystkie dane są na ich stronie: www.medoilgas.com/operations/r...Tak więc Proved plus Probable Reserves (to klasa 2P o ile się nie mylę) tej spółki to: Gaz - 17,23 Bcf Ropa - 40,25 Mbbl
|
|
Temat:
SERINUS
Też zastanawiam się jak ugryźć problem ceny emisji w Londynie i jej powodzenia. Przeglądałem profile spółek sektora ropy i gazu notowanych na AIM. Zbyt dużo ich, aby obejrzeć wszystkie. Większość wpada w dwie kategorie 1. spółki o geograficznym zasięgu działania ograniczonym do północnej Europy (morza) czy USA albo Ameryki Płd. i bez takiego rozrzutu jak KOV 2. spółki jak Petrol - kilka koncesji w tym samym rejonie czy to Rosji, czy Kazachstanu. Dlatego nie tak łatwo z porównaniem. Podejrzewam, że wydobycie na Morzu Północnym jest nieobarczone ryzykiem politycznym, ale za to mało dochodowe. Redface mówił, pytany o Norwegię, że ten rejon ich nie interesuje z tego właśnie powodu. Najbardziej podobna do naszego KOV wydała mi się spółka Mediterranean Oil and Gas. www.medoilgas.com/operations/o...Mają koncesję we Włoszech, która zapewnia im cash flow, a oprócz tego szukają ropy we Francji i na Malcie - z Tunezji zrezygnowali. Jest jeszcze Europa http://www.europaoil.com/z podobnym składem: koncesja w UK produkuje, a kopią na Saharze, Ukrainie, w Rumunii. To może być jakiś punkt dla odniesienia i porównania. TYmczasem życzę wszystkim sporego odbicia. Tak nisko kurs nie był już od dawna, i jest to frustrujące najbardziej dlatego, że nie ma to racjonalnego uzasadnienia i przeczy logice.
|
|
Temat:
SERINUS
Fidelio, musiałeś się pomylić. Ja widzę co innego. Mieli ponad 4 mln.
|
|
Temat:
SERINUS
Lukch, a pytaliście o przyszłość współpracy z AED i o odkupienie udziałów TAP OILa? Teraz żałuję, że nie przyjechałem... za rok będę na pewno, nawet gdybym się miał zarejestrować ze 100 akcji :-)
|
|
Temat:
SERINUS
Czekamy na Wasze komentarze, Lukch i Kastalto. Wypatrzyliście tam rekinów z OZ Management?
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):
Inwestycja w Nigierii opiera sie o psychologizmy - jakoby wlaczenie miejscowych kacykow (zwanych eufemistycznie lokalnymi spolecznosciami) do spolki mialo gwaratnowac spokoj. Pierwszym problemem jest ze owe "lokalne spolczenosci" nie wniosa niczego tj. ani kapitalu ani technologii, co powoduje ze inwestycje beda musieli dzwigac pozostali w tym KOV ze swoimi rzadkimi kapitalami. Po drugie, kacykowie, czy tez "liderzy lokalnych spolecznosci" sie zmieniaja, nie sa to tez zapewne ludzie pewni jak banki szwjacarskie. na pewno niejeden z "liderow lokalnych spolecznosci" bedzie uwazal ze dostal za malo, zwlaszcza jezeli inny dostal jego zdaniem za duzo. Dodatkowo zapewne sa tez inne osoby, ktore sie oburzaja, ze oni nie zostali zakwalifikowani do "liderow lokalnych spolecznosci". Zalozmy, ze odwiert jest na terenie jednego kacyka, i on dojdzie do slusznego z jego punktu widzenia wniosku, ze bez sensu zeby inni tez korzystali skoro odwiert jest jego. Jezeli zarzad KOV ma takie zdolnosci, ze jest w stanie wynegocjowac pokoj miedzyplemienny to moze zalatwi tez pokoj na Bliskim Wschodzie oraz zjednoczenie Korei? W sumie pogodzenie skloconych plemion to historyczne osiagniecie.
Mylisz dwie sprawy: udział lokalnych społeczności i udział miejscowego biznesu. Nikt nie liczył, że lokalne społeczności cokolwiek wniosą do interesu. Chodzi o to, żeby zapewnić spokój w rejonie. Obejdzie się bez ich wiedzy i kapitału. Natomiast rodzimy biznes ma i wiedzę i kapitał. Twoje poglądy na temat stosunków w Nigerii opierają się na egzotycznych uprzedzeniach. Dotychczas żadne źródło nie podało szczegółowych infomracji na temat udziału owych lokalnych społeczności, więc to, co piszesz o rzekomych kacykach, wodzach plemiennych i szamanach jest po prostu fikcją. PS O której walne?
|
|
Temat:
SERINUS
@ Sicc Redface nigdy nie napisał tego, co mu przypisujesz. To spora nadinterpretacja. Mnie też zastanawia to, co się dzieje z kursem. Choć w sumie nie jest to zupełnie pozbawione logiki. Po pierwsze, bardzo wielu posiadaczy akcji czekało na moment, kiedy będą mogli się ich pozbyć. Akcjonariat był wymęczony czekaniem. Po drugie, wielu tych, którzy już się sparzyli na KOV, stali z boku i czekali na rozwój sytacji. A kiedy zobaczyli mizerne wzrosty, postanowili się nie angażować. Po trzecie, wielu tych, którzy znają KOV wiedziało, że można sobie spokojnie akcje sprzedać i odkupić taniej. I taka postawa, przemnożona przez tysiące, dała nam efekt lawiny.
|
|
Temat:
SERINUS
Africa Intelligence podaje nową informację na temat OML 42. Przypominam, że wszystkie ich poprzednie rewelacje się sprawdziły. Co ciekawe, informacja nosi datę 11 maja (wedle moich informacji dzisiaj mamy 10 maja, ale to tylko dotyczy naszej strefy czasowej). Najważniejsza jest podana cena zakupu www.africaintelligence.com/AEM...575 milionów $, a więc niżej od wymienianych dotychczas 800 czy 600 mln. KOV ma zapłacić 20% co daje 115 mln. Jeśli więc dobrze rozumiem, to ta inwestycja, przy spodziewanym poziomie wydobycia zwróci się w mniej niż dwa lata. I nie wymaga dużych inwestycji w infrastrukturę - ropociąg jest na miejscu.
|
|
Temat:
SERINUS
@@ Kastalto i Lukch Jeśli możecie, proszę abyście uwzględnili też moje pytania na WZA. Zdaje sobię sprawę, że odpowiedzi Redface udzielić nie będzie mógł, ale to jedyna możliwość, żeby w ogóle te kwestie poruszyć: 1. Czy AED zostanie odwołany z funckji operatora? 2. Kiedy doczekamy się testów Lukut? 3. Kiedy ruszą testy na bloku M? 4. Kto i kiedy przejmie udział w bloku M od TAP OIL?
A prywatnie, oczekuję, że dacie nam natychmiastowy cynk co do składu WZA i obecności większych udziałowców. Pozdrawiam Mieszko
|
|
Temat:
SERINUS
Widzę, że opinie niektórych uczestników debaty wynikają z niedostatecznej znajomości faktów. Dotyczy to zwłaszcza zbycia koncesji w Nigerii przez Shell. Istotnie, jeśli koncesja OML 42 przynosić ma wielkie dochody, to przecież nie pozbywałby się jej Shell. Argument niezwykle celny. Shell jednak, jak można dowiedzieć się z Wikipedii, inwestuje na całym świecie. Strata Nigerii nie bardzo zaboli. Zabolał za to czarny PR, jaki rozpętał się wokół kwestii łamania praw człowieka w Nigerii, niszczenia środowiska i później jeszcze po publikacjach Wikileaks, które ujawniły wiele przykrych spraw związanych z obecnościa koncernu w Nigerii. Gdyby koncesje Shella były tak mało warte, to dlaczego licytowałyby się o nie wielkie firmy z całego świata? Dlaczego nigeryjscy bonzowie topili by w nich miliony dolarów? Warto więcej poczytać, wtedy łatwiej uniknąć błędnych wniosków wysnutych z fałszywych założeń.
|
|
Temat:
SERINUS
OK, już mam. W Raporcie Rocznym Skonsolidowanym na stronie 2 i 3 jest informacja, że Mena ma w styczniu 2011 uiścić na rzecz KOV 1 mln, a do końca marca 3,1 mln dolarów, razem 4,1 mln dolarów. Więc te pieniądze zostaną zaksięgowane w 1Q. Edit, Ach, no i jeszcze to: Cytat:MENA przejmie odpowiedzialność za 30% gwarancji bankowej wystawionej na kwotę 6.758.241 USD, która jest w chwili obecnej zabezpieczona tylko i wyłącznie przez Kulczyk Oil. Niestety, moja ograniczona wiedza z zakresu buchalterii nie pozwala mi stwierdzić jaki to będzie miało wpływ na wynik księgowy. Ktoś wie?
|
|
Temat:
SERINUS
A' propos wyników finansowych za 1Q. Zdaje się, że właśnie w Q1 zaksięgowano pieniądze z Mena Hydrocarbons. Trzeba tylko wygrzebać ile tego było.
|
|
Temat:
SERINUS
Rynek wyceni info o NIgerii dopiero w poniedziałek. Bądźmy szczerzy - piątkowa sesja to reakcja na plotki, z których żadna nie mówiła nic o finansowaniu ani o wielkości udziału. Dopiero teraz, mając wszystkie niezbędne informacje, gracze/inwestorzy mogą podjąć decyzję o inwestycji. Co do świeczek - nie znam się na tej alchemii, ale wydaje mi się, że ma jakieś znaczenie fakt, iż wzrost dokonał się na wolumenie 8-9 mln, a spadek na pozostałych 3-4 mln. Choć nie zmienia to faktu, że zamknięcie na 1,85 przeczy zdrowemu rozsądkowi, jest niepojęte.
|
|
Temat:
SERINUS
@ Qguar Cytat:Mieszko, ale te dane ktoś skądś wziął. Pytanie tylko skąd. Nie wiem skąd. Ale wiem, że we wszystkich newsach prasowych na temat przetargu na koncesje Shella pojawiała się ta sama informacja - że niektóre z koncesji zawierają 'up to 2 billion barrels of crude oil" (cyt. z pamięci). Kiedy polskie serwisy zaczęły pisać o OML 42, jedynym ich źródłem informacji były te same przecieki, na które powoływały się serwisy anglosaskie. Wcześniej wszyscy forumowicze szukali w necie jakichkoklwiek infomacji na temat rezerw na OML 42, ale niczego nie znaleźliśmy. Dopiero nocne info na ESPI z naszej spółki podało rzeczowe i wiarygodne dane. Możesz poczytać forum z ostatnich dni przed Wielkanocą. Pisaliśmy o tym, linkowaliśmy artykuły. A tak z innej beczki. Zastanawia mnie reakcja na forum (może jest bardziej spowodowana przebiegiem wczorajszej sesji). Niedawno jeszcze perspektywa inwestycji w Nigerii wydawała się wszystkim bramą do raju. A teraz tylko słychać narzekania i krytyki. Nigeria to złoty interes. Niskie koszty, wielkie złoża, olbrzymie perspektywy. Pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
Cytat:Też niestety tak to widz, stąd moje wątpliwości. Termin tych wszystkich info nie jest przecież przypadkowy. I jak się człowiek wczyta, to już wygląda to wszystko mniej ciekawie. Wejście w następną inwestycję z ogromnymi zobowiązaniami właściwie niemożliwymi do realizacji mając rozbabrane trzy inne. I my za to zapłacimy a nie KI. A kurs stoi od roku. Rozumiem te obiekcje. Ale spojrzmy na to tak: Załóżmy że cena z piątkowego zamknięcia, tj 1,85, zawiera zarówno sukcesy na Ukrainie, jak i częściowe niepowodzenia w Brunei i ryzyko związane z Syrią. Teraz z kolei pojawia się Nigeria. Tu jesteśmy w dużo lepszej sytuacji. Koncesja przyniesie natychmiastowy niemal zysk - nie trzeba już wiercić, cementować, interpretować, skanować w 3D, nie trzeba budować rurociągu ani infrastruktury do wybobycia, przesyłu i zamiany cieczy na gotówkę. Mamy kredytowanie ze strony poważnej instytucji (KI) na najbliższe pół roku. Udział w koncesji został kupiony okazyjnie i za okazyjną cenę (o czym mówili analitycy np z BZ WBK). Wydaje się niemal pewne, że nie będzie kolejnej emisji na GPW. Jeśli będzie, to na LSE albo w Kanadzie. Tak więc teraz do ceny 1,85 dochodzi jeszcze parę groszy. I te parę groszy to realna inwestycja: przyniesie gotówkę. Tytan: zapominsz, że Kulczykowi zależy trochę bardziej na sukcesie KOV, niż nam. Dla mnie łatwo zrezygnować z tej inwestycji na rzecz innej. Nie stracę wiele, zwłaszcza moja wiarygodność moja w niczym nie ucierpi. U Ciebie, podejrzewam, jest podobnie. Nie oczekiwałeś chyba, że KI da KOV koncesję w prezencie na pierwsze urodziny. Byznes ys byznes, jak mawiają na Podkarpaciu. Quguar - te dane o 1,8 mld baryłek to powtarzane od dawna szacunki, których nie należy brać poważnie. Po prostu dziennikarze nie mieli żadnych lepszych danych i powtarzali to, co pojawiało się na zagranicznych serwisach.
|
|
Temat:
SERINUS
z najnowszego newsa, quote: Cytat:...poinformowała PAP osoba pragnąca zachować anonimowość Innymi słowy, to nie jest komunikat spółki. Spólka widać chciała podać informację w inny sposób, ale informacja zdążyła sama wycieknąć na rynek. Dlatego też nie przywiązywałbym wagi do słów o relacji KI i KOV w inwestycji, dopóki nie potwierdzi tego oficjalny komunikat. Redface nie komentuje, bo nie może. Chyba nikogo to nie dziwi? Nie wykluczone, że Redface jeszcze nam dziś rzuci info o Nigerii oficjalnymi kanałami. A zaraz potem może się ukazać info o nowym odwiercie na Ukrainie, który ponoć jest bardzo obiecujący. Mielibyśmy więc serię trzech świetnych wiadomości. A na wykresie mamy tymczasem ładną białą świecę, duży obrót (7 x średnia) i utrzymanie kierunku północnego.
|
|
Temat:
SERINUS
Biorąc pod uwagę popularność Parkietu, to ich artykuł jest warty więcej niż ESPI. Mamy jeszcze dwie godziny, żeby zobaczyć, czy zostanie zauważony.
|
|
Temat:
SERINUS
Z tego, co pamiętam, to spółka informowała, że rozważa możliwość odsunięcia testów w bloku M tak, aby zbiegły się w czasie z drugą fazą prac, ale przecież nie zapadła w tej kwestii wiążąca decyzja, a przynajmniej nie zostaliśmy o niej poinformowani (może spytacie o to na Walnym). Tak więc kwestia daty rozpoczęcia testów bloku M pozostaje otwarta.
|
|
Temat:
SERINUS
W Raporcie jest mowa o 18 mln $ z odszkodowania. Claim value rozumiem jako kwotę dochodzoną, a nie koszt ponownego odwiertu. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić. W takim razie - co z testami bloku M?
|
|
Temat:
SERINUS
Wydaje się niemal pewne, że w Brunei trwają przetasowania - zmiana operatora i/lub podwykonawcy. AED już od tygodni nie napisało ani słowa o dalszych pracach. Co to może oznaczać? Przecież nie wyjechali na wakacje. Jedyne wyjaśnienie jest takie, że trwają generalne porządki. Nasz nowy człowiek w Brunei pewnie ich mocno przycisnął do muru.
|
|
Temat:
SERINUS
Oczywiście, że będą wspólnicy. Samodzielne obejmowanie koncesji to dla KOV a) wielkie koszty b) wielkie ryzyko. Wedle plotek, których potwierdzenie pewnie przyniesie najbliższy czas, KOV ma stworzyć Joint Venture z miejscowym, nigeryjskim przedsiębiorstwem. Jest to ważne, ponieważ taki ruch zapewni spokój, którego brak zmusił Shell'a do sprzedaży tych dochodowych i bogatych w węglowodory koncesji. Niemniej, nawet jeśli KOV będzie musiał wyłożyć połowę wspomnianej kwoty, to pewne jest, że nie dostanie jej z emisji na GPW.
|
|
Temat:
SERINUS
onochi napisał(a): Zastanawia mnie jednak co Shell ma z tego, że oddaje/sprzedaje to pole komuś innemu. Są tam potwierdzone złoża, z tego co widać. Nie do końca rozumiem ten mechanizm. Pole jest za małe i odsprzedają koncesję, czy będą partnerem. Ktoś mógłby coś powiedzieć w tej kwestii.
Shell nie wycofuje się z Nigerii - cały czas eksploatują bogate koncesje offshore, gdzie nie ma problemu z partyzantami. Shell miał sporo problemów PR-owych w związku z Nigerią, zgoogluj "Shell Nigeria oil spill" i wszystko będziesz wiedział. Organizacje obrony praw człowieka, m.in. Amnesty International, odsądzało Shell'a od czci i wiary a Nigeryjscy partynanci urastali do miana bohaterów (nie osądzam, czy słusznie czy nie, choć mam swoje zdanie). Ostatecznie więc, Shell wcale wiele nie traci - sprzedaje te koncesje za dobry pieniądz, a wyzbywa się problemu, który szargał mu reputację. A i tak wydobycie odbiją sobie na koncesjach na morzu. Zdaje się też, że każdy z wydobywających będzie musiał dzierżawić ich rurociąg (choć tego nie jestem pewien) i pewnie na tym też nieźle zarobią. PS Kolejne źródło potwierdza istnienie KOV Nigeria www.intared-directory.com/comp...
|
|
Temat:
SERINUS
Lukch, akurat te dane o rozmiarach zasobów są wszędzie powtarzane, ale nie mówią nic konkretnego - tylko tyle, że wszystkie bloki razem wzięte zawierają sporo ropy. Ja usiłuję znaleźć konkrety na temat OML 42 tutaj www.shell.com/home/content/med...na razie bezskutecznie. Jedyna informacja dostępna w sieci na temat skali zasobów dotyczy innej koncesji - OML 30, którą kupił Adenuga, nigeryjski krezus, a która jest określana jako "most prolific" bowiem Cytat:OML 30 is currently producing 45,000 barrels a day
|
|
Temat:
SERINUS
Niesamowite... do końca nie wierzyłem i sądziłem, że to plotka. OK, a ktoś znalazł informacje na temat OML 42? Jakie zasoby, jaka klasa, jak głęboko, ile odwiertów w ogóle wykonano? Domyślam się, że to przesądza o emisji na giełdzie londyńskiej. W Polsce nie zdobędą takich pieniędzy. Chyba, że KI ma zamiar wszystko wyłożyć.
|
|
Temat:
SERINUS
O dziwo, ta sama informacja, ale w wersji francuskojęzycznej podaje inną kwotę: Cytat: Sur l’OML 42, Conoil avait offert 675 millions $ mais le groupe nigérian a été coiffé au poteau par Kulczyk Oil Ventures du magnat polonais Jan Kulczyk, qui a proposé 800 millions $ (une offre révélée en exclusivité par Africa Energy Intelligence dans son dernier numéro - n°648). Associé à la société nigériane Nestoil, qui compte parmi ses administrateurs Olaiya Orlando Ojo, ex-directeur de Shell Nigeria Gas, Kulczyk a également offert de rétrocéder 10% de ses participations aux communautés locales, une initiative qui lui a permis de prendre l’avantage sur Conoil. Wśród głównych rozgrywających w tym przetargu ze strony lokalnego, tj. nigeryjskiego biznesu, jest krezus o nazwisku Aliko Dangote, który sporo czasu spędza w Londynie. I pewnie nie na Eastendzie. Miłego wypoczynku życzę wszystkim i pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
Wygrzebałem w sieci starszą wiadomość z Africa Intelligence, która nosi datę 06.04. Została wklejona na anglojęzycznym forum. Cytat:After an auction lasting nearly a year, the board of Shell Petroleum Development Company (SPDC) met on March 30 to pick the winners of its stakes in OML 30, 34, 40 and 42.............
SPDC gave the nod on OML 30 to Conoil over Perenco. The Franco-British firm had offered over USD 1 billion (a sum deemed unreasonable by Oryx Petroleum, Perenco�s partner, which disassociated itself from the bid). Conoil, owned by Nigeria's Mike Adenuga, bid USD 1.3 billion. ..........
As for OML 42, Conoil bid USD 675 million but was pipped at the post by Kulczyk Oil Ventures owned by Polish tycoon Jan Kulczyk, which offered EUR 800 million in association with the Nigerian concern Nestoil. Among Nestoil�s directors is Olaiya Orlando Ojo, former head of Shell Nigeria Gas. Kulczyk also offered to hand 10% of his stake to local communities, an initiative that gave him the edge over Conoil. Ciekawe, co? I jeszcze stara informacja, która nieco mówi w temacie dziejów przetargu na OML 42 - informacja z 08.02. br.: Cytat:It was reported yesterday that Adenuga’s Conoil Producing submitted a bid of $650 million each for two Oil Mining Leases (OMLs) 30 and 42, while Dangote Group offered $600 million for Shell’s 30 per cent stake in the OML 30. Otedola’s African Petroleum (AP) was also reported to have submitted a bid of $515 million for the same OML 30, while a consortium of Addax Oryx and Perenco and Oando Plc is bidding for SPDC’s stake in OML 42, which the Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) is also bidding for.
|
|
Temat:
SERINUS
Nowe info od AED na ich stronie, ale nie dotyczy naszych wspólnych koncesji. aedoil.com/downloads/ASX%20Ann...Piszą już o nim fachowe serwisy: www.upstreamonline.com/live/ar...AED szuka teraz wspólnika do prac na Rombebai. PYTANIE DO REDFACECzy może Pan stanowczo zaprzeczyć temu, że AED zostanie staraniem partnerów JV odsunięty od funkcji operatora na bloku L? PS Popatrzcie, co piszą jankeskie gazety w kwestii wpływu niepokojów politycznych w Syrii na działania spółki: www.worldtribune.com/worldtrib...
|
|
Temat:
SERINUS
Poszło milion, ale nikt nie tknął poziomu 1,71. Zlecenie K na ponad 300 tys. pojawiło się w ostatnich sekundach przed dogrywką. Ale się ktoś obłowił - a kurs nawet nie ruszył.
|
|
Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):Ja mam przeczucie, że KOV będzie się wycofywał z bloków M i L, oddając je Shell Petroleum Brunei, które to posiada prawo pierwokupu. Uzyskane w ten sposób pieniądze zainwestuje w blok OML 42, tworząc z Neconde JV. Z perspektywy Shell'a wszystko zostaje w rodzinie, a w Bruneii nie muszą się użerać z bojówkami. Shell ma także wszelkie środki by zbudować tyle rafinerii, ile sobie chce. My w Nigerii wydobywamy ropę, a mając za partnera Nestoil nie będzie problemu z budową infrastruktury.
Musicie przyznać, że przy odpowiednim dogadaniu się stron scenariusz ten mógłby być bardzo przekonujący. A może lepiej, żeby Shell odebrał udziały od Tap Oil i Always Expect Delays aka AED? Bo jako akcjonariusz wolę, żeby to jednak Shell użerał się z bojówkami, bo dla spółki takiej jak KOV to byłby nóż w serce, a dla giganta takiego jak Shell jedynie powód do drobnych zmartwień.
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):Mieszko napisał(a):Pytanie do Redface Czy jeśli na WZA pojawi się ktoś z nas i w sposób rozbrajająco szczery zapyta o plany nowej emisji - czy uzyska satysfakcjonującą odpowiedż? Satysfakcjonującą, czyli jaką? Może inaczej podejdę do Twojego pytania... Każda informacja, która jest cenotwórcza, musi być upubliczniona w sposób dający wszystkim uczestnikom rynku równy dostęp do informacji. Stąd nie oczekujcie, że na WZA dowiecie się czegoś, co nigdzie indziej nie zostało powiedziane/ opublikowane. Tak się nie da. Pozdrawiam, JKorcza /KOV/ A czy rada Dyrektorów nie mogła by na przykład wydać komunikatu, że przed końcem testów w Brunei nie podejmie żadnej decyzji dotyczącej emisji? Wizja przyszłej emisji wisi nad nami jak miecz Damoklesa, sprawia, że inwestorzy z niepokojem myślą o przyszłości i nie są chętni angażować się w dlugoterminową inwestycję. To mój wniosek racjonalizatorski - powiedzieć w prezentacji na WZA jak najwięcej (z tego, co powiedzieć można) o przyszłym finansowaniu, żebyśmy wszyscy mogli spać spokojnie, nie obawiając się, że nagle spółka dodrukuje 1000000 milionów akcji i puści w rynek.
|
|
Temat:
SERINUS
Reguła się potwierdza na całej rozciągłości: dobre info z Ukrainy oznacza niechybne spadki. Kupujących niewielu, ale trwa za to sypanie większymi pakietami. I znowu wracamy na 1,6x. Nie mam nerwów. Idę na spacer.
|
|
Temat:
SERINUS
Pytanie do Redface Czy jeśli na WZA pojawi się ktoś z nas i w sposób rozbrajająco szczery zapyta o plany nowej emisji - czy uzyska satysfakcjonującą odpowiedż?
|
|
Temat:
SERINUS
Ja też w takim razie przypomnę swoje pytanie do Redface'a: czy syryjczycy zaakceptowali MENĘ? Decyzja strony syryjskiej miała się pojawić do 14 kwietnia - czy rynek zostanie w ogóle o tym poinformowany?
|
|
Temat:
SERINUS
No to mamy długo oczekiwany powód, żeby się cieszyć i gratulować sobie wzajemnie. Jak na razie Ukraina to pasmo sukcesów: wszystkie odwierty, jakie wykonała spółka, okazały się trafione. ZObaczymy, jak jutro zachowa się kurs. Nie zapominajmy, że dla OZ Management, który sukcesywnie pozbywa się akcji, obecny kurs i tak jest atrakcyjny ze względu na kurs dolara. Mogą sprzedawać przy tym popycie bez zaniżania kursu, a i tak są te 10% do przodu w stosunku do IPO. Pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
O Słowenii Redface pisał na 26 stronie forum, post z 16 października. Pozdriawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
Ciekawe kto z większych inwestorów - oprócz KI, rzecz jasna - pojawi się na Walnym. Panowie - Lukch, Kastalto i kto jeszcze się wybiera - oczy szeroko otwarte miejcie, spisujcie nazwiska, róbcie zdjęcia z ukrycia. Jeśli pojawi się przedsrawiciel OZ Fund, to przekażcie pozdrowienia od tysięcy akcjonariuszy, którzy szczęki starli zgrzytając zębami ze złości. A tymczasem nowa emisja pozostaje wielką niewiadomą. To nie tworzy dobrego nastroju dla inwestycji na dłuższy termin. Inwestorzy mogą się obawiać, że postanowienie Rady Dyrektorów spadnie na nas jak grom w najmniej oczekiwanej chwili. Ja sam bardzo bym chciał usłyszeć oficjalny komunikat ze strony spółki, który postawiłby sprawę jasno: na przykład, że decyzja o emisji zostanie podjęta w trzecim kwartale, albo nie wcześniej niż podane zostaną wyniki z Brunei. A pozostaje nam niepewność i wróżenie z fusów.
|
|
Temat:
SERINUS
kastalto napisał(a):@Mieszko, nie wiem co konkretnie masz na myśli. To nie jest żadna nowość że kov ma w Syrii 2 wspólników: Mena i Agri, które przejęło Tritona. Triton dostał udział w Bloku 9 za przejęcie przez KOV spółki zależnej Triton Singapore co dało udział w Bloku M Brunei.
No chyba że mi się coś pomyliło?!
k.
Nie, Kastalto, to mi się pomyliło. Ty miałeś rację. Nie skojarzyłem że Triton to własność Agri. Triton ma 20% w bloku 9 w Syrii, Agri ma 100% w Tritonie. www.agrienergy.com.au/Announce...
|
|
Temat:
SERINUS
A oto co znalazłem w sieci - wiadomość z wczoraj: www.proactiveinvestors.com.au/...Trudno ocenić ile w tym prawdy. Redface z pewnością nie może tego skomentować. Nie myślałem że KOV będzie szukać jeszcze jednego partnera do prac w Syrii.
|
|
Temat:
SERINUS
Lukch, dodatkowo 60% kosztów pierwszego odwiertu w Syrii ponosi MENA. MENA miała też przekazać KOV 30% z 10 mln $ za udział w złożu.
PANIE JAKUBIE - PYTANIE DO PANA W Raporcie rocznym pisano, że strona syryjska ma czas do 14 kwietnia, by wydać zgodę na przystąpienie MENA do udziału w koncesji w Syrii. 14 kwietnia minął wczoraj, a tymczasem nie wiemy nic na temat decyzji władz syryjskich. Proszę też o odpowiedź na pytanie z poprzedniej strony: czy na Ukrainie pojawi się nowy kontrahent?
|
|
Temat:
SERINUS
Nie ma ani słowa o Emisji. Ani słowa. Porządek obrad nic nowego nie wnosi. Zaskakujące. Przywykłem do tego, że taki dokument jest zwykle przeładowany informacjami.
|
|