Temat:
PGE
Pubish napisał(a):Mam pytanie (być może banalne): Czy po wejściu spółki na giełdę będzie można zdematerializować i sprzedać na GPW akcje pracownicze? Pytam, bo dziadek jako emerytowany pracownik dostał parę sztuk... ;)
Pracownicze PGE prawd. już od połowy miesiąca będą w obrocie na GPW. Korzystając z okazji również chciałem się przywitać na wątku. Właśnie zatankowałem pod korek i powiem że trudno tutaj moim zdaniem na podstawie AT jeszcze wnioski wysnuwać - ja wziąłem pod uwagę raczej fundamenty i na dłuższy czas inwestycję. Może nie aż do dywidendy , ale to co się teraz dzieje to ewidentna gra pod dobrą wycene dla funduszy. Zobaczcie co było z Tauronem. Ja po miesiącu odpuściłem i ciąłem ze stratą. natomiast wytrwali są już dziś wynagrodzeni i prawie 20% mają zysku. Także co do tego molocha jestem spokojny i nawet jak będą spadki nie powinno być tragedii.
|
Temat:
TUEUROPA
mila napisał(a):malox napisał(a):A ja czy nie będzie powrotu na 120-130 wydaje mi się to mało prawdopodobne - w okolicach 130 zł kurs stał od ponad 3 lat, a w tym czasie firma dynamicznie się rozwijała. Czyli kurs nie odzwierciedlał (oczywiście za sprawą niskiego free float) tych zmian. Po emisji płynność znacznie się poprawi i kurs w końcu będzie miał szansę podążać za możliwościami spółki. Też mam taką nadzieję :) Dzisiaj ostatecznie złożyłem zapis na paredziesiąt walorków. Zobaczymy czy i o ile to zdredukują. Zastanawiają mnie tylko komunikaty o zakupach przez członków zarządu po 1 akcji :) Ktoś wie co oni tu grają ? Co do ceny max.160 myślę że będzie obniżone - liczę na 145-155zł. Rynek do kreowania zysku operacyjnego bardzo szeroki, banki przyśpieszają akcję kredytową przy równoczesnym obostrzaniu rekomendacji - więc ubezpieczenia w zasadzie stają się obligatoryjne. ( tu 1 z pól do popisu EUROPY ). Kto również na pokładzie i jakie nastroje ? p.s Dziwi mnie wielka cisza w prasie o tym IPO. Będzie aż tak dobrze czy aż tak źle ;) ?
|