PARTNER SERWISU
zoyywfsv
mariustan

mariustan

Ostatnie 10 wpisów
Ostatnie rekomendacje CEZ:

Goldman Sachs „kupuj”, cena docelowa 1002 korony (162,4 zł).
JP Morgan – „neutralnie” 900 koron (145,9 zł).
HSBC - „niedoważaj” 860 koron (139,4 zł).

Średnia - 149.23 zł

Nieźle! Dancing

CEZ sprzedaje Chvaletice
www.parkiet.com/artykul/7,9810...
Myślę, że to dobra informacja... Pozbędą się starego, nieefektywnego złomowiska. hello1

ASSECO POLAND: Zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia

www.bankier.pl/wiadomosc/ASSEC...

Ciekawe co Góral znów wykombinuje. Think

Aż strach się bać :)

Popyt instytucji na akcje GPW ponad 10-krotnie przewyższa ich podaż
gielda.wp.pl/POD,6,a,1,b,1,c,1...

Chyba zostałem źle zrozumiany. Ten niższy zysk byłby, gdyby wprowadzono planowany opłatę za emisję CO2.
"Milan Vanicek, analityk domu maklerskiego Atlantik, szacuje, że w razie wprowadzenia podatku gigant energetyczny CEZ w ciągu dwóch lat wpłaciłby do rządowej kasy równowartość 860 mln zł." - Mój poprzedni post...
Sorry

Zaiste, dziwna to firma... Po wiadomości, że przyszłoroczny zysk może być o 430 mln mniejszy, ostra jazda w górę. Czyżby pojawiły się jakieś nowe, pozytywne wieści?

Ostatni dzień, a ja nadal nie mogę się zdecydować...

PARKIET 23-10-2010,

Rząd w Pradze chce opodatkować prawa do emisji dwutlenku węgla przyznawane czeskim przedsiębiorstwom.

Jak informują czeskie media, podatek miałby działać jak danina od darowizn – dziś czeskie przedsiębiorstwa otrzymują zezwolenia na emisję CO2 za darmo. Od przyszłego roku będą musiały zapłacić nawet 25 proc. wartości tych „podarunków”. Podatek miałby obowiązywać do 2013 r., kiedy czeskim przedsiębiorstwom przyjdzie płacić za prawa do emisji gazów cieplarnianych.

Milan Vanicek, analityk domu maklerskiego Atlantik, szacuje, że w razie wprowadzenia podatku gigant energetyczny CEZ w ciągu dwóch lat wpłaciłby do rządowej kasy równowartość 860 mln zł. A paliwowy Unipetrol, kontrolowany przez PKN Orlen, miałby zapłacić czeskiemu fiskusowi około 100 mln złotych.

malox napisał(a):
Musisz kupić prawa poboru na rynku, Assecopol-PP

Hmmm... Nie zrozumieliśmy się.. Mam na rachunku i akcje i prawa poboru tej nowej serii...Tylko myślę, że aby otrzymać akcje serii J, to mając prawa poboru, trzeba się na nie zapisać... I tego nie wiem; jak to zrobić w mBanku... :( Na giełdzie jestem od niedawna :) dzięki za życzliwość

22 października - pierwszy dzień notowania na GPW 77.565.530 jedostkowych praw poboru, początek przyjmowania zapisów w wykonywaniu prawa pobou i zapisów dodatkowych;

2 listopada - zakończenie przyjmowania zapisów w wykonywaniu prawa poboru i zapisów dodatkowych;

Jak mam się zapisać na te akcje. Mam rachunek inwestycyjny w mBanku i nie znajduję tu żadnych opcji... :( . Może ktoś wie...?

Źródło: PAP 2010-10-22 15:03

Asseco Systems wygrał przetarg na modernizację urządzeń sieciowych w MSZ

Asseco Systems, spółka w 100 proc. zależna Asseco Poland, wygrała przetarg w Ministerstwie Spraw Zagranicznych na modernizację urządzeń sieciowych. Wartość oferty złożonej przez spółkę to 2,51 mln zł brutto - poinformowało MSZ.

Przetarg był organizowany według procedury otwartej. Oferty złożyły także Qumak-Sekom (2,65 mln zł) i ATM Systemy Informatyczne (2,7 mln zł).

Zamówienie ma być zrealizowane w ciągu 60 dni.

A kurs w dół!

Nurkują w dół te prawa poboru. Co to może znaczyć? Nikt nie chce nowych akcji?

SpartaN napisał(a):
Ale to chyba nie dociera na GPW. Ciekawe czy jeśli jutro będą wzrosty to Cez znowu powędruje w dół. Ta rekomendacja jest z dzisiejszego dnia?

Z 19.10. (przedwczoraj). Chyba opublikowanie się tej rekomendacji spowodowało wtedy ten krótkotrwały skok o 3%.

Nowa rekomendacja Goldman Sachs:

CEZ: kupuj

Cena docelowa: 169,7 zł

Cena bieżąca: 123,6 zł

Data raportu: 19.10.2010

31 sierpnia analitycy Goldman Sachs wydali rekomendację "kupuj" z ceną docelową 1.270 koron (ok. 203 pln).

gospodarka.gazeta.pl/gospodark...
Konflikt z rządem się zaostrza

Obiło mi się o uszy, że ewentualne wezwanie nie będzie wcześniej niż w maju przyszłego roku.

Pytanie; w jakim okresie będzie można handlować tymi nowymi prawami poboru?

No nieźle, nieźle...! Fadddo "ma nosa" :)

Oct 19, 2010. Czech Premier Says State, Not CEZ, Will Decide on Temelin Expansion Plan.
www.bloomberg.com/news/2010-10...
Skoczyli sobie do gardeł ci z Rządu i z Zarządu :)

No ciekawe czy będzie tylko odcięcie, czy ostry zjazd...happy7

bcebula napisał(a):
PS. no ale co; ładne odbicie od dna dzisiaj, nie? Już myślałem że przyjdzie go szukać w okolicach poziomu z lutego 2009...Zawsze to miło jak cały rynek się potyka a tu drobny pocieszyciel sie trafiłicon_smile

Jest suuuper! Ale obawiam się, że to krótkotrwałe odbicie; że będzie pełzało na dole do 22 listopada, do WZA.

bcebula napisał(a):
mariustan napisał(a):
Proszę o adres strony z powyższym wykresem!
pozdrawiam :)

prosze bardzo!salute : to bloomberg zwyczajny www.bloomberg.com/apps/quote?t...:PW

Serdecznie dziękuję Dobry Człowieku :)
pozdrawiam

Już prawie przy cenie z pp. I nic nie wskazuje, że się coś poprawi... :(

Proszę o adres strony z powyższym wykresem!
pozdrawiam :)

Czeska giełda jako jedyna w Europie na czerwono. Szykuje się u nich jakiś kryzys, czy co?
RSI CEZ-u nadal szoruje dno... :(

Warszawa, 18.10.2010 - (ISB) - Analitycy Domu Maklerskiego IDM SA utrzymali rekomendację dla akcji Asseco Poland na poziomie "trzymaj", ale obniżyli cenę docelową do 57,4 zł z 60,5 zł, wynika z raportu biura datowanego na 7 października, ujawnionego w poniedziałek.
W dniu wydania rekomendacji kurs wynosił 52,10 zł.
"Podsumowując, ponieważ uważamy obecną cenę rynkową Asseco Poland za bliską wartości faktycznej i nie dostrzegamy pozytywnych bodźców w krótkim okresie" - czytamy w raporcie.

Hm... Nie widzą pozytywnych bodźców...:(

[quote]
Więcej informacji na temat ewentualnych opóźnień w zakończeniu Temelin Nečas elektrowni jądrowej premier powiedział, że decyzja należy wyłącznie na zakończeniu stanu. Sytuacja w zakresie realizacji Temelin będzie w porządku obrad Rady Nadzorczej, który spełnia obecnie. quote]
Chyba rzeczywiście chodzi o Temelin. Kurs w Pradze runął w dół po informacji, że w listopadzie na wniosek czeskiego ministra finansów zwołane będzie WZA CEZ, na kórym wymieni się kilku członków Rady Nadzorczej. Może chcą się pozbyć zwolenników rozbudowy?

Hej! Znalazłem coś takiego -
trhy.mesec.cz/zpravy/cez-vlada...

Może ktoś zna czeski i przetłumaczy...
Wydaje mi się, że jest tam coś o czeskim rządzie i dywidendzie...
Może to wyjaśni ten spadek...

bcebula napisał(a):
dobra duża firma będąca dodatkowo monopolistą na lokalnym rynku

Dodajmy, że jest zaliczana do dziesięciu największych grup energetycznych w Europie, zarówno pod względem zainstalowanej mocy, jak i liczby odbiorców. Znaczący eksporter energii...

bcebula napisał(a):
Jakiś pomysł co sie dzieje dzisiaj - chyba nie wstrzymanie prac przy atomie w Temelinie, no bo niby czemu taka reakcja?

"Oct. 15 (Bloomberg) -- While CEZ slashed down its planned investments to 333 billion koruna ($19 billion) from 425 billion koruna, its ability to finance the extension of Temelin nuclear plant remains intact, Mlada Fronta Dnes reported, citing Chief Executive Officer Martin Roman."
Pieniądze na Temelin są!
Niezwykłe jest to, co się dzieje...
W Pradze dziś CEZ spadł o 0,9 %, a u nas o ponad 3%, choć korona w stosunku do złotówki prawie nie drgnęła.
Dokupiłem na niewiarygodnym przed miesiącem poziomie - 122!

Tak niski poziom RSI CEZ miał w listopadzie 2008, tuż przed ostrym wystrzeleniem w górę o 30 %. :)

PAP - 14-10-2010 12:58
Prezes Asseco Poland, Adam Góral, pozytywnie ocenia wyniki grupy uzyskane w trzecim kwartale 2010 roku.
"Jestem ogromnie zadowolony z wyników trzeciego kwartału. Realizujemy wszystko, co wcześniej obiecaliśmy" - powiedział na konferencji Góral.
Zauważcie - Zadowolony jest "ogromnie"... Ja jestem trochę mniej zadowolony... Powiem nawet dosadniej -Jestem niezadowolony...:)

I ja myślę, że to dobra okazja do zakupu. Dokupiłem po 124. Jak się pomyliłem, to będzie inwestycja długoterminowa. :) W maju lub czerwcu , jak w poprzednich latach, będzie wysoka dywidenda.

Zrodziłam mi się w głowie myśl (ot taka teoria spiskowa), że to Góral z kolesiami manipuluje kursem... Ale to chyba myśl absurdalna! No bo co chciałby przez to osiągnąć?

SpartaN napisał(a):
[quote=susel]kiedy będzie ta dywidenda? bo inormacje na StockWatch są mocno nieaktualne

20.12.2010quote]

PKO BP: Dzień dywidendy - 23 października.
Czy trzeba mieć akcje do końca notowań w dniu 20 października, czy może do końca notowań 19 paźdz? – bo 23 to sobota!

CEZ sprzedał już 90% produkcji energii na 2011r. (Dane za KBC Securities w Czechach) Przewidywany zysk na akcję za 2010r - 13,80 PLN. Jeszcze lepiej ma być w 2011 (Od 1 stycznia cena prądu wzrośnie w Czechach o 20%), a wg wypowiedzi viceprezesa CEZ Alana Svobody - rok 2012 ma być rekordowy.
Wszystko wskazuje, zgodnie z rekomendacja Goldman Sachs z 14 września, dla CEZ-u kierunek północ. Do 204 PLN!
Na CEZ ma bata :)

Analitycy Wood Company wycenili akcje GPW w przedziale od 1,549 do 2,085 mld zł, co oznaczałoby, że jedna akcja ich zdaniem mogłaby kosztować od 37 do ok. 50 zł.
Już 18 października, zgodnie z planem resortu skarbu, miałyby ruszyć zapisy na akcje dla inwestorów indywidualnych. Ciekawe jaka będzie cena? Da się na tym szybko zarobić? Czy będzie jak z Tauronem?

Dziś ROC, STS i MACD pokazują "sprzedaj". Chyba bardzo dobrze zrobiłeś! "Mędrcy" w TV Biznes coraz częściej mówią o korekcie WIG-u. Pozdrawiam. :)

Przy tym trzeba zauważyć, że majątek polskich spółek to stare elektrownie węglowe wymagajace więcej nakładów, niż same są warte. No i wskaźnik cena/zysk:
CEZ - 9,1 a Tauron 12, PGE 14, Enea 19!

Więc dlaczego jest tak źle, skoro jest tak dobrze! W ciągu roku kurs się obniżył o ponad 14%. Czy ktoś może to wyjaśnić? bandhead

Warszawa, 11.10.2010 Asseco Poland może w III kwartale osiągnąć wyniki finansowe lepsze od oczekiwań analityków, wynika z wypowiedzi prezesa Adama Górala dla agencji ISB. Góral zaznaczył, że jest zadowolony nie tylko z wyników spółki-matki, ale całej grupy.

„Jestem bardzo zadowolony z naszej postawy w III kwartale. Wydaje się, że będzie on dla nas lepszy, niż można się tego było spodziewać na początku roku" – powiedział Góral.
„Bardzo satysfakcjonująca jest również postawa naszych spółek w innych krajach" – zaznaczył Góral.

Prezes ma doskonałe samopoczucie! Dancing

"08.10.2010 Spółka informatyczna Asseco Poland podpisała 3-letnią umowę z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) na usługę wsparcia eksploatacji i utrzymania Kompleksowego Systemu Informatycznego, poinformowała spółka w piątkowym komunikacie. Wartość umowy wynosi 403,2 mln zł netto. Umowa zawarta jest na okres od 11 października 2010 r. do 10 października 2013 r. Budżet netto umowy wynosi 403 154 918,03 zł."
Przy innych spółkach podobna wiadomość zwykle powodowała wzrost notowań. No, ale w przypadku ACP może być odwrotnie... Naprawdę dziwna to firma. bandhead

05.10.2010 Analitycy DM Millennium obniżyli rekomendację dla Asseco Poland do 'neutralnie' z 'akumuluj' i cenę docelową dla jednej akcji do 58,9 zł wobec 72,9 zł poprzednio, wynika z raportu datowanego na 28 września, odtajnionego we wtorek.

"Naszym zdaniem strategia kolejnych przejęć maskuje fakt, że gdyby nie kolejne transakcje, zyski grupy po prostu zaczęłyby spadać. Taka strategia nie może być oczywiście kontynuowana w długim terminie. Obniżamy nasze oczekiwania zysków na kolejne lata, a w związku z tym wycenę z 72.9 do 58.9 zł oraz rekomendację z akumuluj do neutralnie. Sądzimy, że dla podtrzymania wyników istnieje ryzyko kolejnych przejęć niekonieczne korzystnych dla akcjonariuszy" - czytamy w raporcie. smilebox

CEZ; marazm, dekadencja... sleepy2 Powoli coraz niżej i niżej... Jak długo to będzie trwać? crybaby

Jakiś "specjalista" w TV Biznes przed godziną przekonywał, że "kurs ACP dołuje, bo firma tak się rozrosła, że nie będzie można nią sprawnie zarządzać..." booty

Analitycy KBC Securities podwyższyli swoją rekomendację dla spółki informatycznej Sygnity do "kupuj" ze "sprzedaj" i wyznaczyli cenę docelową dla jednej akcji na 20,0 zł, wynika z rekomendacji datowanej na 31 sierpnia....Liar ...?
2010-09-29
SYGNITY: Zbycie akcji przez osobę wchodzącą w skład Rady Nadzorczej SygnitySzczegóły transakcji:
Data zawarcia transakcji : 29 września 2010 r
Wolumen łączny i cena transakcji: 5.000 szt. akcji po 14,90 zł.

Hmmm... Jak tu się ustawić? Dokupić, czy sprzedać...? sad10

Ach, no tak! Cena tych z pp nie musi wynosić 54! Trochę mi się rozjaśniło pod sufitem :). Czyli w zasadzie nic nie wiadomo :( PZDR !

paya napisał(a):
Jedyne co pewne to dzisiaj mieliśmy stosunkowo duży obrót. Był on porównywalny z ostatnim dniem trzech wiedźm.
Co to, ten dzień trzech wiedźm? Coś z magii...?

O właśnie!... Nie rozumiem o co chodzi z tymi prawami poboru; te nowe akcje mają być, jak wszyscy spekulują, po 54 pln. Dzień prawa poboru ustalono na 18 października 2010. Nawet gdybym miał akcje ACP w tym dniu, to dlaczego miałbym je nabyć po 54,- skoro mogę je kupić po 53 albo 52? Głupie pytanie...?

""Podtrzymujemy naszą dotychczasową politykę wypłaty dywidendy. Poradzimy sobie z jej wypłatą w przyszłym roku" - powiedział prezes Góral na konferencji prasowej 3 września 2010.

Prezes zasygnalizował, że grupa może mieć lepsze od oczekiwań wyniki w 2010 roku.

"Trzeci kwartał wygląda dość dobrze i postrzegam ten rok bardziej optymistycznie niż wynika to z prognoz analityków dla naszej grupy" - powiedział."

Od tego czasu kierunek południe, południe i południe... O co tu chodzi...?

Czy to już koniec spadków, czy efekt odbicia zdechłego kota? Eh?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 30 października 2010 18:29:56
Liczba wpisów: 53
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,471 sek.

tpkuxnul
nunapxul
whrnvdbs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qkqfnsbl
vkuetxfy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat