|
|
Frogu, Specjalnie dla Ciebie, ponieważ jestem Twoim czytelnikiem i dlatego że o to prosiłeś, najdokładniejsza jak umiałem odpowiedź na Twoje pytanie o działalność spółki OrzełOpony dostępna na wątku ORL :) Pozdrawiam
|
|
Ponieważ znajomość spółki, zwłaszcza przez młodszych stażem inwestorów oraz obserwatorów, jest niekompletna postanowiłem zebrać trochę faktów w jednym miejscu. Jeśli coś pomyliłem/przeoczyłem proszę o poprawki. :)
Jeszcze do niedawna głównym przedmiotem działalności był handel oponami, który coraz bardziej przekształca się w e-handel. Niestety wraz ze sporym wzrostem obrotów zawsze wzrastały koszty tak, że opłacalność tego działu stoi pod coraz większym znakiem zapytania. Należy też dodać, że spółka posiada własne Centrum Motoryzacyjne wybudowane przy wsparciu środków unijnych (dotacja 1 999 805,56 PLN) oraz serwis wymiany opon w Lublinie.
Orzeł świetnie radzi sobie z pozyskiwaniem unijnych dotacji. Na działania związane z rozwojem spółki wielokrotnie dostał środki z UE.
Najważniejszą z naszego punktu widzenia dziedziną w działalności Orła jest recykling zużytych opon. Przy współpracy z naukowcami z Politechniki Lubelskiej spółka opracowała innowacyjne metody uzyskiwania granulatu i mączki gumowej o niespotykanej dotychczas czystości. Korzystając ze sprzyjających okoliczności złożyła dwa wnioski o dotacje unijne (dwa dawały większe szanse na powodzenie choćby jednego) Oba wnioski zostały zaakceptowane. Za pierwszą dotację (17 440 000,00 PLN) przy wsparciu emisją akcji serii C (1 688 333 akcji w cenie em. 1,75) oraz emisją obligacji serii A (7.260.000PLN oprocentowanych na 15%) wybudowano Zakład Produkcji Granulatu Gumowego w Poniatowej. Zakład ruszył w Lipcu 2011. Orzeł ma podpisaną umowę gwarantującą sprzedaż granulatu przez 4 lata od rozpoczęcia produkcji w ilości 39 000 ton o szacowanej wartości 28 mln PLN (cena granulatu z sierpnia 2010r. aktualnie ceny rynkowe są wyższe. Granulat sprzedawany będzie po cenach nie odbiegających od rynkowych) Rentowność produkcji jest szacowana na 50% (surowiec kosztuje ok. 0 PLN) Pierwsze przychody ze sprzedaży granulatu planowane są na sierpień 2011.
Spółka ma zamiar wykorzystać również drugą dotację (22 410 000,00 PLN - najwyższa kwota, jaką z unijnej kasy jednorazowo pozyskała giełdowa spółka!) przy wsparciu emisją obligacji serii B (do 10 000 000 PLN oprocentowanie 11%) (Emisja akcji nie jest planowana!!) W tym celu nabyto już działkę 3ha w sąsiedztwie pierwszego zakładu. (581 200 PLN netto)
W międzyczasie (koniec roku 2010) Orzeł nabył przy wsparciu emisji akcji serii D (1.125.555 akcji po cenie em. 2,30) 78% akcji w spółce Astor S.A. Przejęta spółka zajmuje się obsługą flot samochodowych w zakresie wymiany opon. Przed przejęciem obsługiwała 6 000 samochodów w całej Polsce. Jej roczne przychody w 2009 roku wyniosły 8 mln zł. (cena 1,68 mln zł płatna w 3 ratach) Niestety w związku z wydzieleniem i przekształceniem przejmowanej spółki sprawa przejęcia toczy się do dziś...
W dniu 11 maja 2010 roku Orzeł powołał spółkę zależną: Centrum Technologii ESTUDO Sp. z o.o. w której objął 92% udziałów. W maju 2011 spółka ta uzyskała dotację (11 500 000 PLN)na utworzenie Centrum B+R w zakresie innowacyjnych rozwiązań technologicznych branży rolniczej. Wartość całego projektu 16,5mln PLN. Orzeł chce pozyskać inwestora z branży rolniczej w celu dalszego rozwijania ESTUDO. Sam nie planuje emisji akcji na ten cel!
Dnia 4 lipca 2011 roku Orzeł powołał kolejną spółkę zależną: Tyre Logistics Sp. z o.o. w której objął 100% udziałów. Głównym zadaniem stawianym przed Spółką w ciągu najbliższych 2-3 lat jest pozyskanie finansowania i budowa zautomatyzowanego magazynu opon. Zakładana pojemność magazynu to 1 mln szt opon osobowych. Pierwszym działaniem w celu realizacji inwestycji będzie ubieganie się o dotację inwestycyjną w wysokości 70% kosztów kwalifikowanych. Przewidywany termin złożenia wniosku o dotację to IVQ 2011 roku.
Od pierwszej publicznej emisji Orzeł obiecywał, że New Connect jest tylko krokiem na drodze do rynku głównego. Na ostatnim WZA przyjęto uchwałę o ubieganiu się o dopuszczenie i wprowadzenie akcji Spółki serii B, C i D do obrotu na rynku regulowanym. W tym miejscu należy wspomnieć, że akcje serii A w ogóle nie są dopuszczone do obrotu i są w posiadaniu Rodziny :)
Według ostatnich oficjalnych informacji (31.12.2010r.) w akcjonariacie mamy dwa Fundusze Inwestycyjne: AgioFunds TFI SA, 507 312 akcji (6,44%) ze średnią ceną zakupu 2,67 PLN i Millenium FIO, 136 552 akcje (1,73%) średnia zakupu 2,48 PLN Aktualnie spekuluje się, że to któryś z nich zaniża kurs (a może oba?) :)
Uff.. pewnie i tak o czymś zapomniałem pozdrawiam
|
|
Przepraszam jeśli kogoś uraziłem. Nie miałem takiego planu. Zamieściłem we wpisie małe mrugnięcie okiem, ale widocznie zbyt małe by zostało dostrzeżone. Oczywiście zabezpieczenie na akcjach to nie gwarancja bankowa, ale uznawanie że to nic nie warte to chyba też nie fair. Myślę, że tym bardziej w przypadku firmy rodzinnej zabezpieczenie to ma szczególną wartość. Trochę Wasz pesymizm kojarzy mi się z wymogami banków które najchętniej udzielałyby kredytów pod zabezpieczenie na lokacie nie mniejszej niż wartość kredytu. pozdrawiam wszystkich O usuwaniu postów
|
|
pozwoliłem sobie dodać tam małe sprostowanie
|
|
Szanowny Kolego To że Twoja analiza jest bezpłatna, ani to że jest wyrazem Twojej subiektywnej opinii nie usprawiedliwia faktu, że jest nierzetelna. Piszesz, że obligacje nie są zabezpieczone, a może warto by było zanim się napisze poczytać ;) Polecam uwadze: RB nr 32/2010 z dn. 2010 -05-10 Cytat: 6. Wysokość i forma zabezpieczenia i oznaczenie podmiotu udzielającego zabezpieczenia.
Zabezpieczeniem wierzytelności wynikających z Obligacji jest zastaw rejestrowy na 3.800.000 akcjach imiennych serii A Emitenta, który ustanowiony został w dniu 21 kwietnia 2010r. poprzez stosowny wpis do rejestru zastawów prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział XII Rejestru Zastawów. W dniu 26 marca 2010r. zawarta została umowa pomiędzy Emitentem a Panią Haliną Orzeł (posiadającą 1.520.000 akcji serii A), Panem Józefem Orzeł (posiadającym 1.520.000 akcji serii A), Panią Magdaleną Orzeł (posiadającą 380.000 akcji serii A), i Panem Jackiem Orzeł (posiadającym 380.000 akcji serii A), tj. Akcjonariuszami posiadającymi wszystkie akcje serii A ORZEŁ S.A w łącznej liczbie 3.800.000 szt. o wartości nominalnej 1,00 zł, zarejestrowanych w Rejestrze Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy w Lublinie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000296327. Na mocy tej umowy, wymienieni Akcjonariusze wyrazili zgodę na ustanowienie owych akcji przedmiotem zabezpieczenia roszczeń Obligatariuszy wynikających z emisji Obligacji Serii A Emitenta i zobowiązali się do ustanowienia na rzecz Obligatariuszy zastawu rejestrowego na akcjach serii A w liczbie 3.800.000 szt. Przedmiotowe akcje nie zostały wprowadzone do Alternatywnego Systemu Obrotu na NewConnect i należą do większościowych akcjonariuszy Emitenta, tj. Państwa Haliny Orzeł, Józefa Orzeł, Magdaleny Orzeł i Jacka Orzeł. Podmiotem pełniącym funkcję administratora zastawu jest Dom Maklerski AmerBrokers S.A z siedzibą w Warszawie. Zabezpieczenie w postaci zastawu rejestrowego na akcjach serii A ustanowione jest do najwyższej sumy zabezpieczenia na poziomie 15.542.000 zł, co stanowi 170% wartości emisji Obligacji. Wycena akcji stanowiących przedmiot zastawu rejestrowego, na podstawie której ustalona została najwyższa suma zabezpieczenia, udostępniana będzie do wglądu na żądanie inwestora w siedzibie Emitenta. Kopia Postanowienia Sądu Rejonowy w Lublinie, Wydział XII Rejestru Zastawów w sprawie ustanowienia zastawu rejestrowego na 3.800.000 akcjach imiennych serii A ORZEŁ S.A. stanowi załącznik do niniejszego raportu.
Mam nadzieję, że mój wpis jest wystarczająco merytoryczny by wodzowie tego forum go nie usunęli
|
|
szkoda tu pisać, za chwilę 3 ostatnie wpisy polecą do kosza nie wiem czemu to ma służyć, ale skutecznie zabije to forum
|
|
Wg mnie najbardziej pesymistyczne są opóźnienia. Tzn. jakiś czas temu mówiło się że ZPGG ruszy na przełomie roku. Przełom roku mamy powoli za sobą i coraz częściej mówi się że może to być drugi kwartał. Więc przez kilka miesięcy finanse spółki jeśli się zmienią to nie na lepsze;) To powoduje, że niecierpliwi nie chcą mrozić kapitału tylko idą szukać szczęścia gdzie indziej. Pewnie wiele osób jest zmęczonych niskim kursem. Dziś było taniej niż objęcie serii D (wliczając koszt PP)więc zaczynają pojawiać się straty.. straty trzeba ciąć i tak się to rozkręca.. Nawet uśrednianie ma jakieś granice :) pozdrawiam
|
|
Z moich informacji wynika, że telekonferencja została zarejestrowana /nagrana/ ale jest to plik dźwiękowy o dużej wadze /o dużej wadze również :) / dlatego jest problem z udostępnieniem. Wiele aspektów w nagraniu jest omawianych dwukrotnie ponieważ uczestnicy dołączali w trakcie i pytali o to samo co powoduje że surowy materiał nie jest marketingowo bez zarzutu. Super byłoby gdyby ktoś to przepisał i wyciął powtarzające się rzeczy, ale nie wiem czy organizatorzy na to wpadli :) Byłem uczestnikiem konferencji, ale doprawdy nie wiem co wg @pop-a może usprawiedliwiać obecny kurs. Chyba każdy słyszał to co chciał - to prztyczek do mnie, a nie do @pop-a :) jestem optymistą. Co prawda pan P. obiecał, że zdjęcia z ZPGG będą wieczorem w dniu konferencji, a do dziś ich nie ma, ale z tego powodu uwalać kurs ??? :):):):):):) Pozdrawiam wszystkich
|
|
To może Pan Patryk zdradzi komu Panowie J&J sprzedali tak tanio swoje akcje i kto w związku z tym nas zasypuje? (miały być trudne pytania) pozdrawiam :)
|
|
ja widzę że ktoś tam konkretnie sypie, ale nie martwi mnie to wysypie i mamy go z bani :)
|
|
Oczywiście że pda są zaparkowane wysoko. 10% nowej emisji leży na na 7,11, a żeby dojść do tego poziomu wystarczy kupić 2K Nikt o zdrowych zmysłach nie sprzeda na dzisiejszym poziomie. Lada chwila info o wypłacie 5 milionowej zaliczki. a za trzy miesiące szansa na start fabryki. Przypominam też, że w międzyczasie ORL stał się większościowym udziałowcem spółki Astor.
|
|
Temat:
ORZLOPONY
Przepraszam ale tak pie...cie, że aż musiałem się zarejestrować. ;) Po pierwsze z tego raportu nie wynika że do spółki wpłynęło 140 Kpln tylko że wpłynęła ostatnia transza dotacji, która w sumie wyniosła 140 163,08 PLN. Po drugie z raportu jasno wynika że była to zupełnie oddzielna dotacja przyznana przez Lubelską Agencją Wspierania Przedsiębiorczości na zakup specjalistycznych usług doradczych.. Działanie 1.7 czyli nie jest to przejadanie dotacji przyznanych przez Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości tylko zupełnie inna dotacja przyznana po to by ułatwić pozyskanie środków na wiadomą inwestycję.Po trzecie zarząd nie może przekazywać jasnych komunikatów dotyczących konkretnych dat wypłat dotacji bo ich nie zna. Zarząd występuje z prośbą o wypłatę transz dotacji i cierpliwie czeka, przeważnie 3 miesiące, ale może się to praktycznie dowolnie przedłużać dzięki niewyobrażalnej wręcz papierkologii z tym związanej. W najbliższym czasie należy spodziewać się informacji o wpłynięciu pierwszej transzy z dotacji Działanie 4.1 w kwocie 5 145 900,00 PLN oraz ostatniej transzy z dotacji Działanie 1.4 w kwocie 287 000,00 PLN o obie te płatności spółka wystąpiła 29 lipca br Dla przypomnienia dwie najważniejsze dotacje to Działanie 4.1 w kwocie 17 440 000,00 PLN (tzw. pierwsza fabryka) Działanie 4.4 w kwocie 22 410 000,00 PLN (tzw. druga fabryka) Tak dużo tych dotacji, że można się pogubić, ale to chyba dobrze :) pozdrawiam wszystkich
|
|