lnahzymv
Advertisement
PARTNER SERWISU
eoetmydj
marasss

marasss

Ostatnie 10 wpisów
Zakladam przedzial cenowy na appstore miedzy 2,99$ - 3,99$. Wieksza cena oznaczalaby mniejszy popyt. W grudniu 2010 EA w akcji przedswiatecznej puscil wszystkie swoje gierki na IOSa po 0,99$ i odzew graczy byl natychmiastowy.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s... wave

Cytat:
Zarząd Spółki pod firmą Optimus Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (03-301) przy ul. Jagiellońskiej 74 (dalej jako "Spółka", "Optimus") informuje, iż w dniu 14 marca 2011 roku wpłynęło do Spółki zawiadomienie przesłane przez ABC Data S.A. z siedzibą w Warszawie ("ABC Data") w związku z zawartą umową ugody z dnia 5 listopada 2010 roku ("Ugoda"), o której Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 86/2010 z dnia 5 listopada 2010 roku, w którym ABC Data zawiadamia, iż w dniu 9 marca 2011 roku dokonała sprzedaży ostatnich 490.658 akcji zwykłych na okaziciela serii K Optimus objętych Ugodą.

Dzieki Kolega, ale kolega mial na mysli "Dragon Age Orgins sales figures":

gamrconnect.vgchartz.com/threa...

Using the figures on here for 360/ PS3 sales of those titles, it looks like Dragon Age sold around 1.3 million on the PC (cf 1.3 million on the 360 and 0.6 million on the PS3).

Oczywiscie to nie sa pelne wyniki sprzedazy DA, ale poniekad chyba pokazuja tendencje akurat w tej kategorii gier na swiecie.

Jeszcze jedno, warto pamietac ze przy dosc srednich ocenach IGN&GameSpot dla DA2, Bioware celuje w 10mln sprzedanych kopii na swiecie.

17-05-2011

Jak widac nie tylko recenzje DA2 ma kiepskie, ale i sprzedaz:

www.gamezone.com/index.php/new...

Co do komentarzy powyzej odnosnie sprzedazy, to o ile dobrze pamietam DA sprzedal sie na PC i konsole w rownym stopniu i mozna to sprawdzic na necie.

Do anty_teresa:

Ciekawe co napisales odnosnie zaliczek w swojej analizie raportu, bo szukajac chwile w necie natrafilem na kilka podobnych informacji, ponizej przykladowy link:

www.e-podatnik.pl/artykul/dora...

Warto dodać, że zobowiązania z tytułu pobranych zaliczek na poczet przyszłych dostaw i usług wykazuje się w bilansie, po stronie pasywów w pozycji B.III.2e "Zaliczki otrzymane na dostawy" (nie zaś jako rozliczenia międzyokresowe przychodów) w kwocie netto, tj. bez należnego VAT. Równocześnie bowiem odbiorca na podstawie faktur VAT opiewających na zaliczki, potrąca sobie podatek naliczony, a zatem i u niego kwoty należności z tytułu zaliczek są niższe o VAT.

daab007 napisał(a):
Pytania takie oto mam:
* Aktywa trwałe to prawie 83kk, z czego ponad 33kk to wartości niematerialne, a prawie 40kk to wartość firmy. Chodzi o to, że znaczek Wiedźmina2 jest na tyle wyceniany? Skok w porównaniu do 2009 jest spory..

* Zobowiązowania to pasywa. Dlaczego się tak wszyscy nimi cieszą?

Jesli ogladales wywiad to juz wiesz ze te zobowiazania 19mln (moja pomylka bo wczesniej napisalem ze 89) to zaliczki od dystrybutorow za wiedzmina, ktore zamienia sie na kase po premierze.

Z forum bankiera:

Adam Kicinski w CNBC jutro o 9.15
Autor: mike-cdp [79.191.148.*], 2011-03-01 22:30

Witam wszystkich,

Na początek chciałem się przywitać z akcjonariuszami o dłuższym stażu
z którymi miałem okazje dyskutować tu przed moim wyjazdem w grudniu.

Jak widać już wróciłem. Nie oznacza to, że będę tu obecny równie często
jak wcześniej. Wygląda na to, że może mi na to sił i czasu nie starczyć, bo
nowe wyzwania na horyzoncie:-)

Przechodząc do meritum, zostałem poproszony o przekazanie obecnym tu akcjonariuszom (przyszłym i obecnym;-) informacji, że jutro o godzinie 9.15, prezes Optimusa będzie gościem w cnbc biznes. Polecam, zwlaszcza tym ktorzy nie sa
jakos mocno w temacie, pomaga w zrozumieniu specyfiki firmy.

Pozdrawiam,
Michal Kicinski
akcjonariusz OPTIMUS SA

PS. Znam najnowszy raport (dosc pobieznie) i na szybko kilka komentarzy ode mnie,
zwlaszcza przydatnych dla tych ktorzy mniej sledzili losy firmy w zeszlym roku:

- raport jest umiarkowanie miarodajny, gdyz w 2010 roku zdarzylo sie sporo wydarzen zwiazanych z laczeniem OPT i CDP falszujacych wynik np. konsolidacja nie obejmuje wynikow grupy CDP z pierwszego kwartalu 2010 w ktorym CDP wypracowal z tego
co pamietam ponad 4 mln pln (dla dociekliwych dokladna kwota do sprawdzenia w prospekcie opublikowanym w polowie zeszlego roku)

- warto zwrocic uwage tez na inne zdarzenia, ktore maja charakter raczej jednorazowy
np. aktualizacja wycen zakupionych licencji pogarszajaca wynik o ponad 4 mln.

- polecam tez rzucenie okiem na przeplywy finansowe. W 2009, firma
skonsumowala 4.5mln gotowki, w 2010 wygenerowala prawie 8mln pln, mimo dociazenia kosztami zwiazanymi z cala obsulga transakcji i restrukturyzacji samej spolki OPTIMUS SA. Moim zdaniem niezly wynik jak na rok pod znakiem finalizacji transakcji i inwestycji w koncowy etap produkcji gry.

...to tak w duzym skrocie. Warto sie wczytac dokladniej, zwlaszcza uwzgledniajac kontekst historyczny zeszlego roku, ktory akurat znam dobrze, i w jego kontekcie patrzec na raport.

Oczywiscie, gwoli poprawnosci politycznej, prosze nie traktowac moich slow jako jakichkolwiek rekomendacji, kazdy powinnien podejmowac decyzje w oparciu o swoja wlasna ocene sytuacji. Tym bardziej, ze wahania kursow wydaja sie ostatnio trudne do interpretacji:-)

Nieformalne potwierdzenie znajduje sie na stronie nr.29:

"Obecnie w studiu CD Projekt Red trwaja prace nad kolejnymi projektami opartymi na postaci „Wiedzmina” zarówno na komputery PC jak i konsole obecnej generacji...."

Czytac raporty a nie wpisy bajkopisarzy na innych forach.

89mln na zobowiazaniach, nie zalamuj mnie synku Dancing

Teraz tylko wtorkowe wyniki i powinno byc juz spokojnie do gory. Jesli chodzi o wyniki to jeszcze dzisiaj mialem obiekcje, ale po komunikacie PKO gdzie cytuje:"Celem nabycia jednostek Funduszu było przeznaczenie nadwyżek finansowych środków pieniężnych znajdujących się na rachunku bankowym Spółki ..." to jestem dobrej mysli.

No to juz wiemy, ABC sypala i to ladnie:

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

EA to jest swiatowa marka w swiecie gier komputerowych z ugruntowana pozycja, OPTIMUS/CD PROJEKT ma szanse dopiero sie nia stac. Fakty sa takie ze prasa jak i media poswiecaja znacznie wiecej uwagi W2 niz to mialo miejsce przy okazji wydania pierwszej czesci, a bez tego nie byloby szans na lepsze wyniki sprzedazy.

Patrzac na CIA mozna zauwazyc jak niewiele bylo potrzebne zeby zaczac budowac podwaliny duzego studia developerskiego, ktore nie dosc ze otwiera swoj branch site w Londynie to jeszcze chce wejsc na bardzo perspektywiczny rynek gier dla smartphonow. Brawo CIA!

Teraz zastanowcie sie czy sukces CIA, bo niewatpliwie byl to ogromny sukces nie moze zostac potworzony przez OPTIMUSa? Pytanie pozostawiam otwarte...

Akcje ABCDaty, a jesli wierzyc ich zapewnieniom to nie beda dzialac na szkode kapitalizacji OPTIMUSa.

http://stooq.pl/n/?f=416509

W Dragon Age'a tez grales? Jesli tak to wiesz ze jest on glownym konkurentem W2, choc tym razem jest znacznie wiecej glosow wskazujacych W2 jako lidera w tym segmencie.

www.industrygamers.com/news/dr...

Krotko i na temat podaje kilka linkow z liczbami dotyczacymi sprzedazy RPGow:

www.neoseeker.com/news/12836-a...

gamerant.com/assassins-creed-b...

www.eurogamer.net/articles/201...

Jakies pytania jeszcze w temacie sprzedazy gier RPG? Tak, wiem zaraz podniosa sie glosy ze Assasins nie jest w 100% RPGiem, to prawda jest polaczeniem RPG i Adventure podobnie zreszta jak Witcher. Milej lektury.

btw. Wydaje mi sie ze gra zaczela sie juz o Witchera na konsole, chodz oficjalnie nikt tego nie potwierdzil.

Beta testy moga potrwac dwa tygodnie jak rowniez 2 miesiace, a zalezy to przedewszystkim od liczebnosci dzialu QC. Tak czy siak, czekam na ESPI i wszystko w temacie. CZUWAJ!

http://stooq.pl/n/?f=416509

Zdaje sie ze nie maja zamiaru wywalac, choc znam takiego co kilkakrotnie powtarzal ze przed premiera W2 nie wywali a jednak to zrobil: www.parkiet.com/artykul/26,969...

Kurka wodna, kiedy info? juz prawie zapomnialem ze mam ich w portfelu. Jesli dobrze pamietam to premiera na appstore miala byc pod koniec lutego, a jesli tak to rozumiem ze info 'any day now'.

Stary numer Jakubasa, proponuje przypomniec sobie wrzesien 2010...

Oficjalne info w sprawie zawieszenia akcji, info w drodze:

www.euronext.com/fic/000/062/2...

Ktos cos wie na temat dzisiejszych wzrostow?

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Szokkkk d'oh! Chcialbym dodac cos wiecej, jakos to skomentowac, ale zupelnie nie wiem w co oni graja. Jedyne co mi przychodzi na mysl to ostatnie przygotowanie pod sprzedaz, ktora jak wszyscy wiemy miala sie odbyc do konca Q1 2011.

Osobiscie to zastanawiam sie pod co to rosnie? jesli pare dni temu przesuneli premiere na marzec. Spodziewalem sie powolnego zjazdu do 23,80 a tu takie kwiatki. No coz, niechaj rosnie salute

Czy to juz centralizacja przetargow? My wybudujemy, my wybierzemy...

gospodarka.gazeta.pl/gospodark...

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...

Dzieki, a na czym stoi aktualnie sprawa?

O ile dobrze pamietam to Wojewoda Mazowiecki utrzymał w mocy pozwolenie na budowę wieżowca Złotej w październiku 2010, a sama budowa miala ruszyc ponownie na poczatku stycznia. Czyzby sprawa znowu trafila do sadu?

Po wynikach moze i jest, ale jak widac niedoszacowanie waloru rowniez jest, o czym ja i inni pisali tutaj przy wielu okazjach:

Wczesniej infa o rezygnacji czlonkow RN i wejscie TFI. Wyglada na to ze HAWE idzie SOLO, ale bez SOLO ;)

Pare postow wyzej zakladalem ze to Pionek zwiekszy swoj udzial, a tu widac nowe TFI na horyzoncie.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,...

Cierpliwość to przy tym walorze idealne określenie.

media2.pl/telekomunikacja/7205...

Komentarz zbedny. Nie widze chwilowo miejsca na wzrosty.

Harmonogram oferty akcji serii F
12.11.2010, czwartek – publikacja Prospektu Emisyjnego,

15.11.2010, poniedziałek – pierwszy dzień notowania na GPW Praw Poboru,

18.11.2010, czwartek – początek Terminu Przyjmowania Zapisów na Akcje Serii F,

24.11.2010, środa – ostatni dzień notowania na GPW Praw Poboru,

29.11.2010, poniedziałek – koniec Terminu Przyjmowania Zapisów (ostatni dzień
przyjmowania Zapisów) na Akcje Serii F,

06.12.2010, poniedziałek – otrzymanie przez Emitenta informacji z KDPW o liczbie
Akcji Serii F subskrybowanych i opłaconych w wyniku zapisów złożonych na podstawie Praw
Poboru oraz o liczbie Akcji Serii F, na które złożono Zapisy Dodatkowe,

08.12.2010, środa – przydział Akcji Serii F Subskrybentom,

09.12.2010, czwartek – dodatkowy przydział Akcji Serii F w przypadku nieobjęcia
wszystkich akcji na podstawie Zapisów.

Info ze strony Boryszewa

Tak offtopic apropos Sniper'a na PS3-

Jest jeden maly problem o ktorym chyba wiekszosc zapomniala, a mianowicie PS3 Jailbreak i jego klony. Do niedawna Sony moglo sie szczycic tym ze ich konsola jako jedyna na swiecie nie zostala zlamana, ale to juz przeszlosc.

Ogladalem wywiad prezesa w cnbc i zapowiedzi zwiekszonych prognoz sprzedazy Sniper'a na PS3 i zastanawiam sie skad taki optymizm? Przeciez biorac pod uwage fakt ze Sniper to gra typu single-player i ceny gier na konsole to ja stawiam znak zapytania i czekam na merytoryczne opinie w tym temacie. Przypomne ze prezes w wywiadzie odniosl sie do tematu piractwa mowiac ze wszyscy w tej branzy maja ten sam problem. Zgoda, ale temat piractwa na PS3 to nowy temat z ktorym Sony proboje walczyc, jak narazie bez rezultatow...

Czyzby Pionek zwiekszyl swoj udzial powyzej 10%?

Jest info, nie ma rozstrzygniecia:

www.parkiet.com/artykul/990057...

Cytat:
Inwestorzy wierzyli, że po latach walki MCI Management uda się dzisiaj wywalczyć od Skarbu Państwa 56 mln zł odszkodowania za doprowadzenie do bankructwa JTT Computer.

Sąd Najwyższy nie podjął dziś jednak uchwały z powodu istotnych uchybień procesowych w sądzie apelacyjnym, który wydał orzeczenie nieistniejące w sensie procesowym.

Do anty_teresa:

Rozumiem ze po dzisiejszej informacji poprawia sie znaczaco sytuacji spolki jesli chodzi o obsluge zobowiazan? Na moje oko to przygotowanie do sprzedazy...

WatchDog napisał(a):
Serce rośnie: w pierwszej piątce na Steamie dwie polskie gry. Dożyłem pięknych czasów.

Mala uwaga: Top seller na STEAMie to nic innego jak dzienne statystyki sprzedazy, pamietajac ze od dnia premiery pre-order minelo dopiero pare dni radzilbym wziac poprawke na ten widok. Z drugiej strony jesli ten wynik utzyma sie przez dluzej niz dlugo, wtedy mozemy mowic o naprawde duzym wolumenie sprzedazy.

btw. w dzisiejszym parkiecie jest artykul gdzie Jakubas zarzeka sie ze nie sprzeda swojego pakietu akcji, a przynajmniej nie przed premiera.

blabla napisał(a):
Czy ktos wie w ilu i jakich jezykach wyjdzie TW2???

Docelowo 11.

Angielski, polski, rosyjski, francuski i niemiecki napewno.

Nie zapominajcie ze od miesiaca kurs wzrosl 6,5%, wyniki za Q3 rewelacyjne bo w koncu spolka zaczela na dobre zarabiac z dzierzawy wlokien. Dochodzi drugi etap projektu sieci wielkopolskiej oraz ewentualne przejecie. Swiatlowody to terazniejszosc i przyszlosc z ktorej wszyscy beda musieli korzystac. Radio moze i jest szybkie ale ma ograniczony zasieg. Stacje bazowe LTE musza byc wpiete do szkieletu swiatlowodowego, czego dowodem jest ostatnia umowa HAWE z AERO2. Milej nocy.

Jak ostatnio tak i teraz dostarczam w mojej ocenie dobry news dla akcjonariatu 11BITa:

kotaku.com/5092508/mobile-game...

Java drawing dead thumbright

A moze to wyniki BOMI pociagnely kurs tak mocno w dol? zdaje sie ze IDM ma ich 10% w swoim portfelu...

joooo napisał(a):
ależ sobie te Ynwestory popuściły... toż to ani chybi bankructwo na horyzoncie salute
a może IDM ma stratę że tak wywalają? same zagadki no nie? bandhead
zdumiewające jest zachowanie "efektywnego" rynku: rozpoczyna się skup a ynwestory łubudubu i pekacem, pekacem ....
nawet zdawałoby się spokojniejsi "grubsi" wywalali paczuszki warte kilkaset tysięcy...
cóż za piękna katastrofa chciałoby się rzec... gdyby nie ten skup...
czyż nie jest zdumiewające że nagle rynek zaczyna się denerwować, antycypować korektę, drugie dno, sodomę, gomorę i co tam jeszcze? jakże to ciekawe że gdy zakończył się skup spadły obroty ale nie spadł kurs. o zgrozo, kurs nawet wzrósł... bounce
jakie to szczęści że do końca skupu niewiele zostało, może wtedy ynwestory się uspokoją????

Sorry, wydawalo mi sie ze jests z ich ekipy. No nic, w takim razie pytanie pozostaje kwestią otwartą.

W międzyczasie proponuje lekture 'swiezego' newsa jaki znalazlem szukajac info o top sellers na iphone'a:

thetechjournal.com/electronics...

Musze powiedziec ze cyferki robia wrazenie, 300tys sprzedanych egz. w zaledwie 8 dni. Oby chlopaki nie przesadzili z cena to bedzie lepiej niz dobrze.

pytanie do Frog: jaka bedzie szacunkowa cena gry na iphone'a?

Sky is the limit! hello1

A tak na serio wypowiem sie teraz jako expert z racji tego ze w branzy IT pracuje nie od dzisiaj. Ta ekipa i kurs ktory obrala (mobile/PDAs) ma szanse zawojowac swiat, czego im i sobie zycze.

Czy myslicie ze aktualny kurs sie utrzyma przy wejsciu PP?

mathu napisał(a):
No jak tak kusisz, to znowu spróbuję na krótko, a jak się uda, to może na dłużej ;)

Borek na krotko salute

A co tu komentowac hello1 prognoze na 2010 maja praktycznie zrealizowana juz w 80%, pokusilbym sie nawet o to ze beda mogli ja jeszcze podniesc hello1

kiedy odciecie?

OK, dzieki za info.

To jeszcze jedno pytanie, czy gra bedzie dostepna via appstore na Iphone'a/Ipad'a? ewentulanie co z Windows Phone?

W jakiej technologi jest pisany WARZONE? flash?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 29 listopada 2016 10:57:45
Liczba wpisów: 60
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

sdvrotfk
ohxzccvn
ldiponyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgchrlmv
ojtuwqho
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat