PARTNER SERWISU
tdvibhgu
moradrin

moradrin

Ostatnie 10 wpisów
A co w przypadku, gdy mój dochód pochodzi tylko z giełdy. Czy od należnego podatku mogę odliczyć kwotę zmniejszającą podatek tj. 556,02 zł?
I kolejna sprawa. Z tego co wiem, to roczny dochód niepowodujący obowiązku zapłaty podatku to 3091 zł. Czy ta sama zasada obowiązuje dla zysków pochodzących z giełdy?

EuroRating przyznał spółce Boryszew rating BB, perspektywa stabilna

"Przyznany spółce rating odzwierciedla stosunkowo dużą zmienność struktury finansowania aktywów na poziomie grupy kapitałowej, wysoki udział zobowiązań krótkoterminowych w łącznej wartości zadłużenia, a także ogólnie niską płynność finansową"
"Do czynników ryzyka agencja zalicza także dużą zmienność oraz w ostatnim czasie niski poziom przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej oraz generalnie niską rentowność operacyjną i netto"

Tylko Bankier o tym pisze, dlatego odnosnik do Bankiera.
www.bankier.pl/wiadomosc/EuroR...

Mam nadzieję, że tym razem moderator nie usunie mojego postu. Bez urazy ale większość, o ile nie wszystkie informacje umieszczane w tym wątku pochodzą z jakiegoś serwisu internetowego.

Jak wygląda formacja typu "piła zębata" i jakie zasady dla niej obowiązują?

"Zarząd może się jednak pokusić o dodatkowe rewaluacje, odwrócone odpisy, czy agresywną wycenę nabytego w IV kwartale WEDO (za 2 mln euro). Gdyby tak się stało, dynamika wyników w IV kwartale na poziomie operacyjnym i niżej mogłaby być dodatnia, nawet dwucyfrowa. – dodaje DI BRE Bank."

Pozostaje pytanie, czy gora skorzysta z takich mozliwosci? I dlaczego mialaby nie skorzystac?
Widze to w ten sposob: zanizanie kursu do dnia publikacji raportu a pozniej
ogloszenie pozytywnego raportu i dodatkowe info o przejeciu spolki. Wtedy analiza Doncarlo miglaby sie spelnic. Prosze o opinie bardziej doswiadczonych.

Niezłe podsumowanie. Jak na złość, czasami mam podobne zdanie o boryszewie.

W przypadku BRS rekomendacje raczej się nie sprawdzały.

www.finanznachrichten.de/chart...
W polowie 2008 roku akcja Ymos była warta 0,6 E a teraz 0,03 E. Chyba, że się mylę rabbit

doncarlos napisał(a):
katepel napisał(a):
Hej Don Carlos! Jak przewidujesz sytuacje na Boryszewie. Kiszonka na 72-74 gr. az do wynikow?
Pozdrawiam. Kasia

Witam, ostatnio nie interesuje sie za bardzo boryszewem, bo kurs jest w dosc rozleglej konsolidacji i nadal nie ma sygnalu do wiekszego ruchu, ale sytuacja jest ciekawa imo..
Popatrz na miejsce, w ktorym trwa obecna konsolidacja - nie sa to przypadkowe poziomy..

kliknij, aby powiększyć

Na poczatku ostatniej hossy (04.2009) kurs zmagal sie z SK50 az cztery miesiace.. jej pokonanie rozpoczelo silna fale wzrostowa, ktora zostala zatrzymana na dluzej na SK200 - kolejne cztery miesiace postoju.. potem byla ostatnia fala hossy, konsolidacja i silna korekta (sygnal wyjscia z rynku w momencie przelamania SK50 przy kursie ok 90 gr), ktora skonczyla sie dokladnie na wczesniej wspomnianej SK200.. (40 gr) a nastepnie gwaltowne odreagowanie do wczesniejszego wsparcia - tj. do SK50 - kolejny raz okolice 90 gr i pierwsza proba wyjscia ponownie ponad SK50 zgodnie z teoria nieudana.. stad tez obecna korekta, ktora jak kiedys pisalem nie powinna przekroczyc pozimu 60gr (na marginesie bylo dokladnie 60 gr na dolku;)) i kolejna proba podejscia pod SK50..
Wg mnie sytuacja jest taka - pierwsze wsparcie mamy na 70 gr.. dosc prawdopodbne jest wg mnie kolejne podejscie pod SK50 gdyby to sie udalo kurs powinien pojsc w okolice 1 zl.. co preferuje osobiscie, ale trzeba wkalkulowac ryzyko korekty na rynkach zagranicznych i w wariancie pesymistycznym nie wykluczylbym nawet powrotu pod 70 gr w kierunku 60 gr.. temu scenariuszowi daje chwilowo mniejsze szanse.. ciekawe moga byc wyniki i zapowiedziane inwestycje.. Think oczywiscie nie ma to zadnego wiekszego przelozenia na fundamenty, ale do spekulacyjnej podbitki moze wystarczyc.. technika daje podstawy do odrobiny optymizmu..Think do 45-40 gr na razie raczej nie wrocimy..;) ale patrzac na wykres to az sie prosi o taki ruch w przyszlosci..Think ;))
Tak na biezaco, to bym powiedzial gra pod wyniki, podbitka powyzej 85 niewykluczona i kolejna konsolidacja do nastepnego pretekstu.. srednioterminowo jestem generalnie optymistycznie nastawiony do rynku, bedzie jakas fala realizacji zyskow, ale po niej powinna byc wlasciwa silna fala wzrostowa, ktora wyniesie wig20 na poziomy powyzej 2500.. Think salute

ps osobiscie, to obstawiam bardziej impexmetal.. licze, ze tam bedzie realizowana jakas wieksza inwestycja - ewentulanie przejecie w grupie.. jakies zagrywki ksiegowe w przypadku uzyskania pozwolenia na budowe.. w ten sposob takze brs moze sobie zaksiegowac spokojnie kilkadziesiat milionow papierowego zysku..Think

Zgadzam się, że kurs może podejść w okolie 1 zl, ale zanim to nastąpi może być mała korekta (mozliwe okolice 0.82zl). Po wzroście do ok 1 zl kolejna korekta do ok 70 gr. Jeśli tak się stanie, to możemy liczyć na stopniowy wzrost do 1.20zl. Za wzrostami przemawia to, że BRS może wejść do WIG20 no i oczywiście przejęcie Ymos (690 miejsc pracy), o którym mamy dowiedzieć się już pod koniec tego miesiąca. Dużo zależy od sprawozdania finansowego przedstawianego 28.02. Oczywiście to są moje przypuszczenia, a to czy tak będzie zależy też od światowych rynków.

Może Borek skupuje akcje w takim tempie, bo sprawa przejecia YMOS jest już przesądzona i nie chce później przepłacać? Ciekawe jaki wpływ na wycenę akcji będzie miało ewentualne przejęcie.

Moim zdaniem w najbliższych dniach czeka nas lekki wzrost do 68 gr max a później powolny spadek. Na poczatku roku możliwe lekkie wybicie a później aż do ok 15 lutego osuwanie się kursu. Może ktoś zmieni moja czarna wizje bo chciałbym by bylo inaczej.

Przyglądając się wykresom zauważyłem pewną prawidłowość. W lutym ceny akcji sięgają dna, natomiast w kwietniu tworzą się maksima. Z czym to może być związane? Raporty kwartalne, podpisywanie umów i rozstrzygnięcia przetargów, czy może taka jest specyfika tego sektora?

Cytat:
Nie pięć przejęć tylko dwa do trzech, a fakt że w ostatnim czasie nie doszło do żadnego, może paradoksalnie pozytywnie odbić się na kursie.
Jeszcze w styczniu większość była przekonana, że skoro boryszew startuje w walce o przejęcie jakiejś firmy to najprawdopodobniej ją przejmie,gdyby wtedy Borek kupił Cablelettre nie zrobiłoby to większego wrażenia. Teraz nie ma już takiej pewności co powoduje że już nie można powiedzieć, że przejęcia są wliczone w cenę.

Karkosik w jednym z wywiadów mówił o pięciu przejęciach.
Porównując wskaźniki Boryszewa z innymi spółkami można określić czy przejęcia są wliczone, czy nie. Kiedy ceny akcji spadną z pewnością będzie można tak powiedzieć. W tym momencie nie byłbym tego taki pewny ponieważ ceny są podobne do tych przed emisją. Zastanawiam się, czy zysk z emisji nowych akcji będzie wliczony do dochodu. Jeśli tak to wyniki nie powinny budzić zastrzeżeń.

tommeck napisał(a):

ilość cena zak wartość cena sprz wartość zysk/strata
1000 2,16 2160 1,16 1160 -1000
1000 1,16 1160 2 2000 840
1000 0,1 100 2 2000 1900
1740
ilość cena zak wartość cena sprz wartość zysk/strata
1000 2,16 2160 2 2000 -160
1000 0,1 100 2 2000 1900
1740

W obu przypadkach zysk ten sam 1740 i od tego zapłacisz podatek, a biuro maklerskie się cieszy bo płacisz bez sensu prowizję ;)

PS. Sorki jeśli tabelka nieczytelna

Heh jeśli miałbyś taki zysk po odliczeniu kosztów zakupu to nie opłacałoby się wchodzić w emisję. Kontynuując Twoje obliczenia podatek wyniesie 1740*0,19=330 zl. Co nie jest prawdą! Chyba, że w tym roku zmieniły się przepisy. Oświećcie mnie.

Z tego co pamiętam to na stronie SaarGumi jest informacja, że Boryszew złożył ofertę kupna tylko niektórych podmiotów i z tego powodu cała procedura się przeciąga-bo założeniem jest kupno całej grupy. Moim zdaniem może świadczyć to o tym, że nikt nie złożył satysfakcjonującej oferty i niestety muszą ponownie rozpatrzyć wnioski albo.. jeśli to możliwe, przekonać wschodniego sąsiada (który oferuje najwięcej) żeby zgodził się też na przejęcie pozostałych nieefektywnych podjednostek. Któż to wie?
I jeszcze jedna sprawa, skąd Boryszew weźmie pieniądze na przejęcie kolejnych firm? Albo gra pod przetarg SaarGumi (nie stawiajcie nam warunków bo mamy inne oferty) albo już wie, że sprawa jest przegrana.
Pewne jest to, że:
akcjonariusze zaczynają robić w porty
niektórzy już narobili
inni jeszcze tego nie wiedzą ale narobią
są też i tacy, którzy zarobią

Pocieszające jest to, że nie dostajemy takich informacji jak akcjonariusze petrolinvestment (:

Cytat:
Drogie dzieci,

To nie jest forum parkietu, pulsu biznesu czy onetu, tylko poważne forum dla inwestorów giełdowych...

A co znaczy poważne? Wypowiadają się tu jacyś profesjonalni analitycy? Myślę, że nie. Każdy ma własne przemyślenia i się nimi dzieli. Niektóre są bardziej a niektóre mniej trafne, jednak analizując wszystkie wypowiedzi można znaleźć rozwiązanie. A to, czy ktoś zagląda na inne fora świadczy tylko i wyłącznie o dużym zainteresowaniu spółką. A po drugie, jest to najprostszy sposób na znalezienie najnowszych informecji. Pamiętaj, że ten kto ma wiedzę, zarabia.

DZiwię się wszystkim tym, którzy wiedzą, że ceny akcji spadną ale liczą na to, że za jakiś czas "może" zacznie wzrastać.. i czekają. Nie lepiej sprzedać i za kilka dni kupić po niższej cenie?

Obecnie kurs odbił się od ważnego oporu. Z tego co pamiętam, kilka osób uważało, że ceny powinny spaść do 1.70 a później zaczną rosnąć. Idąc tym tropem, obecnie jest najlepszy moment na kupno akcji. Mimo wszystko radziłbym poczekać dwa-trzy dni na ustabilizowanie się cen. Jeśli spadną poniżej 1.7 to lecimy do 1.54, niestety.

Cytat:
Ja osobiscie obstawiam gwaltowny zryw powyzej 2 zl ale moze sie myle..

Taki zryw jest niemożliwy, ponieważ widełki są poniżej 2,00 zł.

Cytat:
Jeżeli tak zadecydowały tegie głowy w spółce, to ja nie mam watpliwości że to dobre rozwiązanie bo KArkosik to nie Rysiek i ja jemu ufam bo on ryzykuje troszeczke wiekszymi pieniażkami niż ja

Tracisz % tyle samo i to nie jest tłumaczenie. Chyba, że masz 100 akcji i jesteś na giełdzie dla zabawy.

Zakładając, że przejęcie SaarGumi nie powiedzie się, widzę tylko jedną drogę- spadek cen akcji. A przecież jest to bardzo prawdopodobne.
Mimo wszystko mam nadzieję, że w końcu uda się przejąc jakąś firmę. Wtedy wszyscy zarobią.

Karkosik w swoich wypowiedziach i poczynaniach daje jasno do zrozumienia, że jeśli coś jest dochodowe to w to się inwestuje a jeśli nie, to dowidzenia. Zmniejszając swój udział w spółce daje jednoznaczny sygnał. Obecnie jestem tego samego zdania co Taurus80 i Doncarlos. BTW Taurus80, albo masz duże doświadczenie, albo masz dużo szcześcia king

I tu się z Taurusem zgodzę. Taniej nie będzie.

Cytat:
Skladanie ofert do 31 stycznia!!
A czy myslicie ze zlozenie oferty cos zmieni w kursie :) na wzrosty poczekamy albo do wygrania przetargu albo do infa o nowej emisji.

Orientujesz się, jak długo trwa proces rozpatrywania złożonych ofert?

Cytat:
moradrin, kiedy dokładnie?

No właśnie tego nie wiem? To już koniec miesiąca więc pozostaje poniedziałek.
BTW Szanse na przejęcie są całkiem spore jednak zapobiegawczo chce ustawić stop loss na 1.86zl. Moim zdaniem niekorzystne info moze skutecznie zbic wartosc do 1.70zl. Co o tym sądzicie?

Niebawem bardzo ważne info nas czeka. "Binding offers for Cablelettra have to be submitted by the end of January." Think

Warto poswiecic kilka minut
www.tvncnbc.pl/kolejny-cel-nam...

Zastanawiajace jest to iz "banki sa przychylne i mozliwe, ze tam beda szuka pieniedzy" a "o nowej emisji jeszcze nie mysleli". Dobra strona tego wszystkiego jest ogloszenie decyzji przed publikacja raportu. Moze jeszcze zarobimy ;)

Kolejny wywiad z Karkosikiem.
manager.inwestycje.pl/manager_...
Fragment wywiadu:
"Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że za dużo kupowałem. Stara mądra maksyma głosi: „Kiedy za dużo obejmujesz, za mało ściskasz”. Jeden z kolegów powiedział mi: „Kup sobie rower?”. Zapytałem: „Po co?”. „Żebyś miał co sprzedać”. Rzeczywiście bardzo nie lubię sprzedawać. Myślę podobnie jak amerykańscy inwestorzy, którzy uważają, że ci, którzy na giełdzie nie wykonują nerwowych ruchów, zawsze w końcu wygrywają. To prawda – w skali 40 lat amerykańska giełda wciąż rośnie."

"- W mediach pojawiają się informacje, że zamierza pan częściowo ograniczyć rozmiary biznesu.

- Sam co jakiś czas mówię o potrzebie „skrócenia się” i koncentracji, co pozwala na bardziej efektywne zarządzanie. Ale zgodnie z porzekadłem, że „ciągnie wilka do lasu”, nie potrafię przestać planować kolejnych akwizycji, które wydają mi się szczególnie interesujące."

O cablelettre walczy pięć firm. Jak oceniacie szanse na przejęcie jej przez boryszew?

I jeszcze jedno: "Wyższa szkoła Filologii Hebrajskiej otrzymała od Karkosika 20 mln na kształcenie przyszłych menedżerów. Obejmą oni stanowiska w przyszłym imperium Karkosika"
Karkosik patrzy przyszłościowo i nie sądzę, by przy pięciokrotnym wzroście przychodu spadła cena akcji. Być może w najbliższych dniach akcje potanieją ale prawdopodobnie ich wartość szybko zostanie odbudowana.

Dzisiejszy artykul z "wprost" dotyczący Romana Karkosika:
"Karkosik właśnie wrócił z Indii, gdzie chce kupić zakład koło Bombaju, w pobliżu fabryki Volkswagena. Czekają go także podróże do Rosji, gdzie też chce kupić lub wybudować fabrykę".
Dodatkowo, w skrócie: cel Karkosika: wejście do top 100 producentów części(o czym wszyscy wiedza), co oznacza obroty 1,6 mld $/rocznie. Na razie osiąga 1/5 tej kwoty. Karkosik uważa, że może uda się osiągnąć cel w ciągu 1 roku! hello1

akcje podciągają bo wszyscy na tym zarobia a co za tym idzie wszyscy beda hepi i analogicznie wiecej osob bedzie chcialo zainwestowac kase w borka. duzej filozofii tu nie ma.

A tak przy okazji to z analizy technicznej wynika, ze (przeyjmujac niezbyt optymistyczny scenariusz) jesli kurs bedzie sie utrzymywal na stalym poziomie to za 3-4 miesiace dojdzie do dolnego ograniczenia kanalu i jest wielce prawdopodobne, ze wzrosnie (mozliwy zasieg kursu- ponad 4 zl!). O ile nie nastapi to szybciej :) Moim zdaniem warto czekac bo nie wiadomo czym jeszcze zaskoczy nas Karkosik.

A to ciekawe. Wczoraj w mbanku wypelnilem wniosek o prawa poboru. Posiadalem 2500 pp i zlozylem zapis na 5000 akcji nowej emisji. Do dzisiaj nie pobrali pieniedzy z konta a pp ciagle mam na rachunku. Przed chwila dzwonilem i powiedzieli, ze wniosek jest dobrze wypelniony ale pozniej "ktos" sie tym zajmie. Cwaniaczki. Bede musial tego pilnowac.

Z tego co wyliczylem to z zapisu na akcje dodatkowe mozna zarobic ok 1%.
A tak przy okazji to kiedy zwroca pieniadze z zapisow dodatkowych?

Zakończenie subskrypcji akcji serii E
Raport bieżący nr 16/2010

W związku z zakończeniem subskrypcji akcji serii E i ich przydziałem Zarząd Boryszew S.A. przekazuje następujące informacje:
1) data rozpoczęcia subskrypcji 18.03.2010,
data zakończenia subskrypcji 29.03.2010
2) data przydziału papierów wartościowych 08.04.2010
3) liczba papierów wartościowych objętych subskrypcją 313.432.735
4) stopa redukcji w poszczególnych transzach – oferowane akcje nie były podzielone na transze, redukcja zapisów dodatkowych wyniosła 99,93%
5) liczba papierów wartościowych, na które złożono zapisy w ramach subskrypcji – zapisy podstawowe złożono na 309.896.596 akcji, zapisy dodatkowe na 5.194.563.658 akcji.
6) liczba papierów wartościowych, które zostały przydzielone w ramach przeprowadzonej subskrypcji 313.432.735
7) cena, po jakiej papiery wartościowe były obejmowane 0,10 zł
8) liczba osób, które złożyły zapisy na papiery wartościowe objęte subskrypcją lub sprzedażą w poszczególnych transzach – złożono 5.195 zapisów podstawowych i 994 zapisów dodatkowych
9) liczba osób, którym przydzielono papiery wartościowe w ramach przeprowadzonej subskrypcji w poszczególnych transzach – 5.195 w zapisach podstawowych i 994 w zapisach dodatkowych
10) nazwy (firmy) subemitentów, którzy objęli papiery wartościowe w ramach wykonywania umów o subemisję – emitent nie zawarł umów o subemisję
11) wartość przeprowadzonej subskrypcji lub sprzedaży 31.343.273,50 zł
12) łączne określenie wysokości kosztów, które zostały zaliczone do kosztów emisji: 393.370,22 zł, w tym::
a) przygotowanie i przeprowadzenie oferty 221.045,22 zł
b) wynagrodzenie subemitentów 0 zł
c) sporządzenie prospektu emisyjnego, z uwzględnieniem kosztów doradztwa 170.000,00 zł
d) promocji oferty 2.325,00 zł

Koszty emisji akcji obciążą bieżące koszty działalności.

13) średni koszt przeprowadzenia subskrypcji lub sprzedaży przypadający na jednostkę papieru wartościowego objętego subskrypcją lub sprzedażą: 0,0013 zł

Zgodnie z § 33 Rozp. MF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych (.....)

Podpisy:
Małgorzata Iwanejko
Prezes Zarządu

SP500 ciagle spada ciagnac za soba Wig20 i czesciowo Boryszew. Irlandia na skraju bankructwa, podobnie Portugalia i Hiszpania w której są zakłady Maflow. Ciekawe w jakim stopniu ewentualna plajta tych panstw wplynie na dochod Maflow w najblizszym roku.

Jak wygląda sprawa podatku? Czy jeśli:
-posiadam przyznane 1000 pp i je sprzedam po 4zl to podatek płacę od całej sumy jako zysku (19%)? zakładając 1000pp*4zl*19%=760zl podatku
-dokupię 1000 pp po 4zl i otrzymam 2000 akcji po 0,1 zl które sprzedam za 2,5 zl to odnotuję zysk 800 zl i musze od niego zapłacić 19% podatku?[2000*2,5zl-(1000*4zl+2000*0,1)zl=800zl 800zl*19%=152zl podatku] Czy może w inny sposób jest to rozliczane?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 4 lutego 2014 09:12:42
Liczba wpisów: 40
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,253 sek.

xuyueydw
neytcqbj
zksinukz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
isbpvvwn
axzhnivy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat