Temat:
SERINUS
MaximusMinimus napisał(a):@ lewsey,
Mam do ciebie prośbę, jako do człowieka mającego dostęp do geologicznych tajemnic. Może mógłbyś, a może ktoś z twojej katedry, spróbować zinterpretować odwiert Lempuyang, taką niezależną ekspertyzę na podstawie danych, które posiadamy. Wiemy, że przy wykonywaniu odwiertu były "gas kicks", jest ogólnodostępny wirelog ( w poprzedniej prezentacji), wiemy też, że ciśnienie pozwoliło wyprowadzić gaz na powierzchnię w czasie testów, a także coś uszkodziło nam sprzęt już dwa razy. Jednak Zarząd usilnie twierdzi, że ten odwiert to tylko dobry znak tego, że KOV grzebie w dobrym miejscu. Wielu z nas ma tutaj wątpliwości, a taka niezależna opinia byłaby skarbem, moglibyśmy wiedzieć coś więcej nawet przed Australijczykami.
Dziękuje i pozdrawiam Jest taka możliwość. Jak się dowiedziałem jeden z moich znajomych pracuję przy odwiertach w Wielkopolsce dla dr Kulczyka. Po uzyskaniu jego opinii skontaktuję się z Tobą i poproszę o e-mail. Ja ustępuję, jednakże nie mam zamiaru dzielić się swoją wiedzą z ludźmi, którzy mnie obrażają. Według niektórych jestem na "drugim roku geologii" i co ja mogę wiedzieć? Od tej pory wszelkie uwagi na temat geologii będę rozsyłał jako pw lub e-mail i bardzo proszę o dalsze ich nie rozpowszechnianie. Jestem na forum od pewnego czasu i wiem, że są tu osoby, którym naprawdę zależy na zapoznaniu się z branżą, zrozumieniu postępowań spółki lub przybliżeniu sobie geologii złożowej. [... usunięto wpis nie dotyczący KOV... ]
|
|
Temat:
SERINUS
mandat napisał(a):Redface napisał(a):lewsey napisał(a):Ja mam pytania do Pana Jakuba, ponieważ jestem bardzo ciekaw.
4. Czy WZA Zostanie zwołane dopiero po zakończeniu wszystkich testów w Brunei? Witam, Odpowiadam po kolei: 4. Na pewno nie wcześniej. Pozdrawiam, otrzepuje się z niektórych komentarzy i jedziemy dalej. JKorczak /KOV/ Panie Jakubie czy odpowiedź na 4 pytanie lewseya jest cały czas aktualna? Nie wiem czy Pan Prezes przeoczył ale chętnie przeczytam odpowiedź na to pytanie. Czy zakończenie testów = zaniechanie testów?? lukch napisał(a):Redface napisał(a):Dajcie nam czas, który jest potrzebny do tego, żeby podobne rzeczy pokazać w Brunei. Damy sobie radę z marnymi operatorami, z dżunglą itd., bo jesteśmy przekonani o tym, że tam są duże złoża. Tak samo w Syrii. Widzieliście jak na info o zasobach zareagował kurs partnerów KOV w Bloku 9? (Agri/Triton). Tamtejsi inwestorzy chyba ufają nam (operatorowi) bardziej... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Faktycznie na ASX Agri dostał 22.03 +28,57% a TRITON +44,44% w jeden dzień. I to jest właśnie kolejny dowód na to, że jeśli na polski rynek trafią akcje z nowej emisji to będzie to świadczyło o zupełnej bierności i bezgranicznej arogancji zarządu. Skora na innych parkietach tak Wam ufają to jak najszybciej powinniście dać szansę tym inwestorom na zakup waszych akcji skoro tak się zabijają o papiery współpracowników. Nadal wierzę, że ludzie w KOV wiedzą co robią ale od końca lutego przypatruję się temu z boku. Nie można siedzieć w płonącym domu i udawać, że słońce przygrzewa.
|
|
Temat:
SERINUS
Pink_Floyd napisał(a):Dlaczego low-estimates? Słuchałeś dzisiejszego wywiadu z Prezesem? Z tego co ja zrozumiałem, to zasoby określane jako low-estimates są najmniej, a best, najbardziej prawdopodobne. Nie słuchałem wywiadu. Ale zapewne prezes użył słowa najbardziej optymistyczne. Low estimates są to zasoby w 90 % pewne, lecz nadal są to zasoby perspektywiczne a nie przemysłowe. Na końcu każdego komunikatu, KOV podaje słowniczek pojęć wyjaśnionych po ludzku.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):
Uwzględniając tylko zasoby warunkowe 2C (best estiate) mamy:
Ukrainia wzrost z 2,4 MMBOE do 13,0 MMBOE - wzrost wyceny 24-30gr z poziomu 2,62 do poziomu 2,86-2,92zł Syria wzrost z 41,5 MMBOE do 173 MMBOE
Uwzględniając proporcjonalnie wzrost zasobów liczonych w MMBOE do wzrostu wyceny akcji wg DM BZ WBK aktualna wycena akcji KOV powinna wynosić:
13MMBOE - 2,4MMBOE = przyrost o 10,6MMBOE 173 MMBOE - 41,5 MMBOE = przyrost o 131,5 MMBOE
Szacując proporcjonalnie: 10,6 MMBOE -> 24-30gr 131,5 MMBOE -> x
x = { 2,97 - 3,72 } zł
2,86 + 2,97 = 5,83zł 2,92 + 3,72 = 6,64zł
Zatem kurs akcji po przeszacowaniu w Syrii wg moich szacunków powinien wynosić między 5,83 a 6,64 zł. Zobaczymy na ile wyceni akcje KOV DM BZ WBK.
Do najbardziej rzetelnej wyceny należałoby uwzględnić zasoby Low Estiate. przy Twoim wyliczeniu należy uwzględnić 50% skalę błędu. Nigdy nie wiemy co czeka na nas pod powierzchnią. Z całym szacunkiem, lecz wycena zbyt wysoka.
|
|
Temat:
SERINUS
sicc napisał(a):lewsey napisał(a):Tytan napisał(a):Kolego nie czepiaj się "słuf" a wczytuj się w ich treść. Nieładnie A co do mojej treści w poście. Nie wszystko jest białe i czarne. Między tym jest cała gama pięknych kolorów, czego Redface mówiąc o KOV brakuje. I takie było przesłanie mojego postu! Tytan nie przejmuj się użytkownikiem sicc. Pamiętaj, że dzwon jest głośny ponieważ pusty w środku. Czy jest możliwość oprócz "ignore" zablokować komuś pisanie na nasz PW ? Szczerze mówiąc mam dość czytania wiadomości prywatnych (spamu) od Pana studenta drugiego roku geologii. A ja mam dość czytania twoich uwag na temat innych użytkowników na forum ogólnym. Na forum bankiera przyklaskują takim Twoim wypowiedzią lecz tu nie jest to pożądane. Panie prezesie milionerze o wielu twarzach. Uczepiłeś się mnie z tymi studiami jak rzep psiego ogona. P.S. Polecam wizytę u psychoterapeuty, gdyż nie potrafisz funkcjonować w społeczeństwie, przynajmniej internetowym. Drugi rok studiów ukończyłem zanim się Twoje dziecko urodziło.
|
|
Temat:
SERINUS
Tytan napisał(a):Kolego nie czepiaj się "słuf" a wczytuj się w ich treść. Nieładnie A co do mojej treści w poście. Nie wszystko jest białe i czarne. Między tym jest cała gama pięknych kolorów, czego Redface mówiąc o KOV brakuje. I takie było przesłanie mojego postu! Tytan nie przejmuj się użytkownikiem sicc. Pamiętaj, że dzwon jest głośny ponieważ pusty w środku. Poruszasz tematy na poruszenie, których brakuje innym odwagi. Potrafisz skrytykować Prezesa Korczaka, a czy słusznie czy też nie, nie każdy sam sobie odpowie. Teoretycznie każda osoba powinna wnosić coś dobrego i nowego do dyskusji, są jednak osoby, które mają problemy w kontaktach między ludzkich. Wracając do wiadomości Redfac'a zapewne chodziło mu o nową rekomendację, która uwzględni przeszacowane zasoby Ukrainy i Syrii. Przypuszczam, że większość będzie przecierała oczy ze zdumienia, a trafność rekomendacji pozostawiam do osobistego rozważenia. P.S. Emisja się zbliża trzeba robić odpowiednio dobrą minę do gry (bądź złej gry)
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Ja pisałem o scaleniu akcji i dostałem taką odpowiedź od Pana Korczaka. Po tej wypowiedzi temat umarł ale chyba dziś zaczyna wracać echem. Wypowiedź z 26.01.2011. Redface napisał(a):lewsey napisał(a):Ja mam pytania do Pana Jakuba, ponieważ jestem bardzo ciekaw.
1. Jaki jest Pana stosunek do scalenia akcji KOV? 2. Czy na którymś z WZA ten temat był poruszany? 3. Jaka jest najbardziej prawdopodobna forma finansowania spółki,na dzień dzisiejszy, w drugim półroczu? 4. Czy WZA Zostanie zwołane dopiero po zakończeniu wszystkich testów w Brunei?
P.S. Jeśli, któraś z informacji jest ogólnodostępna a przeoczyłem ją, proszę o odesłanie mnie do źródła. Witam, Odpowiadam po kolei: 1. Nie mam uksztaltowanego zdania na ten temat. A le chyba wszyscy liczymy na to, ze nie będzie za czas jakiś trzeba niczego scalac, prawda? ;-)2. Nie, nie był, ale należy pamiętać, ze spółka była notowana na zuplenie innym rynku i miała zupełnie inna rozpoznawalnosc. 3. Odpowiedz jest oczywista: jeśli tylko rynek się nie zawali, to zawsze najbardziej preferowana forma będzie equity. To nie wyklucza innych form finansowania tam, gdzie jest to możliwe, bo mamy juz stwierdzone rezerwy (Ukraina). Czas jakiś temu prasa dość dobrze wychwycila ten wątek od Tima Elliotta ;-) 4. Na pewno nie wcześniej. Pozdrawiam, otrzepuje się z niektórych komentarzy i jedziemy dalej. JKorczak /KOV/
|
|
Nie zapisał mi się mój bajecznie długi komentarz do wypowiedzi ryśkamilonera więc jeśli natchnie mnie dziś znów wena to napiszę to jeszcze raz. Póki co przesyłam Wam krótką klasyfikację ropy. Uważam, że przydatna dla tych, którzy nie śledzą wątku KOV. Klasyfikacja ropy ze względu na grupy węglowodorowe -metanowa -metanowo-naftenowa -metanowo-naftenowo-aromatyczne naftenowo-aromatyczne Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość ciężkich węglowodorów parafinowych -ropy parafinowe -ropy niskoparafinowe -ropy bezparafinowe(cukieraski) Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość siarki(0,01-5,5%) -siarkowe(> 0,5%) -niskosiarkowe -bezsiarkowe Azot Występuje w ropie naftowej do 0,1% Związki mineralne Występują w ilościach 0,4%-0,72%.Zdarzają się koncentracje pewnych pierwiastków, zwłaszcza:Wanadu, Niklu, Żelaza, Glinu i innych. Mogą występować domieszki Uranu ale to raczej w złożach rosyjskich. Tlen Występuje w ropie naftowej od 0,1% do 4%(przeważnie 2%) Cechy fizyczne ropy -gęstość: 0,78g-0,93g/cm3(woda 1g/cm3 różnica gęstości powoduje unoszenie się ropy na powierzchni wody) -barwa: Zmienna od ciemnoszarej do brunatnawej aż do zielonawej. -luminescencja:(nikogo to nie zainteresuje) -temp wrzenia i krzepnięcia, ciężary cząsteczkowe, zdolność rozpuszczania siarki i żywic. Różne w różnych ropach nawet w obrębie tego samego złoża w zależności od poziomu roponośnego -zapach(coś pięknego) lekkie ropy: zapach benzyny ciężkie ropy: obecność węglowodorów nasyconych i siarki. Wyjątkowy nieprzyjemny zapach siarkowodoru(zgniłych jaj) -lepkość: związane z obecnością węglowodorów lekkich i gazowych -napięcie powierzchniowe: rośnie wraz z jej gęstością, ale spada razem z podwyższeniem temperatury. -ciepło spalania: 9500 - 11000kcal\kg
|
|
Temat:
SERINUS
panikarz napisał(a):z pamiętnika inwestora KOV-a :
- maj 2011 - w kwietniu zaczęła się pora deszczowa, leje bez przerwy już drugi miesiąc chyba zrozumiałe jest że ....itd, itp Ja mam tylko uwagę co do pory deszczowej;) W kwietniu jest akurat okres przejściowy i opady są mniejsze. W maju zaczyna się monsun południowo-zachodni. Jeśli nie zdążą do kwietnia to się potopią:)
|
|
Temat:
SERINUS
ARWENA napisał(a):Informacja super i dziwię się tym którzy marudzą. Chyba żałują że nie kupili wczoraj. Bo wyobrazmy sobie że takie info pojawia się po informacji z Ukrainy. Jak słyszę Tych wiecznie niezadowolonych to myślę sobie co Oni tu robią przecież jest wiele innych spółek.Jak dla mnie informacja która powoduje że zostaję z akcjami. Osoby marudzące na tym forum mają akcje już kilka dobrych miesięcy a inni już niedługo będą je posiadać kilkanaście miesięcy:) Ja odbieram informację pozytywnie lecz partner traci w moich oczach z każdą kolejną informacją. Nie wiem kogo zatrudnili do tej pracy? Rybaków, małpy czy kangury?
|
|
Temat:
SERINUS
Aed przez cały tydzień spadało więc "tonący chwycili się brzytwy". Jeśli u nas nie będzie dzisiaj spadków to będzie dobrze. Nadzieje wśród inwestorów zostały bardzo rozbudzone, większość oczekiwała czegoś więcej niż kolejnej usterki.
P.S. Pamiętajcie jednak, że Pan Jakub jest na Ukrainie. Może On ma dla nas niespodziankę?;)
|
|
Temat:
SERINUS
matikautomatiq napisał(a):O ile wiem to weglowodory sa podstawowym skladnikiem ropy. Oczywiscie mozna sprawe rozkladac na pierwiastki, ale dla mnie info jest dosc jednoznaczne. "gaz i to dobrej jakosci" hmmm :) Węglowodory są podstawowym składnikiem zarówno ropy jak i gazu. Trzeba się cieszyć z takiego komunikatu bo zawsze mogło dotrzeć do nas info, że pracownicy poszli na spacer i zgubili się w dżungli.
|
|
Temat:
SERINUS
czaka1 podczas przygotowywania dla Ciebie informacji znalazłem błąd, który mi wytknęliście(spojrzałem na zły rok przyznania opcji). Sprawdzałem to wcześniej lecz tego nie zauważyłem. Przepraszam za wprowadzenie zamętu :( nie miałem racji. Opierałem się na tych informacjach w sprawie obrotu akcjami Emisja akcjiSprzedaż akcji
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko napisał(a): Twierdzenie, że opcje były obejmowane po 0,60 zł to po prostu ignorancja. Wybacz Lewsey, ale Ty jesteś jednym z lepiej poinformowanych na tym forum i takie rzeczy powinieneś wiedzieć. Wygląda na to, że większość z Was nie czytała prospektu. O opcjach i ich cenach prasa informowała jeszcze przed pierwszymi notowaniami walorów na GPW przed niemal rokiem: kov.pb.pl/2074599,21356,tak-si...Serdecznie powdrawiam Was obu! Drogą dedukcji doszliśmy na forum kto realizował opcje. Z tych wyliczeń wyszło, że ta osoba objęła opcje w cenie średniej $0,17 za sztukę. Zaokrągliłem to do 0,60zł. Wszystkie informacje, których używałem pochodzą z tego forum.
|
|
Temat:
SERINUS
Lukch, fakt realizacji opcji nie jest dowodem na wiarę w spółkę. Zrealizowane opcje miały średnią 0,6 zł. Pracownicy obejmujący takie akcje mogą je sprzedać z zyskiem 200% lub większym. Mają prawo do opcji więc sięgają po to co im się należy. Robiłbym tak samo, przecież to w końcu ich (mniej lub bardziej) ciężko zarobione pieniądze. Za te pieniążki kupią kolejne, droższe opcje i koło się kręci. Spółka się rozwija a kurs będzie rosnąć z upływem miesięcy i lat. Same korzyści.
|
|
Warszawa, 03.02.2010 (ISB) - Dystrybutor IT, spółka ABC Data, która objęła wcześniej akcje Optimusa stanowiące 6,04% kapitału tej firmy, traktuje tę transakcję jako inwestycję finansową, poinformował prezes Marek Sadowski w rozmowie z agencją ISB. Zaznaczył jednak, że obie spółki rozmawiają o współpracy. „Optimus ma ramię dystrybucyjne (CD Projekt Dystrybucja) w zakresie gier i filmów DVD. Oceniamy, że wspólnie moglibyśmy robić to taniej" – powiedział Sadowski. Podkreślił jednak, że rozmowy nie są związane z zaangażowaniem ABC Data w Optimusa. „ To dla nas inwestycja finansowa i planujemy wyjść z niej w najlepszym dla nas momencie. Może to jednak nie nastąpić ani jutro, za miesiąc, czy za rok. Jesteśmy zadowoleni z tego, jak zachowuje się kurs Optimusa i nie chcemy zaszkodzić jego kapitalizacji" – powiedział Sadowski. Pod koniec stycznia ABC Data zrealizowała warranty subskrypcyjne i objęła 5 mln akcji serii K Optimusa. Cena emisyjna wynosiła 1,80 zł za akcję. W środę kurs kształtował się na poziomie 5,30 zł za jedną akcję Optimusa. Na początku listopada 2010 r. ABC Data i udziałowcy Optimusa zawarli umowę dotyczącą warunków emisji warrantów, która wyjaśniła konflikt jaki wyniknął na skutek różnic w interpretacji umowy zawartej przed zmianami właścicielskimi w Optimusie. Narastająco w I-III kw. 2010 roku ABC Data miała 20,62 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 13,84 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 1.765,03 mln zł wobec 1.625,65 mln zł. Wcześniej ABC Data podała prognozę na 2011 r., a także zaktualizowała oficjalne oczekiwania dotyczące 2010 r. Zgodnie z nimi zysk netto ma wynieść 39,00 mln zł w 2010 oraz 46,01 mln zł w tym roku. Przychody mają kształtować się odpowiednia na poziomie 2,72 mld zł oraz 3,37 mld zł. (ISB) mtd/amo Nie wiem czy tego nie czytaliście ale już w pierwszym zdaniu Marek Sadowski ustosunkował się do akcji. Uznali, że to dobry moment i zrealizowali zyski. ŹRÓDŁO
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):(...) W sumie logiczne na podstawie pojedynczego odwiertu trudno oszacować całkowitą wielkość złoża. Trudno?? Pertolinvest nie skończył odwiertu i już wiedzieli, że mają 100 mln baryłek. Po prostu KOV ma słabych geologów;) Załączam bardzo fajny k.wnp.pl/f/011/668/05.gif&...://www.wnp.pl/foto/11668.html&usg=__d2yp7POP71_a35PvHFZ_1O4_O2s=&h=306&w=666&sz=42&hl=pl&start=0&sig2=UQjw2TVJD_IFwuBvhvpZ6g&zoom=1&tbnid=3gYscI5Wx5e6tM:&tbnh=88&tbnw=191&ei=dHpaTbu_F42SOsrX-ZwL&prev=/images%3Fq%3Dz%25C5%2582o%25C5%25BCe%2Bgazu%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1366%26bih%3D576%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=243&vpy=255&dur=24&hovh=152&hovw=331&tx=176&ty=57&oei=Z3paTcm_B8WL4Aau1YmgDQ&page=1&ndsp=20&ved=1t:429,r:8,s:0">Schemacikrozprzestrzenienia odwiertów P.S. Jak widać dwa odwierty są puste. Czeko znów nic nie wniosłeś do wypowiedzi i znów ktoś Cie o to upomina. Exar miał swoją uwagę do przekazania, Ty zaś uszczypliwy komentarz, któryś z kolei.
|
|
Temat:
SERINUS
Po tej wypowiedzi wszelkie spekulacje zostały ucięte. Teraz już chyba wszyscy się domyślają jak będą finansowane dalsze przedsięwzięcia w "AFRYCE":)) Dziękuję za odpowiedź, ja czuję się usatysfakcjonowany.
|
|
Temat:
SERINUS
lukch napisał(a): Bardzo ciekawi mnie najbliższy raport i aktualne cash flow z Ukrainy. Może się okazać, że te wartości będą w stanie podtrzymać funkcjonowanie biznesu daleko poza II kwartał 2011. W końcu mamy tam prawdziwą ofensywę udanych odwiertów, które będą kolejno podłączane do produkcji, cena ropy rośni, gazu również, kasa płynie coraz większym strumieniem. W swoim wczesniejszym poście wspomniałem o obligacjach, o którcyh następnie wspomniał lukch. Znalazłem ciekawy artykułopisujący pokrótce jak to działa. Wyróżniłem zdanie z wypowiedzi lukch'a na temat cash flow. Nie jestem finansistą i nie mam obszernej wiedzy na ten temat ale cashflow jest moim zdaniem ważniejszy od zysku. Zysk jest zapisem księgowym i nie uwzględnia np. inflacji. Nie chcę podawać przykładów ani bardziej się w to zagłębiać gdyż nie jestem w tych sprawach biegły. Byłoby miło gdyby ktoś kto się na tym zna rozwinął temat i podał przykłady dla łatwiejszego przyswojenia tematu.
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):lewsey napisał(a):Ja mam pytania do Pana Jakuba, ponieważ jestem bardzo ciekaw.
1. Jaki jest Pana stosunek do scalenia akcji KOV? 2. Czy na którymś z WZA ten temat był poruszany? 3. Jaka jest najbardziej prawdopodobna forma finansowania spółki,na dzień dzisiejszy, w drugim półroczu? 4. Czy WZA Zostanie zwołane dopiero po zakończeniu wszystkich testów w Brunei?
P.S. Jeśli, któraś z informacji jest ogólnodostępna a przeoczyłem ją, proszę o odesłanie mnie do źródła. Witam, Odpowiadam po kolei: 1. Nie mam uksztaltowanego zdania na ten temat. Ale chyba wszyscy liczymy na to, ze nie będzie za czas jakiś trzeba niczego scalac, prawda? ;-) 2. Nie, nie był, ale należy pamiętać, ze spółka była notowana na zuplenie innym rynku i miała zupełnie inna rozpoznawalnosc. 3. Odpowiedz jest oczywista: jeśli tylko rynek się nie zawali, to zawsze najbardziej preferowana forma będzie equity. To nie wyklucza innych form finansowania tam, gdzie jest to możliwe, bo mamy juz stwierdzone rezerwy (Ukraina). Czas jakiś temu prasa dość dobrze wychwycila ten wątek od Tima Elliotta ;-) 4. Na pewno nie wcześniej. Pozdrawiam, otrzepuje się z niektórych komentarzy i jedziemy dalej. JKorczak /KOV/ Znalazłem coś w notatkach z zarządzania finansami. "Asymetria informacji opiera się o założenie, że menadżerowie mają lepsze informacje o sytuacji firmy, którą zarządzają od zewnętrznych inwestorów i wykorzystują to przy wyborze źródeł finansowania działalności. Np. firma o dobrych perspektywach będzie próbować unikać nowych emisji, a raczej pozyska nowy kapitał zaciągając dług, nie chcąc dzielić się przyszłymi zyskami z nowymi akcjonariuszami. Firma o gorszych perspektywach będzie natomiast próbowała pozyskać nowych akcjonariuszy." Tutaj mamy małą rozbieżność. Redface pisał, ze preferowaną formą będzie equity (kapitał własny): TEORIA HIERARCHII ŹRÓDEŁ FINANSOWANIA KAPITAŁU a)zatrzymanie zysków i nie wypłacenie dywidendy(zysków chyba nie będzie,a jeśli będą to czy wystarczające?) b)wkłady własne właścicieli lub wspólników(KI miało nie zwiększać zaangażowania) c)emisja dłużnych papierów wartościowych(obligacje)w tym papiery mieszane np. obligacje zamienne na akcje d)emisja akcji; Z jednej strony spółka dąży do samofinansowania się różnych regionów, jak to Pan Korczak ujął w wywiadzie z drugiej strony jak finansować Brunei? Z tej teorii wynika, że emisja akcji jest ostatecznością. "Miejmy nadzieję", że tak też będzie w przypadku KOV.
|
|
Temat:
SERINUS
Przeanalizuj wykres dzienny. Realizacja zysków nie następowała na poziomie 1,91 tylko w przedziale 2.03-1.97. Ci co dzisiaj sprzedawali kupowali w granicach 1.8.Kolega wrzucił fajny link do artykułu na temat "karmienia leszcza". Przeanalizowałem dzisiejszy spis transakcji i wszystko zgadza się z tym co jest tan napisane.Gorąco polecam.
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a): (...) DT-ocy, spekuła(jak zwał tak zwał) i tak zaburzają cały obraz kursu spółki. Akcji jest na tyle dużo, że wyniesienie kursu na poziomy 2,30zł ze 1,8zł wymagało kupienia 10 000 000 akcji a do zjazdu z 2.10 na 1.80 wystarczyło 700 000. Historia się powtarza i będzie się powtarzać po każdej informacji. Wczoraj gracze krótkoterminowi dostali dar łaski od ALLACHA. Najwięksi sprinterzy tej spółki już są ustawieni w blokach startowych i czekają tylko na sygnał startera. Gdy dobiegną do 2.4 może trochę niżej,to będą chcieli zregenerować siły i znów zaczną sypać jak to miało miejsce po info z Ukrainy. Z całym szacunkiem Mieszko ale te akcje nie przechodzą do silniejszych lecz do słabszych rąk.
Nie dobiegli do 2.4 wystarczyło im 2.00. Miałem rację w tym co pisałem kila dni temu. Jeśli nie macie nerwów na giełdę to proponuję obligacje skarbu państwa lub lokaty:)) Odwrotnie to interpretujesz. Nie ma żadnego strażnika kursu. Strażnicy to mogą być np. na Tauronie(stabilna finansowo spółka, strategiczny sektor lecz minimalne ryzyko). KOV jest rajem spekulantów.
|
|
Temat:
SERINUS
Glaz-lkr napisał(a):Glaz -lkr :) ale do rzeczy.
Możliwe, ale...
To co miało być na KOV zdyskontowane - zostało na open i wczoraj. Dziś miała miejsce realizacja zysków i być może spory przepływ kapitału spekulacyjnego z KOVa na Petrola. Tak oceniam przynajmniej po części zachowanie kursu obu spółek. Dzisiaj miałem okazję śledzić praktycznie całe notowania od początku prócz krótkiej przerwy akurat podczas wywiadu. Doszedłem to takich samych wniosków co Glaz-ikr. KOV strasznie umacnia swoją pozycję kosztem Petrola i spekulanci zgrabnie to wykorzystują. Cieszmy się ze wzrostów jakie mamy, ponieważ jeśli spółka będzie rosła 1gr dziennie to w za rok cena będzie wynosić 4,40. KOV i Petrol są jak dwóch bezdomnych. Petrol jest już długo na ulicy i nie wie jak, ani chce zmieniać swojej sytuacji. Coś wyżera(nowa emisja), sprzeda puszki(jaką plotka)i kolejny tydzień egzystuje. Czasami okradnie swojego przyjaciela niedoli??( świadome manipulowanie przepływem kapitału??). Jednak KOV wie jak opuścić ulicę i wejść na salony, a co najważniejsze jest zdeterminowany w swych działaniach. KOV zwiększając swoje aktywa staje się coraz bardziej wiarygodny wobec instytucji finansowych odwrotnie proporcjonalnie do "kazachskiego potentata"
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko napisał(a):Jasne że KOV ma 70% KUB Gazu, ale skoro KUB Gaz jest wart 4 razy więcej to i owe 70% trzeba przemnożyć przez 4. Sam też próbowałem liczyć, ale musiałbym spędzić nad tym całą noc. Przypomnę tylko, że rekomendacja DM BZ WBK oparta była na szacunku wielkości złóż 74MMBoe (2P oraz 3P+C).
"Zgodnie z raportem RPS Energy według stanu na 1 stycznia 2011 r. zasoby warunkowe (przed opłatami i rentami za nadania górnicze i opodatkowaniem)" Nie można tych 400% przeliczać tak dosłownie. Nie wiem ile wynoszą opłaty licencyjne i podatki od wydobycia gazu na Ukrainie. Nie chcę strzelać ale jeśli te koszty wynoszą 30-40%? Doradzanie Dyrektorowi do spraw relacji inwestorskich, który pracuje na tym stanowisku już 6 rok jest niedorzeczne.
|
|
Temat:
SERINUS
I o to właśnie chodzi z za dużą ilością akcji. Popyt się skończył bo już każdy zdążył wsiąść tyle ile chciał. Info dało nam tyle,że kurs nie powinien spadać. Osobiście jak cienki w Analityk Techniczny spodziewam się podbitki na fixingu.
|
|
Temat:
SERINUS
Są równi i równiejsi. Ktoś już coć musi wiedzieć skoro w jednym zlecenie bierze 100k akcji po 1.85 a 2 godziny temu mógł to kupić po 1.77. Też przeszukałem informacje na temat AED, KOV, Blocku L i Lempuyang-1. Nic nie znalazłem.
|
|
Temat:
SERINUS
Tytan napisał(a):I jeszcze na koniec uwaga - komentarz o byciu incognito na forum jest poniżej pasa - zawsze podpisuję się nazwiskiem i firmą, czy ja czegoś nie rozumiem? Pozdrawiam, JKorczak /KOV/[/quote Bardzo przepraszam, jeżeli mnie Pan źle zrozumiał. Incognito z zapytaniem, oznaczało nie zupełnie prywatnie, nie jako "jajko niespodzianka", również jako przedstawiciel Zarządu KOV. Miałem na myśli, czy pisanie odpowiedzi i postów na prośbę inwestorów jest dla Szanownego Pana tylko dobrą wolą, czy czymś więcej, np. własnym zobowiązaniem służbowym, jako Dyrektora do Spraw Kontaktu (relacji) z Inwestorami? Chyba w tym pytaniu nie było nic niestosownego co mogło by Pana urazić?  Pozdrawiam, dr P.Parnowski Panie dr tak z ciekawości pytam. Jak ma Pan na imię?
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):Witam, Zrobiłem sobie przerwę, bo coś mnie chyba admin znielubił, usuwając posty tuż po publikacji 'krytycznego' komunikatu z Brunei. Sporo ciekawych, merytorycznych postów od tamtej pory się pokazało. Serce roście. Niestety media w większości podchwyciły ton kpiarski (woda zamiast ropy). A przecież każdy po kilku kliknięciach w google może dość łatwo dojść do opisu/schematu przykładowych odwiertów, gdzie nieodłącznym elementem każdej struktury jest woda... Ja ze swojej strony dedykuję Wam lekturę dzisiejszego komentarza/felietonu naczelnego 'Parkietu' o polityce informacyjnej KOV (i jeszcze drugiej z GPW, która mówi, że szuka ropy/gazu): blog.parkiet.com/jedlak/2011/0... Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Fajnie, że spółka gra z akcjonariuszami w otwarte karty. Ropa Krauzego chyba obniża się wraz z każdym przewierconym metrem. Mam jednak wątpliwość co do stabilności kurs i temat scalenia akcji znów krąży po mojej głowie. Napisał Pan, że ma nadzieję iż niedługo nie będzie trzeba scalać akcji. Ja mam odmienne zdanie. DT-ocy, spekuła(jak zwał tak zwał) i tak zaburzają cały obraz kursu spółki. Akcji jest na tyle dużo, że wyniesienie kursu na poziomy 2,30zł ze 1,8zł wymagało kupienia 10 000 000 akcji a do zjazdu z 2.10 na 1.80 wystarczyło 700 000. Historia się powtarza i będzie się powtarzać po każdej informacji. Wczoraj gracze krótkoterminowi dostali dar łaski od ALLACHA. Najwięksi sprinterzy tej spółki już są ustawieni w blokach startowych i czekają tylko na sygnał startera. Gdy dobiegną do 2.4 może trochę niżej,to będą chcieli zregenerować siły i znów zaczną sypać jak to miało miejsce po info z Ukrainy. Z całym szacunkiem Mieszko ale te akcje nie przechodzą do silniejszych lecz do słabszych rąk.
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a):Jeśli mielibyśmy do czynienia z wodą między złożową, której dopływ zostałby prawidłowo zabezpieczony to słuch by o niej zaginął, przynajmniej na jakiś czas. Najprościej jest tą sytuację wytłumaczyć na przykładzie studni. Gdy czerpiemy z niej wodę a jej dopływ jest mały do często i przez długi czas będziemy oglądać suche dno. Nie wiemy jeszcze nic o tej sytuacji. Gdy zostanie ustalone pochodzenie wody i jej ilość dopływająca do źródła wtedy można ocenić co dalej z naszą strefą.
Już po północy napisałem, że mogli to chłopaki zepsuć pracując w pośpiechu. Jeśli jednak wykonali wszystko zgodnie z procedurami to jedynym źródłem wody może być warstwa wodonośna pod złożem. Oczywiście, że może być ropa lub gaz w każdym z kierunków, o których pisałeś. Czy jeśli na pokład statku wlewa się woda to znaczy, że zatonie? Czy jeśli jest dziura w kadłubie to znaczy, ze nie da się zatrzymać dopływu wody? Zależy jak cenny jest ten statek i jak wązny jest przewożony nim ładunek.Podobna sytuacja jest z odwiertami. Jeśli wiemy skąd jest woda i w jaki jest jest dopływ na godzinę, ustalimy czy jest to złoże czy wystąpienie węglowodorów, to dopiero wtedy można podejmować działania mające na celu rozpoczęcie produkcji lub jej zaniechanie. P.S. Na dnie morza karaibskiego jest mnóstwo hiszpańskich okrętów ze złotem, których nie udało się uratować.
|
|
Temat:
SERINUS
Jeśli mielibyśmy do czynienia z wodą między złożową, której dopływ zostałby prawidłowo zabezpieczony to słuch by o niej zaginął, przynajmniej na jakiś czas. Najprościej jest tą sytuację wytłumaczyć na przykładzie studni. Gdy czerpiemy z niej wodę a jej dopływ jest mały do często i przez długi czas będziemy oglądać suche dno. Nie wiemy jeszcze nic o tej sytuacji. Gdy zostanie ustalone pochodzenie wody i jej ilość dopływająca do źródła wtedy można ocenić co dalej z naszą strefą.
Już po północy napisałem, że mogli to chłopaki zepsuć pracując w pośpiechu. Jeśli jednak wykonali wszystko zgodnie z procedurami to jedynym źródłem wody może być warstwa wodonośna pod złożem.
|
|
Temat:
SERINUS
sicc napisał(a): lewsey w związku z tym co po tym wnosisz? Wydaje się, że będzie dobrze, czy na siłę siebie pocieszamy ?
Ja się nie znam na geologii złóż i wiem tylko tyle ile nauczyłem się na studiach. "Jak dotąd wyniki testów niższej strefy wykazują obecność dużej ilości wody, co jestnajprawdopodobniej spowodowane słabą izolacją strefy wyższego ciśnienia (potencjalnie wody)znajdującej się poniżej testowanych interwałów. Kolejne działania będą ukierunkowane na ustalenie źródła wody i jej negatywnego wpływu na możliwość ustalenia obecności węglowodorów w badanej strefie. W tym celu operator zamierzaJeszcze nie wiadomo do końca z czym mamy do czynienia. Przypuszcza się, iż to woda podścielająca. Szukałem informacji na temat skał w jakich wykonano odwiert i nie znalazłem nic. Albo źle szukam albo nie dowidzę. Jeśli ktoś ma informacje to niech podeśle mi link na skrzynkę PW. Gdyby okazało się, że woda jest wodą podścielającą i zwierciadło stabilizuje się znacznie ponad strop warstwy gazu to mamy problem. Na temat samego wydobywania gazu z takiego otworu niech wypowiedzą się ludzie, którzy doświadczyli tego w praktyce, nie w teorii.
|
|
Temat:
SERINUS
silversonic napisał(a):zyrafa masz racje dobrze zinterpretowałeś materiał! Uwaga, link może śmieszny ale niesie informacje, których szukamy naftowka.pl/zsp4/media/pomoce/... str. 18/19. Tam jest niemalże napisane, że KOV ma ropę! Wody podścielający występują bezpośrednio pod złożami, a AED testował teraz niższą warstwę, więc... to jest jednak dobry sygnał... I hope... :P Wody podścielające jak nazwa wskazuje występują pod złożem. Jesśi zostaną nawiercone to działa ciśnienie hydrostatyczne, które wynosi je w góre do momentu stabilizacji zwierciadła wody.
|
|
Temat:
SERINUS
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Moderator już mi pisał, że walczyć z głupotą się nie da. Spróbuję jeszcze raz.
1) Info z Ukrainy było opóźnione, mieliśmy wystrzał i każdy pił pokłony przed Panem Korczakiem 2) Komunikat musiał być podany ponieważ AED podlega prawu australijskiemu, które wymusza podawanie takich informacji 3) czy jakby KOV nie podał oficjalnie tego komunikatu czy zmieniłoby się coś?? no może dla tych, sarmatów i ksenofobów, którzy nadal uważają, iz język polski jest najważniejszy na świecie.
|
|
Temat:
SERINUS
kefirkiller napisał(a):lewsey chyba sam sie pocieszasz ale w sumie obys mial racje chociaz jak by sie tak otworzylo to jestem na punkcie startowym Żebyś się nie zdziwił:)). Kupując akcje w IPO zarzekłem się,że nie sprzedam w ciągu dwóch lat ani jednej akcji. Oczywiście zobaczyłem, że ludzie tu jeżdżą windą w górę i w dół to też się chciałem pobawić w DT-ra i fajnie na tym wyszedłem. Codziennie śledzę kurs akcji i nie potrzebnie się stresuje, zamiast poświęcać więcej czasu kobiecie, która i tak już twierdzi, że poślubiłem GPW.
|
|
Temat:
SERINUS
wojteksn napisał(a):Wyniki złe z dolnej strefy wcale nie muszą rzutować na górną strefę. oceniając komunikat www.asx.com.au/asxpdf/20110208... to chłopców zaskoczył taki obraz wyników i to poważnie. W mojej ocenie mogło dojśc do złego zabezpieczenia odwiertu i przez ostatnie warunki pogodowe, podciąganie wody. Przed nami są jeszcze inne badania, zwłaszcza 2 strefy oraz badania dodatkowe wyjaśniające dlaczego jest woda. a kurs operatora ostro pikuje w dół. Ktoś powiedział że to dobry czas na zakupy, zgadzam się ale jeszcze nie dziś gdyż sądze że bedziemy testować minima. Nie rozumiem tego. Wodę występującą w skorupie ziemskiej dzieli się na wiele rodzajów. Tutaj akurat pogoda nie ma znaczenia ponieważ, mamy do czynienia z wodą złożową(nad złożowa,podścielająca itp.) Artykuł , który da pewien pogląd na sytuację w odwiercie. Jest to bardzo zła informacja dla tej strefy. To raczej nie była jakaś soczewka tylko warstwa wodonośna. Prawdopodobne jest, że chłopaki zrobili "Fuche" działając w pośpiechu.
|
|
KGHM chce pójść w energetykę?? Niedługo skończą się złoża miedzi?? Chyba kolega nie wie o czym pisze. Ja również wydam komunikat, iż zwiększyłem udział w tauronie ponieważ kończą się etaty w mojej firmie i zaczynam zajmować się energetyką. Odsyłam do lektury. Polskie złoża miedzi. Polskie złoża miedzi mają dość skomplikowaną budowę tektoniczną i nawet jeśli nie wszystkie uda się wydobyć to i tak wystarczy miedzi na ponad 60 lat. Które kopalnie zostały pozalewane?Te w Australii? Nie wiem czy wiesz ale kopalnie wykorzystują skomplikowane systemy odwadniające i tylko dzięki temu można prowadzić w nich wydobycie. W Australii pozalewało Kopalnie ponieważ mają tam sporo kopalni odkrywkowych, a że są 3 producentem węgla na świecie i Chiny nie pytają tylko biorą wszystko,to ceny poszły w górę. Kopalnie podziemne są odporne na działanie wody, która musi infiltrować nie raz kilkaset metrów zanim dotrze do sztolni.
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a):Płynący gaz pod ciśnieniem sam tworzy sobie nowe kanaliki. Tutaj właśnie ukryłem pojęcie implozji. Chciałem w prosty sposób to objaśnić. Nigdy nie pracowałem przy wydobyciu gazu czy ropy więc moja wiedza na ten temat opiera się jedynie na tym czego nauczyłem się na studiach. Nie będę się już wypowiadał na ten temat skoro są tu osoby obeznane w temacie.
|
|
Temat:
SERINUS
zbychM-1 napisał(a):Witam, ja do meritum spółki. Przeglądałem internet żeby dowiedziedzieć się na czym polegają testy na wykonanych otworach wiertniczych (nie znalazłem). Jestem prostym górnikiem, w przypadku minerałów robi się dziurę i w nią włazi - sprawdzenie organoleptyczne. Jak ktoś uczony mógłby coś na ten temat napisać byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Zbyszek Jeżeli jesteś górnikiem węgla kamiennego to szybko powinieneś załapać. Gaz ziemny to nic innego niż 90% metanu. Jest on zawarty w porach i szczelinach skały(swoista gąbka). Może co niektórzy myślą,że gaz znajduję się w wielkich jaskiniach sprężony jak w butli- tak nie jest. Aby efektywnie wydobywać gaz należy uzyskać jak największą szczelinowatość skały. W piaskowcu jest to o tyle łatwe, że mamy www.environet.eu/pub/brownfiel...://www.environet.eu/pub/brownfield/Instrukcja/Instrukcja.htm&usg=__xioA3TEHH2AWP79W0CkVxi_G5k8=&h=332&w=439&sz=7&hl=pl&start=67&zoom=1&tbnid=uHPxzXr7O14JGM:&tbnh=131&tbnw=173&ei=UnJMTZL5FITAswbkjenDDw&prev=/images%3Fq%3Duk%25C5%2582ad%2Bziarn%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DMDU%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26biw%3D1366%26bih%3D576%26tbs%3Disch:10%2C1516&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=270&oei=SXJMTdj0EsSBswaasO2rDw&esq=4&page=4&ndsp=24&ved=1t:429,r:11,s:67&tx=79&ty=73&biw=1366&bih=576">wolne przestrzenie między ziarnami. W łupkach natomiast ze względu na ich "wafelkową" strukturę jest to utrudnione. Płynący gaz pod ciśnieniem sam tworzy sobie nowe kanaliki. Testowania odnosi się właśnie do zbadania przepływu jaki możemy uzyskać ze złoża. Jeśli mam ogromne złoże gazu a nie chce nam płynąć na powierzchnie to może okazać się zbyt drogi do wydobycia( nikt gazu słomką do picia nie wyssa)  . Kolega powyżej przedstawił to od strony technicznej ja trochę od teoretycznej. Uprzedził mnie w trakcie mojego pisania;)
|
|
Temat:
SERINUS
Arkuos napisał(a):Potrafi ktoś ocenic wpłayw tego info ( tzn. tego gazu) na wartość spólki ? Potrafię tylko powiedzieć, że info dodało wiatru w żagle. Nie znamy ilości zasobów, więc nawet ciężko jest szacować o ile w przybliżeniu zwiększy to aktywa spółki. Nie wiemy również jaki można osiągnąć przepływ i ile stref nadaje się do wydobycia. Interesuje mnie jedynie kiedy rozpoczną się testy jak długo potrwają i czy w drugim półroczu gaz popłynie już rurociągiem. Wszyscy czekamy tu tak naprawdę na ropę i to jest priorytet. Ukraina jest w stanie sama się finansować, a kluczowymi raportami w ty m roku będą: Skonsolidowany raport za 2010r Raport za 2Q 2011r.
|
|
Temat:
SERINUS
chyba dziwniejszej teorii bym nie wymyślił:) Zobacz jak zachował się kurs operatora bloku L NOTOWANIA AED OIL Ukraina to tylko inwestycja KOV. Pustą dziurę nawiercało się po koniec XIX wieku. Powtarzam po raz n-ty Jeśli spółka poszukiwawcza trafia 6/10 odwiertami na złoże możliwe do wydobycia to jest to porażka. Gazu jest tam dużo i pod dużym ciśnieniem, wszystko zależy tylko jaki przepływ uda się uzyskać. AED i TAP NIE MAJĄ NIC WSPÓLNEGO Z UKRAINĄ Pan Korczak pisał 2 tygodnie temu,że w badanym odwiercie w Bloku L jest gaz. sicc jeśli jutro będzie info to jedynie o rozpoczęciu testów. Wczoraj lało, dzisiaj była ładna pogoda. Prawdopodobnie zaczęli testy. Kod:/moderator: Połączyłem parę postów w jeden/
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie używajmy poprawnej nomenklatury!!!! Nie mówi się płukanka tylko PŁUCZKA. Może innym to nie przeszkadza, lecz mnie to kole w oczy, tak samo jak finansistów drażniłoby mówienie o "wadze finansowej" zamiast dźwigni finansowej:)
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a): odpowiadam zatem na zaległości: A) Nie wiem skąd ten wniosek. Ja na wykresie widzę śladową produkcję w Brunei już w 2011, Syria dołącza (fakt, że ze znacznie większym wolumenem) w 2012. Tu chodzi o to, że wiemy, że duże pokłady węglowodorów w Bloku L to gaz, gdzie doprowadzenie do wydobycia na skalę przemysłową jest czasochłonne. W Syrii zakładamy, że to będzie ropa. B) ten wykres ma za zadanie zilustrować, jak MOŻE kształtować się wydobycie. Pod coś takiego nie robi się planu finansowania. Mamy swoje plany, weryfikowane na bieżąco, w miarę postępu prac. O szczegółach akcjonariusze na pewno się dowiedzą, ale wtedy, kiedy będziemy konkretnie wiedzieć, jakie są wyniki testów w Brunei. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Nie liczcie na ropę w Brunei. Powyższa wypowiedź Pana Korczaka daje chyba jasno do zrozumienia. W porównaniu do PETROLKA: W płuczce w odwiercie są węglowodory: -Czy KOV trąbił,że mają ropę? NIE -Czy podali jakąkolwiek informację przed ukończeniem odwiertu? NIE -Pisałem, już wielokrotnie o tym, iż jeśli nie weźmie się próbki ze strefy do laboratorium i nie zrobi testu to nie ma sensu oceniać złoża. -Przypuszczam, że "złoże" Petrolka zostanie znacznie uszczuplone i zakwalifikowane jako perspektywiczne. Odpowiadam koledze: Nie wiem z jaką dokładnością zostanie oszacowane złoże lecz(wykonuje się aktualizacje): Zasoby Dzielimy na: 1)Wydobywalnea) bilansowe(jakość kopaliny odpowiada aktualnym kryteriom gospodarczego wykorzystania) -A -B -C b) pozabilansowe(przy dzisiejszym stanie techniki nie opłacalne do wydobycia 2)Przemysłowe(określa się je jako przeznaczone do eksploatacji) Dowiemy się również jaki jesteśmy w stanie uzyskać przepływ dzienny. W raporcie nie będą raczej podane informacje o składzie gazu. Co do kosztów wydobycia to pytanie do Pana Korczaka. Nie znam żadnych aspektów prawnych dotyczących wydobycia kopalin w Brunei. Mam nadzieję, że inwestorzy i gracze nie odwrócą się od spółki, dlatego że potwierdzi złoża gazu, a nie ropy jak większość nadal myśli. P.S. Mam nadzieję, że chociaż trochę usatysfakcjonowała Cię moja odpowiedź na część pytań. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
SERINUS
Gaz łupkowy, hydraty metanu i konkrecje manganowe na dnach oceanu to 3 najgłośniejsze tematy w geologii. Dziennikarze się napalili na łupki jak akcjonariat na Petrola. Gaz łupkowy jest trudny i drogi w wydobyciu. Jeśli mój profesor "geologiczny heretyk" miał rację głosząc teorię Thomasa Golda to gaz łupkowy zawsze będzie na drugim planie. My z kolegami nazywamy to herezją, być może Gold będzie Kopernikiem. Polskie złoża gazu wystarczyłyby nam na 10 lat eksploatacji bez importu chociażby 1m3. Zużywamy 13-14 mld m3 gazu rocznie przy wydobyciu 6mld m3. Źródło Jednak nasza "interes narodowy" mówi, iż trzeba importować gaz z Rosji po cenie znacznie wyższej niż średnia cena w Europie, oraz trzeba zgodzić się na budowę rurociągu północnego, jednocześnie podcinając gałąź, na której siedzimy. Polacy i tak nie wydobywaliby sami gazu z łupków, tylko wydaliby koncesje firmom zagranicznym. Nie mielibyśmy komu tego sprzedać, nie mamy na tyle pieniążków aby uruchomić masowe wydobycie. http://Animacja o wydobycu gazu łupkowegoAnimacja o gazie w łupkach
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a):W oczekiwaniu na wyniki z Brunei przygotowałem krótkie kompendium wiedzy o ropie naftowej. Klasyfikacja ropy ze względu na grupy węglowodorowe-metanowa -metanowo-naftenowa -metanowo-naftenowo-aromatyczne naftenowo-aromatyczne Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość ciężkich węglowodorów parafinowych-ropy parafinowe -ropy niskoparafinowe -ropy bezparafinowe(cukieraski) Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość siarki(0,01-5,5%)-siarkowe(> 0,5%) -niskosiarkowe -bezsiarkowe AzotWystępuje w ropie naftowej do 0,1% Co do złoża jakim chwali się Petrol. Życzę im jak najlepiej ale na takiej głębokości, natrafienie na ropę jest t Związki mineralneWystępują w ilościach 0,4%-0,72%.Zdarzają się koncentracje pewnych pierwiastków, zwłaszcza:Wanadu, Niklu, Żelaza, Glinu i innych. Mogą występować domieszki Uranu ale to raczej w złożach rosyjskich. TlenWystępuje w ropie naftowej od 0,1% do 4%(przeważnie 2%) Cechy fizyczne ropy-gęstość: 0,78g-0,93g/cm3(woda 1g/cm3 różnica gęstości powoduje unoszenie się ropy na powierzchni wody) -barwa: Zmienna od ciemnoszarej do brunatnawej aż do zielonawej. -luminescencja:(nikogo to nie zainteresuje) -temp wrzenia i krzepnięcia, ciężary cząsteczkowe, zdolność rozpuszczania siarki i żywic. Różne w różnych ropach nawet w obrębie tego samego złoża w zależności od poziomu roponośnego - zapach(coś pięknego)lekkie ropy: zapach benzyny ciężkie ropy: obecność węglowodorów nasyconych i siarki. Wyjątkowy nieprzyjemny zapach siarkowodoru(zgniłych jaj) -lepkość: związane z obecnością węglowodorów lekkich i gazowych -napięcie powierzchniowe: rośnie wraz z jej gęstością, ale spada razem z podwyższeniem temperatury. -ciepło spalania: 9500 - 11000kcal\kg Jeśli kogoś to interesuje to mogę przygotować podobne kompendium o gazie ziemnym. Największe złoża wysokiej jakości ropy powstawały do 2100 m poniżej poziomu terenu. Nie znam historii geologicznej Kazachstanu, i jeśli tamten teren obniżył się o 3000m( Z tego co wiem od Kenozioku ma właśnie miejsce proces odwrotny), to mają szczęście. Mogli tam trafić na duże złoża gazu i pomyśleli, że to ropa. W płuczce prawdopodobnie był gaz mokry(zawartość węglowodorów parafinowych). Życzę im jak najlepiej, ale moim zdaniem to straszna lipa.
|
|
Temat:
SERINUS
Fierce napisał(a):Masz rację, ale z tym błaganiem przesadziłeś.Poprostu myślę, że raczej się nie spieszą, można to np. tłumaczyc, że niezbędne do testów jest światło dzienne.To tylko moje przemyślenia.
Również nie masz racji:) Światło dzienne nie jest wymagane. Gaz znajduję się w warstwie skalnej. Nie jestem w stu procentach pewien ale tutaj tą skałą jest piaskowiec(zlityfikowany piasek). To tak jak z powietrzem uciekającym z balona. Masz małą dziurkę to gazy z niej uciekają ale jak otworzysz ustnik lub go przebijesz masz ogromny przepływ powietrza. W takim celu wykonuje się testy:)
|
|
Temat:
SERINUS
To jest spółka, która buduję solidne fundamenty i nie potrzeba tu spekulantów do hulania kursem. Jeśli spółka będzie mieć dużo ropy i gazu to wtedy się zrobi o niej głośno. Ale to już będzie czas do sprzedawania.
|
|
Temat:
SERINUS
romsie napisał(a):lewsey otworu nie testuje się za pomocą dynamitu tylko materiały wybuchowe stosuje się do perforacji skał w celu zwiększenia przypływu węglowodorów.A odbywa się to tak ,najpierw zapuszcza się ładunki wybuchowe na przewodzie do otwotu na głębokość w której jest przypływ a następnie odpala ładunek.Następnie obserwuje się manometry na głowicy otworu by określić ciśnienie złożowe to tyle o perforacji Może się źle wyraziłem. Chciałem się dowiedzieć, jakie skały są skałami podłoża(macierzystymi). To jest właśnie tajemnica gazu łupkowego. Jest go dosyć sporo lecz jest on związany w skale. Wydobycie gazu konieczne jest z uzyskaniem jak największej szczelinowatości, która pozwala na swobodne poruszanie się gazu w skale. Geologiczne aspekty nie są mi obce, chodzi mi głównie o sprawy czysto techniczne. Fakt, iż jestem dociekliwy nie oznacza, iż jestem nieomylny. Jestem zwykłym człowiekiem, który popełnia mnóstwo błędów. Dzisiaj chciałem przechytrzyć i dostałem klapsa. Na stronie USGS znalazłem mapę geologiczną Borneo ale wyłącznie utworów powierzchniowych(Czwartorzęd i Neogen). Postaram się bardziej przyłożyć i znaleźć mapę starszych skał.
|
|
Temat:
SERINUS
Kod:/treść usunięta/ Moderator: Od własnych transakcji jest odpowiedni wątek. Na wątku spółki piszemy o spółce.
W jaki sposób testuje się otwór za pomocą dynamitu? Czy chodzi tu o kruszenie skał podłoża? W prezentacji nie zlazłem informacji na temat podłoża skalnego. Jakie jest podłoże skalne w BRUNEI?
|
|
Temat:
SERINUS
Wiadomość do wszystkich( w tym do moderatora).
Nie jest ważne czy będziemy tytułować ludzi per Pan/Pani. Jeśli, któryś z użytkowników ma życzenie abym w jakiś określony sposób się do niego zwracać, to niech oznajmi to na forum. Najważniejsze jest byśmy wszyscy wzajemnie darzyli się szacunkiem i wyrozumiałością. Ja osobiście będę zwracał się do prezesa poprzedzając jego nazwisko bądź imię słowem "PAN", ponieważ przedstawił się z Imienia i Nazwiska(podobnie do mnie), jest ode mnie starszy i wychowanie nie pozwala pisać mi "Hej Kubuś". Zakończmy te spory, gdyż zachowujemy się dosłownie jak "Kargul i Pawlak". Są ciekawsze tematy,dotyczące spółki, do omówienia.
P.S. Dziękuję za odpowiedź na moje pytania.
|
|
Temat:
SERINUS
Ja mam pytania do Pana Jakuba, ponieważ jestem bardzo ciekaw.
P.S. Jeśli, któraś z informacji jest ogólnodostępna a przeoczyłem ją, proszę o odesłanie mnie do źródła.
|
|
Temat:
SERINUS
Northsail masz zupełną rację. Po to wykonuję się odwierty, a później testuje poziomy węglowodorowe wraz z ich wydajnością aby wydać pieniądze i powiedzieć- No cóż nic nie wiemy. Już badania sejsmiczne naprowadzają geologów do przypuszczeń dotyczących złoża. Poszukiwanie złóż jest jak włożenie ręki do zamkniętej skrzyni(sejsmika), w której są nieznane przedmioty. Wkładasz łapkę przez otwór z boku i określasz je przez dotyk(odwiert). Otwierając skrzynie masz już pewność czy się pomyliłeś czy miałeś racje(test). To już nie te czasy, kiedy w Teksasie stosowało się metodę na kota. Przywiązywali do kota metalową puszkę i puszczali go wolno. W miejscu gdzie kot padał tam wiercili i szukali ropy. Najlepsze jest to,że ją znajdowali. Duże złoża, ogromne ciśnie ropy, wierciłeś dziurkę w ziemi i zalewało Cię carne złoto. Takie bajki,o ile dobrze pamiętam kochają ludzie na forum Bankiera.
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a):A ja sobie pozwolę skomentować Twój post.
Co do Toksów jestem sceptycznie nastawiony. One są jak powietrze. Wiemy,że są, czujemy je ale ich nie widzimy. Nie wiemy do końca czy realizacja zysków na spółce to akurat sprzedawanie właśnie tych akcji.(...) Tytan chodziło mi o tę konkretnie spółkę. Oczekujesz rzetelnych informacji a operujesz ogólnikami. Fakt, iż 5% Polaków za granicą kradnie, nie znaczy że ka żdy Polak to złodziej. To samo dotyczy "toksów". Wszystko jest zapisane w prospekcie emisyjnym(przeczytałeś go?)Rozumiem Twoją frustrację i masz wiele racji, ale jest to forum KOV i skupmy się wszyscy na informacjach dotyczących właśnie TEJ spółki.
|
|
Temat:
SERINUS
Jakub_AK77 napisał(a):Czy aby na pewno rząd obcina dopływ gotówki na GPW ? Przecież oprócz zmniejszenia składki ma się zwiększyć możliwość inwestowania na GPW przez OFE.
Jak na ma się dokładnie to w liczbach ? O ile zmniejszy się dopływ gotówki do OFE , która wpłyneła by na GPW, a o ile zwiększy się możliwość inwestowania przez OFE na GPW ? Ktoś to liczył dokładnie, czy tylko każdy powtarza polityczny slogan klepany przez dziennikarzy ?
Pzdr Jeśli jako argumentów potrzeba Ci liczb to proszę bardzo:) Kolega post wyżej dał Ci przykład, a ja mam zamiar podać kolejny. Załóżmy dla łatwego obliczenia, iż 7,3% to 730 zł. OFE może inwestować max 40% środków. 730x0,4=292 zł Gdy składki będą wynosić 2,3%(230zł). Są plany by limit zwiększyć z 40% do 90%. 230x0,9=207 zł 292zł-207zł=85zł 85/292=0,29 0,29x100%= 29% Jeśli OFE wpłaciły w 2010 roku 8mld zł to: 2 mld zł wpłyną za okres styczeń-marzec i 4,26mld zł za okres kwiecień-grudzień. 6,26 mld zł wobec 8 mld zł to chyba jest różnica.(założyłem, że OFE w pełni wykorzystają możliwość inwestowania środków na giełdzie) Mam nadzieję, iż w wyczerpujący sposób udzieliłem Ci odpowiedzi. Poniżej źródło na podstawie, którego wykonałem obliczenia. P.S. Dziękuję za wychwycenie błędu. Późna pora, emocjonujący dzień i mózg zgnił. gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,...
|
|
Temat:
SERINUS
A ja sobie pozwolę skomentować Twój post.
Co do Toksów jestem sceptycznie nastawiony. One są jak powietrze. Wiemy,że są, czujemy je ale ich nie widzimy. Nie wiemy do końca czy realizacja zysków na spółce to akurat sprzedawanie właśnie tych akcji.
Masz rację co do naszego rynku i dość często to powtarzasz. Jest płytki jak kałuża w czadzie, a nasz rząd skrzętnie pracując na nasz dobrobyt obcina dopływ kapitału na GPW. Powtórzę po raz kolejny to co mówiło już wielu, akcji w obrocie jest za dużo. Akcjonariusze KOV mogą kojarzyć się z facetem z reklamy mBanku. Jeśli nasze zwierzęta byłyby klientami DM to też mogłyby mieć akcje KOV. Życzę wszystkim dużych zysków.
|
|
Temat:
SERINUS
Chyba kolega nie zrozumiał co chciałem przedstawić. Sprzątaczka jest rozliczana z posprzątanych pokoi, taksówkarz ze zrobionych kursów, a makler z wyniku finansowego. Chodziło mi tu o możliwość manipulowania kursem. Wypijesz Carslberga 0.5 l za 1 zł to się uciesz, po drugim również, trzeci i czwarty będą interesem życia a po ósmym będziesz miał dość. Przyjdzie kumpel i też się urżnie za 10 zł, a po nim pół osiedla. Wszyscy chodzą zadowoleni, piwo w barze nadal po 1 zł a chętnych brakuje.
|
|
Temat:
SERINUS
Takie info dla ciekawych. www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Miło widziane komentarze i przemyślenia. W Radzie Dyrektorów KOV zasiadają: Przewodniczący dr Jan J. Kulczyk, Wiceprzewodniczący Norman W. Holton oraz Dyrektorzy: Timothy M. Elliot, Gary R. King, Manoj N. Madnani, Michael A. McVea Dariusz Mioduski, pełniący również funkcję Prezesa Zarządu w Kulczyk Holding Ciekawy, który z nich kupił 19 000 akcji podczas sesji. Wykluczałbym J.Kulczyka, każdy chyba wie dlaczego;)
|
|
Temat:
SERINUS
Chyba tutaj jedynym ratunkiem na stabilność kursu byłoby scalenie akcji. Myślałem dzisiaj o tym i taki zabieg pomógłby spółce.
Sytuację pierwsza. Ktoś ma 1 000 000 akcji po kursie 1.60 udaje mu się sprzedać wszystko ze średnią 1,71 w ciągu dwóch sesji. Inwestor zyskuje 110 000 zł - prowizja jakieś 105 000zł. Dla mnie świetny wynik. Odkupuje i sytuacja powtarza się na kolejnej sesji.
Sytuacja druga. Ktoś posiada 125 000 akcji po kursie 12.8(ta sam wartość portfela). Sprzedaje po średniej 12.90 i uzyskał 7 500zł zysku.
Ktoś napisał że 10 zł w banknocie czy dwie 5-cio złotówki to nadal 10 zł-racja. Należy jednak zauważyć, iż 7 500 zł po dwóch sesjach zysku a 105 000 zł zysku to już nie to samo. (nie uwzględniłem 19% podatku, gdyż nie o to chodzi). Ta sytuacja świetnie ukazuje, że przy takiej ilości akcji 200% zyski to marzenie ściętej głowy.
Pytanie do Pana Jakuba
Czy na którymkolwiek WZA poruszany był temat scalenia akcji? Jeśli tak to czy może nam Pan powiedzieć w jakim stosunku?
|
|
Temat:
SERINUS
Istnieją dwie możliwość opóźnienia raportu:
1. Jest co testować. Natrafili na więcej stref niż przewidywali i szczegółowo je badają.
2. Podanie raportu w małym odstępie czasu od publikacji z Brunei. Pozwoli to wyskoczyć kursowi troszkę do góry. Rynek pozytywnie odbierał info z Ukrainy ale tylko przez jedną sesję. Zaprezentowanie info w małym odstępie czasu pozwoli skierować kurs w kierunku trendu wzrostowego. Jest to w interesie spółki gdyż trzeba w jakiś sposób finansować kolejne prace. Szczególnie waży jest taki obrót sprawy jeśli myślą poważnie o kolejnej emisji.
|
|
Temat:
SERINUS
Zgadzam się z przed mówcą. Powtórzę po raz n-ty prawdę, którą wszyscy znają ale chyba nie pamiętają o niej: "Giełda to gra psychologiczna". Grają na wyniszczenie ludzkich nerwów. dlaczego 1.66 padło na koniec dnia? A no dlatego żeby otworzyło się niżej z dniem kolejnym, wystraszeni zaczną oddawać, a cwaniaczki zacierając rączki będą wciskać ENTER. To co napisałem, nie jest żadnym odkryciem, wiecie o tym więc nie panikujcie.
|
|
Temat:
SERINUS
andrzej72 napisał(a):Mieszko - osobiście uważam, że póki co będzie się ten pozom "macać" i naruszać. Myślę że w przyszłym tygodniu to już na spokojnie ponad 1,80 będzie - póki co pozostaniemy jeszcze pod tymi kreskami. Dobre info z Ukrainy może pomóc w przebiciu tego oporu w kilka minut. Teraz wystarczy już tylko czekać na Brunei, no chyba że ktoś ma silne nerwy oraz duży pakiet, wtedy można bawić się w daytrading.
|
|
Temat:
SERINUS
pepe1743 napisał(a):No tak wygląda na to że nowy bastion zbudowano na 1,65. teraz drobne zbieranie za 1,66-1,67 W pełni zgadzam się z kolegą. Mamy bardzo silne wsparcie na 1,65 a dzisiejsze 1,64 było wypadkiem przy pracy lub aktem desperacji. Ktoś napisał, że nie zdziwi go zjazd do 1,50. Mnie jednak mocno by to zaskoczyło. Ponad 400K w cenie 1,69 po lewej stronie było tego świetnym dowodem.
|
|
Temat:
SERINUS
lewsey napisał(a): Nie wiem czy pamiętacie co pisał Pan Jakub o Roadshow? Może to jest właśnie efekt tych PR-owskich zabiegów zarządu? Kurs USD/PLN jest nadal dość korzystny dla inwestorów zagranicznych,a perspektywy wzrostu mogą być kolejnym argumentem, iż KOV to łakomy kąsek. Znów są to tylko dywagacje, ale po ostatnich sukcesach owych przemyśleń proponuję przeprowadzić kolejną serię analiz i wyklarowanie dwóch,trzech hipotez.
Pozwoliłem sobie zacytować samego siebie. Wczoraj nikt nie pokusił się o skomentowanie tej wypowiedzi, więc może dzisiaj ktoś to uczyni. Jestem w 70% przekonany, iż wczoraj, nie wiem czy po raz pierwszy, widzieliśmy aktywność kapitału zachodniego. W Stanach i Kanadzie wszyscy jeszcze smacznie śpią, a gdy obudzą się i zobaczą, że dzisiaj jest taniej niż wczoraj to znów się rzucą. Jedynym potwierdzeniem tej teorii będzie wzmożony ruch od około godziny 16 może 15.
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):Krzysiek9 napisał(a):Korzystając z chwili oczekiwania na testy chciałby zadać Panu Jakubowi pytania:
Wracam własnie z Kanady, oglądaliśmy logi z O-8, jeszcze chwila cierpliwości, chciałbym Wam podać wszyste dane ( liczba stref do testowania, ile GAS pay itd.) 3. Na początku roku miały być znane wyniki analizy sejsmiki w Syrii z danych zbieranych do listopada 2010. Czy wiadomo czy udało się uzyskać nowe ciekawe informacje o potencjalnych złożach w Syrii? Kiedy będzie znany plan wykonania zaplanowanych na chyba II kwartał pierwszych dwóch odwiertów? Czy kolega nie oglądał dokładniej ostatniej prezentacji inwestowaniem? Tam już pokazaliśmy target, który może przycmic nawet Brunei ;-) Plan prac jest w trakcie zatwierdzenia. Wiercenia mogą ruszyć w IIkw. 4. Jakie obecnie prace będą prowadzone na Ukrainie w pierwszej połowie 2011 roku? W prezentacji jest tabela z informacjami ale może udało by nam się uzyskać od Pana jakieś ciekawe newsy :) ? Tabela jest wyczerpująca, a co do newsow proszę o dosłownie kilka dni cierpliwości ;-) Dziękuję z góry i pozdrawiam Pogrubiłem dwie informacje. Moim zdaniem są one istotne. Zostały one ładnie, jak na prezesa przystało, ubrane w słowa. W kontekście doczytuję się przesłania" chłopaki macie kase?? Kupujcie!!!". Nie wiem czy pamiętacie co pisał Pan Jakub o Roadshow? Może to jest właśnie efekt tych PR-owskich zabiegów zarządu? Kurs USD/PLN jest nadal dość korzystny dla inwestorów zagranicznych,a perspektywy wzrostu mogą być kolejnym argumentem, iż KOV to łakomy kąsek. Znów są to tylko dywagacje, ale po ostatnich sukcesach owych przemyśleń proponuję przeprowadzić kolejną serię analiz i wyklarowanie dwóch,trzech hipotez.
|
|
Temat:
SERINUS
Widzę,że moderator solidnie dzisiaj pracował na forum KOV. Po powrocie do domu brakuje wielu postów. Cieszy mnie jak pewnie i Was wszystkich ruszenie kursu w górę, lecz radzę trzymać rękę na pulsie, gdyż kto wie czy w tym tygodniu nie spotka nas korekta. Jeśli jutro będzie info to kierujemy się na azymut 20, no może 30 stopni, jeśli jednak nie to może być lekkie zbicie i próba dobrania akcji. Gratuluję sobie i wszystkim tego pięknego notowania. Dzisiaj miałem jakieś przeczucie i rano przed notowaniami powiedziałem kumplowi,że mamy ważny dzień. Liczyłem jednak na info z Ukrainy a nie na 11% wzrost.
|
|
Temat:
SERINUS
Ja przejrzałem informacje na temat KOV z ostatnich 12h i nic nie znalazłem. Wnioski do jakich doszliście bardzo dobrze świadczą o poziomie merytorycznym tego forum. Informacje z Ukrainy i z Brunei powinny być podane w małym odstępach czasu aby stworzyć i umocnić trend wzrostowy.
|
|
Temat:
SERINUS
W Brunei jest teraz pora deszczowa więc deszcz nie powinien być zaskoczeniem. Jeśli opady miałyby wpływ na czas rozpoczęcia testów do do końca marca mielibyśmy wszelkie działania z głowy. Tu problem tkwi w czymś innym. Jeśli ktoś znajdzie informacje o powodzie opóźnień to niech podzieli się z innymi na forum;)
Co do raportu O-8
Pan Jakub prosił chyba w środę aby na kilka dni uzbroić się w cierpliwość. Zakładając pesymistyczną wersję i ufając w prawdomówność pana Korczaka mamy:
a)podanie informacji 12.01.11-(przyjmuje, iż kilka dni to max 9)raport 21.01 piątek
b)mniej prawdopodobna-zakładając, że niedziela jest dniem wolnym od pracy ,raport 22.01 sobota
c)najmniej prawdopodobna- zakładając, iż chodziło o dni objęte notowaniami GPW daje nam to raport dnia 25.01. wtorek
Taka nieznacząca analiza dla zniecierpliwionych i żądnych informacji o spółce;)
|
|
Temat:
SERINUS
W oczekiwaniu na wyniki z Brunei przygotowałem krótkie kompendium wiedzy o ropie naftowej. Klasyfikacja ropy ze względu na grupy węglowodorowe-metanowa -metanowo-naftenowa -metanowo-naftenowo-aromatyczne naftenowo-aromatyczne Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość ciężkich węglowodorów parafinowych-ropy parafinowe -ropy niskoparafinowe -ropy bezparafinowe(cukieraski) Klasyfikacja ropy ze względu na zawartość siarki(0,01-5,5%)-siarkowe(> 0,5%) -niskosiarkowe -bezsiarkowe AzotWystępuje w ropie naftowej do 0,1% Związki mineralneWystępują w ilościach 0,4%-0,72%.Zdarzają się koncentracje pewnych pierwiastków, zwłaszcza:Wanadu, Niklu, Żelaza, Glinu i innych. Mogą występować domieszki Uranu ale to raczej w złożach rosyjskich. TlenWystępuje w ropie naftowej od 0,1% do 4%(przeważnie 2%) Cechy fizyczne ropy-gęstość: 0,78g-0,93g/cm3(woda 1g/cm3 różnica gęstości powoduje unoszenie się ropy na powierzchni wody) -barwa: Zmienna od ciemnoszarej do brunatnawej aż do zielonawej. -luminescencja:(nikogo to nie zainteresuje) -temp wrzenia i krzepnięcia, ciężary cząsteczkowe, zdolność rozpuszczania siarki i żywic. Różne w różnych ropach nawet w obrębie tego samego złoża w zależności od poziomu roponośnego - zapach(coś pięknego)lekkie ropy: zapach benzyny ciężkie ropy: obecność węglowodorów nasyconych i siarki. Wyjątkowy nieprzyjemny zapach siarkowodoru(zgniłych jaj) -lepkość: związane z obecnością węglowodorów lekkich i gazowych -napięcie powierzchniowe: rośnie wraz z jej gęstością, ale spada razem z podwyższeniem temperatury. -ciepło spalania: 9500 - 11000kcal\kg Jeśli kogoś to interesuje to mogę przygotować podobne kompendium o gazie ziemnym.
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko, bardzo szanuję Twoje wypowiedzi tak jak znakomitej większości osób na tym forum. Być może uznasz mnie za drobiazgowego(zboczenie zawodowe) i uszczypliwego ale Alfa Centauri to jest akurat gwiazda. Ja kiedyś napisałem, że wyniki z Brunei mogą spowodować wzrost o 400% i mało mnie nie zlinczowano;)Wszyscy czekają na te wyniki i jeśli wszystkie będą pozytywne to każdorazowo wykres 2-3 dniowy będzie wyglądał jak trajektoria lotu Discovery.
|
|
Temat:
SERINUS
pepe1743 napisał(a):Bawią mnie komentarze, że " ktoś myśli o akcjonariuszach", a czy ty myślisz o kimś jak już mu sprzedasz swoje akcje? na pewno wszyscy się martwimy, czy zarobi itd. :D Jak wróci za dzień i powie że stracił to na pewno oddamy mu różnice ze swoich:D . Ale niektórzy są naiwni ( wierzą w nazwisko w ludzi ) PS o niektórych tych co piszą posty był ostatnio artykuł we Wprost - zwą was amplifierami :) A ja pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Pogrubione zdanie Twojej wypowiedzi sugeruje, że masz złe doświadczenia z panem R.K. Jednak pan J.K. jest mądrzejszy o doświadczenia pana R.K. i wie, że samochód sobie odkupi, dom sobie odkupi, kobietę sobie odkupi, szacunku nie odkupi. Gdy wyszła na jaw "Afera Orlenu" wyemigrował do Londynu i miał dużo czasu by przemyśleć co było nie tak, później sprawa Starego Browaru znów spowodowała znaczny uszczerbek na jego reputacji. Teraz gdy pan J.K. odpokutował swoje i znów wraca do kraju z chęcią utworzenia silnej grupy kapitałowej w Polsce, nie może sobie pozwolić na jakikolwiek nawet przekręcik. Sygnując nazwę spółki swoim nazwiskiem bardzo dużo ryzykuje i powinno mu zależeć na jak najlepszych wynikach, sczególnie jaki główny i strategiczny inwestor.
|
|
Temat:
SERINUS
KUB-Gas nie uciągnie tego wozu pełnego akcji, lecz masz rację lancet, iż była to trafiona inwestycja. Myślałem dzisiaj trochę o spółce i zastanawiałem się, jaka jest najbardziej optymistyczna wersja komercjalizacji złóż ropy w Brunei. Mówi się, że zajmie to od 1,5 do 3 lat. Czy jest ktoś kto podejmie się wgłębnej analizie tego problemu? A może Pan Jakub będzie potrafił nam w rzeczowy sposób odpowiedzieć na to pytanie? Ja niestety nie znam procedur technicznych i prawnych obowiązujących podczas wydobywania ropy, mam jednak nadzieję, iż jest ktoś na tym forum kto ma o tym chociaż blade pojęcie.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Moim zdaniem kurs jest trzymany przez dzisiejszą sesję a z rynku zebrano już 900 tys akcji (w tym na pewno przerzucanie akcji z rąk do rąk). Biorąc pod uwagę fakt, że czeka nas sukcesywny wysyp informacji osobiście nie zdziwiłbym się, gdyby pod koniec sesji kurs znowu został wyciągnięty o 4-5 groszy a kolejna sesja wyglądała by jak dzisiejsza aby zebrać jak najwięcej akcji w ciągu dnia i podbić kurs na końcówkę sesji aby aktywować podaż na następnej sesji. Taki mechanizm pozwoliłby stopniowo wyciągnąć kurs do poziomu nawet w okolicach 2zł, z którego oczekiwać można by było na wyniki pierwszych testów w Brunei, przy jednoczesnym zebraniu z rynku maksymalnej liczby akcji po jak najniższej cenie. Krzysiek9 ma mnóstwo racji. Gra na giełdzie to psychologiczna gra szarpiąca nerwami ludzi. Bardzo podobna sytuacja miała miejsce na tauronie. Pisałem tu kiedyś o fixingach, na których kurs wybijał się od 4-6% w górę, następnego dnia kiszenie i podbitka na koniec sesji. gdy kurs osiągnął 6.8x zaczęła się realizacja zysków i korekta do 6.29. Myślicie, że kto na tym zarobił?? Pracownicy ze swoim pakietami?? NIE!!! Jeśli dzisiaj powtórzy się sytuacja z wczoraj to możemy spodziewać się podbitki do 1.7-1.8 i zjazdu w granice 1.50-1.55. Do końca stycznia pozostało jeszcze trochę sesji, więc wiele może się zdarzyć. Jestem bardzo ciekaw co w tym miesiącu się wydarzy, Kov może okazać się objawieniem 2011 roku, ma za to małe szanse na uzyskanie tytułu zakały dziesięciolecia, ponieważ Petrol jest nie do pobicia.
|
|
Temat:
SERINUS
Z tą ostrą podwyżką to może przesadziłem troszeczkę ale emocje biorę górę gdy patrzę do portfela i widzę jak złotówki uciekają.(Od lutego zapłacę łącznie 14% więcej za czynsz)
Pisanie, że ludzie sprzedawali tauron bo był na górce to tak jakby pisać, że samolot spadł ponieważ wzbił się w powietrze. Tauron jest inną bajką ponieważ są tam miliony akcji pracowniczych i co jakiś czas straszą polaków i podbierają papier.Analogicznie rzecz biorąc ludzie powinni kupować KOV ponieważ jest w dołku,a dlaczego nie kupują/nie kupowali?? Owczy pęd dominuje na GPW a rozsądek chyba nigdy nie wygra z chęcią szybkich zysków (DGA, Wasko czy ostatnio Lubawa) Trzeba być dobrej myśli i życzę 50% zysków wszystkim, w szczególności tym,którzy kupili akcje powyżej 2,20zł.
p.s. Widzę,że nie tylko ja jestem przeciwnikiem tzw. "pokemonów" na tym forum. Pozdrawiam.
|
|
Temat:
SERINUS
menager napisał(a):z Kovem to jest tak jak wszyscy ostatnio myśleli że jedziemy na 2 zł to było sypanie
a teraz wszyscy myślą że to znowu podbitka i będzie sypanie to może być zupełnie inaczej
1,58 to niska cena jak na Kov
bez powodu by tak nie zbierali pod koniec sesji
ludzie którzy tanio chcieli oddać w granicach 1,50 już się skończyli już naiwnych nie ma :)
widać to było po dzisiejszej sesji
coś czuje że miło nas zaskoczy ten tydzień :) gaz idzie do góry !! Kulczyk umie liczyć i dlatego zwiększa wydobycie bo czuje kasę a kto jak kto ale on umie zarabiać grube miliony czego sobie i wam życzę :) akurat rosnących cen gazu nie brałbym za argument do wzrostów. Ostra podwyżka cen prądu od nowego roku nie nakłoniła inwestorów do kupna spółek energetycznych, chociaż moim zdaniem ten sektor jest akurat jednym z bardziej atrakcyjnych i stosunkowo bezpiecznych na GPW. Być może jest to związane z ambitnymi planami inwestycyjnymi w tym sektorze gospodarki... kto wie co siedzi w głowach innych ludzi? To jest cały urok giełdy. Mówiąc natomiast o dr Kulczyku to nie wiem czy pamiętacie jego wypowiedzi z czerwca 2010r na temat KOV. Powiedział "Szklanka z logo KOV jest do połowy pełna i my ją napełnimy" mówił także, że inwestorzy którzy kupili akcje KOV zarobią. Sądzę, że nie pozwoli On na zrujnowanie sobie renomy i nazwiska. Czasami lepiej jest poświęcić część majątku na ratowaniu swojego biznesu niż pozwolić zniechęcić do siebie ludzi, gdyż szacunku nie można sobie dokupić. Dla wszystkich siejących czarne wizje o nowej emisji powiem tak jak już ktoś na tym forum napisał: bardzo prawdopodobne jest to, że KI obejmie akcje nowej emisji jeśli do takiej dojdzie.
|
|
Temat:
SERINUS
Mam pytania do Pana Korczaka:
1)Czy istnieje możliwość zapoznania się z parametrami fizyko-chemicznymi gazu wydobywanego na Ukrainie, mianowicie interesują mnie: a)typ gazu b)zawartość związków węglowodorowych c)zawartość siarki d)zawartość ciężkich węglowodorów
2) Czy podobne informacje będą również dostępne przypadku złóż ropy w Brunei?
|
|
Temat:
SERINUS
Takim info pod sypanko była rekomendacja bzwbk. Szybki wzrost spółki i realizacja zysków. Następnie okres wegetacji kursu i zbierania w granicach 1.50. nie można również wykluczyć, iż teraz również będzie sypanie. Moim zdaniem taka informacja nie zmusi byka do szalonej szarży lecz co najwyżej do postawienia kroku w przód.
|
|
Temat:
SERINUS
Ja mam tylko jedną uwagę do Tytana. Gdy czytam to forum to mam nadzieję na pozyskanie poważnych i rzetelnych informacji o spółce, gdybyś mógł mi lub nam(nie wiem jak odbierają to inni)oszczędzić tych uśmieszków/emotikonek, jak zwał tak zwał, to byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli jednak czujesz potrzebę wstawiania ich do swoich wypowiedzi to ucieszyłbym się gdyby ktoś poinstruował mnie jak dezaktywować ich wyświetlanie
Jeśli chodzi o testy to zgadzam się z przedmówcami, że publikacja wyników będzie uzależniona od ich powodzenia(nikt nie będzie s**ł do własnego gniazda). Mówiąc o Ukrainie to jest ona swoistym filarem KOV i nawet gdyby zyski ze sprzedaży gazu rekompensowały straty poszukiwań w Brunei to rynek i tak entuzjastycznie nie spojrzy w tym kierunku.
Czekając na czarne złoto życzę cierpliwości.
|
|
Temat:
SERINUS
Jestem na GPW dopiero od maja więc nie miałem okazji oglądać takich zabaw, a przynajmniej nie na żywo, gdyż nie mam czasu siedzieć przed monitorem ponad 7 lub jak teraz 8 godzin.
|
|
Temat:
SERINUS
Piję sobie kawusie patrzę na arkusz zleceń a tu wjeżdża po prawej 5000 PCRO za moment pojawia się 500 000 1.43 po lewej. Po chwili wszystko się unormowało. Czemu to miało służyć prócz tego postraszenia, o którym pisał kolega powyżej? Takich cudów nawet na słynnych fixingach Tauronu nie widziałem:)
|
|
Temat:
SERINUS
czy ktoś mi wyjaśni kto i w jakim celu tak uwalił kurs do 1.43 na fixingu??
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown napisał(a):Cytat:największy dotąd nie zbadany przy pomocy odwiertów lądowy rejon w strukturze czerwonego spągowca Sorka, w zasadzie jest to tak komiczne, że nawet nie wymaga komentarzy. A wiesz w ogóle co to jest ten czerwony spągowiec? Ta spółka nie ma inwestorów, ona ma wyznawców. Czerwony spągowiec jest to okres litostratygraficzny w geologii, krótko mówiąc: przedział czasu w permie, w którym powstawał czerwony spągowiec(jest to typ skały). Występuje on bezpośrednio nad karbonem czyli okresem powstawania polskich złóż węgla kamiennego i większości węglowodorów w Europie. www.mos.gov.pl/g2/kategoriaPli...Kilka informacji dla zainteresowanych powyżej. P.S. Podłoże kadomskie i waryscyjskie jest to podłoże krystaliczne tzn. skały pochodzenia magmowego(są to np. granity i nie ma tam ropki lub gaziku)
|
|
Temat:
SERINUS
TYTAN poruszyłeś bardzo ważny temat dotyczący inwestowania/grania na giełdzie. Moim zdaniem mówienie o etyce to walka z wiatrakami. Być może osoby z tego forum wezmą sobie to do serca i będą postępować etycznie, lecz masa spekulantów już nie, gdyż oni z tego żyją. Śledzę jeszcze codziennie Tauron i to co tam się działo przechodzi ludzkie myślenie. Dochodziło tam do tzw. "fixingów cudów", mianowicie po całodniowych wzrostach uwalali kurs na fixingu o 10,12 a nawet 15 groszy. Były też dni, w których wyciągali na fixingu kurs w górę aby uwalić go na początku dnia lub na kolejnym fixingu. Oczywiście mówienie o etyce jest potrzebne dla świadomości społeczeństwa ale niczego tu nie wskóramy.
|
|
Temat:
SERINUS
Panowie, więcej optymizmu:  Przeczekamy ten kryzysik, poczekamy na info z Brunei i dopiero wtedy zaczniemy się cieszyć/strzelać w łeb. Ja dla poprawienia humoru pojechałem dzisiaj kupować prezenty dla rodzinki, polecam taki relaks dla wszystkich zawiedzionych obecną sytuacją KOV na GPW. Nie polecam natomiast nikomu kto ostatnią złotówkę zapakował w KOV(ale czy są tacy desperaci??)
|
|
Temat:
SERINUS
Funkytown ma 100% racji. Nie łudźmy się, iż KOV jest jedyną wyspą na oceanie branży poszukiwawczej. Zagranica może się zainteresować tą egzotyczną spółką wówczas gdy będzie miała silną pozycję na arenie, przynajmniej regionalnej. Póki co, KOV nie ma nawet silnej pozycji krajowej. Jeśli Brunei okaże się strzałem w dziesiątkę, a Syria rokować będzie dużym, PEWNYM potencjałem, to dopiero wtedy możemy liczyć na zainteresowanie ze strony obcego kapitału. Aktualnie akcjonariat opiera się głównie na skrajnych optymistach lub ludzi z zacięciem hazardzisty.
|
|
Temat:
SERINUS
Zgadzam się zupełnie z wypowiedzią mark62'a. Enea jest inwestycją KI, a nie KOV. KOV jest spółką poszukiwawczą-"wydobywczą" ropy i gazu, a Enea jest producentem energii elektrycznej. Gdyby KOV zajmował się poszukiwaniem, wydobyciem i dystrybucją węgla to moglibyśmy to łączyć w jedną całość, gdyż znakomita większość energii w Polsce produkuje się z węgla. Ropę w Enei zużywają jedynie członkowie zarządu w swoich limuzynach;)
|
|
Temat:
SERINUS
Zapomniałem dodać dwóch zdań w tamtej wypowiedzi. 1. Gdyby emisja się udała nie byłoby żadnych dywagacji na temat nowej emisji a spółka mogłaby się spokojnie rozwijać.[...]syndrom Krauzego. 2. Wszystko teraz w rękach Zarządu i WZA to od nich zależy jaką drogę finansowania wybiorą na 7 miesięcy 2011 roku.
Ropę to Oni już mają, testy jak pisałem wcześniej robi się by potwierdzić jakość złoża. Nie wiem czy wiesz ale gdyby chcieli zrobić nową emisję to musi zebrać się WZA. Póki co nie ma żadnych informacji o zwołaniu WZA, albo coś przegapiłem.
P.S. Skoro kolega jest takim pesymistą to dlaczego interesuje się spółką bez przyszłości (no chyba, że czyta to forum z braku innych zajęć)? Trzymam rękę na pulsie, uśredniłem i śledzę poczynania.
|
|
Temat:
SERINUS
Jak obiecałem odrobiłem pracę domową. Na początek chciałbym napisać kilka słów o mnie. Mam na imię Michał, mam 21 lat, studiuję geologię, a przygodę z giełdą zacząłem od emisji KOV. Zauważyłem sporą nerwowość u niektórych forumowiczów. Moim zdaniem większość rozumie pojęcia INWESTYCJA, lecz dla tych którzy mają jeszcze opory pozwolę sobie przytoczyć pewną definicję."Inwestycja-poświęcenie rzeczy teraźniejszych, pewnych na poczet przyszłych, niepewnych". Na giełdzie jestem tylko 7 miesięcy, popełniłem kilka błędów, ale to mnie dużo nauczyło. Dla osób niecierpliwych polecam pozostawienie tej spółki w spokoju, zainteresowania się inną lub wycofanie się z GPW i rozważenie obstawiania zakładów sportowych. Dla przykładu dzisiaj grały Borussia Dortmund i Bayern Monachium stawiając na te dwie drużyny można było zarobić w 6.5 godziny 89% a nawet 300% wybierając opcję handicap (gorąco polecam dla niecierpliwych). Ktoś pisał, że przychody z Ukrainy może zniweczyć jeden zły odwiert. W dzisiejszych czasach jeśli spółka ma dobry zespół(KOV niewątpliwie taki posiada) to nawiercenie ropy w 6 na 10 odwiertów uznaje się za porażkę, niejednokrotnie natomiast 100% odwiertów trafia na ropę. Problem pojawia się natomiast w przypadku oszacowania jakości złoża(ciśnienie, zasiarczenie, inne zanieczyszczenia etc.) Być może jestem niepoprawnym optymistą, lecz moim subiektywnym zdaniem KOV da zarobić a 400 procent ceny emisyjnej nie powinno nikogo dziwić za 3 lata. Spółka skrupulatnie realizuje swój plan inwestycyjny, o czym na bieżąco informuje akcjonariuszy. W Polsce mamy syndrom Krauzego, stąd taki dystans do KOV.Jeśli ktoś kupił akcję KOV-u aby mieć pieniądze na zakup prezentów pod choinkę to popełnił błąd, lecz jeśli kupił je by zabezpieczyć swoją przyszłość, to być może zrobił interes życia. Pozdrawiam wszystkich inwestorów, nie graczy, lecz przy moim kilku tysięcznym kapitale giełdowym zaliczam się chyba do tych drugich.
|
|
Temat:
SERINUS
Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Postaram się uzupełnić braki i przeczytać jak najszybciej wszystkie posty. Od razu chciałbym zapytać czy są upublicznione jakieś przekroje i proflie przez złoże oprócz tych zawartych w prezentacji?
|
|