Kolega Lesgs długo napisał. To ja krótko.
"Z cytowanej przez @Ann wypowiedzi Prezesa Tuory wynika, że w BB zostanie zastosowana technika dyskowa, a więc podobna do Piccolo Abaxis. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów związanych z patentami."
Odp. Ma Kolega błędne informacje: nie zastosowano techniki dyskowej - będzie mała wirówka skonstruowana przez CRM i opatentowana (stąd opóźnienie).
"Naturalnym rynkiem sprawdzenia przydatności BB jest Polska, dlatego sukces w Polsce będzie decydujący o tym, czy produkt jest przydatny".
Odp. Ma Kolega błędne informacje: wielokrotnie zarząd spółki powtarzał, że celem są kraje rozwinięte, gdzie klienci mogą zapłacić 10 tys USD. Takim krajem, chciałbym zauważyć, nie jest Polska.
"CRM prowadzi dystrybucję produktów innych firm, o podobnym zakresie funkcjonalności. Istnieje potencjał tzw. "kanibalizmu", czyli utraty rynku na produkty obecnie sprzedawane z marżą zysku na rzecz własnego produktu, jeszcze przynoszącego straty".
Odp. Ma Kolega błędne informacje: CRM nie sprzedaje obcych analizatorów, nawet jeśli ma Kolega na myśli urządzenia Orphee i Diesse.
"Badania laboratoryjne wymagają zachowania określonego reżimu (temperatura badań, warunki przechowywania odczynników, usuwanie odpadów, itp.). Koszt BB i testów może nie być jedynym kosztem wyposażenia punktu POCT, a te inne koszty mogą nie być pomijalne (np. koszty magazynowania odczynników w obniżonych temperaturach)".
Odp. Ma Kolega rację: badania laboratoryjne wymagają określonej temperatury, nie można robić ich na mrozie ani testów trzymać w piekarniku. Trzeba też, jak kolega pisze, wyrzucać śmieci. To rzeczywiście generuje koszty. Na szczęście to będzie problem klienta.
"Nie jest wykluczone, że pierwsze wersje BB będą miały ograniczone możliwości i pełna gama testów stanie się dostępna po upływie pewnego czasu od debiutu. Organizacja upgradów może być kosztowna".
Odp. Ma Kolega rację: Nie jest wykluczone, że pierwsze wersje BB będą miały ograniczone możliwości. Nie jest też wykluczone, że będą miały możliwości nieograniczone.
"Przez pierwsze 2-3 lata od debiutu BB będzie silnie narażony na działania konkurencji. Sądzę, że nad podobnymi rozwiązaniami pracuje konkurencja i każdy debiut nowego podobnego produktu może być zabójczy, szczególnie jeżeli oferowane będą niskie ceny".
Odp. Ma Kolega rację: BB będzie silnie narażony na działania konkurencji i na czarny PR - nawet już jest, przed debiutem.
"Zasoby finansowe CRM nie będą wystarczające w nadchodzących 2-3 latach na silne wspieranie produktu".
Odp. Ma Kolega rację: W tym celu właśnie, jak Kolega słusznie zauważył chce pozyskanie strategicznego partnera.
"W jednej z cytowanych publikacji CRM przedstawiono krzywą rozwoju sektorów opieki zdrowotnej, w tym diagnostyki, która znajdowała się dopiero u podstawy części wnoszącej tej krzywej (klasyczna teoria rynku). Ta sama krzywa i pozycja diagnostyki dotyczy także CRM i BB. Ile czasu zajmie dojście na szczyty. Mogę tylko oceniać (bo brak twardych danych), że to zajmie ok. 3-4 lat".
Odp. Zgadzam się z Kolegą, wejście na szczyt może zająć 3-4 lata, jeśli CRM będzie szedł równo z rynkiem, jednak chyba chodzi tu o to, żeby ten rynek pobić.
"Emisje akcji (lub obligacji) powinny nastąpić już w 2014 r. i nie jest wykluczone konieczność ich powtarzania".
Odp: Zgadzam się z Kolegą: Emisje nigdy nie są wykluczone, także dla strategicznego partnera.
"Jak napisał ktoś bardzo mądry "Prognozowanie jest trudne, szczególnie jeśli chodzi o przyszłość". Dlatego, za kilka miesięcy moje uwagi mogą okazać się warte funta kłaków."
Odp. Znów muszę zgodzić się z Kolegą.
"Choć wypowiadam się niekiedy krytycznie, ja im naprawdę dobrze życzę. Na chwilę obecną moja rada jest następująca (i postępuję zgodnie z nią): Tą spółkę należy obserwować".
Odp. Dziękuję Koledze za cenną radę: Obserwować! Obserwować! A jak się naobserwuję, to pomyślę jeszcze z rok albo dwa, kiedy nie będzie już żadnych ryzyk.
javascript:insertsmiley('

%20','/forum/images/emoticons/eusa_boohoo.gif')