PARTNER SERWISU
qucawvbt
12 13 14 15 16
Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 30 lipca 2013 18:24:02 przy kursie: 11,84 zł
WD lub anty_tereso

Zerknijcie w ten raport Abaxisa. Sama już nie wiem, czy czegoś nie pomieszałam, bo tu wychodzą śmieszne liczby. Rynek wart 93 mln zł ? Nawet zakładając wzrost po 20 procent rocznie, to jakaś tragedia. A zakładając, że tylko część ( np.20 %) opanuje Cormay...to już w ogóleThink

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 lipca 2013 18:56:59 przy kursie: 11,84 zł
Może nie tyle rynek, co udział Abaxisa w rynku to 31M USD. Z tym, że sam analizator to znacznie mniej poniżej 10M. Tak piszą przynajmniej w swoim raporcie. Pytanie ile z tego rynku ma Abaxis i jakie przewagi będzie miał BB, bo w sumie od tego wszystko zależy.

athman
0
Wpisów: 8
Wysłane: 30 lipca 2013 19:03:09 przy kursie: 11,84 zł
No, litości! Abbott został dystrybutorem w październiku 2012, więc jak można przywoływać wyniki za 2012 jako dowód marnej sprzedaży przez Abbotta. www.prnewswire.com/news-releas...
Problem z Piccolo był taki, że latami urządzenie nie chciało działać. Odszukajcie sobie w sieci wywiad z prezesem Svensonem. Piccolo robi 14 badań po pobraniu krwi (procedura medyczna). Zastosowano metodę proszkową, mniej dokładną o ok 15 proc. - na co komu takie badania? Mimo to sprzedaje wg moich szacunków (bez Abbotta) ponad 1000 rocznie i ta sprzedaż co roku rośnie ok 20 proc.
Lepsze wersje kosztują 16 tys USD allmedtech.com/abpixpbchan.htm...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2013 19:41:01 przy kursie: 11,84 zł
Cytat:
No, litości! Abbott został dystrybutorem w październiku 2012, więc jak można przywoływać wyniki za 2012 jako dowód marnej sprzedaży przez Abbotta.

Ależ nikt nie wini tutaj Abbota, tylko urządzenie i popyt. Przed tą umową chyba też było sprzedawane prawda?

athman
0
Wysłane: 30 lipca 2013 19:41:59 przy kursie: 11,84 zł
anty_teresa napisał(a):
Może nie tyle rynek, co udział Abaxisa w rynku to 31M USD. Z tym, że sam analizator to znacznie mniej poniżej 10M. Tak piszą przynajmniej w swoim raporcie. Pytanie ile z tego rynku ma Abaxis i jakie przewagi będzie miał BB, bo w sumie od tego wszystko zależy.

W przewagi BB można wierzyć albo nie, ale w każdym razie zostały sto razy opisane, więc nie trzeba się wysilać, żeby je poznać.
1. W BB zastosowano metode kolorometryczną, taką jaką sie stosuje w wielkich analizatorach. Jest bardzo dokładna. Dlaczego Piccolo tego nie zrobił? Bo nie umie rozdzielać krwi na mikroporcje. Właśnie to jest kluczem. Toruńscy naukowcy potrafili to zrobić. Dlatego mowa jest o 100 badaniach z jednej kropli - na tylę mogą ją rozdzielić.
2. Tę metodę można zastosować i w hematologii, i w immunologii. A więc BB to więcej niż jedno urządzenie, to platforma do tworzenia kolejnych urządzeń.
3. BB robi do dwadziestu kilku testów w różnych konfiguracjach - panelach: np. sercowy, wątrobowy itp. OB i morfologii oczywiście nie zrobi, ale jest wystarczająco dużo pacjentów o chorobach zdiagnozowanych, którzy są pod ciągłą kontrolą, np serce, wątroba itp, i takie badania robią co miesiąc lub dwa.
3. Tanie panele: koszt wytworzenia minimalny ok 10-20 procent ceny. Problem Abaxisa było, że strasznie drogo produkował odczynniki i nie mógł spiąc kosztów z ceną. Jego panele są drogie. Główną barierą rozwoju POC jest właśnie cena testów.
4. Konkurencyjna cena urządzenia.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2013 19:50:04 przy kursie: 11,84 zł
A może wiesz jak duży jest rynek na tego typu urządzenia?

EDIT:

Cytat:
Problem Abaxisa było, że strasznie drogo produkował odczynniki i nie mógł spiąc kosztów z ceną. Jego panele są drogie. Główną barierą rozwoju POC jest właśnie cena testów

Szczerze mówiąc skoro mają około 100 narzut ponad koszt wytworzenia to było gdzie schodzić z ceny w celu pobudzenia popytu... W roku 2011 także takie notowali marże w segmencie medycznym
Edytowany: 30 lipca 2013 19:58

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 30 lipca 2013 20:23:45 przy kursie: 11,84 zł
Widzę, że kilka osób dokładniej śledzi spółkę, więc spytam może o kwestię ogólną.

Jeśli dobrze widzę, spółka z różnych programów pomocowych dostała już przynajmniej 25 milionów złotych środków publicznych. Wydaje je od wielu lat, na przykład taki innowacyjny system biochemiczny EQUISSE (swoją drogą też analizator) dofinansowanie dostał w 2009 roku, a w 2011 jego prototyp, zgodnie z informacjami spółki, cieszył się dużym zainteresowaniem odbiorców.

Czy któreś z tych osiągnięć R&D do czegoś się nadaje i udało się je gdzieś sprzedać?

athman
0
Wysłane: 30 lipca 2013 20:39:54 przy kursie: 11,84 zł
Poniżej dane dla całego segmentu Point of care testing, bez podziału na biochemię, immunologię itp, ale w całej diagnostyce biochemia ma ok. 30 proc, natomiast w POCT nie słyszałem, żeby były jakieś poważne urządzenia od immunologii na przykład. Nie wiem też, czy wliczono tu testy dla cukrzyków. Tak czy owak wielki rynek.
Point-of-Care testing (POCT) is predicted to have a 7% CAGR and is on track to generate global IVD sales of $5.9 billion during 2014. POCT currently makes up 12% of the global IVD market. This IVD market segment includes test devices used by healthcare professionals in hospitals, physician offices, and health clinics.
www.darkdaily.com/predicted-gr...

Cały rynek diagnostyki to 45 mld USD, występuje wyraźny trend przesuwania sie w kierunku POCT, co jest dość logiczne i oczywiste.

athman
0
Wysłane: 30 lipca 2013 20:41:49 przy kursie: 11,84 zł
wapkil napisał(a):
Widzę, że kilka osób dokładniej śledzi spółkę, więc spytam może o kwestię ogólną.

Jeśli dobrze widzę, spółka z różnych programów pomocowych dostała już przynajmniej 25 milionów złotych środków publicznych. Wydaje je od wielu lat, na przykład taki innowacyjny system biochemiczny EQUISSE (swoją drogą też analizator) dofinansowanie dostał w 2009 roku, a w 2011 jego prototyp, zgodnie z informacjami spółki, cieszył się dużym zainteresowaniem odbiorców.

Czy któreś z tych osiągnięć R&D do czegoś się nadaje i udało się je gdzieś sprzedać?

EQUISSE ma wejść na rynek w przyszłym roku

wapkil
0
Wysłane: 30 lipca 2013 20:49:24 przy kursie: 11,84 zł
athman napisał(a):
EQUISSE ma wejść na rynek w przyszłym roku

Wiem, choć spółka podaje w różnych miejscach 2013 i 2014. Choć to nie jedyny projekt, na który dostali dofinansowanie i stąd moje pytanie, czy cokolwiek z tego dotychczas wyszło.

Skoro jednak mowa o EQUISSE. Dlaczego skoro w 2011 prototyp był już gotowy, prezentowany na targach i podobno cieszył się dużym zainteresowaniem, jego sprzedaż zacznie się (być może) dopiero trzy lata później? Czy istnieje analogia z BlueBox, dla którego, o ile rozumiem, nawet prototyp nie jest jeszcze całkiem gotowy?
Edytowany: 30 lipca 2013 20:50

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2013 20:53:02 przy kursie: 11,84 zł
www.pandl.pl/tl_files/raporty%...
Według tej prezentacji w konfrontacji z ofertą sprzedażową na stronie sprzedają już z sukcesem analizatory własnej produkcji, choć część to dystrybucja

wapkil
0
Wysłane: 30 lipca 2013 20:58:03 przy kursie: 11,84 zł
@AT

Które analizatory masz na myśli? W prezentacji widzę Equisse, który, jak ustaliliśmy, jeszcze nie istnieje. Są też analizatory Mythic, które, jak rozumiem, kupili wraz z Orphee. Coś przegapiłem?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 lipca 2013 21:26:33 przy kursie: 11,84 zł

Ann
Ann
0
Wysłane: 30 lipca 2013 22:30:36 przy kursie: 11,84 zł
athman napisał(a):
Poniżej dane dla całego segmentu Point of care testing, bez podziału na biochemię, immunologię itp, ale w całej diagnostyce biochemia ma ok. 30 proc, natomiast w POCT nie słyszałem, żeby były jakieś poważne urządzenia od immunologii na przykład. Nie wiem też, czy wliczono tu testy dla cukrzyków. Tak czy owak wielki rynek.
Point-of-Care testing (POCT) is predicted to have a 7% CAGR and is on track to generate global IVD sales of $5.9 billion during 2014. POCT currently makes up 12% of the global IVD market. This IVD market segment includes test devices used by healthcare professionals in hospitals, physician offices, and health clinics.
www.darkdaily.com/predicted-gr...

Cały rynek diagnostyki to 45 mld USD, występuje wyraźny trend przesuwania sie w kierunku POCT, co jest dość logiczne i oczywiste.

Ok. Tylko w przypadku urządzenia Cormaya, chciałabym wiedzieć ile wynosi wartość rynku dla dość drogich analizatorów biochemicznych robiących analizę wielu parametrów biochemicznych krwi z niwielkiej ilości próbki w krótkim czasie.
Co innego test ciążowy za 12 zł, a co innego analizator biochemiczny.

Cytat:
Point-of-care testing (POCT) is defined as medical testing at or near the site of patient care.[1] The driving notion behind POCT is to bring the test conveniently and immediately to the patient. This increases the likelihood that the patient, physician, and care team will receive the results quicker, which allows for immediate clinical management decisions to be made. POCT includes: blood glucose testing, blood gas and electrolytes analysis, rapid coagulation testing(PT/INR,Alere, Microvisk Ltd), rapid cardiac markers diagnostics(TRIAGE,Alere), drugs of abuse screening, urine strips testing, pregnancy testing, fecal occult blood analysis, food pathogens screening, hemoglobin diagnostics, infectious disease testing and cholesterol screening.[2]

en.wikipedia.org/wiki/Point-of...

Są urządzenia, które robią najczęściej oznaczane parametry biochemiczne, czyli np. glukozę + cholesterol + trójglicerydy i kosztują 490 zł

www.medbox.pl/multicarein-urza...

Co innego, to zapotrzebowanie na szybkie testy, a co innego chęć posiadania w gabinecie urządzenia za 30 tys.

Interesują mnie odpowiedzi na pewne pytania :

- aktualna wartość rynku szybkich analizatorów typu Piccolo Abaxisa
- zakładany przez Ciebie udział w rynku aparatu Cormaya

To, że blue box będzie bardziej zaawansowany technologicznie, niekoniecznie oznacza, że zdobędzie
więcej rynku niż Abaxis.

Np. spółka Medicalgorythmics zapewnia ( nie jestem w stanie sprawdzić czy to prawda ), że jej urządzenie jest dużo bardziej czułe i widzi więcej niż urządzenia konkurencji, a ma udział w rynku Amerykańskim na poziomie 3 % ( no i piszą, że są tańsi ) Dlaczego ?

Dlatego jestem w stanie założyć dla Cormaya, z pewną dozą bezpieczeństwa, powiedzmy 5 % udział w rynku światowym, mniej więcej po 2-3 latach od wprowadzenia (uważam, że to realne, jeśli nie wyskoczy super tania konkurencja np. z Indii ). Niemniej jednak w rynku światowym, szybkich analizatorów biochemicznych przeznaczonych do gabinetów lekarskich, a wielkość tego rynku nadal jest mi nie znana. Stąd wielkość samego rynku POCT, nie odpowiada na żadne pytania.

Ann
Ann
0
Wysłane: 30 lipca 2013 22:36:15 przy kursie: 11,84 zł
A jak widzę coś takiego :

Cytat:
Zdaniem prezesa Tuory, będzie to pierwsze tego typu urządzenie, które znajdzie zastosowanie w małych gabinetach lekarskich, a nawet w prywatnych mieszkaniach, przewyższając funkcjonalnością urządzenia stosowane dziś w laboratoriach. W związku z tak dużą grupą potencjalnych odbiorców, wstępne szacunki sprzedaży i przychodów charakteryzują się sporymi rozbieżnościami – mowa jest nawet o dziesiątkach miliardów złotych. Natomiast wszyscy są zgodni, że skala zarobku jest na poziomach nieznanych obecnie polskim spółkom. Ponadto zyski będą realizowane również na obsłudze analizatorów, czyli dyskach niezbędnych do przeprowadzania konkretnych paneli badań. Zyski ze sprzedaży paneli odczynnikowych, zgodnie z szacunkami, mają już po czterech latach zacząć przekraczać zyski ze sprzedaży analizatorów, a marżowość ma sięgać nawet 80%.

To pytam, skąd te dziesiątki miliardów ?

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 30 lipca 2013 23:52:15 przy kursie: 11,84 zł
W międzyczasie przeczytałem biuletyn o Access 300. Nie mam większych uwag, poza jedną drobną. Otóż wszystkie badania statystyczne były prowadzone używając własnych materiałów kontrolnych PZ Cormay. Lepsze byłyby standardowe materiały referencyjne, albo szczegółowe informacje o składzie materiałów kontrolnych - czy to jest wyselekcjonowana próbka, czy też pełna matryca.

Piccolo - z informacji o zawarciu porozumienia z Abbott wynika, że to urządzenie testuje kilkanaście parametrów, a nie kilkadziesiąt.

Z cytowanej przez @Ann wypowiedzi Prezesa Tuory wynika, że w BB zostanie zastosowana technika dyskowa, a więc podobna do Piccolo Abaxis. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów związanych z patentami.

Po tej ciekawej dyskusji mam kilka wniosków. Zakładam w nich, że technologia Blue Box pomyślnie zadebiutuje na rynku. Ponieważ wnioski mają charakter prognostyczny wyrażają tylko moją własną prywatną opinię.

1. Blue Box nie jest rozwiązaniem rewolucyjnym, lecz wpisuje się w trend rynkowy i niszę eksploatowaną przez szereg firm. Produkt ten będzie musiał przejść rynkowy "chrzest bojowy" i torować sobie drogę na trudnym rynku. Nie sądzę, by CRM była w stanie sama szybko osiągnąć masę krytyczną sprzedaży, więc przewiduję alians z dużym dystrybutorem (Abbott zajęty, więc może Roche lub Siemens). To musi się wiązać z rezygnacją z części zysków na rzecz partnera.

2. Naturalnym rynkiem sprawdzenia przydatności BB jest Polska, dlatego sukces w Polsce będzie decydujący o tym, czy produkt jest przydatny. Zyski w takiej sytuacji są mniej istotne, dlatego przewiduję sprzedaż BB i odczynników w pierwszym okresie ze sporym dyskontem. Oznacza to, że po wprowadzeniu na rynek CRM będzie z tego produktu generować straty przez 12-24 miesięcy, kompensując to zyskami z pozostałej działalności. Dodatkowym czynnikiem kumulującym straty w pierwszym okresie będzie konieczność utrzymywania pełnej sieci serwisowej i zaopatrzeniowej przy niewielkiej jeszcze sprzedaży. Ponadto, CRM prowadzi dystrybucję produktów innych firm, o podobnym zakresie funkcjonalności. Istnieje potencjał tzw. "kanibalizmu", czyli utraty rynku na produkty obecnie sprzedawane z marżą zysku na rzecz własnego produktu, jeszcze przynoszącego straty.

3. Badania laboratoryjne wymagają zachowania określonego reżimu (temperatura badań, warunki przechowywania odczynników, usuwanie odpadów, itp.). Koszt BB i testów może nie być jedynym kosztem wyposażenia punktu POCT, a te inne koszty mogą nie być pomijalne (np. koszty magazynowania odczynników w obniżonych temperaturach).

4. Nie jest wykluczone, że pierwsze wersje BB będą miały ograniczone możliwości i pełna gama testów stanie się dostępna po upływie pewnego czasu od debiutu. Organizacja upgradów może być kosztowna.

5. Przez pierwsze 2-3 lata od debiutu BB będzie silnie narażony na działania konkurencji. Sądzę, że nad podobnymi rozwiązaniami pracuje konkurencja i każdy debiut nowego podobnego produktu może być zabójczy, szczególnie jeżeli oferowane będą niskie ceny. Zjawiska dumpingu na rynkach opieki zdrowotnej są powszechne, tym bardziej, że istnieją tu duże możliwości krzyżowej kompensacji strat na jednych produktach poprzez zyski na innych (Dobrym przykładem jest np. oferowanie telefonów komórkowych za 1 zł).

6. Zasoby finansowe CRM nie będą wystarczające w nadchodzących 2-3 latach na silne wspieranie produktu. Lobbying w publicznej służbie zdrowia może pomóc, ale wiadomo, że oni mają węża w kieszeni. Dlatego konieczne będzie rozwodnienie kapitału poprzez nowe emisje z prawem poboru, oraz bez prawa poboru, skierowane do nowych inwestorów (być może dystrybutorów). Jeżeli rozwój ma nastąpić na skalę globalną, to już teraz pozyskać należy finansowanie rzędu $100 Mln i więcej. Zbyt mała kwota grozi utratą przewagi nad konkurencją. W końcu, jeśli ktoś mówi o rynku wartym dziesiątki miliardów złotych, to nie sądzę, by koszty własne stanowiły ułamek tej kwoty. 80-90% kosztów to brzmi bardziej realnie. Trzeba więc miliardów by wygenerować nowe miliardy.

7. W jednej z cytowanych publikacji CRM przedstawiono krzywą rozwoju sektorów opieki zdrowotnej, w tym diagnostyki, która znajdowała się dopiero u podstawy części wnoszącej tej krzywej (klasyczna teoria rynku). Ta sama krzywa i pozycja diagnostyki dotyczy także CRM i BB. Ile czasu zajmie dojście na szczyty. Mogę tylko oceniać (bo brak twardych danych), że to zajmie ok. 3-4 lat.

8. Jeżeli obecnie gotowy jest prototyp, to przewiduję debiut w 2014 r. (optymistycznie), osiągnięcie break-even ok. 2017 r. z udziałem w rynku analizatorów ok. kilkunastu procent. Emisje akcji (lub obligacji) powinny nastąpić już w 2014 r. i nie jest wykluczone konieczność ich powtarzania. Ok. 2018 r. powinniśmy zobaczyć pierwsze dywidendy. Warunkiem realizacji tego scenariusza jest brak przeszkód regulacyjnych (certyfikacja testów, dopuszczenie testów przez władze regulacyjne w PL i innych krajach).

Jak napisał ktoś bardzo mądry "Prognozowanie jest trudne, szczególnie jeśli chodzi o przyszłość". Dlatego, za kilka miesięcy moje uwagi mogą okazać się warte funta kłaków. Jednak ta cała miła dyskusja ma przecież jedno na celu. Czy podejmować już teraz decyzję o inwestycji długoterminowej? Czy też ograniczyć się do "swing trading" i jechać na falach analizy technicznej?

Choć wypowiadam się niekiedy krytycznie, ja im naprawdę dobrze życzę. Na chwilę obecną moja rada jest następująca (i postępuję zgodnie z nią):

Tą spółkę należy obserwować. Może ona stanowić wyłom w szarzyźnie (surowce, banki, developerzy) naszej Polskiej Giełdy. Rejon 10-14 zł. to obszar długoterminowej konsolidacji. Ci, co lubią wcześnie wchodzić*) mogą się zaczepić w dolnych rejonach konsolidacji i czekać na optymistyczne wybicie w 2014 r. na debiucie BB. Ci, co ostrożniej inwestują, wejdą na wybiciu z obszaru konsolidacji. Potem rozwodnienie może zmienić sytuację - jak, tego nikt dzisiaj nie wie. Jest jeden czynnik problemowy. Kilka miesięcy temu miała miejsce transakcja zbycia akcji przez spółkę cypryjską powiązaną z prezesem. To wywołało załamanie wtedy trwającego trendu wzrostowego i rozpoczęło konsolidację. Ten element należy uwzględnić w analizie.

*) Wg T. Bulkowski, Trading Basics: Evolution of a Trader: Wczesne wchodzenie w akcje na ogół powoduje, że zyski na transakcji są mniejsze. Istnieje większe ryzyko załamania kursu. W przypadku CRM to niekoniecznie musi się sprawdzić.

Edytowany: 31 lipca 2013 00:00

wapkil
0
Wysłane: 30 lipca 2013 23:59:59 przy kursie: 11,84 zł
anty_teresa napisał(a):
No to w takim razie może ta prezentacja:
www.pzcormay.pl/userfiles/file...

:)
Accent -300

www.pzcormay.pl/index.php?id_k...

Hmm, przepraszam, że znów się czepiam. Zupełnie nie znam się na tych produktach, ale czy tym razem chodzi Ci może o, zaopatrzony w inną nazwę, analizator Mindray BS-300?

Pytam, bo ja cały czas odnoszę się do wyników badań R&D Cormaya. Po prostu wydawało mi się, że powodzenie, lub nie, analizatora BlueBox ma bliższy związek raczej z takimi badaniami.
Edytowany: 31 lipca 2013 00:08

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 lipca 2013 00:29:49 przy kursie: 11,84 zł
@Wapkil
Masz rację. Byłem zbyt niechlujny w poszukiwaniu. Cormay tylko je zamawia pod własną marką.
Edytowany: 31 lipca 2013 00:30

athman
0
Wysłane: 31 lipca 2013 01:43:33 przy kursie: 11,84 zł
Kolega Lesgs długo napisał. To ja krótko.
"Z cytowanej przez @Ann wypowiedzi Prezesa Tuory wynika, że w BB zostanie zastosowana technika dyskowa, a więc podobna do Piccolo Abaxis. Mam nadzieję, że nie będzie z tym problemów związanych z patentami."

Odp. Ma Kolega błędne informacje: nie zastosowano techniki dyskowej - będzie mała wirówka skonstruowana przez CRM i opatentowana (stąd opóźnienie).

"Naturalnym rynkiem sprawdzenia przydatności BB jest Polska, dlatego sukces w Polsce będzie decydujący o tym, czy produkt jest przydatny".

Odp. Ma Kolega błędne informacje: wielokrotnie zarząd spółki powtarzał, że celem są kraje rozwinięte, gdzie klienci mogą zapłacić 10 tys USD. Takim krajem, chciałbym zauważyć, nie jest Polska.

"CRM prowadzi dystrybucję produktów innych firm, o podobnym zakresie funkcjonalności. Istnieje potencjał tzw. "kanibalizmu", czyli utraty rynku na produkty obecnie sprzedawane z marżą zysku na rzecz własnego produktu, jeszcze przynoszącego straty".

Odp. Ma Kolega błędne informacje: CRM nie sprzedaje obcych analizatorów, nawet jeśli ma Kolega na myśli urządzenia Orphee i Diesse.

"Badania laboratoryjne wymagają zachowania określonego reżimu (temperatura badań, warunki przechowywania odczynników, usuwanie odpadów, itp.). Koszt BB i testów może nie być jedynym kosztem wyposażenia punktu POCT, a te inne koszty mogą nie być pomijalne (np. koszty magazynowania odczynników w obniżonych temperaturach)".

Odp. Ma Kolega rację: badania laboratoryjne wymagają określonej temperatury, nie można robić ich na mrozie ani testów trzymać w piekarniku. Trzeba też, jak kolega pisze, wyrzucać śmieci. To rzeczywiście generuje koszty. Na szczęście to będzie problem klienta.

"Nie jest wykluczone, że pierwsze wersje BB będą miały ograniczone możliwości i pełna gama testów stanie się dostępna po upływie pewnego czasu od debiutu. Organizacja upgradów może być kosztowna".

Odp. Ma Kolega rację: Nie jest wykluczone, że pierwsze wersje BB będą miały ograniczone możliwości. Nie jest też wykluczone, że będą miały możliwości nieograniczone.

"Przez pierwsze 2-3 lata od debiutu BB będzie silnie narażony na działania konkurencji. Sądzę, że nad podobnymi rozwiązaniami pracuje konkurencja i każdy debiut nowego podobnego produktu może być zabójczy, szczególnie jeżeli oferowane będą niskie ceny".

Odp. Ma Kolega rację: BB będzie silnie narażony na działania konkurencji i na czarny PR - nawet już jest, przed debiutem.

"Zasoby finansowe CRM nie będą wystarczające w nadchodzących 2-3 latach na silne wspieranie produktu".

Odp. Ma Kolega rację: W tym celu właśnie, jak Kolega słusznie zauważył chce pozyskanie strategicznego partnera.

"W jednej z cytowanych publikacji CRM przedstawiono krzywą rozwoju sektorów opieki zdrowotnej, w tym diagnostyki, która znajdowała się dopiero u podstawy części wnoszącej tej krzywej (klasyczna teoria rynku). Ta sama krzywa i pozycja diagnostyki dotyczy także CRM i BB. Ile czasu zajmie dojście na szczyty. Mogę tylko oceniać (bo brak twardych danych), że to zajmie ok. 3-4 lat".

Odp. Zgadzam się z Kolegą, wejście na szczyt może zająć 3-4 lata, jeśli CRM będzie szedł równo z rynkiem, jednak chyba chodzi tu o to, żeby ten rynek pobić.

"Emisje akcji (lub obligacji) powinny nastąpić już w 2014 r. i nie jest wykluczone konieczność ich powtarzania".

Odp: Zgadzam się z Kolegą: Emisje nigdy nie są wykluczone, także dla strategicznego partnera.

"Jak napisał ktoś bardzo mądry "Prognozowanie jest trudne, szczególnie jeśli chodzi o przyszłość". Dlatego, za kilka miesięcy moje uwagi mogą okazać się warte funta kłaków."

Odp. Znów muszę zgodzić się z Kolegą.

"Choć wypowiadam się niekiedy krytycznie, ja im naprawdę dobrze życzę. Na chwilę obecną moja rada jest następująca (i postępuję zgodnie z nią): Tą spółkę należy obserwować".

Odp. Dziękuję Koledze za cenną radę: Obserwować! Obserwować! A jak się naobserwuję, to pomyślę jeszcze z rok albo dwa, kiedy nie będzie już żadnych ryzyk.

javascript:insertsmiley('Boo hoo!%20','/forum/images/emoticons/eusa_boohoo.gif')
Edytowany: 31 lipca 2013 01:49

athman
0
Wysłane: 31 lipca 2013 02:13:36 przy kursie: 11,84 zł
Ann pytał(a), jaki jest wartość rynku analizatorów biochemicznych. Taki danych nie znalazłem. Mam natomiast szacunki Alere dotyczące tylko panelu lipidowego.

Global PoC market for Lipid Panel/Cholesterol testing is expected to reach c. $500m in 2013
Alere and Abaxis current market leaders

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,745 sek.

xbnzzbmd
hfdplkkn
xuaiiegm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjqqjzzu
mawwzqfn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat