Temat:
SERINUS
menager napisał(a):rabbit napisał(a):Draxos napisał(a):Nic nowego nie powiedzieli.
Ukraina - super. Brunei - narazie lipa, blok M zostawiają bez dalszych prac, chyba że po testach 3D i dowierceniu się do czegoś innego niż woda w bloku L, będą mieli kase i stwierdzą, że mogą zaryzykować znowu w M. Natomiast blok L zaczną znowu wiercić w 4 kwartale. Syria - zobaczymy, są pełni optymizmu, zwłaszcza że na pierwsze odwierty kto inny wykłada kase. Nigeria - wielki projekt, gdzie też są pełni optymizmu, ale w sumie to nie są na 100% pewni co kupil (w znaczeniu, że może być tam więcej, niż wszyscy sądzą) :) i jak już dostaną zgodę rządu Nigerii, to zlecą badania niezależnej firmie, żeby to potwierdzić. Kase na Nigerię chcą pozyskać w Londynie.
Czasowo, chyba bez kolejnych kredytów, to ew. w przyszłości, jeśli Nigeria okaże się takim sukcesem jak Ukraina.
Jeśli wszystko się uda, to przejmą Shella :D (żarcik taki :), mały)
Pozdro!! Jutro po raporcie będzie można oszacować minimalne dochody za 2011 rok nie uwzględniając Nigerii i Syrii,biorąc pod uwagę prognozę ze slajdów wygląda optymistycznie. Z Ukrainy 2012 rok to min. 100 mln dolarów przychodu.To moje prywatne prognozy. Nigeria - wielki projekt, gdzie też są pełni optymizmu, ale w sumie to nie są na 100% pewni co kupil (w znaczeniu, że może być tam więcej, niż wszyscy sądzą) :) i jak już dostaną zgodę rządu Nigerii, to zlecą badania niezależnej firmie, żeby to potwierdzić. Kase na Nigerię chcą pozyskać w Londynie. Najbardziej mi się podoba ten fragment twojej wypowiedzi wielki projekt - za wielki jak na Kov i to że nie są pewni co kupili ale ten co sprzedawał na pewno wie co sprzedał to tak jakby Kov sprzedał złoże w Brunei gdzie jest woda ( wiedziałby co sprzedaje) pamiętam jak robili nadzieje na ten odwiert w Brunei cały czas przekładali wyniki jutro wyniki i pewnie znowu pokażą stratę bo Ukraina to za mało jak na razie a jak będzie strata to spekula na pewno to wykorzysta Hehehe, no można to i tak zinterpretować. Ale mówiąc bardziej dosłowenie, chodzi o to, że żeby powiedzieć, jaka będzie wielkość oferty w Londynie, muszą zrobić niezależne badania, bo na tą chwile mają tylko to, co im dał shell (i w związku z tą wypowiedzią, opisałem to żartobliwie). Natomiast nie robiłbym z tego tragedii, bo to co jest udokumentowane i gotowe do wydobycia beda mogli z dziury wyciągnąć i sprzedać (a jak tego nie będzie w dziurze, to pozwą shella, albo z kar umownych sobie zrekompensują, że chcieli ich wydy..ć i sprzedali im coś czego nie ma). A jeśli nowe badania pokaża coś wiecej, to znowu będziemy mieli jednodniowy skok o 10% i niecierpliwe OZety będą mogły wyskoczyć :D - żeby zabrać się z kaską z kraju trzeciego świata (w ich mniemaniu oczywiście; - buraki no nie?!!), na pierwszoligowy rynek - Londyński. Nawiasem mówiąc, to może z tego powodu powoli wychodzili ze Warszawy, a może mieli też wieści z własnych źródeł o "sukcesach" w Brunei. W końcu oni nie bawią się w zgadywanki, tylko wynajmują ludzi, żeby się wszystkiego dowiedzieli odpowiednio wcześniej. Pozdro!
|
|
Temat:
SERINUS
kfahoo napisał(a):Draxos napisał(a): Brunei - narazie lipa, blok M zostawiają bez dalszych prac, chyba że po testach 3D i dowierceniu się do czegoś innego niż woda w bloku L, będą mieli kase i stwierdzą, że mogą zaryzykować znowu w M. Natomiast blok L zaczną znowu wiercić w 4 kwartale.
a czasem nie bylo mowy o tym ze struktura w bloku M ciagnie sie tez przez blok L i dlatego po testach stwierdza co dalej? ja to zrozumiałem tak, że wolą nie grzebać się w mniejszym projekcie za średnie pieniądze, bo wolą zbadać potencjalnie dużo większy projekt i zaryzykować, że zarobią na tym krocie, a gdy :) tak się stanie, to rozważą wejście spowrotem do M, na zasadzie wisienki na torcie. Pozdro!
|
|
Temat:
SERINUS
Nic nowego nie powiedzieli.
Ukraina - super. Brunei - narazie lipa, blok M zostawiają bez dalszych prac, chyba że po testach 3D i dowierceniu się do czegoś innego niż woda w bloku L, będą mieli kase i stwierdzą, że mogą zaryzykować znowu w M. Natomiast blok L zaczną znowu wiercić w 4 kwartale. Syria - zobaczymy, są pełni optymizmu, zwłaszcza że na pierwsze odwierty kto inny wykłada kase. Nigeria - wielki projekt, gdzie też są pełni optymizmu, ale w sumie to nie są na 100% pewni co kupil (w znaczeniu, że może być tam więcej, niż wszyscy sądzą) :) i jak już dostaną zgodę rządu Nigerii, to zlecą badania niezależnej firmie, żeby to potwierdzić. Kase na Nigerię chcą pozyskać w Londynie.
Czasowo, chyba bez kolejnych kredytów, to ew. w przyszłości, jeśli Nigeria okaże się takim sukcesem jak Ukraina.
Jeśli wszystko się uda, to przejmą Shella :D (żarcik taki :), mały)
Pozdro!!
|
|
Temat:
SERINUS
Redface, sorry, ale będzie comment.
Normalnie w kulki se lecicie. Niby macie bardzo perspektywiczne złoża w Brunei ze stwierdzonym gazem, nawet spalacjącym się na powierzchni w czasie tesu (pamiętamy śliczne zdjęcie) - i to kilkunastometrowy słup jak wynikało z komunikatów, i do tego śladami ropy, ale wolicie nie robić ostatnich testów żeby to (ilość) potwierdzić na 100%. Nie no, rewelka, tak właśnie prowadzi się dochodowy biznes. Dowierciliśmy się do kasy, jesteśmy o krok, ale nie będziemy tego ruszać.
Chcecie wykrwawić któregoś z partnerów, czy drobnych, bo Ci w panice będą sprzedawać? Może więksi wcale nie wywalają za dużo i musicie upuścić krwi drobnym żeby samemu (KI) pozbierać?
A jak nie to, to znaczy że nic opłacalnego tam nie macie i zanim to powiecie czekacie na mozliwość ogłoszenia innego wilkiego sukcesu (albo, że jesteście od niego juz o krok), żeby jednak nie poszło w świat, że macie tyle ropy co Petrol (bo owszem macie gaz na Ukrainie).
I się nie rzucać za ostatnie zdanie z powołaniem Petrola, bo mówi ono o ropie a nie o porównaniu spółek, sposobu prowadzenia biznesu, polityki informacyjnej i itp; a ropy maja raczej podobne ilości.
|
|
Temat:
SERINUS
BYŁO: Zasoby perspektywiczne (100%):
Obiekt poszukiwawczy: Itheria - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 80, Gaz (BCF) 56, MMBOE 90
- najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 299, Gaz (BCF) 225, MMBOE 337
- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 687, Gaz (BCF) 537, MMBOE 777
Obiekt poszukiwawczy: Bashaer - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 14, Gaz (BCF) 7, MMBOE 15
- najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 44, Gaz (BCF) 17, MMBOE 47
- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 101, Gaz (BCF) 34, MMBOE 107
Zasoby perspektywiczne (45%):
Obiekt poszukiwawczy: Itheria - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 36, Gaz (BCF) 25, MMBOE 40
- najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 135, Gaz (BCF) 101, MMBOE 152
- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 309, Gaz (BCF) 242, MMBOE 350
Obiekt poszukiwawczy: Bashaer - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 6, Gaz (BCF) 3, MMBOE 7
- najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 20, Gaz (BCF) 8, MMBOE 21
- najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 46, Gaz (BCF) 15, MMBOE 48
JEST:
Zasoby perspektywiczne (100%): Obiekt poszukiwawczy: Itheria - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 80, Gaz (BCF) 57, MMBOE 90 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 300, Gaz (BCF) 225, MMBOE 338 - najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 677, Gaz (BCF) 530, MMBOE 765 Obiekt poszukiwawczy: Bashaer - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 50, Gaz (BCF) 25, MMBOE 54 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 94, Gaz (BCF) 47, MMBOE 102 - najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 165, Gaz (BCF) 82, MMBOE 178
Zasoby perspektywiczne (45%): Obiekt poszukiwawczy: Itheria - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 36, Gaz (BCF) 25, MMBOE 40 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 135, Gaz (BCF) 101, MMBOE 152 - najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 305, Gaz (BCF) 239, MMBOE 344 Obiekt poszukiwawczy: Bashaer - najniższa wartość szacunkowa (Low Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 22, Gaz (BCF) 11, MMBOE 24 - najlepsza wartość szacunkowa (Best Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 42, Gaz (BCF) 21, MMBOE 46 - najwyższa wartość szacunkowa (High Estimate): Ropa naftowa (MMBBLS) 74, Gaz (BCF) 37, MMBOE 80
|
|
Temat:
SERINUS
Było tak:
Zgodnie z treścią aktualnego raportu RPS zasoby perspektywiczne (w kategorii "high estimate") przypisane do obiektu poszukiwawczego Itheria wynoszą 777 milionów baryłek ekwiwalentu ropy (“MMBOE"), a zasoby przypisane do obiektu Bashaer wynoszą 107 MMBOE (dla 100% udziału w prawie użytkowania górniczego w Bloku 9). Wielkość tych zasobów netto przypadająca na 45% udział KOV w Bloku 9 wynosi 350 MMBOE dla obiektu Itheria i 48 MMBOE dla obiektu Bashaer. Tak więc wielkość zasobów perspektywicznych netto w kategorii "high estimate" jest o ok. 370% wyższa niż wskazano w poprzednim oszacowaniu niezależnego eksperta.
A jest tak:
Zgodnie z treścią aktualnego raportu RPS zasoby perspektywiczne (w kategorii "High Estimate") przypisane do obiektu poszukiwawczego Itheria wynoszą 765 milionów baryłek ekwiwalentu ropy ("MMBOE"), a zasoby przypisane do obiektu Bashaer wynoszą 178 MMBOE (dla 100% udziału w prawie użytkowania górniczego w Bloku 9). Wielkość tych zasobów netto przypadająca na 45% udział KOV w Bloku 9 w kategorii "High Estimate" wynosi 344 MMBOE dla obiektu Itheria i 80 MMBOE dla obiektu Bashaer, zaś w kategorii "Best Estimate" jest to odpowiednio 152 MMBOE dla obiektu Itheria i 46 MMBOE dla obiektu Bashaer. Tak więc wielkość zasobów perspektywicznych netto w kategorii "Best Estimate" jest o ponad 350% wyższa niż wskazano w poprzednim oszacowaniu niezależnego eksperta.
|
|
Temat:
SERINUS
Hm.... za to tu mam opcję minimum i ciekawy jestem, co towarzystwo ze SW napisało..???????????
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):Witam, Nikt z Was nie dostał dzisiejszego 'daily news' z BZWBK? Oni już tam policzyli, co daje nowy szacunek RPS dla Syrii. Niestety, ja nie mogę być źródłem tej informacji. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Hm.... nie. Niczego nie dostałem i po sprawdzeniu całego serwisu, nic takiego tam nie wiedzę. Ostatnie info o KOV u nich, to ostatni raport. .... a myślałem, ze mam full-opcję :) u nich.... ehhh...
|
|
Temat:
SERINUS
Tyle że nie myl zysków spółki wykonującej w każdym roku po kilkadziesiąt odwiertów (na ten rok według PAP planują 20 sztuk), z Twoimi ewentualnymi zyskami z giełdy. Kupuj plotki, sprzedawaj..... drogie akcje
|
|
Temat:
SERINUS
Luźne przemyślenia z ostatnich dni:
Spółka na dorobku, rozkręcająca biznes musi ponosić koszty, zatem bez strat się obejśc na tym etapie nie może. Ważne jednak, że te inwestycje mają ręce i nogi, co widać po Ukrainie, która już w tym roku może (a raczej mogłaby) wyjść na zero albo i plus z bieżacej dzialalności, ale nie należy na to liczyć - bo tu też dalej chcą wiercić żeby jeszcze bardziej się rozwijać.
Odnośnie emisji, sądzę że jednak nie zrobia tego w PL. Maja bardzo dobre widoki na przyszłość, które jednak nie będą/nie są doceniane przez nasz rynek, bo tu sie nikt na tym biznesie nie zna. Zatem żeby zdobyć chajs, muszą iść gdzieś indziej. Moim zdaniem wysoce prawdopodobne jest, że przy takich perspektywach emisja na innym rynku byłaby wielkim sukcesem. Jeśli tak, to u nas nie będzie po co ściskać kasy (przez tych z większymi portfelami) i czekać na emisje, tylko kazdy będzie musiał sobie kupic na rynku, a wtedy wiadomo jak się zachowa kurs.
Pozdro!
|
|
Temat:
SERINUS
na koniec zaciekawił mnie fragment o finansowaniu kredytem, gdzie Pan Prezes dłuższą chwilę zastanowił sie jak opowiedzieć, tak jakby oprócz Ukrainy mielil coś jeszcze, co może byc brane przez banki pod uwagę - jako zabezpieczenie....
hm.... może jednak wiedzą o Brunei więcej niz na razie mówią?
|
|
Temat:
SERINUS
podsumowanie dziennikarza z pierwszej części:
na razie nie ma co liczyć na zysk (to do raportu), ale w tym biznesie najważniejsze jest jak szybko będą postępowały prace poszukiwawcze.
generalne wrażenie, Pan Prezes jak zwykle prawda, cała prawda i tylko prawda - bez jakichkolwiek kwiatków i upiększeń.
|
|
Temat:
SERINUS
0dnośnie trzęsienia ziemi, to "u nas" - na Brunei powinno być w miarę ok, bo jesteśmy załonięcie przez Filipiny.
Ale pomijając to, po obejrzeniu nagrań w TV, jak ta woda się wlewa na ląd, to strasznie tym ludziom współczuję!! Nawet nie zdążyli ich ostrzedz przed pierwszą falą... :( masakra... :(
|
|
Temat:
MIDAS
bo to papier do .... (toaletowy)  , a nie giełdowy! Już nie mam do niego siły...  ehhh... A mówiąc inaczej, najwyraźniej nikt nie chce dawać po 5 (4,96) zeta za posiadanie papieru wartego 3,5 (w dobrym dniu) i wszyscy czekają na info z UKE, lub ew. w kwestii POLKOMTELA.
|
|
Ktoś mocno wierzy w sukces, a ktoś przenosi się gdzieś indziej. Co by nie było, grubasy nadal tu są Transakcje pakietowe Dane opóźnione o 15 minut 2011-02-23Lp Nazwa ISIN Cena (zł) Wolumen Wartość obrotu (tys. zł) 1 BORYSZEW PLBRSZW00011 1,92 385000 739,20 2 BORYSZEW PLBRSZW00011 1,92 1260000 2 419,20
|
|
Temat:
SERINUS
Bardzo dziękuję!!
Research oczywiście był zrobiony, ale nic nie zastąpi tej świadomości, że nikt do Państwa nie dzwoni(ł) w środku nocy, że np. platforma się przewróciła :)
najważniejsze, że wszystko jest ok! A to dobry news! ...może dzięki temu i kurs nam trochę odżyje, bo dziś jak widzę znowu jest lipa... :(
Pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
Szukając dalej wychodzi na to, że to "koło nas" było niegroźne... Ale i tak chętnie bym usłyszał potwiedzenie od spółki (znaczy - Pana Jakuba). http://earthquake-report.com/Pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
Hm... w radio źle podali, bo wychodzi na to, że były dwa trzęsienia tej nocy. Trzęsienie ziemi o sile 5,3 st nawiedziło stolicę Filipin dzisiaj, 06:22 RZ / PAP Manilę, stolicą Filipin nawiedziło we wtorek trzęsienie ziemi o sile 5,3 st - podały amerykańskie służby geologiczne (USGS). Nie ma informacji o ofiarach lub poważnych zniszczeniach. Epicentrum wstrząsU znalazło się 66 km na południowy-wschód od Manili; hipocentrum było na głębokości 137 km. Autor: RZ Źródła: PAP wiadomosci.onet.pl/swiat/trzes...
|
|
Temat:
SERINUS
Dzień dobry Panie Jakubie!! :)
Miło Pana znów "słyszeć"!
Bez wywoływania paniki (może nie powinienem był tego poruszać), ale chciałbym zapytać o trzęsienie ziemi... W serwisach piszą/mówią, że było odczuwalne nawet na Filipinach i to prawie 5 stopni (w Manili). "My" jesteśmy trochę bliżej niż Filipipny - choć nie w prostej linii oczywiście, ...ale jednak, zatem pytanie: czy mamy jakieś szkody, ew. czy spowodowało to lub spowoduje jakieś trudności, które jeszcze bardziej opóźnią proces poszukiwawczy?
Pozdrawiam!
|
|
Temat:
SERINUS
Sorry hazard, ale mimo że absolutnie się zgadzam z Twoimi wnioskami, że NIE MA POTWIERDZENIA ŻE DA SIĘ TO CO TAM JEST KOMERCYJNIE WYKORZYSTAĆ, zresztą jeszcze w nocy napisałem, że info jest neutralne, to jednak nie mogę się godzić na takie traktowanie inwestorów. Bo jednak jest uznaniowość i gdy spółka chce zbić kurs, to to zrobiła, a gdy możnaby mu pozwolić wrócić do poziomu z którego został zbity, to informacja nie jest potrzebna.
Skoro mamy transparentność, to prosimy traktować wszystkie informacje tak samo.
I moim zdaniem, to jest jedyny powód ewentualnych emocji, bo uważam, że powinnismy się traktoać uczciwie i nie zmieniać reguł w trakcie gry.
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie,
Bardzo dziękujemy za cierpliwośc do nas i za wszelkie informacje.
Natomiast prosili byśmy jednak (przynajmnie Ja) jeszcze o informacje na temat planów na najbliższą pszyłość, mianowicie: (i) czy będziecie badali dalej dolną strefę, (ii) czy przenosicie się z zabawkami wyżej?
Ponadto w moim odczuciu, to okolicznośc że nie będzie komunikatu "prostującego" wcześniejszą informację z AED oraz od Państwa ma na celu wyłącznie trzymanie kursu w ryzach, na poziomie jaki Państwo chcą mieć. Bo z całym szacunkiem, ale informacją że "Woda nie zalała kursu KOV" jest równie istotna i ważna i wpływająca na cenę jak ta, że "Woda zalała kurs KOV".
Z poważaniem, Ciągle cierpliwy, drobny inwestor. :)
|
|
Temat:
SERINUS
Apropo "mobile hydrocarbons", to z tego co wyczytałem w necie, to sądzę że nie mamy co tam liczyć na ropę (co zresztą powinno być oczywiste, bo przecież w planach miał tam być gaz, a nie ropa), gdyż:
"Skład chemiczny gazu ziemnego
Gaz ziemny występuje jako składnik towarzyszący ropie naftowej lub niezależnie od niej, w okolicach, w których nie stwierdza się występowania ropy. Ze względu na skład wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje gazu ziemnego: -tak zwany gaz suchy, zawierający łącznie 95% metanu i etanu; -gaz mokry, w którym obok metanu i etanu występują także cięższe węglowodory tego szeregu w ilościach dochodzących do 30%;
Gaz ziemny towarzyszący ropie naftowej jest gazem mokrym. Oprócz węglowodorów gaz ziemny może zawierać także azot, dwutlenek węgla i siarkowodór(niekiedy do 30% N3,do 40% CO2 i do 50% H2S) oraz niewielkie ilości helu(najbogatsze, wydobywane w USA gazy zawierają do 1,35% He)."
Zatem kluczowe powinno być inne zdanie komunikatu, mianowicie: "The gas analysis shows a dry gas with a high C1 content, along with C2’s through to C5’s." Czyli mają w tym co znaleźli dużo metanu i reszty po trochu.
"Metan stanowi minimum 75% gazu ziemnego. Dlatego gaz ziemny jest przemysłowym źródłem metanu."
Ja to wsyzstko rozumiem tak, że mają gaz - tyle że nie wiedza ile i nie wiedzą, czy będzie opłacalne go wydobywać. Jak gaz będzie również wyższej strefie i w "rozsądnych ilościach" (opłacalnych do wydobycia), to będzie się ten biznes opłacał. Jak narazie, DT i inni spekulanci będą huśtać kursem + / - 10 gr i jak ktoś ma czas i cierpliwość, to pewnie może się przyłaczyć.
Ja chyba wracam do roboty, bo jednak co innego powinienem teraz robić, aniżeli odświeżanie wiedzy z zakresu chemii :)
Pozdro i cierpliwości wszystkim pozostałym "uczonym w piśmie" życzę!! :)
No i oczywiście czekam wreszcie na wypiwedź naszego najważniejszego forumowicza, który ma pełny dostęp do informacji o tym co się tam dzieje, zatem Szanowny Panie - CZEKAMY...!
|
|
Temat:
SERINUS
Dobra. Przeczytałem info z pięc razy, dlatego dołączam dopiero teraz... Moje odczucia są takie, że to jest jednak to tzw. "neutralne" info. Czemu? Bo mówi: (i)wiemy skąd jest woda w dolnej strefie (90% napłynęło z 3 metrowej szczeliny, 10% było na dnie różowej strefy), (ii) wiemy że jest tam gaz - tyle że niestety mało (choć z drugiej strony mówią, że pod bardzo duzym ciśnieniem). Ponadto uważam to za neutralne info, bo to są tylko dalsze testy tej dolnej strefy, a z górną, niby bardziej perspektywiczną nic jeszcze nie zrobili. Ciekawi mnie również, na jaki sprzęt chcą czekać do jej badania, skoro w poprzednim raporcie mówili, że już biorą się za badanie górnej strefy i że na początku tego tygodnia miały być wstępne wyniki - ewentualnie póxniej, gdyby były konieczne dalsze analilzy. W mojej opini, jutro plusik, lepsze takie info niż to, o którym wielu z nas już zaczynało mysleć - że tam kurde nic nie ma poza wodą, ale niestety nie jest to też to, co by nas najbardziej ucieszyło. I nie mówię tu nawet o ropie, ale o info typu, mamy gaz, dużo gazu! Ale i tak zaśnie się człowiekowi lepiej, bo lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu Pozdro wszystkim!!
|
|