qziqegjr
Advertisement
PARTNER SERWISU
prdumect
baxy

baxy

Ostatnie 10 wpisów
Fantomas napisał(a):
[quote=Sinuhe]
A poza tym: skąd się wziął wskaźnik P/E=21 dla CI ? Ta spółka ma 12,65mln akcji, co przy cenie powiedzmy 29zł daje niecałe 367mln zł kapitalizacji, a tylko za 3 kwartały 2010r. spółka ma zysk netto [skonsolidowany] na poziomie 23,5mln zł. Czy ja coś źle liczę ?

Uzupełnienie z 20:14
"Rafał Hirsch pisze...
Autopoprawka : Zysk Optimusa za 2011 powinien porównać z zyskiem City Interactive też za 2011, a nie za 2010. City w 2011 ma zarobić 35 - 40 mln PLN. To daje P/E=10,2. To istotna różnica w porównaniu do wspomnianego w tekście bieżącego P/E=21."
Dodając do tego zbyt optymistyczne przewidywania dot. zysku, bardzo wysoki C/WK, podstawą do wzrostów jest tylko spekulacja. Fundamentów tu nie widzę.
No chyba, że dostaną te odszkodowanie od skarbu państwa. Wtedy kurs sporo w górę...

Nie ma co się domagać odpowiedzi. Dostałem ją na priva: "...lepiej śledź patrowicze wiaderki moski, reaktywowaną wirrówkę i inne gównoloty." Przyznam szczerze, nie zrozumiałem.

Szkoda trochę CIA, bo ostatnio dołuje. Po przeglądnięciu różnych wskaźników wydaje mi się, że jeszcze jeden-dwa dni spadków tu będzie, a później sporo tak lubianego przez długookresowych inwestorów spokoju. Trzeba będzie się przygotować na niższe obroty. Aż do czasu zbliżania się wielkich dla spółki dat.

Pies: przeceniasz to zdarzenie. Prezes też człowiek i się uczy. Wziął sobie do serca komentarze internautów. W ich efekcie obiecał, że w razie potrzeby będzie interweniował dla obrony kursu. Słowa, że nie sprzeda do końca 2010 r. myślę, że trzeba interpretować: nie sprzeda już nigdy więcej w takim stylu.
Będzie chciał kupić sobie np. samolot, to odsprzeda kilka procent od razu jakiemuś funduszowi poza giełdą. Zresztą, jest trochę sposobów na "kulturalne" zarobienie. Chociażby dywidenda (której - po "aferze" ze swoją sprzedażą - obiecał sobie nie wypłacać).
Pies: wyjaśnisz mi (i innym), gdzie się pomyliłem?
Przyznam się tylko, że przesadziłem z tym użalaniem się na KNF i nadzór. W końcu nie takie rzeczy się dzieją np. na new connect. Poniosło mnie trochę.
W piątek fundusz wiedział, że przekroczy 5% i nie byłoby dla nich opłacalne, gdyby kurs nadal był na tak niskim poziomie. Inne fundusze (nie sądzę jednak, by było ich dużo) starają się być poniżej 5%.

volky napisał(a):
Wielokrotnie się dziwiłem że nie chce rosnąć [a było tych okazji i pozytywnych informacji].

Dzisiaj już wiemy, że to fundusz trzymał kurs. Kolejna lekcja tego, kto tak naprawdę się liczy na giełdzie. Tylko w pon. uwolnili kurs i od razu megawzrosty.
Teraz też ktoś trzyma kurs w okolicach 27 zł. Przy takiej zwałce, jaka powinna być po takim wzroście, gdzie każdemu się wydawało że to tylko efekt Optimusa, korekta powinna być znacząca. A tu ktoś kursem steruje.
Oj, gdzie ten KNF, gdzie nadzór giełdy?

Witajcie,
może ktoś sprawdziłby moje notatki nt. CIA?:

powinny być jeszcze 2-3 sesje spadkowe, tj. do ok. 12 I, bo:
- %R powinien za 2-3 sesje wygenerować sygnał zakupu, tj. ok. 12 I
- POS pokazuje, że jeszcze 2-4 sesje będą do dołka
- zgodnie z STS jeszcze można czekać na 4 sesje, po których od 5-tej będzie wzrost
- wg SlowD jeszcze ze 2 sesje do dołka

volky napisał(a):

Co do sygnału z AT to bym podyskutował
Ok harami spadkowe
ale ten lokalny trend wzrostowy to prawie konsolidacja.
Ewentualny spadek taki sam jak i wzrost ze wsparciem na 24 zł.

Jeśli było harami, to słabe. Na tyle, że nie musi świadczyć o zmianie trendu.

Popatrzmy dzień później: ja widzę formację objęcia hossy, która powstała po pokryciu czerwonej świecy z 28-go przez dużą, zieloną (czy białą, jak kto woli) świecę z 29 XII.

Poza tym wskaźnik CMO wczoraj zasygnalizował, ze czas na zakupy.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 8 maja 2011 13:48:14
Liczba wpisów: 6
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,215 sek.

nifvnuvb
cwyxyjyo
yzgdwole
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wjduxdth
mhdmcdsu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat