Temat:
HERKULES
no własnie ktoś słyszał kiedy połączenie?
|
Dzisiaj piękny ruch w górę na ładnych obrotach,  może w końcu się obudził?
|
Ostatnimi czasy co roku na początku roku szło info że BCP żegna się z Milkiem ale zawsze to dementowali. Teraz jakoś nie doczytałem dementi....  jeżeli będzie wykup to myślę że akcje pójdą za 8 może 9 zł, warto się przyglądać w dłuższym terminie
|
Wygląda mi na początek korekty...?
|
Wycena z 4 lutego..., więc widzą co się dzieje. Niestety emisja z dyskontem i pp ciągnie w dół notowane akcje, to logiczne. Trudniej z oceną tego co będzie później
|
Tak jak myślałem, prezesi sypią pp bo nie mają kasy na objęcie wszystkich przysługujących akcji. Generalnie dla tych co teraz wchodzili wygląda ciekawie. Cytat dzisiaj z Parkietu Zdecydowaną większość papierów zbyli wiceprezes Tomasz Kwieciński i członek rady nadzorczej Wiesław Mieszało, którzy zapowiedzieli, że obejmą co najmniej po 5 proc. akcji nowej emisji (teraz kontrolują bezpośrednio po ponad 23 proc. kapitału). Należąca do nich spółka Finaxel Enterprises nie weźmie natomiast udziału w ofercie (ma 7,58 proc. akcji). – Chciałbym skorzystać z przysługujących mi praw poboru w jak największym zakresie. Nie potrafię jednak już teraz zadeklarować, na ile akcji złożę zapis – mówi Kwieciński. – Sprzedawałem prawa poboru, by pozyskać finansowanie na zakup akcji nowej emisji. Negocjuję też warunki zaciągnięcia kredytu na ten cel – dodaje. Nie chce się wypowiadać o decyzjach Mieszały.
Transakcjom przedstawicieli władz giełdowej firmy towarzyszyły gwałtowne spadki kursu. Od 25 stycznia, czyli wprowadzenia do obrotu praw poboru, akcje potaniały o 26,3 proc., do 0,56 zł. Prawa poboru straciły natomiast 69,4 proc. (obecnie kosztują 0,11 zł). Transakcje największych akcjonariuszy nie zaskoczyły analityków. – Nie zdziwiło nas to, że Wiesław Mieszało i Tomasz Kwieciński sprzedają przysługujące im prawa poboru – mówi Grzegorz Kujawski z Biura Maklerskiego BGŻ. – Udział tych dwóch akcjonariuszy w kapitale Gastel Żurawi jest bowiem tak duży, że spodziewaliśmy się, że nie będą oni zainteresowani objęciem akcji nowej emisji w pełnym wymiarze. Dlatego oczekiwaliśmy podaży praw poboru – dodaje.
W przygotowanej 4 lutego nocie informacyjnej analitycy BM BGŻ wycenili jedną akcję Gastel Żurawi na 0,83 zł (wycena metodą zdyskontowanych przepływów pieniężnych wyniosła 0,9 zł, a metodą porównawczą 0,75 zł). Analitycy szacują, że w 2010 r. sprzedaż Gastel Żurawi sięgnęła 88,8 mln zł, a czysty zarobek 1,3 mln zł (po wyłączeniu wyników sprzedanych firm zależnych). W tym roku spodziewają się wzrostu obrotów do 100,7 mln zł, a czystego zarobku do 9,7
|
Pewnie nie mają kasy na wykupienie należnych akcji. Miejmy nadzieję, że za kasę z pp wykupią resztę....  a nie pojadą na wakacje
|