Temat:
MIDAS
Czy realne jest Waszym zdaniem, że Solorz po zakończeniu tej emisji będzie chciał sprzedać całego zrestrukturyzowanego Midasa Polkomtelowi? Dla mnie bardzo lekko licząc teraz warty jest około 2 mld. Realnie myślę, że w przypadku sprzedaży byłoby to sporo więcej. Sprzedając całego Midasa do Polkomtela zyskałby sporo pieniędzy na spłatę swoich zobowiązań - kredytu na zakup Polkomtela.
Nie mogę zrozumieć, dlaczego Midas ma taką kapitalizację. Nawet pomimo kryzysu na giełdach. Wycena funduszu na 360 mln, to jakieś nieporozumienie biorąc pod uwagę wycenę rynkową składników majątku (częstotliwości, infrastruktura nie wspominając już o działającym biznesie).
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus, lepiej nie kracz... ;) Szukam logicznego uzasadnienia spadków, ale nie mogę znaleźć. Chyba dziś daruję sobie obserwację notowań. Włączę komputer w poniedziałek.
Brakuje mi już patentów na tą spółkę. Czekam na wynik batalii o Plusa.
|
|
Temat:
MIDAS
Mam czysto hipotetyczne pytanie... Czy możliwe jest Waszym zdaniem, że to Midas będzie wehikułem do przejęcia Plusa i wprowadzenia na giełdę?
Tak bardzo w Midasie spieszą się ze wszystkim, że ciągle zastanawiam się "o co tutaj chodzi????"
|
|
Temat:
MIDAS
Taurus80 napisał(a):Wszyscy sie podniecaja a Vodafone ma prawo pierwokupu do samego konca  nie znam ceny ale na pewno jest ustalona na dodatek vodafone od poczatku byl przeciwny aby polkomtel trafil do pana Solorza od poczatku glosno mowili ze wola inwestora finansowego tak aby byla mozliwosc odkupienia :) Cale te cyrki od poczatku maja same mankamenty i sie nie zdziwie jak na koniec nikt tego nie kupi :) Ogolnie patrzac na vodafone to Solorz ma mniejsze szanse, pewnie jedynie cena moze to zmienic, jezeli obaj oferenci zloza podobne ceny mysle ze wygra ten drugi. Sam pan Solorz jaks na koniec nie chcial za bardzo wchodzic w plusa a to wedlug mnie oznacza ze z tym przejeciem beda jeszcze cyrki :( telisonera tez nie zrezygnowala bez powodu i mysle ze cena tez nie byla powodem. Poprostu jak do takiej transakcji wybiera sie tylu doradcow to zawsze beda zgrzyty :( No nic zostaje nam poczekac max do konca tygodnia ale trzeba pamietac ze tutaj do samego podpisania umowy kupna sytuacja moze sie zmienic jak w kalejdoskopie Rowniez pamietajcie ze w niedalekiej przyszlosci czeka nas sprawa w NSA a to jest bardzo wazne i widze ze wszyscy widza 10zl za akcje a nikt nie mysli o zagrozeniach tak jakby juz ich nie bylo :) a one sa caly czas takie same jedynie widmo upadlosci na chwile obecna zostalo zlikwidowane :) Wycofanie Teliasonery jest dość zaskakujące. Być może wiedzieli, że i tak nie mają szans ze względu rozgrywki polityczne a nie chcieli przegrać. Wizerunkowo nie wyglądałoby to dobrze gdyby przegrali z teoretycznie "biedniejszym" konkurentem. Jest ogromna presja ze strony skarbu Państwa, żeby jak najszybciej sprzedać Plusa, bo potrzebna jest duuuża dywidenda, więc myślę, że sprzedaż ostatecznie dojdzie do skutku. To że Pan Solorz groził, że się wycofa - to była zwykła zagrywka taktyczna. Za bardzo mu zależy na tym przejęciu, żeby wycofywał się na tym etapie (to moje prywatne zdanie) Ostatnio zapadł wyrok w sprawie przetargu (P4 vs Era i Plus) Chodziło o unieważnienie przetargu. Wyrok korzystny dla P4. Gdyby tutaj był wyrok inny byłoby to bardzo bardzo dziwne. Uważam, że o częstotliwości nie ma się co martwić. Dodatkowo jeśli Plus trafi do Solorza.... to właściwie w ogóle nie ma już nad czym dywagować. Ja wierzę w kurs 5 PLN a marzy mi się 7 - niestety ilość akcji i kapitalizacja trochę zweryfikowały moje sny o 20.
|
|
Temat:
MIDAS
Czy Vodafone nadal może skorzystać z prawa pierwokupu? Jeśli tak, to na ile prawdopodobne jest waszym zdaniem skorzystanie z tego prawa?
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
MIDAS
Oczywiście masz rację, ale z tym zjazdem kursu pod PDA jestem raczej spokojny... Trudno to wytłumaczyć, ale myślę, że to jeszcze nie teraz. Pewnie będzie korekta pod PDA, pytanie tylko z jakich poziomów cenowych. Wymyśliłem sobie, że korekta będzie po trzeciej fali wzrostowej. Pytanie brzmi czy już się zaczęła i jeśli tak, to gdzie się skończy. Obstawiam strefę 3,20-3,40 (tak mi z wykresu wyszło), ale równie dobrze możemy przeskoczyć tą strefę w poniedziałek i wylądować w strefie 4-4,30... Trzeba pamiętać, że obecnie dużo więcej jest rzeczy niepewnych niż pewnych. Nie wiadomo na przykład czy nie zmieniła się struktura właścicielska Midasa, kiedy notowanie PDA? CZekamy tak na prawdę na prawdziwy wysyp informacji. Największą bombą może być informacja o tym, z kim Pan Solorz idzie po Plusa i czy ten ktoś ma akcje Midasa. To wyjdzie dopiero pod warunkiem, że dziś wygra wyścig.
|
|
Temat:
MIDAS
jeśli dziś będzie dłuuuuuga biała świeca na zakończenie, to w poniedziałek możliwa spora luka i możliwe że nie będzie możliwości, żeby była zamknięta. Historia lubi się powtarzać?... Obym nie zapeszył ;)
|
|
Temat:
MIDAS
REhunter napisał(a): Jutro pewnie nic znaczącego się nie wydarzy. Dopiero w poniedziałek możliwy jest moim zdaniem jakiś znaczący ruch cenowy. Oczywiście pod warunkiem pojawienia się plotek o przyszłości Plusa oraz ewentualnie ciekawych informacji ze spółki.
Czasami uwielbiam się mylić... Pytanie brzmi, czy rynek już coś wie??? Dla mnie to będzie bardzo długi weekend ;)
|
|
Temat:
MIDAS
Obecny spadek nie jest moim zdaniem podyktowany wejściem PDA.Dla mnie to zwykły ruch techniczny tym bardziej, że obsunięciu kursu nie towarzyszą duże obroty. Poza tym rynek oczekuje na wynik starań o Polkomtel. Dla notowań i przyszłości spółki to ma decydujące znaczenie. Jutro pewnie nic znaczącego się nie wydarzy. Dopiero w poniedziałek możliwy jest moim zdaniem jakiś znaczący ruch cenowy. Oczywiście pod warunkiem pojawienia się plotek o przyszłości Plusa oraz ewentualnie ciekawych informacji ze spółki.
|
|
Temat:
MIDAS
mainecoon napisał(a):Odnoszę wrażanie, że przez cały czas kurs jest pilnowany w celu ustabilizowania na poziomie ok. 2,10 Co jakiś czas ktoś wyrzuca na sprzedaż PKC spore ilości akcji a kurs i tak wraca w okolice 2.10. Czyżby przygotowywanie gruntu przed kolejną podbitką? Po trzech dniach wzrostów trzeba poczekać aż niecierpliwi zrealizują zyski, żeby potem przy dynamicznych wzrostach dodatkowo nakręcali wzrosty wsiadając ponownie do pędzącego pociągu. Im mniej będzie zleceń sprzedaży po drodze tym łatwiejsza droga do góry. Pewnie będzie jeszcze straszenie w postaci zbijania kursu w pobliże 2,0 PLN. Wątpię żeby kurs przebił dzisiaj 2,00 od góry, ale trudno przewidzieć dalszy scenariusz. Jeśli dziś i jutro kurs utrzyma się powyżej 2,15, to według moich szacunków następny poważny opór jest na 3,3.
|
|
Temat:
MIDAS
mazoor1 napisał(a): Kiedy są tez zapisy dodatkowe?
Zapisy dodatkowe były 20 maja.
|
|
Temat:
MIDAS
oczywiste, że nie zbierze całej puli na Plusa. Poza tym wiadomo, że nie kupuje sam tylko z kimś... Pytanie kto będzie wspólnikiem i czy ta jednostka w jakiś sposób zaangażuje się w Midasa. Jak już wcześniej wielokrotnie było tutaj pisane zakup Moby to tylko przelewanie kasy z kieszeni do kieszeni. Przecież z powiązań kapitałowych wynika że kupuje sam od siebie.
Skoro już zacząłem się bawić w bajki, to opowiem jedną. Może ma sens, może nie... sami ocenicie.
Zastaw z Centernetu zdjęty. Załóżmy, że Han Solo (bardzo mi się spodobała ksywa) przejmuje Plusa i załóżmy że częstotliwości zostają w midasie. Plus kupuje od Midasa cały center - czyli w tym również częstotliwości których teraz wszyscy pragną. Cena będzie spora tym bardziej, że jakiś zalążek infrastruktury już powstał. Koniec końców LTE jest realizowane przez plusa a Midas ma ogromne pieniądze na zapłacenie jakiejś części za Plusa. Wiem że to jest totalnie Science Fiction, ale taki sam SF wywindował kiedyś 09kwiat z ceny 2,5 do 40.
a teraz czekam... rozszarpcie mnie :)
|
|
Temat:
MIDAS
Po co Pan Solorz ma kupować akcje??? hmm.... no może po to żeby na nich sporo zarobić... Przecież potrzebuje kasy na przejęcie Plusa. Poza tym knucie teorii spiskowych nie ma sensu. Bawiłem się w to tutaj kilka tygodni temu po czym poddałem się i postanowiłem, że będę cierpliwie czekał. Mam szczęście, że moje kosmiczne teorie zaczynają się realizować:). Nikt z nas nie ma pełnej wiedzy na temat działań jakie są prowadzone. Analizowanie (nawet tak dogłębne jakie przeprowadza Taurus80 - pełny szacunek) nie ma sensu. Liczę tylko na to, że dobrze wybiorę moment wyjścia. Życzę wszystkim posiadaczom sukcesów w nadchodzących tygodniach.
Ps. Bardzo kusi mnie jedna teoria. Uważam, że Midas będzie wehikułem do wprowadzenia Plusa na giełdę jeśli dojdzie do przejęcia... bo jeśli nie dojdzie do przejęcia... niech Niebiosa mają w opiece kurs akcji tej spółki :)
|
|
Temat:
MIDAS
VinvestorV napisał(a):REhunter: doceniam Twoje chłodne (jak na okoliczności) podejście do sytuacji i pozdrawiam :) Emocjonowałem się 6 lat temu, kiedy zaczynałem całą zabawę. Wtedy dużo przez to traciłem na transakcjach na których nie dało się tracić. Teraz oczywiście nadal odczuwam emocje, ale nie pozwalam, żeby mną manipulowały. Okoliczności wcale nie są takie złe. Istnieje tylko ogromna niepewność i to ma swoje odzwierciedlenie w cenie. Założone projekty, niezależnie od tego co się stanie i tak zostaną zrealizowane. Obawiałbym się gdyby właścicielem nadal był Pan Karkosik. Teraz jestem spokojny. Ciekaw jestem czy nowy właściciel zdecyduje się zmienić nazwę... bo ta jest daremna... Z drugiej strony po co miałby zmieniać nazwę, skoro moim zdaniem prędzej czy później Midas zostanie wchłonięty przez Cyfrowy Polsat lub ewentualnie Polkomtel.
|
|
Temat:
MIDAS
Buldi ;) Cytat: przekonałeś mnie w chwili gdy stałem na krawędzi dachu. Jeśli stałeś wtedy na krawędzi dachu to znaczy, że prawdopodobnie przeglądałeś wtedy posty przy użyciu mobilnego internetu (chyba, że masz strasznie długi kabel, na którym ewentualnie dodatkowo chciałeś się powiesić.) ;) Zakładając jednak tą pierwszą opcję zastanów się czy nie chciałbyś mieć internetu w technologi LTE - tak szybkiego, że mógłbyś pobrać film z internetu w czasie kiedy leciałbyś z tego 11 piętra.... Pomyśl, to mogłoby uratować Ci życie... widzisz ten potencjał??? ;) Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem. Mam nadzieję, że komuś poprawi się humor. Mam wrażenie, że wszyscy zapominają o co toczy się ta gra. Może inwestycja się przedłuża, ale w kontekście tego, co dzieje się w tle, myślę, że warto poczekać na rozwój wydarzeń. Niestety niektórych procesów nie da się przyspieszyć i nie można mieć do nikogo o to pretensji. Chodzi o grubą kasę.... czy nie?
|
|
Temat:
MIDAS
Rozmowa zrobiła się niepolityczna drodzy Państwo. Proszę nie próbujcie zrównać tego forum z onetem albo bankierem. Pytać każdemu można i jeśli kogoś drażni pytanie nie musi odpowiadać. Nie popadajmy w paranoje. Dyskusja trwa na bieżąco i nie ma potrzeby się emocjonować. Mam nadzieję, że mamy tutaj demokrację i nie ma pytań lepszych i gorszych. Przyznaje, że samemu nie chce mi się czasami przeglądać 40 stron wątku, żeby sprawdzić czy ktoś wcześniej zadał pytanie i czy ktoś łaskawie na nie odpowiedział. No chyba że jest to forum dla super-ekspertów.... to przepraszam wypisuję się. Wydarzenia na spółce wzbudzają emocję i to chyba nie powinno nikogo dziwić.
|
|
Temat:
MIDAS
to, że prospekt zostanie zatwierdzony jest pewne jak to, że dziś jest wtorek... pozostaje pytanie tylko kiedy. Miałem w głowie różne teorie spiskowe, ale to wszystko były jakieś mrzonki akcjonariusza. Dostałem nauczkę, żeby więcej nie wchodzić na tzw. "fundamenty" dopóki nie jestem "wiedzącym". Trzeba pamiętać, że tą spółkę firmuje swoim nazwiskiem Pan Solorz. Dopóki on jest w RN, dotąd czuję się bezpieczny. Liczyłem na szybki zysk, ale nie wyszło... Teraz została mi technika i tutaj upatruję szans, bo wygląda na to, że jest szansa na odwrócenie trendu. Niepokojące jest, że pękło dzisiaj wsparcie... i to łatwo... ale to już historia. Moim zdaniem to po prostu była lekka panika. Nie mam odwagi już spekulować co będzie działo się jutro. Dla mnie to bez znaczenia - no chyba że jutro otworzy się po 4,5 :) - żarcik. Wiem, że od czwartku zabawa zaczyna się od nowa, ponieważ nie będzie już niepewności typu "wchodzić czy nie wchodzić w emisję". Myślę, że znajdą się chętni na zakup akcji od czwartku. Sprzedających raczej nie będzie wielu. To takie moje przemyślenia.
|
|
Temat:
MIDAS
a jeśli założymy dość karkołomnie, że jutro pojawi się komunikat o zatwierdzeniu prospektu? Może być wesoło... Tak czy inaczej, wygląda na to, że moje plany wyjścia okazują się nieaktualne :)
|
|
Temat:
MIDAS
może ktoś logicznie wytłumaczyć tą paniczną wyprzedaż w końcówce sesji????? To już dla mnie poza wszelką logiką...???? Cena 3,45???? Planowałem sobie na jutro wyjście z akcji, ale przy takiej cenie to już niedorzeczne...
|
|
Temat:
MIDAS
Śpieszę odpowiedzieć dlaczego tak uważam.
Dopóki wszystkie spory nie zostaną rozstrzygnięte, a wyroki prawomocne, dopóty emisja w obecnej formie stoi od znakiem zapytania. Ja zainwestowałem pieniądze i czekam kiedy zaczną zarabiać na nowego rolexa (żart) Gdzieś słyszałem, że pieniądze lubią ciszę, a tu póki co jest straszny bajzel. Póki nie będzie porządku KNF nie zatwierdzi prospektu. Potrzebujemy kasy na Polkomtel. Nie mamy czasu na kilkuletnie spory w sądach.
|
|
Temat:
MIDAS
Mnie najbardziej w tym wszystkim interesuje ile to wszystko potrwa. Czas pracuje na niekorzyść wszystkich a zamieszanie wokół spółki szkodzi kursowi spółki. Emisja przy obecnej cenie akcji raczej nie opłaca się ulicy. Do odcięcia został miesiąc.
Ciekaw jestem treści najbliższych komunikatów.
|
|
Temat:
MIDAS
czy Waszym zdaniem emisja w tej sytuacji jest zagrożona? Osobiście uważam, że kolejne znaczące wieści pojawią się dopiero po NWZA. Będą musieli odłożyć w czasie emisję do czasu rozstrzygnięcia przetargu. Wątpię czy do tego czasu zostanie zatwierdzony prospekt.
|
|
Temat:
MIDAS
Powyższy wyrok to wyrok niższej instancji w stosunku do tego który został wydany w piątek 4 lutego 2011. Bardzo proszę o nie sianie zamętu na forum i wprowadzanie w błąd u użytkowników forum.
|
|
Temat:
MIDAS
To forum jest jak mega profesjonalny przegląd prasy!!! Dzięki chłopaki za super robotę, którą wkładacie w wypowiedzi na tym forum.
Wygląda na to, że przyszły tydzień będzie bardzo ciekawy, jeśli nie kluczowy. Wyrok, który ma zapaść dużo wyjaśni i na pewno pchnie kurs w którąś stronę.
Mój scenariusz...: (teoria spisku ??) 1. Unieważnienie przetargu - kurs spontanicznie na 2,50 2. Nowe projekty uchwał na NWZA + ewentualnie inne znaczące komunikaty - powrót w okolice 4 - 5 PLN 3. Walne zgromadzenie - nieoczekiwany zwrot sytuacji (np. plany związane z uczestnictwem w przejęciu plusa), szalona reakcja kursu...
Może to brzmi jak SF, ale jak dla mnie to szykuje się powtórka z 2006... mimo, że na giełdzie nic dwa razy się nie zdarza ;). Co Panowie na to?
Ps. Jeszcze jedno. Ja obstawiam, że budowa infrastruktury pod LTE nie zostanie wstrzymana. Nawet jeśli nie wygraliby ponownie rozpisanego przetargu, to mogą wydzierżawić lub sprzedać wybudowaną infrastrukturę. Nie zdziwiłbym się gdyby PLUS wygrał nowo-rozpisany przetarg na częstotliwości. Uważam, że niezależnie od obrotu sprawy Mobyland i Centernet są wygrane na tej sprawie. Pan SŻ wiedział co robi, bo przecież był zaangażowany w PTC. Spodziewał się jaki będzie obrót sprawy skargi w sprawie przetargu.
|
|
Temat:
MIDAS
zasłona dymna jest już tak gęsta, że już nie widać dymu ;) Mam wrażenie, jakby wszyscy starali się odwrócić uwagę od tego co ma się wydarzyć. Uważam, że kurs jest już napięty do granic możliwości. Teraz nawet komunikat o przeziębieniu prezesa może wywołać to co wydarzyło się na Petrolinvest. Technicznie sprawa wygląda źle, ale to właśnie napawa mnie największym optymizmem. Pamiętam czasy tuż przed przejęciem 09kwiat przez Karkosika. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że teraz jest podobnie. Wiem, że na giełdzie nic dwa razy się nie zdarza i w dodatku teraz jest inny właściciel inna strategia itp. itd.
Komunikaty o projektach ustaw na najbliższe NWZA to moim zdaniem lipa... od samego początku. Komentarze, które wstawił v3nom też wyglądają jak zasłona dymna.... a może ja doszukuję się teorii spisku.
Taurus80... jedno jest pewne. Midas wczoraj i dzisiaj to dwie różne spółki. Moim zdaniem przetarg mimo wszystko zostanie unieważniony. Podejrzewam, że do końca lutego czeka nas prawdziwy wysyp komunikatów.
LTE powstanie tak czy inaczej, tylko być może zupełnie inna firma dokończy budowę i rozpocznie eksploatację.
|
|
Temat:
MIDAS
Witam wszystkich na Forum. Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość jeśli będę pisał bzdury;) Nie mam możliwości prześledzić tematu od samego początku. Obserwuję wątek od kilku tygodni skuszony okresowymi zwiększonymi obrotami. Midas zainteresował mnie nie pierwszy raz w życiu. Kiedyś przysporzył mi sporo emocji na samym początku moich przygód giełdowych. Trafiłem na to forum, ponieważ ma opinię najbardziej rzeczowego i merytorycznego...
Do rzeczy... Od samego początku miałem wrażenie, że chęć przejęcia Midasa jest związana z próbą przejęcia Plusa, ale jakoś nie mogłem sobie poskładać wątków do kupy. Wydawało mi się, że LTE, Mobyland i inne sprawy to tylko zasłona dymna dla prawdziwego rdzenia sprawy. Moje przypuszczenia potwierdził poniekąd Taurus80. Wynika mi z przemyśleń, że Pan SŻ właśnie pozyskał kilkaset milionów na przejęcie Plusa. Odszkodowaniami bym sobie głowy nie zawracał. Może się okazać, że najbliższe NWZA podtrzyma emisję, ale zmieni jej cel. Akumulacja gotówki na przejęcie Plusa.
Bardzo proszę o Wasze uwagi do mojego toku myślenia.
|
|