0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
11 lutego 2011 16:06:03
przy kursie: 3,49 zł
Z czystej logiki wynika ze Midas nie moze stracic koncesji nawet nie bedzie musial doplacic do wyzszej ceny jedyne co to przetarg wraca do 2 etapu czli rozpatrzenia pewnie PTC zlozy podpis a Mobyland udowodni ze zmienil nazwe jedyne co moze sie wydazyc to moze sie okazac ce PTC ma lepsza oferte niz moby ale z wczesniejszych prasowek mozna wyczytac ze raczej takiej mozliwosci nie ma :) bo oferta byla gorsza a nie ma mozliwosci zmiany ofert
|
|
0 Dołączył: 2011-02-04 Wpisów: 32
Wysłane:
11 lutego 2011 16:16:17
Mnie najbardziej w tym wszystkim interesuje ile to wszystko potrwa. Czas pracuje na niekorzyść wszystkich a zamieszanie wokół spółki szkodzi kursowi spółki. Emisja przy obecnej cenie akcji raczej nie opłaca się ulicy. Do odcięcia został miesiąc.
Ciekaw jestem treści najbliższych komunikatów.
Edytowany: 11 lutego 2011 16:18
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
11 lutego 2011 16:19:37
Dir, miej na uwadze, że to jest stary artykuł. Z tego co wkleił wcześniej T80 wynika, że Moby utraciło de-facto dzisiaj częstotliwość, bo sąd uchylił decyzję UKE o rezerwacji. Tak jak pisze Taurus, muszą udowodnić, że to tylko zmiana nazwy. Nie chce mi się przeglądać monitora sądowego, ale można prześledzić losy spółki. Mam nadzieję, że to faktycznie formalność. Chociaż cytując prezesa UKE - to drobnostka i uporządkowanie sprawy nie powinno trwać długo 2-3 miesiące... Mam również nadzieję, że oferta PTC okaże się słabiej oceniona od oferty Moby, bo moim zdaniem pasmo 20MHz jest kluczowe dla Midasa. Może warto zapytać spółkę ile tam jest jeszcze różnych skarg poskładanych w sądach? EDIT: Hunter, strzał w dziesiątkę. Strasznie się to będzie teraz ciągnęło... Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 lutego 2011 16:20
|
|
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 16:30:14
REhunter napisał(a):Mnie najbardziej w tym wszystkim interesuje ile to wszystko potrwa. Czas pracuje na niekorzyść wszystkich a zamieszanie wokół spółki szkodzi kursowi spółki. Emisja przy obecnej cenie akcji raczej nie opłaca się ulicy. Do odcięcia został miesiąc.
Ciekaw jestem treści najbliższych komunikatów. Dlaczego tak uwazasz ?? Dla nas czas nie ma znaczenia dzisiejszy wyrok WSA jest nieprawomocny wiec moby nadal dysponuje czestotliwoscia a jak juz wielokrotnie mowilem im wiecej pan Solorz zainwestuje tym wiecej odzyska wrazie utraty czestotliwosci dzisiaj spodziewam sie jeszcze szybszego inwestowania w infrastrukture :) A tak pozatym wydaje mi sie ze wystarczy do NSA dostarczyc papierow potwierdzajacych zmiane nazwy Moby Ale tutaj jakis prawnik powinien wyrazic swoja opinie. Dla mnie PTC jednoznacznie ponioslo porazke chcieli uniewaznienia calego przetargu a tu niespodzianka, mamy czesciowe i z innego powodu.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-04 Wpisów: 32
Wysłane:
11 lutego 2011 16:36:04
Śpieszę odpowiedzieć dlaczego tak uważam.
Dopóki wszystkie spory nie zostaną rozstrzygnięte, a wyroki prawomocne, dopóty emisja w obecnej formie stoi od znakiem zapytania. Ja zainwestowałem pieniądze i czekam kiedy zaczną zarabiać na nowego rolexa (żart) Gdzieś słyszałem, że pieniądze lubią ciszę, a tu póki co jest straszny bajzel. Póki nie będzie porządku KNF nie zatwierdzi prospektu. Potrzebujemy kasy na Polkomtel. Nie mamy czasu na kilkuletnie spory w sądach.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 16:36:37
Muszę sprostować banialuki, które popełniłem przed chwilą  Sąd uchylił decyzje o przydzieleniu częstotliwości, ale to nie oznacza automatycznie ich odebrania. Gdyby tak się stało, prawnicy Hana Solo już zapewne naklejali by znaczki na koperty ze pozwami sadowymi  Sorry, za sianie zamętu Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
Wysłane:
11 lutego 2011 16:43:15
"Sąd uchylił decyzje o przydzieleniu częstotliwości, ale to nie oznacza automatycznie ich odebrania" - i to jest kur... piekno jezyka prawnego, czyli chyba dalej nic nie rozumiem
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 17:07:16
Mazoor, to jest tylko moje zdanie, a ja nie jestem prawnikiem. Żeby nie było wątpliwości! Mogę moge się mylić... Teraz jedno jest pewnie, że sprawa będzie się ciągnąć. Jak to ujął Hunter - tego nam teraz nie potrzeba. A co do Moby, ładnie ujął to Doncarlos - niby ma, ale nie ma Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 35
Wysłane:
11 lutego 2011 17:57:28
Taurus80 napisał(a):REhunter napisał(a):Mnie najbardziej w tym wszystkim interesuje ile to wszystko potrwa. Czas pracuje na niekorzyść wszystkich a zamieszanie wokół spółki szkodzi kursowi spółki. Emisja przy obecnej cenie akcji raczej nie opłaca się ulicy. Do odcięcia został miesiąc.
Ciekaw jestem treści najbliższych komunikatów. Dlaczego tak uwazasz ?? Dla nas czas nie ma znaczenia dzisiejszy wyrok WSA jest nieprawomocny wiec moby nadal dysponuje czestotliwoscia a jak juz wielokrotnie mowilem im wiecej pan Solorz zainwestuje tym wiecej odzyska wrazie utraty czestotliwosci dzisiaj spodziewam sie jeszcze szybszego inwestowania w infrastrukture :) A tak pozatym wydaje mi sie ze wystarczy do NSA dostarczyc papierow potwierdzajacych zmiane nazwy Moby Ale tutaj jakis prawnik powinien wyrazic swoja opinie. Dla mnie PTC jednoznacznie ponioslo porazke chcieli uniewaznienia calego przetargu a tu niespodzianka, mamy czesciowe i z innego powodu. Bajzel jest i dlatego z niewielka strata ucieklem juz jak podali info w zeszlym tygodniu, co nie znaczy ze sie tym walorkiem nie pobawie.
Edytowany: 11 lutego 2011 18:00
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 19:04:07
Niemiłosierny bajzel, wcale się Tobie nie dziwię Parkiet podsumował dzisiejszy dzień, trochę jaśniej niż PB: www.parkiet.com/artykul/101845...Cytat:- Wracamy do przetargu z 2008 r., będziemy działać na tych samych ofertach, uwzględniając ofertę PTC. Już dziś można powiedzieć, że ponowne postępowanie nie zmieni wyników, bo oferta PTC była z punktu widzenia warunków przetargu gorsza - powiedziała Anna Streżyńska, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Jak dodała, po ponownym przeprowadzeniu przetargu będzie można zająć się drugim, dzisiejszym wyrokiem sądu, dotyczącym niejasności w opisie przekształcenia Tolpisu w Mobyland. - Mobyland będzie musiał uzupełnić informacje, tak by sąd zyskał pewność co do ciągłości podmiotowej między tymi firmami - dodała Streżyńska. Defacto przetarg rozegra się po raz czwarty. Pechowe częstotliwości jak nic Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
11 lutego 2011 19:10:13
takie mam pytanie: Dlaczego Polkomtel tez domagal sie uchylenia decyzji o przyznaniu czestotliwosci? czy dzieki temu wyprzedzi konkurencje?
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 20:53:45
plynacyzrynkiem napisał(a):v3nom napisał(a): Taurus, co do techniki, to niech nie zwiedzie Cię wykres liniowy, bo na świecowym klin puścił. Moim zdaniem wątpliwe jest znacznie klina w przypadku, gdy kurs opada w taki sposób. Gdyby zmienność była większa i kurs poruszał się od bandy do bandy, formacja byłaby bardziej wiarygodna.
tez mysle, ze klin juz nie istnieje. Przede wszystkim skonczyl sie, a wybicie powinno byc przed koncem, ksiazkowo - najpozniej w 4/5, jesli dobrze pamietam murphyego. jesli wziac pod uwage, ze zakres czasowy klina to 6 miesiecy, a minelo juz ponad 5 i nic nie widac, to moim zdaniem nie jest wazne. Generalnie, jesli cos trzeba mierzyc linijka i zastanawiac sie czy jest czy nie jest, to po prostu tego nie ma. Ja chyba mam inne okulary albo patrze przez pomylke na inne wykresy!!! Czy podtrzymujecie zdanie ?? Polecam wysilic troche wlasny umysl i bardziej rozrysowac ten co wrzucam :) a zobaczycie ze dokladnie w ciagu roku linia dziala siodmy raz!!! Przez ten czas zdazal sie odchyl (przelamanie lini) o okolo 6-7% ale zaraz powracala ze zdwojona sila :) A klin nadal w grze nawet nabral jakby wiekszego znaczenia  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 21:28:37
No dobra Taurus, nich Ci będzie. Wyciągnęli do końca sesji. Można powiedzieć, że Midas nadal nas kocha i wrócił Przeczytałem podsumowanie na parkiecie jeszcze raz i muszę powiedzieć, że o ile zgadzam się z PTC co do pretensji o parafkę (błahostka, sytuacja nie powinna mieć miejsca). To już żądanie rozpisania przetargu jest mocno nie fair. Nie docenili przyszłości 1800MHz, może mieli wtedy inne plany inwestycyjne. Prawdopodobne jest, że złożyli słabą ofertę, podobnie jak inni duzi gracze: Polkomtel oraz PTK. A po tym jak poznali oferty konkurentów oraz dostrzegli wartość częstotliwości, domagają się rozpisania przetargu od nowa. Wiem, że w biznesie nie ma miejsca na sentymenty, ale to chwyt poniżej pasa Przypominam dla tych co nie dotarli: www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?n...Cytat:Informacja z przebiegu postępowania przetargowego na rezerwację częstotliwości w zakresie 1710 - 1730 MHz i 1805 - 1825 MHz. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 lutego 2011 21:49
|
|
Wysłane:
11 lutego 2011 22:45:58
Dlatego juz mowilem ze PTC dostalo dzisiaj po dupie :) ale jeszcze maja szanse bo zapewne do NSA zloza odwolanie obydwie strony  Jednak wydaje sie nieprawdopodobne aby ktokolwiek uniewaznil przetarg w calosci. A PTC dobrze wie ze nie maja szans wygrac w powtorzonym drugim etapie :) Teraz pilka po stronie Midasa jezeli naprawde po dzisiejszym wyroku nie maja prawa do czestotliwosci do czasu zakonczenia nowej procedury to juz dzisiaj jestem pewien ze niezaleznie od rozstrzygniecia bedzie zlozony pozew o odszkodowanie :) nie bedzie ono jakies astronomiczne ale jezeli procedura bedzie trwala 3 miesiace to mysle ze moga sie starac o 3 miesieczne wplywy z cyfrowego wiec okolo 30 mln Ale na to poczekajmy do oficjalnej interpretacji wyrokow przez zarzad Midasa i oficjalnych komunikatow. Bo moge grzeznac w bagno :)
|
|
Wysłane:
12 lutego 2011 00:36:50
Pojawiło się info na ESPI (z korektą). To co jest ciekawe to dodatkowe wyjaśnienie ze strony Moby: Cytat:Jednocześnie w zawiadomieniu otrzymanym od Mobyland zawarto informację, że Mobyland (będący uczestnikiem postępowania o przyznanie rezerwacji częstotliwości) jest tym samym podmiotem, który występował w postępowaniu przetargowym tzn. TOLPIS (poprzednia nazwa). Dodatkowo, Zarząd Mobyland oświadczył, że Pan Andrzej Voigt posiadał pełne prawo do jednoosobowego reprezentowania Mobyland. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2010-05-23 Wpisów: 35
Wysłane:
12 lutego 2011 11:24:36
Wielkie pieniądze ,wielkie przepychanki ,wielki potencjał do wzrostów. Wszystko w Midasie jest ,,wielkie,, . Potrzeba również wielkiej cierpliwości i wiary ,że wszystko ułoży się po myśli ,,króla,, Zygmunta. Warto bacznie się przyglądać jak sprawy się potoczą. Bliskość historyczych dołków plus zdecydowane podejście Solorza do realizacji zamierzonych przez siebie planów może przynieść rychłą (trwałą) zmianę kierunku kursu. Być może niektórym uda się nawet ta żadko spotykana możliwość wstrzelenia sie w tzw. dołek i cieszenie sie tym faktem przynajmniej przez jakiś czas , bo większość drobnych graczy nie usiedzi na jednym papierze dłużej niż kilka... no, może kilkanaście sesji.
Edytowany: 12 lutego 2011 11:42
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 130
Wysłane:
12 lutego 2011 16:19:54
Proponuje zakończyć na razie snucie wątpliwości odn. PRZETARGU CZĘSTOTLIOŚCI dotyczących Midasa Nie wiem czy zauważyliście,ale wczoraj w Tvn cnbc (redaktor) dzwonił w tej sprawie do kierownika UKE. I oni wyraźnie na koniec powiedzieli, iż zwycięzca przetargu nadal pozostanie NIE ZMIENIONY ! I redaktor powiedział że akcjonariusze Midasa mogą odetchnąć z ulgą Zmiany będą tylko takie, iż o około 3miesiące? przedłuży się cały proces biurokratyczny. ALE OFERTY POZOSTAJĄ BEZ ZMIAN Zaraz po tym fakcie, kurs z minus5% ,wrócił na -2% Chyba będzie dobrze
Edytowany: 12 lutego 2011 16:20
|
|
Wysłane:
12 lutego 2011 18:31:00
Bo ta cała sprawa okazała się grą na czas, przy okazji czego kurs zaliczył minima, a co bardziej nerwowi wpadli w panikę i sprzedali akcje. Oczywiście czy to są minima, to się wkrótce okaże, ale na dzień dzisiejszy przynajmniej wiadomo dlaczego spadało - rynek dyskontował cały ten bajzel z ostatnich dwóch tygodni. Jeśli faktycznie oferta PTC jest słaba, to nie wygra. Z tego co pamiętam najdalej w kierunku LTE - poza Midasem - posunął się Polkomtel, który ma testować technologię w tym roku. Reszta konkurencji jest daleko w tyle. PTC i inni zyskują dzięki wyrokom kilka miesięcy. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 lutego 2011 01:28:24
Wiadomość z północy: www.parkiet.com/artykul/101869...Generalnie pełni obaw dopełnia fakt, że jesteśmy w Polsce, tutaj wszystko jest w Sądach możliwe. Sprawa gospodarcza dotycząca dwóch silnych spółek, zamieszana trzecia jeszcze silniejsza grupa kapitałowa. Całość ma rozstrzygnąć o dominacji na rynku telekomunikacyjnym w najbliższej dekadzie albo dwóch. Tutaj nie ma tylko drugiego dna, jest i trzecie i czwarte i piątek ... Oczywiście dostęp do informacji dużego gracza będzie kluczowy. Niestety PTC będzie grać na czas w tej sprawie i im dłużej nie ma pewności tym lepiej. Ciekawi mnie tylko kwestia odszkodowania, bo jeśli faktycznie Midas miałby prawo do tych 200-250 mln zł zadośćuczynienia nawet w przypadku niedobrego obrotu spraw to fajnie wyglądałaby taka kwota zdeponowana na odsetkach ustawowych za 10 lat ... Spółka jak fundusz obligacji korporacyjnych oczywiście pod warunkiem ostatecznego wygrania sprawy o odszkodowania. Wokanda temu walorowi sądzona ;-). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 lutego 2011 01:32:04
v3nom napisał(a):Jeśli faktycznie oferta PTC jest słaba, to nie wygra. W tym kraju dwa różne Sądy w tej samej sprawie w oparciu o ten sam materiał dowodowy potrafią wydać dwa różne wyroki! Cała ta niepewność związana z brakiem prawomocnego orzeczenia wisi nad walorem jak topór i wisieć będzie jeszcze długo. Trudno bowiem od UKE jako strony zainteresowaniem udowodnieniem własnej kompetencji oczekiwać innego stanowiska niż właśnie obrony siebie jako instytucji. Co innego miała ta urzędniczka, do której z TVN CNBC zadzwonili powiedzieć? Jakby powiedziała cokolwiek nie po linii ich oficjalnego stanowiska to by jej w pracy następnego dnia nie było, publicznie miała się szefom sprzeciwić? Pozostaje jeszcze ryzyko polityczne, zmieni się władza w Polsce, niedługo wybory to mogą być naciski na tą kwestię. Dużo ryzyk. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 lutego 2011 01:35
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.