dziękuję za powyższe odpowiedzi - były pomocne.
by nie zaczynać kolejnego tematu mam pytanie:
co oznacza odnośnik "przypadający na akcjonariusza jednostki dominującej" np. przy zysku netto? tą wartość się bierze przy obliczaniu wskaźników czy "zwykły" zysk netto?
|
|
z tym podkładaniem to już sobie poradziłem - sprawdziłem na raportach z innych DM i tam jest ok.
nasunęło mi się następne pytanie dotyczące EV (Enterprise Value). czy EV mogę otrzymać ze wzoru EV = (Cena akcji*ilość akcji) - dług netto - środki pieniężne?
co się kryje pod pojęciem "środki pieniężne"?
|
|
cały czas podkładam biorąc dane z jednego raportu i wyniki różne wychodzą. również wyniki z przekształceń wzorów wychodzą inne niż te co są w raporcie obliczone przez DM. stąd moje banalne pytania.
|
|
przy okazji chciałem zapytać o wskaźnik P/S. w źródłach podaje się różne wzory do obliczeń:
1st P/S = Kapitalizacja rynkowa / przychody
2nd P/S = Cena akcji / Sprzedaż na akcje (SPS)
który wzór jest właściwy? wyniki z tych samych danych wyjściowych dosyć odbiegają od siebie.
|
|
sory jeżeli nieskładnie napisałem ale pierwszą wersje skasował mi błąd ( jak nacisnąłem "podgląd" przy zakładaniu tematu wszystko się wyczyściło) a drugi raz pisać było irytujące, szczególnie jak się jest chorym...
pytanie 1: przykład (inny wskaźnik):
obliczanie ceny akcji: EV/EBITDA - biorę średnią tego wskaźnika ze spółek(które wybrałem) z tego samego sektora co spółka którą, chcę wycenić (nazwijmy ją "Xa"). Żeby obliczyć wartość jednej akcji spółki "Xa" obliczoną średnią mnożę razy EBITDA spółki "Xa" i odejmuję dług netto spółki "Xa". otrzymany wynik dzielę przez ilość akcji "Xa" i mam cenę za jedną akcję spółki "Xa".
pytanie jak podobna procedurę przeprowadzić dla wskaźnika P/BV? może to trywialne pytanie ale gielda to moje małe hobby i jestem samoukiem co może skutkować "złym programem nauczania". pytanie poboczne: czy do porównań lepiej brać średnią czy medianę wskaźników porównywanych spółek?
pytanie 2 (problem generalnie rozwiązałem ale i tak proszę o odowiedz): wartość emisji z nowych akcji dla spółki to (zalicza się do) zysk, przychód czy coś innego?
|
|
Witam.
jestem adeptem/hobbystą zagadnień z zakresu inwestycji i giełdy. po przestudiowaniu paru źródeł chciałem sprawdzić wiedzę w praktyce.
Mam małe pytania odnośnie użycia wskaźnika P/BV (C/WK).
Mając uśrednioną (a może lepsza jest mediana od średniej) wartość wskaźnika (C/WK) spółek porównawczych. pytanie jak z tego wskaźnika uzyskać wartość spółki którą wyceniam(przez co podzieli/pomnożyć/dodać)?
i pytanie drugie. Wiedząc że dana spółka wyemituje akcje o przewidywanej ich ilości i wartości emisji jaki to ma wpływ na wycenę porównawczą? jak to uwzględnić w takiej wycenie?
pozdrawiam
|
|