Cytat:(bo sierpien to już wyniki za pasem a myslę ze przed raportem spółka podzieli się wynikami sprzedaży, i bardzo możliwe że będzie jakiś istotny komunikat ekstra) W sierpniu na gamescomie ma zostać ogłoszona data premiery wersji na X360.
|
@ piotrch
Podobno na walnym były jakieś fundy z zagranicy, mógłbyś to jakoś skomentować?
|
Cytat:Jedyna weryfikacja - niestety pieniądze z W1 nie będą takie super - CDP sprzedało licencje dystrybutorowi, co np. oznacza, że z takiego gog.com nie trafia do CDP 10 dol., a kwota przechodzi najpierw przez dystrybutora który potrąca swoją marżę, a dopiero potem wraca do gog. Nie chcę jednak strzelać czy wraca 6 czy 7 dol. bo tu każdy dol. w jedną czy drugą robi różnicę. Dzięki za odzew. Z tego co ja wiem (oczywiście mogę się mylić) model sprzedaży przez internet wygląda tak. 70% dla wydawcy, 30% dla sklepu. Czyli stąd u mnie założenie 30 USD z gry sprzedanej online. Co do W1 na GOGu, to na chłopski rozum Optimus powinien z tego tytułu otrzymywać kasę dwukrotnie. Raz ~3 dolary jako dola dla właściciela platformy sprzedażowej i później po raz drugi, jakiś procent z pozostałych 7 USD, które inkasuje wydawca. No ale jak napisałeś, jakie oni mają umowy skonstruowane, to tylko oni wiedzą, więc nie należy tych wyliczeń traktować poważnie, co nie znaczy, że nie można się tak bawić, jeśli ktoś lubi :). PS. jeśli moje wypowiedzi przeczytał jakiś dobrze zorientowany pracownik CDP i się uśmiał po pachy, albo zrobił facepalma, to pozdrawiam serdecznie :).
|
Drugi kwartał już się w zasadzie skończył. Więc myślę sobie, że spokojnie można się zacząć zastanawiać ile Optimus zarobił w II kw br.? Ja już się zastanowiłem, i o to co mi wyszło:
Z góry jednak uprzedzam, że nie posiadam żadnych danych ze spółki, ani nie jestem jasnowidzem, więc poniższe spekulacje proszę traktować jako spekulacje właśnie i nie kierować się nimi w podejmowaniu decyzji na rynku kapitałowym.
1. Wiedźmin 2, wiadomo najważniejsza pozycja w strukturze finansowej spółki. Ile nowe przygody wiedxmina Geralta mogły dać zarobić? Zrobiłem małą symulację sprzedaży zakładając sprzedaż na poziomie 620 000 egzemplarzy do klienta końcowego.
100 tys x 50 PLN (kwotę wziąłem trochę na oko, trochę z wyliczeń ze strony CD Action) 200 tys x 10 USD [Rosja] (kwota z wywiadu z Prezesem w tvn cnbc) 200 tys x 20 USD [EU/USA] (jw.) 100 tys x 30 USD [INTERNET] (jw.) 20 tys x 49 USD [GOG] (jw.)
Czyli założyłem bardzo duży wkład nierentowej Rosji i bardzo niewielki wkład najbardziej rentownego GOGa. Do tego zakładana sprzedaż nie jest super optymistyczna.
Przy aktualnym kursie dolara (2,7517) wyszło mi z tego w zaokrągleniu 32 500 000 złotych. Odliczając od tego jeszcze procent (nie wiem jaki) dla Agory, zostanie mniej więcej 30 milionów, czyli prawie tyle ile kosztowała produkcja gry. A to tylko 620 tys w modelu mało optymistycznym! A, że sam prezes wspominał, że Optimus dostaje kasę, nie za ilość sztuk sprzedanych do klienta końcowego, ale od ilości gry, która trafia do sklepu (a nakład miał być ponad 900 tys), więc można myślę spokojnie przyjąć zysk z tej działalności na poziomie 40 milionów. Oczywiście nie wiem jak te wszystkie umowy są skonstruowane, i czy wszystkie pieniądze spółka dostaje nie jako od razu, czy też może w transzach (których wyniki widać byłoby w kolejnych kwartałach), ale na potrzeby tej "symulacji" przyjmę, że większą część pieniędzy dostali "od razu".
2. Optimus w I kw miał zysk netto w wysokości 4 milionów, wiem, może coś przeoczyłem, ale nie widziałem, żadnych znaczących powodów do wygenerowania aż takiej sumy.
CD Projekt Blue - czyli działalność detaliczna Rynku filmów i animacji na DVD i Blu-ray nie śledzę, więc na ten temat wypowiadać się nie będę.
Natomiast co do gier, to w I kw spółka miała tylko dwie głośne premiery: total war shogun 2 i homefront. Ta druga gra ani razu nie zagościła na liście najlepiej sprzedających się gier w sieci Empik (niestety, inne dane w PL nie są publikowane), więc tę grę pomińmy, natomiast nowy total war sprzedawał się dosyć dobrze był w czołówce notowań Empiku przez wiele tygodni, ale jego wpływ na I kw był myślę relatywnie niewielki. Gra wyszła w okolicach 15 marca (nie pamiętam dokładnie), czyli nie licząc pre-orderów, zarabiała na siebie tylko przez dwa tygodnie, a jak pokazują dane z ww. listy empiku, gra w tzw top 10 na PC pozostawała do (mniej więcej) końca kwietnia.
Kolejną ważną produkcją, która mogła mieć wpływ na poprawienie wyników spółki w 2 kw. jest gra Lego: Piraci z Karaibów, gra wyszła w Polsce 13 maja i od tamtego czasu nieprzerwanie gości na liście top 10 sieci Empik. Do tego, kilkukrotnie była na liście top 3, a jak mnie pamięć nie myli, przynajmniej raz na miejscu 1 listy na PC. Gra została wydana także na inne platformy i na nich również sprzedaż wygląda na niezłą.
Poza tym wszystkim, są jeszcze 3 czynniki mogące mieć wpływ na wzrost zysków CD Projekt Blue: I. Wielkanoc II. I. Komunie święte III. Rozpoczęcie letniej wyprzedaży gier z katalogu CDP.
GOG.com - czyli sprzedaż gier przez internet Żeby się nie rozpisywać za wiele, bo i tak już dużo napisałem, za wzrost przychodów spółki w II kw odpowiadać mogą:
- rozszerzenie współpracy z Atari, nowe gry tego wydawcy zostały dodane do katalogu GOG.com - nowe funkcjonalności w serwisie, min wiadomości prywatne - nawiązanie współpracy z EA, największym światowym wydawcą gier i zaoferowanie graczom pierwszych 6 tytułów. - duża letnie wyprzedaż gier z katalogu firmy Interplay (warto zaznaczyć, że gry od tego wydawcy nie znalazły się w bożonarodzeniowej promocji w grudniu 2010).
Z powyższych informacji jakie przedstawiłem, mogę sobie bez problemu wyobrazić wzrost zysków Optimusa (z wyłączeniem Wiedźmina i Wiedźmina 2) z 4 milionów, do 8-10 milionów. Oczywiście, to są tylko moje spekulacje nie poparte żadnymi dowodami, ale argumenty mogące świadczyć o wzroście wydają się, przynajmniej mi brzmieć przekonywująco.
Do tego wszystkiego należy jeszcze doliczyć jakiś zysk ze sprzedaży Wiedźmina pierwszego (nie wiem jaki) i odjąć od tego wszystkiego koszty. Ale trudno mi się pokusić o jakieś szacunki, bo nie wiem, czy i ile kosztów produkcji wiedźmina 2 na PC zostanie jeszcze zaksięgowanych i ile kosztuje spółkę konwersja na Xbox 360.
Nie mniej, jeśli spółka pieniędzy z W2 nie otrzymuje w jakiś niewielkich transzach, to wynik finansowy powinien być bardzo dobry, i dawno nie widziany na spółce Optimus.
Wiem, rozpisałem się, jeśli gdzieś popełniłem jakiś rażący błąd, to proszę o sprostowanie, i przypominam, że powyższy wpis nie ma na celu nikogo zachęcać, jak i zniechęcać do zainteresowania się spółką.
|
Scarry napisał(a):jeszcze gwoli wyjaśnienia pozycji Witchera 2 na świecie - to nie jest tak Panowie że on nie będzie miał w tym roku konkurencji, szczególnie wersja na konsole będzie miała ciężko. W tym roku gracze szukający klimatów RPG dostają: - The Elder Scrols V - Skyrim - trailer, o którym wspominaliśmy wczesniej - Diablo III - ja wiem że to nie rasowy RPG, ale najprawdopodobniej odbierze część graczy W2 - Torchlight 2 - to samo co DIII, niby nie rasowy RPG, ale gracze szukający gry fantasy, mimo że bardziej hack'n'slash, przylgną do niego masowo - Mass Effect 3 - potężny tytuł RPG, który ma zagwarantowany sukces i olbrzymie zainteresowanie ( trailer ME3) - Guild Wars 2, rasowy rpg MMO, może również odciągnąć sporo graczy bo zapowiada się na przebój, bo wieloletnim sukcesie GW 1 ( trailer GW2) - Star Wars the Old Republic, znowu rpg MMO, wszystko wskazuje na ogromny sukces po premierze Diablo III premiera nie ogłoszona Torchlight II gra tylko na PC Mass Effect 3 premiera 6 marca 2012 (USA) 9 marca 2012 (Europa) Więc nie jest źle. Z gier, które wymieniłeś tylko Skyrim jest tak na prawdę, na ten moment groźną konkurencją dla Wiedźmina 2, chociaż i tak nie brakuje plotek, czy aby nowa gra Bethesdy na pewno ukaże się w tym roku. Pożyjemy zobaczymy, jak to się wszystko rozwinie. Ja ze swojej strony dorzuciłbym do listy jeszcze Dark Souls, kontynuację Demon's Souls hardkorowego action RPG, na którego systemie walki (bardzo trudnej walki) wzorowali się twórcy Wiedźmina 2. Konkurencja na rynku gier jest ogromna, i nikogo przypływ dużej ilości dobrych, wysokobudżetowych gier w okresie bożonarodzeniowym nie powinien dziwić. Wiadomo, że Wiedźminowi trudno konkurować na marketing z największymi tytułami na rynku, w końcu najbogatsi wydają na marketing więcej pieniędzy niż CDP na całą produkcję Wiedźmina 2, ale rynek jest ogromny i dla Geralta powinno wystarczyć miejsca. I liczę, na to, że pomimo dużej konkurencji jeśli gra ukaże się w listopadzie/grudniu, to do końca roku sprzeda się na całym świecie w ilości powyżej jednego miliona sztuk. O ile oczywiście nie okaże się technologicznym crapem. Bo jak wiadomo fabuła jest bardzo dobra i ma zostać niezmieniona. A może THQ (informacja jeszcze świeża: THQ wydawcą gry Wiedźmin 2 na Xbox 360 z wyłączeniem Stanów Zjednoczonych Ameryki, Kanady, Meksyku, Japonii, Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Rosji, Ukrainy, Białorusi, Łotwy, Estonii, Litwy, Bośni i Hercegowiny, Serbii, Czarnogóry, Chorwacji, Słowenii, Albanii, Kazachstanu, Macedonii i Turcji.) spisze się lepiej od Atari Europe, które to zarówno przy W1, jak i W2 nie spisywało się jakoś szczególnie dobrze i sprzedaż na Xboxa 360 nas wszystkich (akcjonariuszy Optimusa, entuzjastów polskiego rynku growego) pozytywnie zaskoczy?
|