W dniu 19.06.2010 pojawił się dość intrygujący komunikat o zbyciu i nabyciu akcji w ilości łącznej 40.000.000 sztuk. Z ESPI wynika że podmioty zbywające to: - Włodzimierz Krawczyk (2.500.000 akcji po średniej cenie 1,00 za akcję) - Piotr Krawczyk (2.500.000 akcji po średniej cenie 1,04 za akcję) - Coscola Holdings Limited (25.000.000 akcji - średniej ceny nie podano) - Kuzbas Carbon Trade Holding Limited (10.000.000 po średniej cenie 1,30 za akcję) Nabywcą łącznie 40.000.000 akcji jest Platinum Capital Management S.A z siedzibą w Warszawie. Po poszperaniu w necie dotarłem do strony: www.infoveriti.pl/firma/351678... z której wynika że prezesem tej tajemniczo brzmiącej firmy jest: Krawczyk Piotr a firma została zarejestrowana 19.03.2010 roku. Czy Piotr Krawczyk - sprzedawca i Krawczyk Piotr - prezes zarządu to jedna i ta sama osoba? Coś tu chyba nie jest do końca przejrzyste? Jeszcze bardziej dziwne może się wydać gdy cofniemy się do 25.02.2010 Wówczas spółka podała następujący komunikat: Uchwała Zarządu o dokonaniu przydziału akcji serii K oraz serii L. Zarząd SpółkiI Grupa PSW Holding S.A. z siedzibą w Ciechanowie informuje, iż w dniu 19 lutego 2010 podjął uchwałę o dokonaniu przydziału akcji serii K oraz serii L.
W ramach Prywatnej Oferty oferowanych było 25.000.000 nowych akcji serii K. po cenie emisyjnej równej 0,10 zł. Wszystkie oferowane akcje serii K zostały przydzielone spółce: Coscola Holdings LTD, która nabyła akcje serii K łącznie za kwotę 2.500.000 zł oraz dokonała umorzenia wierzytelności wobec Emitenta wynikających z kar umownych, rozliczeń umów leasingowych, odsetek oraz pozostałych kosztów na łączną kwotę ok. 7.500.000 zł (wszystkie wierzytelności w/w podmiot nabył na podstawie cesji wierzytelności oraz negocjacji z wierzycielami spółki Grupa PSW Holding S.A)
Ponadto Emitent zaoferował 10.000.000 nowych akcji serii L po cenie emisyjnej równej 0,30 zł. Wszystkie oferowane akcje serii L zostały przydzielone spółce: Kuzbas Carbon Trade Holding LTD, która nabyła akcje serii L łącznie za kwotę 3.000.000 zł. Zgodnie z postanowieniami umowy opisanej w raporcie nr 9/2010. Grupa PSW Holding S.A uzyskała rabat na dostarczany węgiel w kwocie 1.500.000 USD co stanowi 5% wartości podpisanej umowy.
Subskrypcja Akcji serii K i L miała charakter subskrypcji prywatnej i została przeprowadzona w drodze złożenia oferty przez Spółkę i jej przyjęcia przez oznaczonego adresata (art. 431 § 2 pkt 1 KSH). Umowy objęcia Akcji serii K i L zostały zawarte w dniu 19 lutego 2010 roku. Podumowując oba podmioty z siedzibą na Cyprze nieźle na tej transakcji zarobiły (...). Zgodnie z umową nie mogły sprzedać akcji na NewConnect ale mogły przeprowadzić transakcję sprzedaży poza NewConnect. Nabywcą okazał się Platinum Capital Management S.A z siedzibą w Warszawie której prezesem jest (według linku) Krawczyk Piotr. Może ktoś z forumowiczów wie jakie są powiązania pomiędzy Platinum Capital Management S.A z siedzibą w Warszawie a spółką Grupa PSW? I co nalezy myśleć o całej tej "transakcji"?
|
Czytam to forum od dłuższego czasu, choć się nie udzielam. Fajnie się to czytało, fajnie się obserwowało przyrost wartości portfela Morfeusza, decyzje o zmianie zawartości koszyka akcji, uzasadnienia itd. itd., Póki dyskusje na tym wątku dotyczyły tego co znajduje/ma się znaleźć/znalazło się w portfelu/dlaczego to ... było git.
Niestety ostatnio odnoszę wrażenie że na watku przybyło "osób" którzy chyba skuszeni aktualną wyceną portfela (czy też przyrostem jego wartości) zaczynają zadawać ciągle w kółko te same pytania: Co sądzisz o tym? A o tamtym?, Dlaczego tego nie kupujesz (wiesz ja kupiłem i trzymam - może też kupisz to już będzie nas dwóch, jak kupisz to na pewno urośnie, Potrzymasz trochę?, no bo ja trzymam, Do jakiej ceny dojdzie jutro? A dziś do 12 godziny do jakiej) itd. itd.
Przy czym poziom wypowiedzi niektórych osób świadczy o tym że dopiero rozpoczynają albo niedawno rozpoczęli przygodę z giełdą i śledzą notowania obgryzając paznokcie ... +2% o 9 rano, -1,5% o 11, +3% o 14, czemu więcej nie rośnie?, No przecież Morfeusz to ma albo się przymierza to czemu nie rośnie ..., Kurcze może zapytam o inną spółkę bo kolega też kupił to jak Morfeusz powie że spółka jest ok to może na GPW urośnie z 10% albo i więcej ...
Generalnie wątek był fajny a zrobił się zamulony i troszeczkę stracił sens. A tak z innej beczki to zaczynam się doszukiwać analogii niektórych wypowiedzi z tymi którymi zalane były fora giełdowe w 2007 roku. Wówczas też nic się nie liczyło (żadne tematy merytoryczne, żadna AT) tylko to co jutro kupić i o ile jutro urośnie. I dlaczego o 10 rano kurs rośnie tylko o 2% gdy powinien rosnąć minimum o 5% no bo przecież JA TE AKCJE KUPIŁEM. Zima ... czas na shorty ;)
|