PARTNER SERWISU
ubxddaiu
Maciej1974

Maciej1974

Ostatnie 10 wpisów
a 4 kwietnia nic się nie wydarzyło i kolejne przesunięcie o chyba 2 tygodnie, ale sąd się wkurzył na te kombinacje i wyda wyrok chyba na posiedzeniu niejawnym. Takie mam nieoficjalne informacje z drugiej ręki.
Z tego co się mówi głośno to Poyry gra na zwłokę bo ma zabezpieczone przez komornika środki z depozytu na " swoje przyszłe zobowiązania" i czeka na prawomocny wyrok sądu w tej sprawie, żeby całą kasę zgarnąć dla siebie. A reszta w tym wypadku nie zobaczy nawet złotówki.

Z informacji jakie mam z otoczenia konsorcjanta i podwykonawców to że kwota z ZDM (nie wiem jaka część)jest zdeponowana w depozycie sądowym i podwykonawcy walczą o swoje pieniądze. Ponoć Fojud zalega im sporo kasy za ten kontrakt. Prawdopodobnie sąd będzie decydował jak to rozdysponować chociaż na kontrakcie jest przecież cesja i powinna iść na spłatę obligacji. Może są jakieś podstawy prawne, żeby cesję obalić ale to już rozstrzygną pewnie prawnicy i sąd.
Cały czas nurtuje mnie pytanie co stało się z wcześniejszą kasą wypłacaną Fojud. Zgodnie z umową powinna być w depozycie sądowym a tu wychodzi na to, że została przejedzona.
5 marca jest spotkanie w sprawie układu i pewnie dopiero wtedy dowiemy się co będzie dalej.
Wiem też że w spółce jest nadzorca sądowy, który ma tego wszystkiego pilnować. Ale wiadomo jak to jest. Spółka mocno zadłużona, praktycznie brak majątku więc nie wiadomo jak to się potoczy.
Ktoś wcześniej napisał, że w lipcu ktoś wyprzedawał obligacje, może już miał info że się tam źle dzieje, poza tym brak raportu półrocznego w EBI, brak informacji o zgłoszeniu wniosku o upadłość, opinie pracowników i podwykonawców, czyli totalne olewanie inwestorów. Brak słów

Z informacji jakie uzyskałem to sami złożyli wniosek o upadłość. Ale ciekawy jest fakt że jest z datą przed wykupem obligacji
Jestem ciekawy gdzie są pieniądze z kontraktu, które miały być w depozycie i zabezpieczać obligacje.
Może Secus nam odpowie na to pytanie bo Fojud milczy jak grób.

Moim zdaniem Fojud S.A. powinien dać informacje w systemie co się dzieje z tematem obligacji,rozmowami z ZDM i informacją kiedy będą spłacać zobowiązanie, bo schowali głowę w piasek i cisza w eterze.
Jeżeli informacje od AM Secus w sprawie cesji są prawdziwe to jest to niewątpliwie złamanie prawa i należą się wyjaśnienia

Jeżeli nie odpowiadają na maile z Twoim zapytaniem to jest to bardzo podejrzane, zwłaszcza, że spółka prosiła o kontakt mailowy w sprawie obligacji. Uważam, że Twoje pytania trzeba zadań komuś innemu. Komuś kto ma uprawnienia, żeby je zadać i uzyskać wiarygodną odpowiedź. Odpowiedź bezpośrednio od ZDM
Uważam, że są to kluczowe pytania, które pozwolą określić czy są szanse na odzyskanie utopionych środków finansowych z obligacji.

Nowe info będzie pewnie, że się nie dogadali i kolejne spotkanie z ZDM po nowym rokusalute
Kto się ze mną zakłada?

Może trzeba napisać do Fojud żeby przedstawił i wstawił na Catalyst raport półroczny z dodatkową informacją odnośnie dotychczasowych rozliczeń z ZDM. W końcu jeżeli kontrakt stanowi zabezpieczenie to obligatariusze mają prawo wiedzieć na czym stoją, kiedy otrzymają swoje pieniądze i co się w spółce dzieje.
Zachowanie zarządu jest dla mnie w tym wypadku skandaliczne a zdawkowe informacje totalnie niepełne i do tego niepewne.
Mam jeszcze inne obligacje i chyba to wszystko sprzedam w cholerę i daruję sobie Catalyst bo robi się zbyt ryzykownie i nieadekwatnie płatne w stosunku do ryzyka.

Ja na szczęście też się pozbyłem obligacji Fojuda przed terminem z małą stratą. Lepsze to niż nie mieć nic. Bo zaczyna robić się nieprzyjemnie na Catalyst
Przejrzałem natomiast na ich stronie internetowej dokument informacyjny i zastanawiające jest to, że w paragrafie 7 powinni środki z kontraktu stanowiącego zabezpieczenie, deponować w depozycie sądowym aż do uzyskania kwoty 3.506.524zł, czyli do wysokości 140% wartości obligacji plus odsetek. Jak pisze przedmówca jeśli Fojud ma zapłacone 70% wartości kontraktu (o ile to jest prawdą) to powinien środki z częściowych płatności deponować w depozycie sądowym. Z tej układanki wynika, że tego nie zrobił.
Jestem ciekawy jak się rozwinie zaspokojenie roszczeń przez Fojud S.A.

Wklejam link do dokumentu informacyjnego Fojud od strony 116 do 126. Polecam

www.fojud.pl/pub/uploaddocs/do...

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 5 kwietnia 2012 16:14:44
Liczba wpisów: 8
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,211 sek.

njwqokgi
ptfayebh
bvfgygyp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ntizbzyh
afdxpvjz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat