Sprzedalem calosc KGHM ze srednim zyskiem 14% - stwierdzilem ze czekanie na dywidende moze nie miec sensu skoro podobny zysk mam juz teraz. Obserwuje SMS - mimo obnizonej prognozy zysku w tym roku wyglada na bardzo dobra inwestycje i calkiem mozliwe ze powieksze ponownie moj pakiet. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Sprzedalem wczoraj maly pakiet SMS po 3.5 (zysk srednio - 27%), oby kurs pial sie nadal w gore w okolice 4  Mam spora szanse wyzerowac straty z maja na tym jednym walorze - niech zyja mikrokredyty :) Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Dokupilem troche KGH po 125 srednio. Czekam na wieksza obnizke przed wejsciem z wieksza gotowka. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Wolalbym zebys nie pytal :) ale nie jest to tajemnica - kupilem w najwyzszym punkcie a sprzedalem zapewne w najnizszym - dwa bledy. 17.65 zakup a sprzedaz 12.03!  Gielda to wyzwanie - w przypadku tego waloru mnie przerosla ... Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Podsumowanie miesiaca ktory wstrzasnal moim raczkujacym inwestowaniem - ponioslem spore straty ale tez zdobylem w bolach ogromna wiedze jak zachowywac sie na runku akcji kiedy juz nie jest ani latwo ani wesolo Obecny sklad portfela SMS Kredyt - kupowane po 2.75 (srednia wazona) Eko Export - 19.5 M10 - 0.12 KGHM - 118 Do tego sporo lokat oszczednosciowych na 8%+ (wiekszosc startowe w kilkunastu bankach) + solidna gotowka na zakupy Granie na dywidendy na takim rynku jak w tym roku zdecydowanie mi sie nie oplacilo - spadki po wyplatach byly zdecydowanie wieksze niz wartosc samej dywidendy. Obserwuje kilka mniejszych spolek z dobrymi fundamentami i technika nieskorelowana z WIG20 badz sWIGiem - nie spiesze sie jednak - wejde jak cena bedzie dla mnie odpowiednia. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Zrobilem sobie kolejny odpoczynek bo obecny boczniak mocno mnie nudzil, zdywersyfikowalem portfel - 50% siedzi sobie na dobrze oprocentowanych lokatach. Jesli chodzi o akcje nadal posiadam: KGHM - trzymam i nie sprzedaje mimo nie najlepszego klimatu wokol spolki - dywidenda bedzie i jej wartosc nadal z nawiazka pokrywa wahania kursu Synthos - podobnie jak KGHM, zalapalem sie na dywidende, fundamenty dobre a klimat na gieldzie nie - nie sprzedaje PBG - wszedlem za szybko i testuje poziom wyjscia z jak najmniejsza strata Rafako - praktycznie sprzegniete kursowo z pbg leci na leb i szyje mimo ze to dobra dochodowa spolka - SL tuz za rogiem - zobaczymy ile jeszcze zostanie w portfelu 4FUNMEDIA - kupione dla dywidendy i perspektyw rozwoju - sadze ze na dluzej - 19.9 srednia RANKProgress - kurs niesmialo probuje odbic po dywidendzie, nie ma do tego najlepszych warunkow w obecnym klimacie - nie podjalem decyzji odnosnie tego waloru, SL ustawiony IDEATFI - po wczorajszej dywidendzie strata przekracza jej wartosc niemniej jednak wyglada to podobnie do wiekszosci spolek ktore ostatnio wyplacily konkretne pieniadze z powrotem do akcjonariuszy. Fundusz (sadze ze glownie na poczatku roku) daje sobie rade na plus w tym roku, fundamenty ok - czekam na odbicie w gore i wtedy sprzedam K2INTERNET - wyglada na to ze firmie zabraklo paliwa i ja wstrzelilem sie z zakupem w okres koncowego parcia w gore - zdarza sie. Po szybkiej analizie widze szanse powrotu do wzrostow stad brak nacisku na sprzedaz - sadze ze cierpliwosc poplaci. BOMI - oryginalnych walorow nie mam juz od dawna a otrzymane po konwersji z PP akcje nie beda jeszcze w obrocie przez jakis czas, czekam na postanowienia zarzadu odnosnie dalszego funkcjonowania spolki CEDC - maly pakiet wiec nie jestem pod presja sprzedazy, nadal czekam na pozytywne zmiany w spolce - bycmoze przejecie Ogolny wniosek - po sporych zyskach z poczatku roku przyszedl czas na straty. Tak bywa. Pozytywna na pewno byla dywersyfikacja portfela i przenosiny czesci srodkow w pewniejsze lokaty bankowe ktore wyrownaly straty z nawiazka. Na chwile obecna gra pod dywidende przyniosla raczej mizerne skutki, blokowany kapital duzo wiecej tracil po wyplatach i czas pomiedzy inwestycja a odzyskaniem srodkow mocno sie wydluzyl. Z pewnoscia jest to nauka na przyszlosc - pozostaje zadowolony z moich inwestycji patrzac na moj poziom wiedzy - zgromadzilem material ksiazkowy ktory przerabiam a wprowadzenie tego w zycie zajmie mi chwile. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
2 tygodnie urlopu i minimalna aktywnosc na gieldzie - krotkie podsumowanie z tego okresu: Synthos kupiony po sredniej 6.46 - na oku fajna dywidenda zatem sadze ze warto - czas pokaze Rank Progress okazuje sie kosztowna inwestycja w dywidende - spadl duzo bardziej niz mozna to bylo wyczytac z analiz i fundamentow - mimo wszystko trzymam bo nie podoba mi sie obecna cena a spolka jest warta wiecej niz teraz Dzwonki alarmowe wokol CEDC i k2 nadal nie cichna - spora strata - duze wahania kursu in minus - niedaleko do moich SLi - zapewne wkrotce czas na meska decyzje Zakupilem testowo troche PBG - sadze ze bedzie bardzo ladnie bardzo szybko :) Uzupelnilem portfel o IDEATFI - gram pod dywidende a kurs notuje minimalne wahania - oby tak dalej Rafako powiazalem z PBG i czekam na impuls - w gore badz dol - SL ustawione, kciuki zacisniete :) Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Nie kus nie kus bo dokupie ;) Synthos sprzedany po 5.92 - zysk 9% - odkupie jesli cena nieco spadnie. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Dalem sie skusic na b.dobry kurs KOV i sprzedalem calosc po 1.78 - b.fajny zysk 8.8% Dokupilem Rank Progress - sporo - 17.65, walor mocno jednak wykupiony i nie mogac byc caly czas przy komputerze stracilem szanse na duzo lepszy kurs - mimo to sadze ze dobra decyzja - dywidenda jest moim zabezpieczeniem kursowym Wpadl rowniez do portfela k2internet - tak na sprawdzenie - rozwaze dokupienie jesli kurs bedzie nadal rosl. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Ostatnie zmiany: Wyczekalem wahania KGHM i sadze ze teraz czas na ruch na polnoc - zakupione za 147 IMCompany sprzedany za 10.55 - solidny zysk Krotka przygoda z Bogdanka i 4zl zysku na akcji na duzym wolumenie - konto gotowkowe wyglada po tej tranzakcji duzo lepiej Rafako nadal w portfelu i zawodzi mimo oczekiwan ale sadze ze cierpliwosc poplaci - zostaje Synthos - z punktu widzenia analitycznego wyglada dobrze, fundamentalnie jeszcze lepiej - zapewne dokupie - wykresy moga sygnalizowac ruch pod 6zl CEDC ... przemilcze ... spora strata na malym wolumenie - poczekam na efekt rozmow ze Standard Russian BOMI - zamienilem PP na akcje, na puli bazowej jestem stratny sadze jednak ze nadrobie to z nawiazka nowa emisja Alchemia - praktycznie bez zmian - nadal pod kreska ale minimalnie - zostaje KOV - w dalszym ciagu na dluzej ze mna Najnowszy zakup - Rank Progress - dobre fundamenty i solidna dywidenda na dniach - kupione nieco pozno po 16 ale nie planuje sprzedawac od razu - cz I gry pod dywidendy Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
KGHM wylecial na SL przy zarobku 6.6% - odkupie jak kurs sie troche opanuje - skacze w duzym zakresie ostatnio - dzisiejsza popoludniowa panika to przesada na tym walorze. Dopompowalem troche gotowki do portfela - zniwelowalem ze spora nawiazka strate na JSW, dwie udane krotkoterminowe akcje na KGHM juz zbily strate z tego tytulu do paru setek - szukam misia zeby wyjsc z tym na zero. Reszta spolek zostaje: IMCompany - kupiony za 8.8, stabilnie rosnie - udany zakup KOV - kupiony za 1.57 - nadal sie trzyma, potrzymam dluzej bo spodziewam sie dobrych danych w przyszlosci ->Ukraina Rafako - kupione po 10.81, jestem nadal sporo od mojego SL, nie ma powodu do paniki Synthos - 5.33 - na chwile obecna minimalnie pod kreska - dywidenda na horyzoncie w kwietniu + solidne fundamenty - trzymam CEDC - przetrzymuje do czasu odbicia kursu - najgorsze za mna, lepsze przede mna :) BOMI - 12 marca konwersja PP na akcje, papier na sredni termin, na razie minimalny zysk Alchemia - minimalnie pod kreska po niedawnej minikorekcie, zostaje na dluzej Mocno obiecujace w najblizszych miesiacach wydaje mi sie granie pod dywidendy - sa duze (moze beda rekordowe) i ladnie rozkladaja sie w kalendarzu. Gwarantowany zarobek tym wiekszy im pazerniejszy skarb panstwa :) Sadze ze przeprosze sie z JSW jesli ROC i MACD zmienia wskazania, o odbiciu w gore od dolnej wstegi Bollingera nie wspomne. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Szybki update: Dokupilem KGHM po 140 zakladajac dalszy wzrost - bycmoze nawet w okolice 160+. Kupilem ponownie Rafako i Alchemie taniej niz ostatnio sprzedalem na SL - podobaja mi sie te spolki od strony fundamentalnej, maja stabilny kurs mimo korekty, widze dla nich otwarta droge na polnoc. Zdecydowalem przeciwko sprzedawaniu BOMI po przyznaniu PP - mimo ze zaplacilem wiecej niz poczatkowo wydawalo mi sie rozsadne ostatnie komuniakty o restrukturyzacji (i w dluzszej perspektywie poprawa bilansu spolki) moga zaowocowac malym zyskiem z podstawowej puli i b.dobrym z nowej emisji P. Na pewno walor na dluzszy horyzont inwestycyjny. Obserwowany przeze mnie w ostatnim czasie Orbis nadal nie spelnia moich kryteriow, niemniej jednak za jakis czas moze sie to zmienic. Kolejna spolka na celowniku juz niemal gotowa, obecnie przygotowuje na Jej zakup gotowke. Niepokoi mnie sytuacja CEDC, nie mam walorow zbyt wielu niemniej jednak nie zapowiada sie zeby kurs wrocil szybko w okolice 19PLN ktore by mnie satysfakcjonowaly. Bycmoze Russian Standard zagra jednak nowa pula wiadomosci ktore odbija kurs ... Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Male przetasowanie w portfelu - pozbylem sie JSW z kolosalna strata (bylaby zapewne wieksza gdybym dal sie poniesc emocjom i sprzedal po 85zl), zakupilem KGHM w niezlej cenie, Rafako wylecialo na SL ze strata, Alchemia z zyskiem. Sadze ze wiekszosc pozostalych spolek mam na kilkumiesieczny okres inwestycyjny - sadze ze powinny przyniesc dobre zyski rownowazace wspomniana na wstepie strate. Obserwuje dwie malutkie spolki z NewConnect - szczegoly wkrotce Probuje analiz na duzym graczu z GPW co do ktorego mam wysokie oczekiwania. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Wraz z kupnem KGHMu po raz kolejny udowodnilem swoja obecna nieudolnosc wybrania najlepszego punktu wejscia w inwestycje. Przewidujac mozliwosc korekty zignorowalem wnioski i kupilem KGHM (z sentymentu zapewne po dobrym zysku), ktore jak latwo przewidziec wylecialo ze strata na SL przy 133. Spory krok wstecz ale tez i nauka na przyszlosc - szkoda ze bolesna. Sklad portfela: ACE Alchemia BOMI IMCompany JSW KOV Rafako Synthos Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Odkupilem nieco mniejsza ilosc KGHM po 141.5 przewidujac wzrost (cena Quadry na gieldzie nadal oscyluje w okolicy oferty KGHM - decyzja akcjonariuszy wkrotce, podatek od miedzi i srebra zapewne trafi do Trybunalu Konstytucyjnego wiec niekoniecznie firma straci 1.8 mld; reszta danych fundamentalnych bez zmian). Przygladam sie paru mniejszym spolkom o dobrych fundamentach i sporym niedowartosciowaniu - szczegoly wkrotce. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
SL wywalil mi KGHM - zbytnio zawezilem i korekta spowodowala sprzedaz. Zysk niezly (16.5%) wiec nie ma sie co martwic - jesli kurs bedzie nadal odpowiedni bycmoze odkupie po analizie i spodziewanym ruchu kursu na polnoc. Ponadto zakupiony spekulacyjnie w malych ilosciach CEDC rowniez przyniosl zysk. Czas na poszukiwanie kolejnej solidnej fundamentalnie firmy ... szczegoly wkrotce. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
@piotrch Nic dodac nic ujac - swietnie to ujales. Zdecydowanie zgadzam sie z Twoim podejsciem - jak dla mnie sa tylko 2 znaczace spolki o roznym rozmachu prac => to raczej niewiele jak na baze porownawcza. Nie sadze zeby CDP byl na chwile obecna przewartosciowany, widze przed nim duze mozliwosci i spory skok ceny. Zakladam jednak ze bedzie realizacja zyskow na akcjach po udanej (bycmoze) premierze badz zawaza inne czynniki zewnetrzne i skok wartosci spolki nie bedzie taki jakiego wlasciciele by oczekiwali - stad moj krotki horyzont - sprzedam z zyskiem (ponownie - bycmoze) i odkupie taniej badz bede czekal na SL, ktory z odrobina szczescia bedzie sporo powyzej ceny zakupu. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Dlatego tez moja perspektywa inwestycyjna dla CDRed jest krotka i spodziewam sie ze bedzie sprzedaz max miesiac po premierze (mimo wspomnianych przeze mnie potencjalnych zyskow w dluzszym terminie). Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Staralem sie wziasc pod uwage jak najwieksza ilosc solidnych danych fundamentalych i podeprzec raczkujaca wiedza z zakresu analizy technicznej. Zakladam ze sie myle i asekuruje sie SLem, licze jednak ze spolka zachowa sie tak jak rynek, ktory jak do tej pory - rosnie. Bycmoze to naiwne myslenie ale chyba sie zgodzisz ze w pewnym sensie spekulujemy - czy bedzie spadek/korekta (i jak gleboka) ktora odpali moj SL czy tez moze WIG20 zaatakuje 2400 i pociagnie reszte za soba do kolejnych wzrostow. Z lewej i prawej slysze glosy wspierajace obie opcje, po namysle sam uznalem ze warto kupic. Dopracowanie timingu zakupu to z pewnoscia kwestia doswiadczenia ktorego na razie mi jeszcze brak. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
CDRed to nie tylko jeden tytul (chociaz faktycznie przyznaje ze wiele wiecej do zaoferowania na chwile obecna jeszcze nie maja) ale rowniez platforma cyfrowej dystrybucji gog.com, ktora ostatnio przynosi co raz lepsze zyski. Platige Image - moja wina bo zle sie wyrazilem - mialem na mysli zadeklarowana niedawno chec dolaczenia do glownego parkietu. Horyzont inwestycyjny - krotki - poczekam i zobacze jak sie sytuacja wyklaruje tak z miesiac po premierze, rybek gier jest specyficzny i czasami (czesto) najwieksze zyski nie przypadaja na okres pierwszych sprzedazy a na pozniejsze miesiace kiedy w grze autorzy zalataja wszelkie mankamenty i zadeklaruja dodatki (pod warunkiem sukcesu rynkowego oczywisce!). Kurs - sadze ze bycmoze uda sie dobic do gornej wstegi Bollingera z wykresu 6m, po udanym wybiciu z waskiego kanalu (na tym samym wykresie) i korzystajac z fali wzrostow oraz nadal nie wykupionym w pelni walorze prognozuje szybkie osiagniecie 7zl (co juz byloby 12.2% w stosunku do kursu zakupu). Najblizsze tygodnie zweryfikuja moj sposob myslenia (calkiem mozliwe ze masz racje mrk i lepszym rozwiazaniem dla mnie byloby zainwestowac tuz przed premiera) Dzieki za komentarze Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Po dluzszej obserwacji CDRED sadze ze bedzie to moj kolejny wybor. Troche odchodzac od tematu obu typow analiz - Platige Image (Tomek Baginski i spolka - dla niewtajemniczonych - Katedra, Sztuka latania, Historia Polski i wiele wiele innych projektow) stworzyl wspaniale intro do gry ktore jest juz dostepne na wielu serwisach - widzialem wiele roznych (jestem z wyksztalcenia programista komputerowym i temat jest mi nieobcy) i to konkretne na 100% zacheca do gry a wiec i zakupu produktu. Poza tym Platige Image powolutku samo przygotowuje sie do debiutu na gieldzie i mialo okazje pokazac sie wspolpracujac z inna obecna juz na parkiecie spolka - w bardzo udany sposob. Po trzecie - Wiedzmin 2 (a w zasadzie The Witcher 2 tutaj u mnie) jest mocno oczekiwana pozycja i ma duze grono ludzi, ktorzy bardzo poprzednika cenili. Niesamowita sprzedaz podobnej gatunkowo gry TES V Skyrim przygotowala grunt na kontynuacje przygody w swiecie RPG - szansa dla polskiej ekipy na dobry zarobek. Z niecierpliwoscia czekam na potwierdzenie/zaprzeczenie moich domyslow i wywodow - piszcie co sadzicie na ten temat. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
GPW sprzedane po 41.5, ogolna strata ok 160zl - zwazywszy ze byl to jeden z moich pierwszych zakupow - nie bede dlugo nad tym rozpaczal. Zwolnione srodki powinny dac mi szanse odrobic te pieniadze ... zobaczymy jak wyjdzie Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Dzieki Bankrucik Spedzam sporo czasu w pracy i mam godzinna roznice czasowa wiec chcac nie chcac bede nocnym Markiem sadze jednak ze jak juz zaczalem cos robic to nie ma sensu odpuszczac tylko pchac do przodu. Postaram sie wykorzystac najblizsza podroz do kraju na zaopatrzenie sie w polskojezyczna literature ktorej mi bardzo brakuje - szybciej mi sie tak czyta niz np po angielsku. Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|
Witam forumowiczow Niedawno sie zarejestrowalem na stockwatch i po mniej wiecej tygodniu czytania roznych opinii, rad, delikatnych podjazdow  stwierdzilem ze warto oddac w rece ludzi zdecydowanie bardziej niz ja doswiadczonych ocene mojego wlasnego portfela. Pare zdan o sobie (poza tym co w tytule) *zaczalem przygode z gielda wraz z IPO JSW w 2011 - powiedzmy ze wywodze sie z akcjonariatu obywatelskiego, nie mam wyksztalcenia ekonomicznego, wszystko co wiem wyszperalem/przeczytalem sam w ramach czasu wolnego traktujac GPW jako spelnienie marzen na realizacje inwestycji *na chwile obecna posiadam akcje na GPW i FTSE, wynika to z faktu ze nie mieszkajac w Polsce i poznawszy juz nieco lokalny brytyjski rynek dalem sie skusic na opcje akcji z firmy (co napedzilo zainteresowanie reszta rynku) a z drugiej strony nie majac polskiej TV nie marnuje czasu na sluchanie czesto nierzetelnej informacyjnej papki z kraju - staram sie szukac info o GPW np na stronach takich jak ta. *metoda prob i bledow wybralem dla siebie strategie inwestowania w srednim terminie, wydaje do 25% portfela na walor, dopuszczam strate mniej wiecej 5% ogolnej kwoty, bawie sie kwota pieciocyfrowa, uwazam sie za amatora na GPW, bardziej fundamentaliste niz technika, umysl otwarty na wiedze ktorej jeszcze nie zdobylem a bardzo chcialbym. Sklad portfela: JSW - kupione za 136 i przetrzymane do tej pory od IPO (cel - nie uczyc sie na wlasnych bledach ale niestety zaczalem nieciekawie - kurs zwyzkowal tylko przez chwile, czekalem na odbicie itp itd, stop loss - a co to jest stop loss ..., reszte chyba sami sie domyslicie; paradoksalnie przy obecnych wzrostach sadze ze uda mi sie zminimalizowac strate bardziej niz jesli zrobilbym to poprzez np paniczna sprzedaz przed Swietami; jak do tej pory najgorsza inwestycja na GPW, jakies 1200 PLN straty na chwile obecna ale skoro wiedza jest bezcenna ...) GPW - zakupione daaaawno temu za koszmarne 49.7 (moja chybiona inwestycja numer 2, niewiele - za 1000 - niemniej jednak porazka ktora ostatnio zostala przynajmniej w wymiarze finansowym ograniczona do akceptowalnej straty - o ile kurs jeszcze troche podskoczy [a powinien]) GETBANK - relatywnie nowy papier w moim portfelu, zakupiony za 1.56 i rosnie, nowy twor wiec bez wskaznikow do analiz, sledze getinnoble/getin holding jako spolki spod jednego parasola KOPEX - wyrwalem za 23.15, kupno z zamiarem przetrzymania, lubie ta firme za szybki rozwoj technologiczny, dochodowosc i brak oporow przed otwarciem w niedalekiej przyszlosci wlasnej kopalni (zupelne novum na rynku wsrod spolek maszynowych), czekam na lepsze zarzadzanie i skok kursu KOV - 1.41 - w przeciwienstwie do Petrolinvestu znalezli to co chcieli na Ukrainie i sadze ze w szybko podwoja wydobycie (w stosunku do obecnego) IMCOMPANY - 8.8 (oj trzeba bylo sporo wczesniej ale i tak nie jest zle) - ostatnie akwizycje i powiekszenie zarowno arealu jak tez powierzchni magazynowej potwierdzilo moje przypuszczenia, zapowiedz udanych zbiorow np kukurydzy i niespecjalne w Argentynie oraz dywersyfikacja dzialalnosci powinny gwarantowac interesujacy zysk KGHM - jakis cud badz szczescie poczatkujacego pozwolilo mi na zakup waloru po 109 za sztuke (no dobrze, na okraglo skradalem sie kolo tego z 2 tyg zanim zainwestowalem, wyslilem sie tak jak powinienem zbierajac fakty i testujac swoja raczkujaca AT), rosnie i niedlugo zrekompensuje mi nie tylko strate na GPW ale zapewne tez JSW - oby tak dalej Zmiany w mysleniu wprowadzilem w zycie - SL to juz nie jakis tam wymysl a uzywane na co dzien narzedzie, AT okazuje sie calkiem interesujaca lektura przed podjeciem decyzji inwestycyjnej, nie mam problemu z trzymaniem gotowki na koncie (kusilo w przeszlosci wydac od razu jak sie mialo  ), przeliczam wskazniki z/s przed wydaniem pieniedzy i nie waham sie odpuscic jak mi sie numerki nie zgadzaja. Popelnilem chyba wiekszosc mozliwych bledow poczatkujacego ale szczesliwie utrzymalem sie na powierzchni bez kolosalnych strat i od jakiegos czasu realizuje krotkie pozycje ktore okazuja sie byc dochodowe. Wskazowki mile widziane Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
|
|