PARTNER SERWISU
hozeycix
1 2

Amatorski portfel treo - historia wzlotów i upadków, zwłaszcza upadków :)

treo
0
Wpisów: 24
Wysłane: 2 lutego 2012 00:09:05
Witam forumowiczow

Niedawno sie zarejestrowalem na stockwatch i po mniej wiecej tygodniu czytania roznych opinii, rad, delikatnych podjazdow Angel stwierdzilem ze warto oddac w rece ludzi zdecydowanie bardziej niz ja doswiadczonych ocene mojego wlasnego portfela. Pare zdan o sobie (poza tym co w tytule)
*zaczalem przygode z gielda wraz z IPO JSW w 2011 - powiedzmy ze wywodze sie z akcjonariatu obywatelskiego, nie mam wyksztalcenia ekonomicznego, wszystko co wiem wyszperalem/przeczytalem sam w ramach czasu wolnego traktujac GPW jako spelnienie marzen na realizacje inwestycji
*na chwile obecna posiadam akcje na GPW i FTSE, wynika to z faktu ze nie mieszkajac w Polsce i poznawszy juz nieco lokalny brytyjski rynek dalem sie skusic na opcje akcji z firmy (co napedzilo zainteresowanie reszta rynku) a z drugiej strony nie majac polskiej TV nie marnuje czasu na sluchanie czesto nierzetelnej informacyjnej papki z kraju - staram sie szukac info o GPW np na stronach takich jak ta.
*metoda prob i bledow wybralem dla siebie strategie inwestowania w srednim terminie, wydaje do 25% portfela na walor, dopuszczam strate mniej wiecej 5% ogolnej kwoty, bawie sie kwota pieciocyfrowa, uwazam sie za amatora na GPW, bardziej fundamentaliste niz technika, umysl otwarty na wiedze ktorej jeszcze nie zdobylem a bardzo chcialbym.

Sklad portfela:
JSW - kupione za 136 i przetrzymane do tej pory od IPO (cel - nie uczyc sie na wlasnych bledach ale niestety zaczalem nieciekawie - kurs zwyzkowal tylko przez chwile, czekalem na odbicie itp itd, stop loss - a co to jest stop loss ..., reszte chyba sami sie domyslicie; paradoksalnie przy obecnych wzrostach sadze ze uda mi sie zminimalizowac strate bardziej niz jesli zrobilbym to poprzez np paniczna sprzedaz przed Swietami; jak do tej pory najgorsza inwestycja na GPW, jakies 1200 PLN straty na chwile obecna ale skoro wiedza jest bezcenna ...)
GPW - zakupione daaaawno temu za koszmarne 49.7 (moja chybiona inwestycja numer 2, niewiele - za 1000 - niemniej jednak porazka ktora ostatnio zostala przynajmniej w wymiarze finansowym ograniczona do akceptowalnej straty - o ile kurs jeszcze troche podskoczy [a powinien])
GETBANK - relatywnie nowy papier w moim portfelu, zakupiony za 1.56 i rosnie, nowy twor wiec bez wskaznikow do analiz, sledze getinnoble/getin holding jako spolki spod jednego parasola
KOPEX - wyrwalem za 23.15, kupno z zamiarem przetrzymania, lubie ta firme za szybki rozwoj technologiczny, dochodowosc i brak oporow przed otwarciem w niedalekiej przyszlosci wlasnej kopalni (zupelne novum na rynku wsrod spolek maszynowych), czekam na lepsze zarzadzanie i skok kursu
KOV - 1.41 - w przeciwienstwie do Petrolinvestu znalezli to co chcieli na Ukrainie i sadze ze w szybko podwoja wydobycie (w stosunku do obecnego)
IMCOMPANY - 8.8 (oj trzeba bylo sporo wczesniej ale i tak nie jest zle) - ostatnie akwizycje i powiekszenie zarowno arealu jak tez powierzchni magazynowej potwierdzilo moje przypuszczenia, zapowiedz udanych zbiorow np kukurydzy i niespecjalne w Argentynie oraz dywersyfikacja dzialalnosci powinny gwarantowac interesujacy zysk
KGHM - jakis cud badz szczescie poczatkujacego pozwolilo mi na zakup waloru po 109 za sztuke (no dobrze, na okraglo skradalem sie kolo tego z 2 tyg zanim zainwestowalem, wyslilem sie tak jak powinienem zbierajac fakty i testujac swoja raczkujaca AT), rosnie i niedlugo zrekompensuje mi nie tylko strate na GPW ale zapewne tez JSW - oby tak dalej

Zmiany w mysleniu wprowadzilem w zycie - SL to juz nie jakis tam wymysl a uzywane na co dzien narzedzie, AT okazuje sie calkiem interesujaca lektura przed podjeciem decyzji inwestycyjnej, nie mam problemu z trzymaniem gotowki na koncie (kusilo w przeszlosci wydac od razu jak sie mialo angry3 ), przeliczam wskazniki z/s przed wydaniem pieniedzy i nie waham sie odpuscic jak mi sie numerki nie zgadzaja.
Popelnilem chyba wiekszosc mozliwych bledow poczatkujacego ale szczesliwie utrzymalem sie na powierzchni bez kolosalnych strat i od jakiegos czasu realizuje krotkie pozycje ktore okazuja sie byc dochodowe.
Wskazowki mile widziane
Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 2 lutego 2012 00:11:30
miło powitać nowego autora kroniki, życzę przede wszystkim cierpliwości i wytrwałości w tym trudzie. Pozdrawiam

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

treo
0
Wysłane: 2 lutego 2012 00:24:58
Dzieki Bankrucik
Spedzam sporo czasu w pracy i mam godzinna roznice czasowa wiec chcac nie chcac bede nocnym Markiem sadze jednak ze jak juz zaczalem cos robic to nie ma sensu odpuszczac tylko pchac do przodu. Postaram sie wykorzystac najblizsza podroz do kraju na zaopatrzenie sie w polskojezyczna literature ktorej mi bardzo brakuje - szybciej mi sie tak czyta niz np po angielsku.
Od amatora do profesora ... "Tylko człowiek głupi uczy się na swoich błędach, mądry woli to robić na cudzych"
Edytowany: 2 lutego 2012 00:25

treo
0
Wysłane: 2 lutego 2012 15:14:18
GPW sprzedane po 41.5, ogolna strata ok 160zl - zwazywszy ze byl to jeden z moich pierwszych zakupow - nie bede dlugo nad tym rozpaczal.
Zwolnione srodki powinny dac mi szanse odrobic te pieniadze ... zobaczymy jak wyjdzie

treo
0
Wysłane: 2 lutego 2012 16:15:24
Po dluzszej obserwacji CDRED sadze ze bedzie to moj kolejny wybor. Troche odchodzac od tematu obu typow analiz - Platige Image (Tomek Baginski i spolka - dla niewtajemniczonych - Katedra, Sztuka latania, Historia Polski i wiele wiele innych projektow) stworzyl wspaniale intro do gry ktore jest juz dostepne na wielu serwisach - widzialem wiele roznych (jestem z wyksztalcenia programista komputerowym i temat jest mi nieobcy) i to konkretne na 100% zacheca do gry a wiec i zakupu produktu. Poza tym Platige Image powolutku samo przygotowuje sie do debiutu na gieldzie i mialo okazje pokazac sie wspolpracujac z inna obecna juz na parkiecie spolka - w bardzo udany sposob. Po trzecie - Wiedzmin 2 (a w zasadzie The Witcher 2 tutaj u mnie) jest mocno oczekiwana pozycja i ma duze grono ludzi, ktorzy bardzo poprzednika cenili. Niesamowita sprzedaz podobnej gatunkowo gry TES V Skyrim przygotowala grunt na kontynuacje przygody w swiecie RPG - szansa dla polskiej ekipy na dobry zarobek.
Z niecierpliwoscia czekam na potwierdzenie/zaprzeczenie moich domyslow i wywodow - piszcie co sadzicie na ten temat.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 lutego 2012 16:49:08
Platige jest już na giełdzie, chociaż na razie tylko na tej małej - NewConnect. Swoją drogą wygląda na niezły balon c/z >50, ale przyznaje, że nie wiem co tam się dzieje może są perspektywy na szybką poprawę zysków.
Co do CDRED to powiedz mi jaki masz tutaj horyzont i czego właściwie oczekujesz po kursie? Przyznam się, że ten ogólny szum wokół cdred jest dla mnie niezrozumiały. Biznes w branży jest dosyć cykliczny(nie każda gra staje się hitem), a o ile city czy 11b wydają się bardziej zdywersyfikowane to cdred ma tylko jeden tytuł. Owszem były zapowiedzi następnego, ale kiedy to ma być? 2014? 2015? Z czego ma pochodzić zysk w 2013 roku żeby uzasadnić wycenę 7 czy 8 zł? Dla mnie na tej spółce warto grać tylko tuż przed premierą, czyli w dosyć krótkim horyzoncie.
A no i życzę Ci wytrwałości zarówno na giełdzie jak i w prowadzeniu kroniki.
Edytowany: 2 lutego 2012 16:50

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 2 lutego 2012 17:15:43
P/E = 21 to chyba dosyć dużo jak za CDRED?

treo
0
Wysłane: 2 lutego 2012 21:37:40
CDRed to nie tylko jeden tytul (chociaz faktycznie przyznaje ze wiele wiecej do zaoferowania na chwile obecna jeszcze nie maja) ale rowniez platforma cyfrowej dystrybucji gog.com, ktora ostatnio przynosi co raz lepsze zyski.
Platige Image - moja wina bo zle sie wyrazilem - mialem na mysli zadeklarowana niedawno chec dolaczenia do glownego parkietu.
Horyzont inwestycyjny - krotki - poczekam i zobacze jak sie sytuacja wyklaruje tak z miesiac po premierze, rybek gier jest specyficzny i czasami (czesto) najwieksze zyski nie przypadaja na okres pierwszych sprzedazy a na pozniejsze miesiace kiedy w grze autorzy zalataja wszelkie mankamenty i zadeklaruja dodatki (pod warunkiem sukcesu rynkowego oczywisce!). Kurs - sadze ze bycmoze uda sie dobic do gornej wstegi Bollingera z wykresu 6m, po udanym wybiciu z waskiego kanalu (na tym samym wykresie) i korzystajac z fali wzrostow oraz nadal nie wykupionym w pelni walorze prognozuje szybkie osiagniecie 7zl (co juz byloby 12.2% w stosunku do kursu zakupu). Najblizsze tygodnie zweryfikuja moj sposob myslenia (calkiem mozliwe ze masz racje mrk i lepszym rozwiazaniem dla mnie byloby zainwestowac tuz przed premiera)
Dzieki za komentarze

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 2 lutego 2012 23:04:40
cześc,
Nie ukrywam, że do reakcji skłonił mnie post o CDRED. Mrk ma po cześci racje - jeśli przymierzasz sie do tej spółki, nakreśl sobie bardzo precyzyjnie horyzont inwestycji - przeanalizuj korelacje: wydarzenie w spółce - zachowanie kursu. Zwróc uwage, że zdarzały sie okresy, kiedy na rewelacyjne informacje ze spółki kurs nie reagował (a spadał!) i spróbuj odpowiedziec sobie, czemu tak było. Osobiście ciekaw jestem Twojej opinii - jako człowieka teoretycznie "z wewnątrz branży". Nie zapominaj jednak, że ocena produktu nie ma prostego przełożenia na kurs spółki.
Prawdą jest, że CDP to nie tylko Wiedźmin, i mase ludzi tego nie dostrzega. Mimo jednak mojej całej ogromnej sympatii wobec spółki, zasugeruje, byś rozważył, czy w obecnych warunkach rynkowych są szanse na lepszy zarobek.
CDR w mojej opinii w perspektywnie 10-20 lat to doskonały "fundusz emerytalny" (ale nie na wejście na 100%!), na tyle płynny, by bez problemów zaparkowac tam 100 czy 200 tys. zł. Kto wie, czy nie jest to przyszły polski bioware, bethesda czy blizzard. Ale zanim sie tego dowiemy, sytuacja rynkowa zmieni sie jeszcze tysiace razy, i to też musisz brac pod uwage.
Edytowany: 2 lutego 2012 23:10

treo
0
Wysłane: 2 lutego 2012 23:30:46
Staralem sie wziasc pod uwage jak najwieksza ilosc solidnych danych fundamentalych i podeprzec raczkujaca wiedza z zakresu analizy technicznej. Zakladam ze sie myle i asekuruje sie SLem, licze jednak ze spolka zachowa sie tak jak rynek, ktory jak do tej pory - rosnie. Bycmoze to naiwne myslenie ale chyba sie zgodzisz ze w pewnym sensie spekulujemy - czy bedzie spadek/korekta (i jak gleboka) ktora odpali moj SL czy tez moze WIG20 zaatakuje 2400 i pociagnie reszte za soba do kolejnych wzrostow. Z lewej i prawej slysze glosy wspierajace obie opcje, po namysle sam uznalem ze warto kupic. Dopracowanie timingu zakupu to z pewnoscia kwestia doswiadczenia ktorego na razie mi jeszcze brak.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 3 lutego 2012 08:41:53
Co do Platige to pewien zawód sprawiło to iż część kasy z oferty prywatnej przeznaczono na.... remont biurowca.... przykre ale prawdziwe - widocznie bardzo chcieli wejść na giełdę, bo zapotrzebowanie na remont to trochę dziwny powód. Szkoda, że nie zrobili emisji akcji z celem np. nabycia praw do ekranizacji jakiejś fajnej książki czy gry...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 lutego 2012 15:47:58
piotrch
tu zgoda, że jeżeli podchodzić do cdr jako inwestycji na 10 lat to może to mieć sens. Wtedy fluktuacje między premierami tytułów nie mają znaczenia. Natomiast perspektywa 1-2 lata nie jest tu moim zdaniem wskazana.
Co do goga to ja wiem, ze coś takiego jest. Być może będzie również się rozwijał, ale drugi steam to raczej nie będzie.

treo
0
Wysłane: 3 lutego 2012 20:15:43
Dlatego tez moja perspektywa inwestycyjna dla CDRed jest krotka i spodziewam sie ze bedzie sprzedaz max miesiac po premierze (mimo wspomnianych przeze mnie potencjalnych zyskow w dluzszym terminie).

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 3 lutego 2012 20:54:45
Mrk:
Świadomośc istnienia goga a swiadomośc tempa jego rozwoju to dwie różne sprawy. To biznes, który realnie zwieksza zyski w tempie 100% r/r. Do tego dochodzi segment dystrybucyjny, którego poziom przychodów powoli wraca do poziomów sprzed 2009 r. (rekordowych w historii firmy). Dsytrybucja jest również rozwijana pod kątem szerokości portfolio - wchodzą do niej np. karcianki czy filmy kinowe (niedługo do kin wchodzi pierwszy firm dystrybuowany przez CDP).

Do tego Wiedźmin. Wskazuje jedynie, że podchodzenie do Wiedźmina jako do "jednej gry" to jak podchodzenie do Anomaly 11 bit, jako do jednej gry. A 11 bit chce przecież na AWE jechac 3 lata! Stąd uważam, że stwierdzenie, że potencjał do wzrostu wyczerpuje sie wraz z premiera produktu jest niesłuszne, bo dla mnie CDP to zasadniczo 2 kategorie niewiadomych:
1) nie CZY produkt sie sprzeda (bo to oczywiste), ale JAK (i tu w xboxie upatrywac można wiekszego potencjału sprzedażowego niż w wersji PC)
2) jaki poziom C/Z dla takiej firmy jak CDP przyjąc za "nie - przewartościowany" na polskim rynku (nie ma bazy porównawczej)

Jeśli przyjąc, że w np. średnio rozwinietej hossie C/Z = 25, to przy różnych załozeniach co do sprzedaży można manipulowac wycena, i spokojnie wyjdzie, że od obecnych 6 zł jest potencjał wzrostu 100-150%. Nie mniej takie obliczenia dla CDP (dla branży gier generalnie) obarczone są bardzo dużym ryzykiem błedu, stąd koledze treo sugerowałem, że może poza CDP są inne alternatywy inwestycyjne warte uwagi:)

treo
0
Wysłane: 4 lutego 2012 20:28:08
@piotrch

Nic dodac nic ujac - swietnie to ujales. Zdecydowanie zgadzam sie z Twoim podejsciem - jak dla mnie sa tylko 2 znaczace spolki o roznym rozmachu prac => to raczej niewiele jak na baze porownawcza. Nie sadze zeby CDP byl na chwile obecna przewartosciowany, widze przed nim duze mozliwosci i spory skok ceny. Zakladam jednak ze bedzie realizacja zyskow na akcjach po udanej (bycmoze) premierze badz zawaza inne czynniki zewnetrzne i skok wartosci spolki nie bedzie taki jakiego wlasciciele by oczekiwali - stad moj krotki horyzont - sprzedam z zyskiem (ponownie - bycmoze) i odkupie taniej badz bede czekal na SL, ktory z odrobina szczescia bedzie sporo powyzej ceny zakupu.

treo
0
Wysłane: 7 lutego 2012 20:54:37
SL wywalil mi KGHM - zbytnio zawezilem i korekta spowodowala sprzedaz. Zysk niezly (16.5%) wiec nie ma sie co martwic - jesli kurs bedzie nadal odpowiedni bycmoze odkupie po analizie i spodziewanym ruchu kursu na polnoc.
Ponadto zakupiony spekulacyjnie w malych ilosciach CEDC rowniez przyniosl zysk. Czas na poszukiwanie kolejnej solidnej fundamentalnie firmy ... szczegoly wkrotce.

treo
0
Wysłane: 8 lutego 2012 22:43:12
Odkupilem nieco mniejsza ilosc KGHM po 141.5 przewidujac wzrost (cena Quadry na gieldzie nadal oscyluje w okolicy oferty KGHM - decyzja akcjonariuszy wkrotce, podatek od miedzi i srebra zapewne trafi do Trybunalu Konstytucyjnego wiec niekoniecznie firma straci 1.8 mld; reszta danych fundamentalnych bez zmian).
Przygladam sie paru mniejszym spolkom o dobrych fundamentach i sporym niedowartosciowaniu - szczegoly wkrotce.

treo
0
Wysłane: 16 lutego 2012 15:57:49
Wraz z kupnem KGHMu po raz kolejny udowodnilem swoja obecna nieudolnosc wybrania najlepszego punktu wejscia w inwestycje. Przewidujac mozliwosc korekty zignorowalem wnioski i kupilem KGHM (z sentymentu zapewne po dobrym zysku), ktore jak latwo przewidziec wylecialo ze strata na SL przy 133. Spory krok wstecz ale tez i nauka na przyszlosc - szkoda ze bolesna.
Sklad portfela:

ACE
Alchemia
BOMI
IMCompany
JSW
KOV
Rafako
Synthos

treo
0
Wysłane: 23 lutego 2012 23:47:23
Male przetasowanie w portfelu - pozbylem sie JSW z kolosalna strata (bylaby zapewne wieksza gdybym dal sie poniesc emocjom i sprzedal po 85zl), zakupilem KGHM w niezlej cenie, Rafako wylecialo na SL ze strata, Alchemia z zyskiem.
Sadze ze wiekszosc pozostalych spolek mam na kilkumiesieczny okres inwestycyjny - sadze ze powinny przyniesc dobre zyski rownowazace wspomniana na wstepie strate.
Obserwuje dwie malutkie spolki z NewConnect - szczegoly wkrotce
Probuje analiz na duzym graczu z GPW co do ktorego mam wysokie oczekiwania.

treo
0
Wysłane: 28 lutego 2012 19:20:07
Szybki update:

Dokupilem KGHM po 140 zakladajac dalszy wzrost - bycmoze nawet w okolice 160+.
Kupilem ponownie Rafako i Alchemie taniej niz ostatnio sprzedalem na SL - podobaja mi sie te spolki od strony fundamentalnej, maja stabilny kurs mimo korekty, widze dla nich otwarta droge na polnoc.
Zdecydowalem przeciwko sprzedawaniu BOMI po przyznaniu PP - mimo ze zaplacilem wiecej niz poczatkowo wydawalo mi sie rozsadne ostatnie komuniakty o restrukturyzacji (i w dluzszej perspektywie poprawa bilansu spolki) moga zaowocowac malym zyskiem z podstawowej puli i b.dobrym z nowej emisji P. Na pewno walor na dluzszy horyzont inwestycyjny.
Obserwowany przeze mnie w ostatnim czasie Orbis nadal nie spelnia moich kryteriow, niemniej jednak za jakis czas moze sie to zmienic.
Kolejna spolka na celowniku juz niemal gotowa, obecnie przygotowuje na Jej zakup gotowke.
Niepokoi mnie sytuacja CEDC, nie mam walorow zbyt wielu niemniej jednak nie zapowiada sie zeby kurs wrocil szybko w okolice 19PLN ktore by mnie satysfakcjonowaly. Bycmoze Russian Standard zagra jednak nowa pula wiadomosci ktore odbija kurs ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

sgkvbnid
derydpfu
aehljzbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vimnngmv
iugqnclb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat