Zgadza sie - w Polsce ale ja nie mieszkam w Polsce, pytanie bylo o inne kraje
wiec w jednym z innych krajow lacza sie wszystkie dochody kapitalowe (lacznie z odsetkami bankowymi)
|
|
W kraju w ktorym obecnie mieszkam rozliczam zyski / straty na wszystkich instrumentach finanswych lacznie, czyli moge laczyc strate na obligacjach z zyskiem na akcjach czy odsetkach bankowych. Natomiast nie lacza sie te zyski / straty z podatkiem dochodowych z pracy.
|
|
Okradziona napisał(a):W jaki sposób można uzyskać akt notarialny dla obligacji z 777? mozesz wziac wypis od notariusza ale musisz byc wymieniona w akcie, albo wksazac od kogo konkretnie z aktu masz obligi ja kupilam np. rzekomo zabezpieczone obligi Polfa na Catalyst i okazalo sie ze z 777 nie moge skorzystac btw nie odzyskalam nic do dzis upadlosc trwa od 2015 roku
|
|
ZabłądziłAŚ? Nie, znajoma ma obligacje GetBack i dla niej czytam (ona starsza i nie netowa)
Poza tym - patrze co mogłam w 2014 zrobić lepiej (choć pewnie nic, nie było tylu poszkodowanych ani nie na takie kwoty, nie powstał taki ruch jak teraz).
|
|
to wielkimi literami uchwała ustala wynagrodzenie IMIENNIE GDZIE JEST UCHWAŁA O P. BARCZYŃSKIM ? Na wzór np. tego: " Cytat:§ 1. Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie GetBack S.A. postanawia o przyznaniu członkowi Rady Nadzorczej Przemysławowi Schmidt wynagrodzenia z tytułu pełnienia funkcji w Radzie Nadzorczej w wysokości 20.000,00 złotych brutto miesięcznie, przy czym za miesiąc maj 2018 r. będzie przysługiwało wynagrodzenie wyliczone proporcjonalnie według zasad przewidzianych w Kodeksie Cywilnym. Wynagrodzenie będzie wypłacane do 10-tego dnia miesiąca kalendarzowego następującego po miesiącu kalendarzowym, za który będzie przysługiwać wynagrodzenie. " do czasu kiedy przedstawisz nie dyskutuję więcej
|
|
Nic się nie zmieniło - więc gdzie uchwała o przyznaniu wynagrodzeniu w kwocie xxx p. Barczyńskiemu?
człowieku, odczep się wreszcie albo przyjdź z dokumentami które czegoś dowodzą
pokrzykiwać i wygrażać wielu w wątku potrafi
działać zaledwie kilku - i im szacunek
|
|
Przytaczasz dokument z maja 2018...
Gdzie masz uchwałę o przyznaniu wynagrodzenia Obligatariuszowi_kontakt?
BTW Śledzę wątek bo rodzina wtopiła swego czasu na obligacjach korporacyjnych Polfy (małą kwotę, boli bardziej duma, bo doradzałam) Polfa jest w upadłości od kilku lat, ani złotówki nie zobaczyliśmy jeszcze (i nie spodziewamy się zobaczyć). Bylo 777, ale obligi kupione na Catalyst, wiec zabezpieczenie nie obejmowalo.
Sama w podobnym czasie wtopiłam na obligacjach Organiki, też raptem kilka sztuk (na szczęście). Organika przedłużyła spłaty (chyba o rok), dostaliśmy dodatkowe 2 kupony, zostaliśmy całkowicie spłaceni.
Wyleczyłam się wtedy z obligów korporacyjnych.
Życzę powodzenia!
|
|
Ale to nie AH nie oplacil wniosku, ale Polfa nie oplacila sprzeciwu do nakazu (zarzutow).
|
|
Jako osoba ktora niestety wtopila: art. 777 nie pomoze zupelnie osobie ktora kupila obligacje na rynku wtornym (Catalyst), a nie w pierwotnej emisji. Tylko osoby kupujace w pierwotnej emisji sa wymienione w akcie notarialnym jako uprawnione do uzyskania odpisu aktu i egzekucji na jego podstawie. Osoby ktore kupily obligacje na Catalyst musialby wskazac ktorej z osob wymienionych w akcie sa nastepca prawnym - innymi slowami od kogo konkretnie nabyly obligacje. To nie jest niestety mozliwe, wiec egzekucja z art. 777 jest dla tych osob zamknieta. Pozostaje AH i czekanie latami(?) albo na swiety nigdy...
Po "milym" doswiadczeniu wtopy wycofalam sie calkowicie z Catalyst (mialam laczenie obligacje 7 roznych firm). Od poczatku GPW inwestuje w akcje, z powodzeniem, i doszlam do wniosku ze rynek akcji jest wbrew podrecznikom o wiele mniej ryzykowny, przynajmniej przy moim stylu inwestowania. Akcje firm bankrutujacych sa zwykle mniej lub bardziej plynne przez dlugi czas i daja mozliwosc wycofania sie z mniejsza czy wieksza strata. Przy braku wykupu obligacji obligatariusz traci wszystko.
|
|
Właśnie taką mam nadzieję - z nieruchomości i zastawu rejestrowego.
|
|
Też właśnie przeczytałam pismo AH i wydaje się lepszą alternatywą niż pomysł wcześniejszy, szczególnie dla tych którzy nie mogą i tak skorzystać z 777
|
|
|
|
24,50 zł to kwota odsetek z tabel odsetkowych na stronie gpwcatalyst.pl/tabele_odsetkow... (brutto, ale bez odsetek za zwłokę) więc to by się zgadzało. Pismo z formularzem wykupu poczta doręczyła 24.10, czekam jeszcze kilka dni i wysyłam wezwanie do zapłaty.
|
|
kubalucki napisał(a):Witam, otrzymałem wczoraj maila od administratora hipoteki z prośbą o przesłanie dowodu posiadania obligacji, ale nie zamierzam czekać na jego ruchy. Mój mecenas doradził mi szybką egzekucję na zasadzie 777. Mareksy, jeżeli dalej szukasz prawnika do tej sprawy, to pisz na prv. Mam pytanie: czy masz dostęp do aktu notarialnego z poddaniem się egzekucji? bo podobno Administrator Hipoteki go nie ma, a spółka moje pytanie zignorowała?
|
|
1. Formularz wykupu zawiera tylko informacje o osobie wierzyciela i koncie do wypłaty odsetek, nic o rolowaniu (to w innych formularzach które przysłali) 2. Gorzej jeśli się załączy oryginał świadectwa depozytowego...
|
|
|
|
Jako "szczęśliwa" posiadaczka kilku szt. obligacji serii A wystąpiłam o świadectwo depozytowe, wyślę formularz wykupu, ale nie jestem zainteresowana rolowaniem. Jak na razie dostałam propozycję nabycia obligacji serii E, brak mi informacji o konieczności rolowania (oferta którą dostałam jest propozycją emisji prywatnej, nie ma zaznaczenia że skierowana jest do posiadaczy obligacji serii A). Czy mógłby ktoś przesłać mi warunki porozumienia zawierające informacje o konieczności rolowania? Czy ktoś uzyskał uznanie wierzytelności przez Polfę? Czy ktoś może polecić prawnika który mógłby reprezentować w sprawie o odzyskanie wierzytelności?
|
|
Organika i seria 0314 - po podpisaniu ugody firma wypłaciła odsetki z planowanego dnia wykupu i obiecuje spłatę całości do 30.09.2014...
|
|
DM BOŚ - jest zniżka w prowizji dla członków Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych (chyba do poziomu 0,29%/0,19% na dziś)
|
|