0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 131
Wysłane:
13 marca 2015 12:21:21
Pytanie jak w temacie. Ja jeszcze nie wtopiłem, ale coraz bardziej skłaniam się do pożegnania z tym rynkiem.. Wydaje się , że po małych spółkach nadchodzi czas na większe i całkiem duże.
|
|
0 Dołączył: 2013-01-29 Wpisów: 641
Wysłane:
13 marca 2015 12:56:23
Wydaje mi się to dobrą decyzją. Lepiej dmuchać na zimne obserwując sytuacje NC-Catalyst. Wszystko tu może się wydarzyć
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 237
Wysłane:
13 marca 2015 19:14:08
"Ja jeszcze nie wtopiłem" Witaj w klubie nie umoczonych. Jak nie wtopić - po prostu nie bać się zamykać z małą stratą i być wręcz paranoicznie ostrożnym. A co do obligacji to sam pomału zaczynam zmieniać je na spółki dywidendowe. Na przykład PCM czy Ambrę. Pozdro
|
|
|
|
Wysłane:
13 marca 2015 19:41:41
Cytat:Jak nie wtopić - po prostu nie bać się zamykać z małą stratą i być wręcz paranoicznie ostrożnym. Tak jak piszesz. Dodatkowo pełna kontrola nad bieżącą sytuacją, wydarzeniami w danej spółce, oraz obserwacja kursu akcji,który z reguły dużo wcześniej zwiastuje możliwe problemy. Rynek obligów reaguje z dużym opóźnieniem. No i troszkę własnej intuicji,oraz zdecydowania w działaniu. Wychodzę to wychodze. Najgorsze to wróżenie. Ci co wróżyli przewieźli się choćby na Uboat czy EKA. Choć co od niektórych usłyszałem słowa typu "siejesz propagande, opiera się o paranoje, naganiasz na sprzedaż" Aktualnie wyszła moja propagada i mają okazję posmakować porażki. Niestety do klubu się nie wpisze. Porażka na koncie zapisana  (z szansą odzysku kapitału)
|
|
0 Dołączył: 2015-02-26 Wpisów: 193
Wysłane:
13 marca 2015 19:51:59
Tak to jest jak komuś się pomyliły lokaty z inwestowaniem.
Może ktoś ma rzetelnie policzone ile % rynku to defaulty? Strzelam że góra 5%, kwotowo jeszcze mniej. Ludzi, którzy wtopili to już w ogóle mi nie żal. To ten sam kaliber co stali goście reportaży Pani Jaworowicz. Płaczą jak to ich spółki oszukują, choć zazwyczaj największą składową to ich własna naiwność i chciwość.
Z takim podejściem to Wam nie wróżę powodzenia na akcjach, na obligacjach a i w życiu może być ciężko. Choć słyszałem że na Forex dobrze i pewnie można zarobić.
Edytowany: 13 marca 2015 19:52
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 98
Wysłane:
13 marca 2015 20:00:57
Ja także jeszcze na szczęście nie wtopiłem. To dlatego, że głównie w skład mojego portfela wchodzą obligacje banków spółdzielczych oraz getin noble banku. Wydaje mi się, że banki spółdzielcze raczej są uczciwe w swojej działalności. Oprócz tego mam także obligacje dużych spółek jak echo czy ghelamco (co do zakupu Ghelamco, to sugerowałem się tym, że m.in. Legg Mason ma te obligacje w swoim portfolio, a mam duże zaufanie co do tego TFI. Oprócz tego Ot Logistics - spółka także wydaje mi się uczciwa, wystarczy spojrzeć na notowania ich akcji, trzymają poziom, a spółka pokazuje solidne raporty. Oprócz tego Best. Jedynie obligacje PCZ po ostatnich zawirowaniach są znakiem zapytania, jednak spółka mi się podoba, teraz trochę się atomosfera zepsuła, jednak wierzę, że się podniesie. Akurat ja dywersyfikuję portfel głównie dywidendowy obligacjami.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
14 marca 2015 08:46:06
czy wciąż jeszcze mój tyłek nie stracił dziewictwa to się okaże w poniedziałek, ale mniejsza o to, co jakiś czas zaglądam na blog: http://polakcandwa.blogspot.com/jest to bardzo popularny blog, do niedawna prowadzony przez całkiem rozsądnego faceta, tenże facet zmienił się jednak nie do poznania. Proponuje, a raczej nagania na jakieś kompletnie odjechane papiery. Dwa razy wyraziłem zainteresowanie jakąś reklamowaną przez niego prywatną emisją. Obie były przynajmniej według mnie zupełnie od czapy. Jeżeli przynajmniej 1/3 ofert z CATALYST można określić jako śmieciowe, to tamte są chyba szambowe. Jakieś kompletnie nieznane firemki, z maleńkimi kapitałami i wielkimi ambicjami, ale bez praktycznie szans na wejście na CATALYST, czyli bez szans ucieczki nawet po bardzo zaniżonej cenie, ale oczywiście z jakimiś niezwykłymi zabezpieczaniami, które na 100% zabezpieczą nasz kapitał. Obie oferty starałem się w miarę kulturalny sposób skomentować na wymienionym blogu i obydwa komentarze nie okazały się godnymi zamieszczenia. Nie nagania zresztą tylko na jakieś gnomy, ostatnio naganiał na emisję 4% GETIN, mój komentarz, że przecież 5% papiery GETIN, można kupić na CATALYST został wyrzucony, ten sam facet z entuzjazmem pisał zresztą także o E-KANCELARII. Chrzanię to, że jakieś moje komentarze zostały odrzucone, ale szkoda, że na takie przeróżne wynalazki mogą się zdecydować niektórzy ludzie, często ryzykując dorobek życia, zaś sam facet wydaje się nie zdawać sobie sprawy, że po takiej stracie, ktoś w desperacji może sobie założyć stryczek czy odkręcić gaz
|
|
5 Dołączył: 2012-03-02 Wpisów: 1 225
Wysłane:
14 marca 2015 12:01:12
a ja w ostatnim tygodniu dostałem co najmniej 6 ofert obligacji...
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 131
Wysłane:
14 marca 2015 12:16:28
@ Yarurek
Odnośnie blogera o którym piszesz, pełna zgoda.
Nie jest też wykluczone, że handluje danymi teleadresowymi swoich czytelników.
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 12:20:00
@yayurek Zgadza się. Ten facet bloga prowadzi już dość dlugo. W sumie od niego zacząłem zabawę z obligami jakies 3 lata temu. Nawet pierwsze papiery tej samej spółki my nabyli. Początkowo mial dostęp do fajnych ofert,nawet mój portfel pokrywał się z jego. Częsty miły kontakt drogą mailową i telefoniczną. Jeszcze rok temu nie wciskał kitu ludziom i dość solidnie opisywał wszystkie oferty które są coś warte a które sa śmieciowe. Z tego co wiem, a nawet sam opisywał to na blogu pewne firmy złożyły mu propozycje wspólpracy. Od tego czasu wszystkie oferty nagle zaczęly być piękne. Nie korzystam już z jego ofert i opisów. Nawet gdzieś jest jego skład portfela. Większość to spółki nienotowane i niezabezpieczone, ale za to % dwucyfrowy. polakcandwa.blogspot.com/2014/...Z imienia i nazwiska nie będę gościa wywoływał do tablicy, choć wiem że często bywa na tym forum. Również utopił $ w tej samej spółce co ja czyli GCI. Pozdrawiam Panie M.
|
|
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 13:02:34
^^ Facet zarabia kasę i tyle, a że promuje to gdzie mu najwięcej dają... chyba logiczne? Głupi Ci (nie widzieli a uwierzyli) którzy wierzą na słowo. Odnoszę wrażenie że problemem Catalyst nie są spółki śmieciowe, ale banda debili, którzy zapragnęli być INWESTORAMI. To pewnie ta sama kategoria co frankowicze, jak oszczędzali to cicho, a jak karta się odwróciła to pieją w niebogłosy jacy to poszkodowani.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
14 marca 2015 13:56:03
nie sądzę, aby przynajmniej ludzi tutaj piszących można było określić jako „banda debili”, jak był to uprzejmy zrobić Pan/Pani AKSU (oczywiście poza yayurkiem, który z pewnością na to określenie zasługuje), wszyscy tu obecni podejmują decyzje na podstawie danych nie tylko historycznych, ale często i gęsto oszukańczych lub przynajmniej zmanipulowanych, nawet jajogłowi ze STOCKWATCH często dają AAA spółkom, które wkrótce okazują się bankrutami (też nie sądzę, aby byli to debile). Na GPW jestem prawie od początku, cyrków widziałem już tu bezliku, ale jeszcze poza może jednym czy dwoma przypadkami nie widziałem ludzi, którzy te cyrki przypłacili dłuższym pobytem za kratami, w USA drżą przed US Securities and Exchange Commission, gdyż ta może śmiało złamać życie i karierę. W Polsce inwestorzy pozostają praktycznie bezbronni i jedynie głośny krzyk i rejwach w sieci jest ich obroną, wtedy czasami ktoś się poczuwa do zainteresowania się ich problemem
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 14:09:13
aksu napisał(a):^^ Facet zarabia kasę i tyle, a że promuje to gdzie mu najwięcej dają... chyba logiczne? Głupi Ci (nie widzieli a uwierzyli) którzy wierzą na słowo. Odnoszę wrażenie że problemem Catalyst nie są spółki śmieciowe, ale banda debili, którzy zapragnęli być INWESTORAMI. To pewnie ta sama kategoria co frankowicze, jak oszczędzali to cicho, a jak karta się odwróciła to pieją w niebogłosy jacy to poszkodowani. Kolega bloga stworzył a inwestorów zwie "bandą debili" www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...http://insidergpw.blogspot.comCytat:Witam wszystkich,
chciałem zaprezentować bloga inwestycyjnego, który przede wszystkim będzie się skupiał na informacjach z perspektywy osoby - insidera uczestniczącej w przygotowaniu, a potem także subskrypcji emisji prywatnych oraz publicznych akcji i obligacji Pochwal się tym w szerszym zakresie. Bo narazie widze promowanie prze Ciebie facetów zarabiających kasę na "bandzie debili"
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 14:21:05
Spokojnie. Tak będzie, ale w swoim czasie :] I nie nazywam inwestorów bandą debili, a tzw. "inwestorów". Do której grupy się ktoś zalicza nie mnie oceniać.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
14 marca 2015 15:44:09
Póki co mogę dołączyć do grona osób, które nie wtopiły na catalyscie. Nawet powiem tak: jestem z niego zadowolony,tylko że.... ja nie kupuje żadnych komercyjnych "nołnejmów". Mam skarbowe, kruka, BPS i orlenu. Kiedyś miałem jeszcze GPW. Może % nie powala ale jest większy niż dają na lokacie w banku. Wychodzę na tym lepiej niż na akcjach, do tego nie muszę śledzić na bieżąco kursu.
Edytowany: 14 marca 2015 15:44
|
|
0 Dołączył: 2013-06-17 Wpisów: 111
Wysłane:
14 marca 2015 16:33:25
Ja również jeszcze nie wtopiłem (staż: 1,5 roku), a jak tego dokonałem? Tak: Marc0101 napisał(a):Jak nie wtopić - po prostu nie bać się zamykać z małą stratą i być wręcz paranoicznie ostrożnym.
:)
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 16:35:39
aksu napisał(a):^^ Facet zarabia kasę i tyle, a że promuje to gdzie mu najwięcej dają... chyba logiczne? Głupi Ci (nie widzieli a uwierzyli) którzy wierzą na słowo. Odnoszę wrażenie że problemem Catalyst nie są spółki śmieciowe, ale banda debili, którzy zapragnęli być INWESTORAMI. To pewnie ta sama kategoria co frankowicze, jak oszczędzali to cicho, a jak karta się odwróciła to pieją w niebogłosy jacy to poszkodowani. Tak to odczytałem. Btw Temat o zabezpieczeniach OK. Dodałbym że nic nie da się odzyskać przynajmniej z Hipoteki. Są inne zabezpieczenia z których da się przy sporym wysiłku, ale nie z hipoteki.
|
|
7 Dołączył: 2014-06-21 Wpisów: 225
Wysłane:
14 marca 2015 17:05:37
Ja też jeszcze nie zaliczyłem większej straty pieniędzy na Catalyst. Ekancelarie zamknąłem dawno z niewielką stratą gdy coś zaczęło budzić moje obawy, z inwestycji w GCI i PCZ jestem zadowolony.
Moim zdaniem kluczem do sukcesu jest dywersyfikacja i przeważanie bezpiecznych papierów kosztem oprocentowania. Poza przypadkami ewidentnego oszustwa w sprawozdaniach, da się ocenić ryzyko niewypłacalności spółki. Na rynku jest miejsce dla spółek o podwyższonym ryzyku, ale powinno być ona świadomie akceptowane przez inwestorów, którzy mają jakiekolwiek pojęcie o tym, co robią.
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 17:24:19
@timon
Z GCI zadowolony? No chyba ze miałeś notowaną serię i ulotnileś się z niej w porę. Była jeszcze seria AI nienotowana i pole manewru ograniczone mocno. Aktualnie GCI w upadłości.
|
|
7 Dołączył: 2014-06-21 Wpisów: 225
Wysłane:
15 marca 2015 11:17:46
Dokładnie. Inwestuję tylko na Catalyst.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.