To czekamy na 60%. Swoją drogą patrząc na notional value emisji, to mamy na stole ponad 260 mln złotych. Ostatni volumen, to nie więcej, niż kilka milionów. Piszę oczywiście o BPS.
|
|
Zmiana na stanowisku prezesa też ma swój wydźwięk. Faktem jest, że zbiegło się kilka nieprzychylnych informacji. Patrząc na obecne wyceny i oferty kupna/sprzedaży, to można mieć naprawdę wątpliwości, jak się będzie cała sytuacja dalej rozwijać.
|
|
Dobre pytanie, nie mam żadnych konkretnych danych, ale stawiałbym, że lwia część strat związana jest z koniecznością zawiązania rezerw na złe kredyty. To nie jest mały bank, ale konglomerat.
Dzisiejsze otwarcia nie pozostawia jednak złudzeń. Obligacje poszły w dół, tak jaby bank miał za chwilę ogłosić niewypłacalność. Była by to bardzo zła wiadomość dla pozostałych banków, które mogłby utracić przywilej tanieg pieniądza pobieranego z Catalyst.
Tak naprawdę, to powoli nie ma już w co inwestować. Upadłość goni upadłość.
|
|
Postawiłbym też pytanie, czy warto kupować obligacje BPS po cenie nominału i niżej. Ryzko niewypłacalności tego banku jest trudne to wyliczenie. Strata jest tylko na papierze.
|
|
Podobnie sprawa wygląda na BPS0720. Ktoś usilnie próbuje sprzedać papiery za 700k. Na dzień dzisiejszy szedł już do 100,80 za papier. A jeszcze niedawno chodziło 20 zł wyżej (face value 1k).
|
|
Czyli generalnie pozostaje czekać na decyzję sądu lub sprzedać ze sporą stratą...
Jaka jest rozsądna cena sprzedaży przy zabezpieczonych papierach? Wiadomo 10% ceny nominalnej, to nie warto, 80-90% pewnie się nie dostanie. 50% ?
|
|
Teoretycznie obligacje są zabezpieczone hipoteką na I miejscu. Niemniej jednak historia Catalyst pokazuje, że owe zabezpieczenia w ostatecznym rozrachunku są niewiele warte. Czy ktoś orientuje się, jaka jest procedura dochodzenia wierzytelności na tym etapie postępowania?
Zgodnie z prospektem emisyjnym złożenie wniosku o upadłość jest przesłanką do żądania wykupu obligacji w trybie natychmiastowym. Jeśli tego nie uczynią administrator hipoteki powinien ją zająć i spieniężyć.
Szukałem informacji do kogo i gdzie się zwrócić oraz, jakie są potrzebne dokumenty, i nic specjalnego nie udało mi się wygooglać. Czy ktoś może zajmował się tym tematem i miał więcej szczęścia?
|
|