PARTNER SERWISU
cggsftcj
winiarekk

winiarekk

Ostatnie 10 wpisów
Za cytowaną przez Ciebie stroną:
Cytat:
8. Czy wierzyciele będą mogli składać kolejne wnioski o upadłość?
Obecnie Spółka korzysta z ochrony, jaką daje jej status podmiotu w upadłości likwidacyjnej. Po uprawomocnieniu się orzeczenia o umorzeniu tego postępowania, sąd nie powinien przez co najmniej rok rozpatrywać żadnego wniosku o upadłość Spółki. Wyjątkiem byłoby udowodnienie znacznej zmiany sytuacji majątkowej. Jej nastąpienie w oczywisty sposób umożliwiłoby spłatę wierzycieli, zatem Zarząd spodziewa się dobrych warunków do przeprowadzenia restrukturyzacji Grupy Gant Development.

Wygląda na to, że teraz pozostała im wyłącznie ochrona przed wnioskami o upadłość (chociaż starają się to podciągnąć pod "ochronę przed wierzycielami") co wg mnie jest bzdurą.

Tutaj wypowiedź z blogu Michała Hajduka, adwokata który reprezentował sporą grupę wierzycieli: wupadłości.pl/umorzenie-postep...

To może ja pierwszy. Moje propozycje pytań dot. obligacji zabezpieczonych zastawami GANT FIZ.

- Jak prezes wycenia wartość zabezpieczenia obligacji na certyfikatach GANT FIZ?
- Czy certyfikaty zostały już przekazane administratorowi zastawu Panu Miłoszowi Borowieckiemu, a jeśli nie to dlaczego?
- Czy nie uważa, że wybór radcy prawnego, z którym przeciętny obligatariusz praktycznie nie jest w stanie w żaden sposób się skontaktować, nie był działaniem na szkodę obligatariuszy?
- Czy nie uważa, że dalsze zatajanie przez spółkę GANT danych kontaktowych do Pana Borowieckiego, jest kolejnym działaniem na szkodę obligatariuszy?

I dodatkowo, chyba oczywista oczywistość:
- Jak wygląda sytuacja z "tajemniczym" inwestorem, który pojawił się tuż przed umorzeniem postępowania upadłościowego - czy nadal są prowadzone negocjacje, a jeśli tak, to kiedy można spodziewać się efektów tychże
- Jaki mają pomysł na dalsze funkcjonowanie spółki?

zjablik66 napisał(a):
Gdzieś kiedyś czytałem, że Puls Biznesu dotarł do tego radcy prawnego i była nawet jego wypowiedz, pytanie czy spotkali się z nim osobiście w Radomiu, czy zdobyli jakieś inne dane kontaktowe.
Oczywiście można spróbować zagaić redakcje PB i może coś powiedzą - w sumie temat medialny:)

Tyle udało mi się uzyskać informacji od Grzegorza Nawackiego, zastępcy redaktora naczelnego PB, na pytanie jak udało mu się dotrzeć do M. Borowieckiego:

Grzegorz Nawacki napisał(a):
nie było to proste :) ostatnio działał w ramach kancelarii http://www.gj-law.pl

Ktoś z Warszawy ma blisko, aby podpytać w owej kancelarii o namiary na Pana Miłosza?

W internecie przewinął się też jakiś adres e-mail: miloszbor@wp.pl - ale możecie się domyślać jaki był odzew na próby kontaktu tą drogą.

myszowaty5a napisał(a):
Nie wiem gdzie czytałem wypowiedz obligatariusza, który wysłał wezwanie administratorowi zastawu, Pana Miłosza Boreckiego, aby zaczął działać. Potwierdzenie odbioru zwrotki ponoć podpisała mamusia Pana Miłosza.

Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego, jest dość proste wyjaśnienie - oto "siedziba" owej "kancelarii" na Google Street View

Można przypuszczać, że to były/aktualny adres zameldowania Pana Borowieckiego.

Kontaktował się ktoś z administratorem zastawu w postaci tych śmiesznych certyfikatów GANT FIZ? Gość wygląda na typowego słupa, a całość śmierdzi wałem na kilometr: kkw.pl/aktualnosci/adam-koscio...
Sprawa dla prokuratury?

Widzicie sens w walce o wierzytelności zabezpieczone na GANT FIZ? 25 sztuk obligacji, więc szkoda straty, ale z tego co czytam, wartość tych certyfikatów może być praktycznie zerowa.

Wczoraj powinien nastąpić przedterminowy wykup obligacji, co do których obligatoriusze złożyli zawiadomienia o wymagalności (zgodnie z warunkami emisji).
Chyba nie będzie zaskoczeniem, jeśli powiem że żaden wykup nie nastąpił?

Szczerze nie zazdroszczę ludziom, którzy kupowali mieszkania u Ganta, ale mimo wszystko temat dotyczy sytuacji developera na rynku Catalyst, więc proponowałbym powrót do dywagacji na temat obligacji (hm, wyszła rymowanka niechcący).

Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym na wstępie przywitać wszystkich w tych smutnych okolicznościach angry3

Przechodząc do tematu:
Jako "dumny" posiadacz 25 sztuk obligacji GNT0814, zastanawiam się nad tym jakie kroki powinienem podjąć w zaistniałej sytuacji. Oczywiście w ostateczności zawsze można usiąść w kącie i cichutko zapłakać nad swoim losem, ale skłaniałbym się jednak ku nieco bardziej konstruktywnym rozwiązaniom ;) W odgrzebanych warunkach emisji obligacji natrafiłem na punkt o przedterminowym wykupie:

Cytat:
Opcja Przedterminowego Wykupu na Żądanie Obligatariusza

16.1 W przypadku wystąpienia okoliczności wymienionych w pkt. 16.3 w okresie od Dnia Emisji do Dnia Wykupu Obligacji, Obligatariusz jest uprawniony do dostarczenia Emitentowi oraz podmiotowi prowadzącemu rachunek papierów wartościowych Inwestora pisemnego zawiadomienia, w terminie określonym zgodnie z pkt. 16.5, że posiadane przez niego Obligacje stają się natychmiast wymagalne i podlegają spłacie w kwocie określonej zgodnie z pkt. 16.2 („Zawiadomienie O Wymagalności”), a Emitent jest zobowiązany, na żądanie Obligatariusza, dokonać przedterminowego wykupu posiadanych przez danego Obligatariusza Obligacji poprzez wypłatę kwoty określonej zgodnie z pkt. 16.2 w terminie określonym na podstawie pkt. 16.6.

16.2 Kwota na jedną Obligację w jakiej Obligacje podlegają spłacie w wyniku realizacji Opcji Przedterminowego Wykupu na Żądanie Obligatariusza zostanie każdorazowo określona jako suma wartości nominalnej Obligacji (1.000 PLN) oraz kwoty narosłych odsetek liczonej od początku danego Okresu Odsetkowego, w którym przypada Dzień Spłaty, do tego Dnia Spłaty (włącznie z tym dniem).

16.3 W przypadku wystąpienia którejkolwiek z następujących okoliczności w okresie od Dnia Emisji do Dnia Wykupu Obligacji Emitent zobowiązany jest, na żądanie Obligatariusza, na warunkach określonych w Warunkach Emisji Obligacji, dokonać przedterminowego wykupu posiadanych przez danego Obligatariusza Obligacji:
a) istotna zmiana profilu działalności Emitenta,
b) złożenie przez Emitenta do sądu wniosku o ogłoszenie upadłości lub wszczęcie postępowania naprawczego albo ogłoszenie upadłość Emitenta.

...

16.5 Zawiadomienie O Wymagalności będzie skuteczne jeżeli zostanie dostarczone Emitentowi do 5 dnia roboczego po dniu publikacji Raportu Bieżącego lub Raportu Okresowego na podstawie którego można stwierdzić, iż okoliczność, o której mowa w pkt. 16.3 miała miejsce bądź do 5 dnia roboczego po powzięciu przez Obligatariusza informacji o niedopełnieniu obowiązku z pkt. 16.4.

Czy słusznie zatem wnioskuję, że najrozsądniej będzie wypatrywać komunikatu o ogłoszeniu upadłości Ganta (druga część punktu 16.3b) i wtedy w ciągu 5 dni roboczych (16.5) zgłosić pisemnie do Ganta i prowadzącego rachunek (w moim przypadku BM Aliora) pisma o natychmiastowej wymagalności posiadanych przeze mnie obligacji (16.1)? Można zrobić cokolwiek więcej? Niestety próba sprzedania obligacji po aktualnej wycenie Catalyst (zakładając że znalazłby się kupiec, he, he) to strata blisko 65% zainwestowanego kapitału - trzeba przyznać niezbyt przekonująca opcja.
Jeśli moje rozumowanie jest błędne/naiwne, byłbym wdzięczny za choćby ogólnikowe rozjaśnienie sytuacji.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 3 grudnia 2014 13:42:56
Liczba wpisów: 8
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,268 sek.

efueogpu
zfcbudqu
zatwrvzb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mdllimlu
zoaqvpvm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat