ImP napisał(a):Cytat:Informacje na temat sprzedaży pojawią się najprawdopodobniej dopiero w raporcie półrocznym. Pełne raporty o sprzedaży fizycznej i tak dostajemy po około miesiącu od zamknięcia kwartału, więc teraz dane musiałyby być oparte na szacunkach - powiedział PAP Kiciński. przede wszystkim zwracam uwagę na słowo "najprawdopodobniej" oraz na to, że była to wypowiedź prezesa dla PAP, a nie oficjalny komunikat spółki Czyli jesteśmy w przedszkolu. Gra słówek. Równie dobrze Pan prezes mógł powiedzieć: 'Gra nie spełnia NASZYCH oczekiwań sprzedażowych" Po czym po tygodniu powiedzieć: no sprzedaliśmy ilość 4 mln egzemplarzy, ale spodziewaliśmy się 4,2 pomimo że rynek spodziewał się... 7 w dwa lata? ImP napisał(a):
sytuacja z CDProjektem pokazuje niewygodną prawdę o sporej części tzw. inwestorów indywidualnych na GPW. pokazuje mianowicie, że to zwykli spekulanci dla których horyzont kwartalny to wieczność.
Jak można było sprzedać akcje CDR po informacji, że pełne wyniki pojawią się w raporcie kwartalnym? Co to za negatywna informacja, niech ktoś mi wytłumaczy.?
Informacja ta zasugerowała, że wyniki podamy w sierpniu... do sierpnia nie bardzo firma miałaby czym się pochwalić... Skupiają się na wiedźminie, nie będzie ich na E3, o Cyberpanku szybko nie usłyszymy... Pytanie - czemu czekać do sierpnia, przecież gra się sprzedaje rewelacyjnie... a może jednak nie? Może rządzi rynek wtórny? Kto wie... czemu do sierpnia? ImP napisał(a):
Recenzje krytyków i graczy są na poziomie 9/10; gra zajmuje czołowe miejsca we wszystkich sklepach internetowych zarówno w wersji pudełkowej jak i cyforwej; pojawiają się pierwsze dobre dane o sprzedaży z UK i Japonii; błędy w grze są błyskawicznie poprawiane za pomocą kolejnych patchy; wychodzą kolejne DLC; bez przerwy pojawiają się kolejne artykuły o grze - trwa kampania marketingowa; za chwilę targi E3 w Los Angeles
No niby zajebiście... ale poza tymi ocenami i zachwytami zobaczmy jak rynek zareagował... w przeddzień premiery info o dodatkowym pół milionie preorderów w TYDZIEŃ... info w poniedziałek późnym popołudniem. Czyli we wtorek giełda zareaguje. Premiera i w ogóle... Taaa... od premiery ceny akcji spadają... Mimo tylu dobrych newsów... hmmm... Mimo zapowiedzi DLC i całego szaleństwa... dziwne nie? A potem Pan Prezes stwierdza, ze wyniki będą w sierpniu... nie dziwię się, że inwestorzy trochę zwątpili... A co do E3 to pisałem, nie widziałem CDP na liście wystawców. To że Wiedźmin sprzedał się w 4 mln kopii - super. Trzymam kciuki za kolejne tyle. I kolejne. Sukces Polaków. Ale to, że podaje się informacje w taki a nie inny sposób i tak... Tu jest zgrzyt:/
|
Dokładnie. Życzę spółce jak najlepiej, bo robią dobrą robotę dla Polskiego game devu i w ogóle... niech zdobywają szczyty sprzedażowe i rosną w siłę... Ale jeśli mówią, że podadzą wyniki w sierpniu to niech podają w sierpniu a nie PARĘ DNI po poprzedniej deklaracji. Gdyby nie podali info że nie podadzą ceny w sierpniu a potem się z tego wycofali, pewnie nie było by takiej zwyżki w... praktycznie pół godziny... ale też zacznijmy od tego, że nie było by takich spadków. Jestem daleki od twierdzeń że ktoś manipulował kursem, ale słabo to wyszło.
|
|