afscxwhs
Advertisement
PARTNER SERWISU
wwultkev
134 135 136 137 138
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 czerwca 2015 17:31:36 przy kursie: 23,44 zł
chimpo napisał(a):
baks napisał(a):
.....

O czym ty piszesz?

Najpierw wymyśliłeś sobie 50-100 mln $ na reklamę, później podważasz ilość sprzedanych kopii ( bo tak ci się wydaje ), później piszesz, że nie zaksięgują 5 mln ( na jakiej podstawie te wnioski ). Później piszesz o zyskach, gdzie tak na prawdę nie masz pojęcia ile dostają z jednej kopii i jak są skonstruowane umowy z dystrybutorami.

Masz rozmach.

zgodnie z deklaracjami firmy pierwotny budżet "na reklamę gry" miał wynosić 25 mln USD

www.pb.pl/3169838,32789,wiedzm...

Cytat:
- Bezpośrednio na produkcję gry planujemy wydać co najmniej 45 mln zł. Oczekujemy także, że budżet marketingowy trzeciej części Wiedźmina będzie w okolicach 25 mln USD – mówi szef CD Projekt.

przez 2 lata budżet na pewno urósł, no i nauczeni najnowszym doświadczeniem, słowa szefa CD Projekt spokojnie przez dwa możesz pomnożyć, będzie bliżej prawdy....
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 czerwca 2015 17:32

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 czerwca 2015 18:19:57 przy kursie: 23,44 zł
No stare dane. Według najnowszych budżet marketingowy miał wynieść 35 mln dolarów:
www.press.pl/newsy/reklama/pok...

ImP
ImP
0
Wpisów: 70
Wysłane: 10 czerwca 2015 18:48:54 przy kursie: 23,44 zł
no to dwa cytaty:

Cytat:
Informacje na temat sprzedaży pojawią się najprawdopodobniej dopiero w raporcie półrocznym. Pełne raporty o sprzedaży fizycznej i tak dostajemy po około miesiącu od zamknięcia kwartału, więc teraz dane musiałyby być oparte na szacunkach
- powiedział PAP Kiciński.

przede wszystkim zwracam uwagę na słowo "najprawdopodobniej" oraz na to, że była to wypowiedź prezesa dla PAP, a nie oficjalny komunikat spółki

Karolina Gnaś (IR Manager CDProjekt):
Cytat:
Gra jest popularna, a my tłoczymy nowe płyty. Pełne wyniki sprzedaży W3 za drugi kwartał 2015 r. opublikujemy wraz z wynikami za pierwsze półrocze czyli w sierpniu bieżącego roku.

czy podane 4mln szt to wspomniane pełne wyniki sprzedaży W3 za 2kw?

sytuacja z CDProjektem pokazuje niewygodną prawdę o sporej części tzw. inwestorów indywidualnych na GPW. pokazuje mianowicie, że to zwykli spekulanci dla których horyzont kwartalny to wieczność.

Jak można było sprzedać akcje CDR po informacji, że pełne wyniki pojawią się w raporcie kwartalnym?
Co to za negatywna informacja, niech ktoś mi wytłumaczy.?

Recenzje krytyków i graczy są na poziomie 9/10; gra zajmuje czołowe miejsca we wszystkich sklepach internetowych zarówno w wersji pudełkowej jak i cyforwej; pojawiają się pierwsze dobre dane o sprzedaży z UK i Japonii; błędy w grze są błyskawicznie poprawiane za pomocą kolejnych patchy; wychodzą kolejne DLC; bez przerwy pojawiają się kolejne artykuły o grze - trwa kampania marketingowa; za chwilę targi E3 w Los Angeles

ale nie... ja wiem swoje... nie podadzą informacji o wynikach dwa tygodnie po premierze więc sprzedaję (a potem może po cichu odkupię)

a teraz gdy rzeczywiście padła pierwsza orientacyjna liczba jest wielki skandal, że nie było tak jak niektórzy obstawiali

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 10 czerwca 2015 20:02:21 przy kursie: 23,44 zł
czyli inwestorzy dzielą się na

a. dobrych czyli takich którzy trzymają bezmyślnie papier latami i są wierni za co po czasie czeka ich nagroda

oraz

b. podstępnych spekulantów chcących się szybko wzbogacić którym 'dobrze tak że dali się zmylić' i sprzedali - spotkała ich zasłużona kara Angel

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 czerwca 2015 20:46:47 przy kursie: 23,44 zł
@ImP

rozumiesz że sugerujesz że firma może: kłamać, manipulować, przekręcać, niedotrzymywać, ale jeśli Ty trzymasz jej akcje to inwestycja jest poważna, długoterminowa i solidna a kto ma jakiekolwiek wątpliwości to spekulant, a sprzedanie akcji to już prawie przestępstwo ?

Dla mnie to hipokryzja.

Cytat:
sytuacja z CDProjektem pokazuje niewygodną prawdę o sporej części tzw. inwestorów indywidualnych na GPW. pokazuje mianowicie, że to zwykli spekulanci dla których horyzont kwartalny to wieczność

po pierwsze co w tym niewygodnego dla tych którzy tak robią? Po drugie czy znasz jakąkolwiek giełdę świata gdzie drobni spekulanci działają inaczej ?

Get real.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 czerwca 2015 21:00

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 10 czerwca 2015 21:12:45 przy kursie: 23,44 zł
Niesamowite. Tyle bzdur, insynuacji i przeklaman, co w jednym poscie Baksa, jeszcze tu nie widzialem. CD PRojekt oglosil 1.5 mln preorders dzien przed, a nie po premierze, panie Pinokio. 50-100 mln dolarow na marketing ? Wymyslasz dane rownie dobrze jak Lepper w czasach swietnosci.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 10 czerwca 2015 21:20:37 przy kursie: 23,44 zł
''Informacje na temat sprzedazy pojawia sie najprawdopodobniej w sierpniu''

Liczba osob, ktore nie sa w stanie poprawnie odczytac sensu tego zdania jest niepokojaco wysoka.
No ale nie darmo jestesmy w tyle za Zachodem, jesli w szkole zaniedbuje sie nauke podstawowej logiki.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 10 czerwca 2015 21:22:54 przy kursie: 23,44 zł
Szutnik napisał(a):
hellborg napisał(a):
No i jak tam się mają te "Wyspy odwrotu" z ostatniej analizy? Boo hoo!

Osobiście byłbym ostrożny z traktowaniem dzisiejszej euforii jako początku czegoś trwalszego. Jak dla mnie, mamy tu szansę na zrobienie podwójnego szczytu:

kliknij, aby powiększyć

Najprawdopodobniej kurs pod koniec tego tygodnia (11-12.06?) lub na początku następnego dojdzie do okolicy tych 25,90 zł (niebieska linia) i to będzie raczej wszystko, na co CDR stać.
Dodatkowo mamy tu wysoce prawdopodobne uformowanie się na wykresie tygodniowym świecowego układu o nazwie Objęcie Hossy.

kliknij, aby powiększyć

Problem w tym, że Objęcie Hossy, formacja na ogół optymistyczna, na takiej wysokości, po dłuższym marszu w górę, powinna być raczej interpretowana jako tzw. Wierzchołek Ostatniego Objęcia, który jest niekorzystnym elementem. Japończycy opisują ją bardzo poetycko: Rynek i inwestorzy zakochują się w sobie, ci drudzy skaczą w rynek jak w ogień by razem spłonąć w Ostatnim Objęciu, po którym następuje odwrót.
Wypisz wymaluj opis dzisiejszego, emocjonalnego zachowania na CDRAngel

Z ogłaszaniem, że analiza z wyspą odwrotu jest do bani wstrzymałbym się do momentu wyraźnego wyjścia CDR w cenach zamknięcia powyżej 25,90 zł....

Wiem, że to nieładnie cytować samego siebie, ale wygląda na wykonane już dzisiaj. Spodziewałem się szczytu dopiero jutro. Możliwe, że jutro jeszcze raz będzie atak na 25,90, choć szanse na to są dość małe.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

ImP
ImP
0
Wpisów: 70
Wysłane: 10 czerwca 2015 21:41:27 przy kursie: 23,44 zł
@Scarry

co konkretnie masz na myśli pisząc:
Cytat:
firma może: kłamać, manipulować, przekręcać, niedotrzymywać

co ja takiego sugeruję? proszę czytaj ze zrozumieniem moje wpisy.

poproszę o cytaty i fakty udowadniające twoją tezę. postaraj się bardziej proszę.

jeżeli chodzi o inwestorów vs. spekulantów to nie ma to nic wspólnego z moją osobą i moim zaangażowaniem w akcje CDR.

spekulacja na giełdzie, czyli kupowanie i sprzedawanie akcji w krótkim terminie to jak najbardziej dopuszczalne zachowanie na giełdzie i nie ma w nim nic złego, pod warunkiem że się wie co się robi.

ludzie, którzy grali albo inaczej mówiąc spekulowali pod premierę i wyniki sprzedaży powinni siedzieć cicho ponieważ podjęli (świadome?) ryzyko i powinni przyjąć jego konsekwencje.

nie chodzi mi o to, że ludzie sprzedawali pod wpływem wątpliwości. mieli do tego prawo.
chodzi mi o to, że sprzedawali najwyraźniej pochopnie, emocjonalnie, bezpodstawnie i nie potrafią zaakceptować konsekwencji swoich działań wylewając swoje niesłuszne żale w kierunku spółki i prezesa.

dlaczego ci ludzie tak bardzo przestraszyli się sierpniowego terminu publikacji danych?
dlaczego ci ludzie próbują zrzucić odpowiedzialność za swoje decyzje na innych?

jasiumaster
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 czerwca 2015 22:23:38 przy kursie: 23,44 zł
ImP napisał(a):

Cytat:
Informacje na temat sprzedaży pojawią się najprawdopodobniej dopiero w raporcie półrocznym. Pełne raporty o sprzedaży fizycznej i tak dostajemy po około miesiącu od zamknięcia kwartału, więc teraz dane musiałyby być oparte na szacunkach
- powiedział PAP Kiciński.

przede wszystkim zwracam uwagę na słowo "najprawdopodobniej" oraz na to, że była to wypowiedź prezesa dla PAP, a nie oficjalny komunikat spółki

Czyli jesteśmy w przedszkolu. Gra słówek. Równie dobrze Pan prezes mógł powiedzieć: 'Gra nie spełnia NASZYCH oczekiwań sprzedażowych" Po czym po tygodniu powiedzieć: no sprzedaliśmy ilość 4 mln egzemplarzy, ale spodziewaliśmy się 4,2 pomimo że rynek spodziewał się... 7 w dwa lata?

ImP napisał(a):

sytuacja z CDProjektem pokazuje niewygodną prawdę o sporej części tzw. inwestorów indywidualnych na GPW. pokazuje mianowicie, że to zwykli spekulanci dla których horyzont kwartalny to wieczność.

Jak można było sprzedać akcje CDR po informacji, że pełne wyniki pojawią się w raporcie kwartalnym?
Co to za negatywna informacja, niech ktoś mi wytłumaczy.?

Informacja ta zasugerowała, że wyniki podamy w sierpniu... do sierpnia nie bardzo firma miałaby czym się pochwalić... Skupiają się na wiedźminie, nie będzie ich na E3, o Cyberpanku szybko nie usłyszymy... Pytanie - czemu czekać do sierpnia, przecież gra się sprzedaje rewelacyjnie... a może jednak nie? Może rządzi rynek wtórny? Kto wie... czemu do sierpnia?

ImP napisał(a):

Recenzje krytyków i graczy są na poziomie 9/10; gra zajmuje czołowe miejsca we wszystkich sklepach internetowych zarówno w wersji pudełkowej jak i cyforwej; pojawiają się pierwsze dobre dane o sprzedaży z UK i Japonii; błędy w grze są błyskawicznie poprawiane za pomocą kolejnych patchy; wychodzą kolejne DLC; bez przerwy pojawiają się kolejne artykuły o grze - trwa kampania marketingowa; za chwilę targi E3 w Los Angeles

No niby zajebiście... ale poza tymi ocenami i zachwytami zobaczmy jak rynek zareagował... w przeddzień premiery info o dodatkowym pół milionie preorderów w TYDZIEŃ... info w poniedziałek późnym popołudniem. Czyli we wtorek giełda zareaguje. Premiera i w ogóle... Taaa... od premiery ceny akcji spadają... Mimo tylu dobrych newsów... hmmm... Mimo zapowiedzi DLC i całego szaleństwa... dziwne nie? A potem Pan Prezes stwierdza, ze wyniki będą w sierpniu... nie dziwię się, że inwestorzy trochę zwątpili... A co do E3 to pisałem, nie widziałem CDP na liście wystawców.
To że Wiedźmin sprzedał się w 4 mln kopii - super. Trzymam kciuki za kolejne tyle. I kolejne. Sukces Polaków. Ale to, że podaje się informacje w taki a nie inny sposób i tak... Tu jest zgrzyt:/

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 10 czerwca 2015 23:57:41 przy kursie: 23,44 zł
aircanada15 napisał(a):
Niesamowite. Tyle bzdur, insynuacji i przeklaman, co w jednym poscie Baksa, jeszcze tu nie widzialem. CD PRojekt oglosil 1.5 mln preorders dzien przed, a nie po premierze, panie Pinokio. 50-100 mln dolarow na marketing ? Wymyslasz dane rownie dobrze jak Lepper w czasach swietnosci.

Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi nie pisałem, że mam dowody na takie wydatki - przeczytaj jeszcze raz. Napisałem tylko, że prezes kilka razy istotnie mijał się z prawdą już wcześniej.
Jakieś błędne informacje o kosztach, mylenie rodzajów kosztów ( i to kto sam prezes i to dla mediów). Teraz prezes co kilka dni zmienia zdanie o "180 stopni" w fundamentalnych dla inwestorów sprawach. Są setki a raczej więcej inwestorów którzy mogli stracić ale zapewne tak miało być.
Przypominam , że to nie jest przedszkole, że ktoś komuś "zabrał batonik". To są poważni biznesmeni - a przynajmniej tak powinni postępować. Ale nie jak ktoś zapatrzony to wszystko wolno ulubieńcom. To tak jakby przestępców oceniać czy jest ładny czy brzydki i karać tylko brzydkich.
Sukces sukcesem BRAWO - ale te same zasady obowiązują każdą spółkę. Może prezesowi pomyliły się parkiety - jak chce to niech przeniesie spółkę na NC tam są nieco mniejsze wymagania.
Kiedyś spółka była w moim portfelu ale gdy zobaczyłem, że to fundusze grają pierwsze skrzypce podziękowałem im. Sukcesu można pogratulować ale cwaniaków i krętaczy trzeba napiętnować.Shame on you
Na podstawie wcześniejszych nieścisłości napisałem, że te 4mln może się nie potwierdzić a koszty "zewnętrzne" mogą być znacznie wyższe. Nie jest tajemnicą, że duzi światowi gracze na marketing wydają często grubo ponad 100mln USD !!
Prawdziwych kosztów reklamy nie poznamy. Możemy tylko próbować szacować gdy poznamy faktyczną ilość sprzedanych gier i prezentowane wyniki. Oceniam, że rzeczywiste koszty przy tak dużej kampanii są chyba zdecydowanie wyższe niż sugerowane 35mln. Słynne gry (nie mogę znaleźć tych linków) oceniano na ponad 100mln USD w samej Ameryce Północnej - a kampania niewiele ustępowała pod względem rozmachu.
Wystarczy tylko pomyśleć i mieć trochę wyobraźni. Dla mnie naturalne jest, że jeśli nie ma na to dowodów to nie podaje się pełnych kosztów bo to źle wpływałoby na kurs. W tej sytuacji gdy dystrybutorzy finansują to nigdy nie zostanie wykazane w finansach.
Dużo się dowiemy po wynikach rocznych ale to dopiero prawie za rok. Znacznej ilości graczy już nie będzie wtedy na spółce - stąd próba poddania pod dyskusję tematu, który może wielu interesować wcześniej. Może sierpień coś rozjaśni ale moim zdaniem niewielu - nie pokaże całego obrazu.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 11 czerwca 2015 00:07

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 11 czerwca 2015 01:11:55 przy kursie: 23,44 zł
Niestety, ale baks może mieć sporo racji. Przez to w jaki sposób spółka postanowiła sfinansować nakłady na promocję - czyli przerzucenie ich na lokalnych dystrybutorów, bo sama nie miała już środków - naraziła się na ryzyka związane z tzw. Hollywood accounting. Nie lekceważyłbym ryzyk płynących z tej strony, bo wiele, nawet bardzo dużych firm, przejechało się już na tego typu dealach. Przy szacowaniu przychodów z tego typu umów trzeba zawsze zachowywać daleko posuniętą ostrożność, bo pole do nadużyć jest ogromne.

A co do sposobu puszczenia "newsa" przez spółkę, to faktycznie był on całkowicie nieprofesjonalny i pachnie manipulacją kursem. Tym którzy porównują sytuację do tego co zrobił 11 Bit, przypomnę, że 11 Bit puścił info w oficjalnym komunikacie giełdowym, i do tego zrobił to wieczorem, już po sesji.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 768
Wysłane: 11 czerwca 2015 08:18:17 przy kursie: 23,44 zł
Szermierka na ślepo – analiza techniczna CD Projektu w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

AnalizujWgrywaj
2
Wpisów: 171
Wysłane: 11 czerwca 2015 08:20:15 przy kursie: 23,44 zł
Któres tfi wychodziThink Jak to Pko tfi to chwile to potrwa.Think

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 11 czerwca 2015 08:32:25 przy kursie: 23,44 zł
Hollywood accounting to działa głównie po to, aby pomijać premie dla aktorów, reżyserów i płacenia podatków. Cwana strategia, ale łatwo się przednią zabezpieczyć, jak się ma choć trochę pojęcia o biznesie, który się prowadzi. A przecież CDPR już z tymi dystrybutorami współpracował przy poprzednich Wiedźminach.

Największe koszta marketingu przyjęły na siebie Warner i Namco Bandai, z czego Warner większą część, bo obsługuje rynek Ameryki Północnej. Wielkość kwot zapewne została zapisana i ustalono dokładnie przy ilu kopiach i jakiej cenie koszty marketingu Warnera i Namco Bandai zwrócą się. Tutaj wszystko łatwo wyliczyć, bo to CDPR jako wydawca ustala cenę gry w dystrybucji i detalu.

lewho
0
Wpisów: 149
Wysłane: 11 czerwca 2015 08:51:52 przy kursie: 23,44 zł
aircanada15 napisał(a):
''Informacje na temat sprzedazy pojawia sie najprawdopodobniej w sierpniu''

Liczba osob, ktore nie sa w stanie poprawnie odczytac sensu tego zdania jest niepokojaco wysoka.
No ale nie darmo jestesmy w tyle za Zachodem, jesli w szkole zaniedbuje sie nauke podstawowej logiki.

Liczba osób które nie znają przepisów prawa panujących na GPW, które nie są w stanie porprawnie odczytać sensu mojego postu sprzed 2 dni jest niepokojąco wysoka.

Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 11 czerwca 2015 08:52:39 przy kursie: 23,44 zł
Odnośnie kosztów marketingu polecam ostatni wywiad z Marcinem Iwińskim:

www.develop-online.net/intervi...

win1248
0
Wysłane: 11 czerwca 2015 09:12:57 przy kursie: 22,67 zł
Rekomendacja na 38 Trigon DM,

biznes.pap.pl/pl/news/listings...

To teraz po kolei inne dm zaczną wypuszczać rekomendacje podwyższenia tym razem pod 40.
I codziennie rano będzie popychacz, czy też podtrzymywacz dla kursu, najszybciej spodziewam się BOŚ i WBK.
Szkoda że dr Kalliwoda nie pokrywa spółki, ten to by pokazał fantazję na dwóch cyfrach by się nie skończyło.Angel

Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 11 czerwca 2015 09:24:46 przy kursie: 22,67 zł
@win
No i masz od WBK "sprzedaj"
http://stooq.com/mol/?id=4377

Zdziwiony? Nadal wszędzie knują spisek?

win1248
0
Wysłane: 11 czerwca 2015 09:30:06 przy kursie: 22,67 zł
tak - teraz dopiero zerknąłem, wbk już wczoraj rozsyłał czyli standstill, ale Boś na pewno nie da S Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji
    CD Projekt rusza ze skupem własnych akcji

Zarząd CD Projektu zlecił przeprowadzenie skupu akcji własnych. Jego celem jest zgromadzenie akcji na potrzeby realizacji uprawnień w pierwszym etapie programu motywacyjnego A.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

134 135 136 137 138

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,358 sek.

cvgonwzv
djakedyy
yujxhfcp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ubqlhypa
gpmdbooh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat