Może przyjmijmy po prostu, że chodzi o stopę zwrotu ;) Dziękuję bardzo za wypowiedź. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Czy odjęcie tych dwóch wielkości faktycznie może dawać stopę zwrotu?
|
Zapewne jest to wielkość informująca inwestora o zyskowności danej inwestycji, o tym, jaka część zainwestowanego kapitału mu się zwróci.
Miałam nawet pewien pomysł, jak to policzyć. Boję się trochę nim pochwalić, ale trudno, najwyżej się skompromituję ;) Myślałam, żeby brać pod uwagę "Zm. do odn (w %)" na stronie GPW. Zakładając, że dana spółka w określonym dniu "zmieniła się" o -4,21%, cały indeks o -1,34%, to myślałam, żeby te wartości od siebie po prostu odjąć... Ale domyślam się, że nie o to chodzi.
To moja pierwsza styczność z GPW, wybaczcie moją niewiedzę :(
|
Witam. Przygotowuję na studiach projekt, gdzie konieczne jest wyliczenie zwyżkowej stopy zwrotu wybranej spółki wg wzoru: zwyżkowa stopa zwrotu w dniu i = zrealizowana stopa zwrotu w dniu i - stopa zwrotu z indeksu giełdowego w dniu i
Nie ukrywam, że do tej pory nie miałam do czynienia z GPW i nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, choć domyślam się, że to pewnie banalne. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Będę bardzo wdzięczna.
|