znalezione na grupie branżowej: We wrocławiu na parkingu getinbanku stoją już pierwsze samochody leasingowane przez netmaks. Na razie udało im się odzyskac 5 z prawie 100 (wg słów pracownika)
|
|
Wiesz, coś jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. Szczerze to nie znam chętnych do budowania za własne pieniądze sieci opartej na radiu, skoro wiele firm w regionach które miał pokrywać net-maks ze swoim WiMaxem buduje sieci światłowodowe oparte na GPONie. Ja bym za to złamanego grosza osobiście nie dał bo nie widzę przyszłości w tego typu usługach.
Co do LTE - to tylko kwestia definicji interfejsu, tak jak WCDMA pracuje w wielu pasmach, tak i może pracować LTE na 3.5GHz. Jak regulator w danym kraju/regionie takie coś dopuści to i znajdą się tacy co będą produkować na to interfejsy radiowe. Ale to bardzo teoretyczna pieśń ewentualnej przyszłości.
A co do samego procesu sprzedaży - jeżeli administrator przystąpił by do sprzedaży to spółka oficjalnie powinna zakończyć działalność. To tak jak z piłowaniem gałęzi na której się siedzi. Skoro nie ma pasma, nie ma możliwości prowadzenia działalności podstawowej. Takie błędne koło. Coś jakbyś zastawił swoją wątrobę - w przypadku odbioru przedmiotu zastawu nie masz szans na jakiekolwiek dalsze próby odkupienia zastawu bo po prostu umierasz.
Nie wiem czy ta spółka w ogóle jeszcze istnieje (poza KRSem). Mi się wydaje że tam już dawno hula wiatr, ot taki AmberGold. Może kogoś gdzieś jeszcze złapią, ale to co mieli spieniężyć już dawno to zrobili. Syndyk tu nic nie pomoże, bo na moje to spółka nie ma majątku. Ma długi. Nadajniki -wszystko na dzierżawionch obiektach, sprzęt zapewne w leasing albo z dotacji (więc znajdą się inni w kolejce do odbioru). Biura - wynajem. Nie będzie syndyk miał czego sprzedawać...
|
|
Panowie, nie ma się co łudzić. Ów zastaw jest niewiele wart. Technologia której używają (WIMAX) to coś co zasadniczo UMARŁO. Dopóki owe częstotliwości nie mogłby by być wykorzystane np przez LTE to są nic nie warte a to może w ogóle nie nastąpić. Goście z milmexu są już z Waszymi pieniędzmi dawno poza granicami unii, moimi zresztą też bo dotacyjne przewalili a na dotacje składają się wszyscy.
Pozostaje ścigać tych co pozostali, czyli kancelarię która w tym wałku uczestniczy, pieniedzy z tego nie będzie ale dla zasady ktoś powinien beknąć.
|
|
co do tej awarii - to takowe zdarzają się nie dlatego że ktoś prąd wyłącza (choć czasem tak) ponieważ rachunki za zasilanie takiej stacji nie są jakoś bardzo wysokie (kilkaset pln/mc max). Problem jest jak nie płacą za transmisję/światłowody z głównego węzła do stacji bazowych.
Dostawca takiego łącza po prostu je wyłącza i czeka na spłacenie zaległości.
Nie ma szans żeby była normalna awaria naprawiana przez 2 tygodnie.
|
|
Spotkałem wczoraj znajomego który o branży i firmach z branży wie bardzo dużo. Z racji tego że jest "dinozaurem" w branży telekomunikacyjnej...
Powiedział, że "to jest mafia, im się nic nie stanie, nie będzie z tego konsekwencji"...
Czyli chyba dla Was to dobra wiadomość ?
|
|
ponoć Credit Agricole im odmówiło, szukają 4mln pln.
Nie mniej jednak my zalecamy odmówić.
|
|
Panowie (i możliwe że również Panie),
Aż musiałem założyć sobie konto żeby to napisać bo widzę że lekko się gubicie. Ja jestem z branży telekomunikacyjnej, ale nie tych wielkich telekomów tylko małych, lokalnych/regionalnych telekomów. Znam te środowisko i znam ludzi którzy pracowali w Milmexie.
No więc - Milmex od lat leciał zawsze na granicy wałka. Zasadniczo wszyscy w branży się śmieją z tego "darmowego" internetu który jest zwykłym wałkiem.
Ale do rzeczy - apropos wykupu. Dzisiaj wspólnik powiedział, że jego sąsiad (jakiś facet z kasą) pyta go, że jest firma która chce pożyczyć pieniądze (prywatna lichwa). Firma się nazywa Milmex - i pyta czy warto. A pytał wspólnika bo się dowiedział że on z branżą ma coś wspólnego (choć zajmuje się nieco innymi zagadnieniami, to siedzi ze mną w biurze i jest na bierząco akurat z Milmexem).
To jest akcja z wczoraj, czyli 2013-11-21
Czyli na gwałt próbują załatwić, nawet od lichwiarzy pieniądze co oznacza że kasy NIE MAJĄ.
Na przyszłość - róbcie lepsze wywiady, przede wszystkim w branży.
|
|