Jak znajdę chwilę to wszystkim postaram się odpowiedzieć na pytania.
Na chwilę obecną "przeleciałem" wzrokiem wszystkie posty.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi, zainteresowanie i poświęcony czas.
Troszeczkę to wszystko w pierwszym poście źle sprecyzowałem i nie do końca wszystko dokładnie opisałem, za co przepraszam. Otóż, te 100-200 zł chciałbym odkładać na jakiejś lokacie, funduszu długoterminowo. Odkładać jako dodatek do emerytury, bądź na start dla dziecka kiedy będzie pełnoletnie , ewentualnie jakieś studia.
Na razie o giełdzie nie myślałem. Chciałbym poświęcić parę lat na przygotowanie się merytoryczne do grania na giełdzie oraz odłożyć grubszą kasę.
Bardzo dziękuję za wszystkie rady.
A co polecacie na odkładanie miesięcznie od 100-200 zł ? Może nawet 300-400? Jakiś konkretny fundusz może? Kiedyś gdzieś wyczytałem o koncie eMax w mBanku?
Z góry dziękuję !
Pozdrawiam Was bardzo gorąco ! ;-)
|
Witam,
Nie wiem , czy wątek otworzyłem w dobrym dziale, jeśli tak nie jest, to proszę o przeniesienie do właściwego.
Jak większość ludzi szukam oszczędności na przyszłość. Na nowy samochód, na spłatę kredytów, na lepsze życie... :)
Mam 23 lata. Moje zarobki są w granicach, w zależności od miesiąca i premii 3300-4600 złotych. Moja żona zarobi około 1200 złotych. Miesięcznie mamy opłat około 2000 złotych ( czynsz, kredyt mieszkaniowy, media, internet, prąd, gaz, raty za rtv/agd, itp. ) + wyżywienie i spłata kredytówek (bieżące zadłużenie to około 2000 złotych.
Żona jest w ciąży więc dochodzą takie wydatki jak wizyty u lekarzy, kupno wyprawki, łóżeczka , wózka, itd.
W miesiącu jestem w stanie na oszczędzanie/inwestycje przeznaczyć około 100-200 złotych.
Chciałbym jak najszybciej wyjść z kredytówek, pospłacać szybciej raty, odłożyć trochę na przyszłość lub na grubsze inwestycje.
Prosiłbym o pomoc doświadczone osoby. O rady.
Jestem w stanie poświęcić trochę czasu na naukę, na literaturę, ale proszę mnie pokierować od czego najlepiej zacząć.
Z góry bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam
|