PARTNER SERWISU
dcosrzmn
bartekbb

bartekbb

Ostatnie 10 wpisów
ktoś zna przyczynę takiego nagłego wyszczału dzisiaj na koniec sesji?

[News]
Maciej Duda zrezygnował z funkcji prezesa PKM Duda.

należy sobie zadać pytanie, w jakim stopniu (i czy w ogóle?) rewolucja łupkowa w stanach (a nei długo w PL) jest zagrożeniem dla JSW?

Sądzę, że w małym (jeśli w ogóle), stopniu. Zdziwiłem się, że w jednym z biznesowych magazynów (na F.) przeczytałem, że przez rewoulcje łupkową, zyski JSW spadły o 58% (bo USA zalewaja europę swoim węglem).

Ile procent zysków JSW to węgiel energetyczny? a ile koks? Rewolucja łupkowa nie może wpływać znacząco na JSW ponieważ koks nie ma substytutu, nie można go zastąpić gazem.

Spadek zysku JSW wynika w największym stopniu ze spadkiem popytu na stal ->spadkiem ceny stali-> spadkiem popytu na węgiel koksujący -> spadkiem cen na węgiel koksujący.

Jednak to wkrótce może się zmienić, gdyż wiele koncernów chemicznych zamierza przenieść swoją bazę produkcyjną do USA (bo tani gaz), a to budowy zakładów lub ich modernizacji, będzie potrzebna stal. Sporo stali.

mało z nas tu wie, ze Duda handluje z Piną. Może nie można mówić o kooperacji czy współpracy ale jakaś wymiana handlowa jest.

1,30 to nie jest rzeczywista wartość tej spółki. Takiej przeceny to się nie spodziewałem.

RSI i RVI poniżej 30pkt często wskazuje możliwość wybicia.

Oczekiwany przez techników sygnał kupna na RSI oraz RVI się wygenerował i to dość mocny. Zobaczymy co przyniesie jutro.

Raport na pierwszy rzut oka wygląda trochę gorzej niż za ten sam okres z poprzedniego roku. Jednak pierwszy kwartał, nigdy nie należał do dobrych.

Kupa rekomendacji, spółka wychodzi na prostą. Może w koncu się ruszy z miejsca. Dobrze by było, aby w koncu umorzono te 30mln akcji.

myślę, ze dużym błędem będzie sprzedanie tej spółki przez SP.

Moje poglądy z pogądalmi kaczyńskiego rozmijają się dość znacznie, ale co do ruskich, to ma rację, ufać im nie można. Sczególnie jeśli chodzi o sektor naftowy/gazowy.

coś dziwny spokój na spółce, a jutro wyniki...

Owszem, masz rację gdy spółka jest duża, rynek ustabilizowany itd. Jednak ta firma jest - no chyba się zgodzimy - stosunkowo mała. Milion zysku czy dwa to nie jest fenomenalny zysk. Przy wypłacie dywidendy w wysokości 5gr jak ktoś tu wyżej wspomniał, wypłaci ok 1,3mln zł, z czego 1 mln pójdzie do prezesów, a reszta w mniejszych akcjonariuszy. Jeśli ktoś posiada 60 tysięcy akcji, otrzyma z dywidendy 3000zł warto? Moim zdaniem nie, bo wystarczyło, że kurs poszedł w górę o 10% a, ten ktoś mógł zarobić 6000zł po drugie dobrze zainwestowany milion dziś, da 1,5mln za rok, za dwa to już będzie 2,5 mln itd...

Moim zdaniem, jako obserwator zewnętrzny, spółka robi błąd wypłacając dywidendę, zamiast tego mogłaby zainwestować w rozwój.

kiedy ma być opublikowany raport za 2010?

Wasz spekulacje na temat przejącia dudy przez jakiś inny podmiot są zupełnie bezpodstawne.
Jest kilka przesłanek do tego, po pierwsze - rodzina Dudów. Byłem nie raz pod głównym zakladem Spółki, który stoi pod ich rodzinnym domem. Przez całe życie pracowali na to co mają i mieli by to sprzedać? Musieliby być w niewiadomo jakich problemach, żeby potrzebować takich pieniędzy.

Zgodzę się z komenatrze broker_ns. Dudowie nie sprzedadzą firmy, jeśli już to jakiś pakiet akcji aby pozyskać kapitał na rozwój ale kontrolę nad firmą nadal będą posiadali.
Za dużo czasu i pracy poświęcili tej firmie.
Myślę, że teraz możemy liczyć na stabilny wzrost firmy, przejęcia, konsolidacja branży. Aż do następnego kryzysu;) Chociaż gdyby nie te cholerne opcje, PKM nie odczułby kryzysu (podczas kryzysu branża spożywcza urosła o parędzisiąt procent).

jedno jest pewne. Jak skończy się siłowanie z kursem, to będziemy mieli eldorado.

broker_ns napisał(a):

Znajdują się tak również pewne ważne informacje, których nie doszukałem się w raporcie np. że ubój w zakładach PKN Duda za 9 m-cy b.r. był prawie na takim samym poziomie co za 9 m-cy 2009r co oznacza że za spadek przychodów r/r odpowiada jednak niższa cena rynkowa surowca a nie mniejszy przerób ilościowy mięsa w zakładach spółki. Podsumowując raz jeszcze bardzo pozytywne wyniki kwartalne pokazała nam spółka. Zobaczymy jak im wyjdzie z akwizycjami bo podtrzymują nadal przeznaczenie 100 mln zł na to w przyszłym roku na ten celthumbright

Wydaje mi się, że za spadek przychodów odpowiada również pozbycie się aktywów, które generowały większe straty niż przychody;)

znalazłem ciekawy komenatarz na jedny z blogów:

Link

Czy niezbyt optymistycznie?

zdumiewające jakie obroty są na papierze, a kurs praktycznie ani drgnie...

nie chce zapeszać ale...
coś mi się wydaje, że będzie się działo... pora dokupić jakiś pakiecik;)

do tej godziny w miarę duże obroty a kurs ani drgnął... zbieranie?

ktoś zna powód tak dużego spadku? czy po prostu poleciało tak jak wszystko tylko trochę bardziej?

no no jeszcze tak opracowanego sprawozdania nie widziałem... się postarali.

w każdym bądź razie zysk jest, a tego wszyscy zainteresowani oczekiwali:)

nikłe zainteresowanie Dudą przed wynikami... nawet nie ma 900k obrotu jeszcze, chyba wszyscy czekają z utęsknieniem na dobre wyniki...

jak zawieszenie prospektu może aktualnie wpłynąć na kurs?

ale chodzi o to, że jak w Pini ruszy produkcja, to rynek na to zaareguje.

Wydaje mi sie, że kurs troche zdołuje bo niedługo Pini otwiera swoją ubojnie.

doncarlos napisał(a):
konris napisał(a):
Proponuję więc skupic się na pytaniu:

po ile mogą wystartować PDA i czym to uzasadnić?

Sam jestem tego ciekawy, bo dopiero od 2 miesięcy wszedłem w karkosiki i nie mam dostatecznego rozeznania w historycznej sytuacji spółki. Inni też mogą na tym doinformowaniu skorzystać...

AF+AT lub odwrotnie..;-)

Nie ważne po ile wejdą.. ważne jest natomiast ile te akcje są warte.. wartość księgowa 2,4 i wg mnie na dzisiaj wycena w przedziale 1,8-2,2 jest rozsądna.. a w perspektywie miesięcy powinno to zmierzać w kierunku 3 zł..

wartość ksiegowa to jedna z metod wyliczania wartości. Np. niektóre szkoły uczą, że firma jest warta tyle ile jej roczny przychód. Więc opierając się o wartość księgową można w tym przypadku stracić (tutaj: zarobić mniej) ale równie dobrze możesz mieć racje.

coś się rusza z tą emisja? kiedy jak co gdzie? żadnego info nie mogę znaleść;/

co to się stało na fixie? tak ładnie już było...;/

z tego co maciek mówił, między innymi na wykup akcji pójdzie kasa z emisji serii h

podejrzewam, że będą ucinąć po groszu i tak do 1zł-1,10zł

wykupić mają do 2012.. wątpie, że zrobią to teraz. Chociaż dobrze by było, bo to raczej pozytywnie zadziałało by na kurs.

TKO 1,10? co to się stało?

osłabienie euro to chyba na + bo duda część surowca sprowadza z Danii i Holandii. Był taki moment jak trzoda u nas była bardzo droga, że wiecej przywoził z zachodu niż kupował u naszych.

Vox napisał(a):
jednak HG.F dynamicznie zwyżkuje.
KGHM powinien zawrócić w górę za cenami miedzi. Think

oby, dzisiaj kupiłem maly pakiecik... czyli, że znając życie poleci w dółBoo hoo!

jak kupić akcje które są na fixingu? tzn tak jak mon?
robie po pkc, odrzuca zlecenie, robie z limitami to też odrzuca...

Pantanisan napisał(a):
Niewspomniany ważny 'news' ukazał się na Parkiecie.

www.parkiet.com/artykul/894003...

no i dobrze, mniejsza konkurencja. A Duda jest za dużym zakładem żeby upaść, jeśli już to ktoś go przejmie.

Z tego co udało mi się dowiedzieć, zakład przerabia wszystko co zostanie kupione od rolników i sprzedaje wszystko co wyprodukuje, narazie sie od dłuższego czasu nie 'zapchali'.

Pp mają byc albo po 1zł albo po 1.1 gdzies czytałem, czy nie?

pewnie spadnie do poziomu na którym mają być sprzedane PP...

wie ktos może czy ta emisja to coś pewnego, czy narazie tylko się nad nią zastanawiają?

ktoś wie kiedy ma być ta emisja?

mam trochę wolnych środków...
co myślicie dokupić?

@Watchdog
co myślisz?

nie wiem czy było ale wrzucam

łaaadnie zasysa;)

wydaje mi się, że zjazd kursu może mieć dwie przyczyny. Pierwsza to taka, że więszkość inwestorów jest niepewna wyników finansowych za QIII. Natomiast druga możliwość to taka, że jakisfundusz zaniża kurs po to by sie nachapać za tanie pieniądze.

roba napisał(a):
Witam. Odnośnie tej emisji akcji seri H . 97 mln. akcji , wie ktoś może kiedy odbędzie się ta emisji, i czy wogóle się odbędzie, bo jeżeli tak, to będziemy mieli 97 mln nowych akcji seri H i jeszcze raz tyle akcji dla banków......to nam daje ponad 190 mln nowych akcji , czyli 2 razy tyle co teraz. czyli po zakończeniu wszystkich emisji będziemy mieli ok.280 mln akcji..... pewnie coś zamieszałem bo tak na szybko to sprawdzałem , ale jak ktoś się bardziej orientuje w temacie to proszę o wypowiedźsalute

będzie 97mln nowych akcji wymitowanych dla banków, a nie jak kolega napisał 180mln... nie będzie innej emisji niż emicja dla banków.

co do marży handlowej, wydaje mi sie, że jest taka niska ponieważ cena żywca oscyluje na wysokim poziomie... a żeby zebrać towar (którego i tak nie ma dużo) trzeba dać dobrą cenę...

nie ukrywam, że jestem trochę zawiedziony...

krewa napisał(a):
bartekbb napisał(a):
jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

PS Lista zatwierdzonych zakladow jest juz bardzo dluga. Wszyscy "posmarowali"?

Nie, po prostu jeżeli ktoś może produkować mięso do Polski i spełnia krajowe normy, to czemu miałby nie móc wysyłać mięsa do Rosji? Czyżby ichni rząd aż tak bardzo bał się ataku biologicznego z naszej strony?

z ruskami to jest tak, że wszytstko zależy od polityki. Zakład mógłby spełniać takie wymogi, że cały świat brałbym mięso, a ruskie i tak mogą powiedzieć, że nie wezmą, argumentując to jakimś wymyślonym powodem.

chciałeś pewnie napisać - "z Rosjanami", prawda?

nie nie chciałem. Nie mam szacunku do tego narodu, żadnego. Jeśli miałbym tam pracować, za żadne pieniądze bym się nie zgodził. Nie chodzi mi o ludzi, którzy pod hasłem "naród" również się znajdują, ale o ich mentalność, pseudodemokracje(bo co to za demokracja kiedy prezydent wyznacza swojego następce a sam zostaje premierem? powiedzmy sobie szczerze, tam jest nadal komuna), zapędy na supermocarstwo(kolos na nogach z gazu i ropy) i o polityczny huliganizm, żeby nie powiedzieć bandytyzm.

jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

PS Lista zatwierdzonych zakladow jest juz bardzo dluga. Wszyscy "posmarowali"?

Nie, po prostu jeżeli ktoś może produkować mięso do Polski i spełnia krajowe normy, to czemu miałby nie móc wysyłać mięsa do Rosji? Czyżby ichni rząd aż tak bardzo bał się ataku biologicznego z naszej strony?

z ruskami to jest tak, że wszytstko zależy od polityki. Zakład mógłby spełniać takie wymogi, że cały świat brałbym mięso, a ruskie i tak mogą powiedzieć, że nie wezmą, argumentując to jakimś wymyślonym powodem.

chodziło mi o to, że jest to prawo Dudy do odkupu akcji, a nie nakaz... Duda może ale nie musi tych akcji od banków wykupywać.

GreGaz napisał(a):
Wszyscy jakos pomijają fakt nowej emisji akcji. Kasa z tej emisji ma być częściowo przezaczona na buyback. Tak więc teoretycznie Duda wynegocjował dobre warunki, niby banki nie mogą pozbywać się akcji przed 2012, a jednak wynegocjowali, że kasa z nowej emisji pójdzie na buyback i tym sposobem banki beda juz mialy jakis tam zysk.

ale to nie on wynegocjował, on nie ma obowiązku buyback, tylko ma taką możliwość.
i chcę tą możliwość wykorzystać jak najszybciej... swoją droga nie rozumiem troche tej strategii, dałby sobie spopók chociaż na rok. Ale z drugiej strony, teraz za te akcje zapłaci mniej...

Maciek1981 napisał(a):

DUDA po 150 zł??? A to kiedy było?

144zł 2 listopada 2004;) stare dzieje, ale ktoś zrobił się kasiasty...

zaczyna mnie już denerwować duda...
gdzie te wzrosty?

doncarlos napisał(a):
bartekbb napisał(a):
specjalistą nie ejstem ale z tego co wiem w branży mięsnej problem jest z świnkami... za mało towaru produkują rolnicy i to jedynie ogranicza Dude, bo mają popyt i to duży, praktycznie sprzedają wszystko co wyprodukują, jedyny problem jest z tym, że mimo wysokiej ceny za kg, rolnicy nie mają co już sprzedać... a zwierzę odrazu nie urośnie.

A słyszał kolega o czymś takim jak import? pogłowie trzody chlewnej w Polsce jest na najniższym poziomie od 1971 roku.. część zakładów mięsnych opiera swoją produkcję na importowanym surowcu, co podnosiło koszty przy słabym złotym, ale wraz z umacnianiem się złotówki relacja ta staje się coraz bardziej korzystna.. a tak na marginesie importowane świnki mimo to są tańsze niż krajowe..

mało wiesz, holandia, dania, belgia kraje z których importował duda, już też nie mają takiej ilości trzody jak pare lat temu.
kiedyś mimo słabej złotówki duda importował dużo, teraz już tak nie jest, bo tam też brakuje.

mimo, że import rośnie to duda nie jest w stanie zaspokoić importem swojego popytu na trzode.

specjalistą nie ejstem ale z tego co wiem w branży mięsnej problem jest z świnkami... za mało towaru produkują rolnicy i to jedynie ogranicza Dude, bo mają popyt i to duży, praktycznie sprzedają wszystko co wyprodukują, jedyny problem jest z tym, że mimo wysokiej ceny za kg, rolnicy nie mają co już sprzedać... a zwierzę odrazu nie urośnie.

szczerze mówiąc to lekko jestem zaskoczony, że to porozumienie jest AŻ tak dobre, nie spodziewałem się tego, szczególnie chodzi mi o to, że banki nie mogą sprzedać akcji przed 2012 i że duda ma prawo je odkupić. no i że nie zostaną naliczone odsetki od tych długów.

to teraz na północ, myśle, że w poniedziałek pod 2zł jeśli nie więcej, bo będzie ogromny popyt, natomiast po opublikowaniu raport, czyli do września jakaś dyszkabinky Boo hoo!

a nie mówiełem;)

było bosko;D

wolumeny po 1 szt... LOL

haha;D
skąd wiesz?blah5

nie no serio, spółki nie zlikwidują;)

jakiś grubas właśnie kupił 420k, czyżby maciek?;D

z tego co się dowiedziałem (pewne źródło) duda dogadał się z bankami, część długu na akcje, część na długoterminowy kredyt...

więc brać póki tanio;)

babibabu napisał(a):
Witajcie, wtorkowa sesja nas narazie nie rozpieszcza wiec dla poprawienia humorow przytocze wypowiedz z innego forum:

Można...

my tu z niecierpliwoscia wyczekujemy ataku na 2 zl a sa i tacy ktorzy juz w dyszke sie zapatrujaoccasion9

tylko ze jakos obawiam sie ta wypowiedz skrytykowac, nie takie cuda sie zdarzały!

ktoś tu wcześniej na forum też rzucił hasło 10zł...binky
wszystko się może zdażyć;) pozyjemy zobaczymyAngel

@babibabu
wszystko ładnie pięknie;) tylko że gdzie masz takie ciągłe tzn. nie bierząco notowania dostępne? jaki jest tego koszt?
ja mam jak narazie dostęp do kursów o 15minut opóźnionych, szukam jakiejś platofrmy gdzie mógłbym na bierząco śledzić kursy, indeksy itd. co polecasz?

btw, spojrzcie co pisałem parę stron wcześniej...

wtedy zostałem wyśmiany, że to trup który ledwo zipie;)

@babibabu

dobry jesteś...;)

teraz tylko wysoko na północ, gdzieś pewnie pod szwecje;)

kto mi powie, z własnego doswiadczenia czy może być tak, że spekula dosiada się na ten papier i do 24 lipca papier idzie ostro w góre... 24lipca ogłoszono, że duda dogadał się z bankami z tym wypuszczeniem akcji dla nich w zamian za dlug itd. czy możliwe jest(oczywiście, że możliwy ale czy prawodpodobne?) zeby mimo dojścia do konsensusu pomiędzy spółką, a bankami kurs poleciał mimo wszystko w dół? był taki przypadek?

babibabu napisał(a):
szykuja sie dzisiaj obroty dwa razy nizsze niz wczoraj, do tego niedzwiedzie mocno siedza na poziomie od 1,50 do 1,53 - ponad pol miliona akcji.

nie jestem az tak doświadczony...
skąd to wiesz? można to gdzieś sprawdzić? czy to wynik Twojej obserwacji akrusza transakcji?

HENRY napisał(a):
JAG napisał(a):
Spokojnie to jest pociąg, jedni wsiadają inni wysiadają. Dużo ludzi cieszy się jak zarobi 20% w tydzień.

To jest zbyt dobra społka żeby miała zbankrutować. Ma ktoś info jaki będzie parytet zamiany długu na akcje. Ważne jest czy akcje będą po nominale czy z jakims dyskontem. Żeby nie było za dużego rozwodnienia.
Pewnie masz racje ,tylko ze dobrych spółek to było duzo,chociazby ostatnio KROSNO ,które miało wszystko to czego zaden jakis tam smieszny producent kiełbase miec nigdy nie bedzie -a jednak...Think

smieszny producent kiełbas... hahaha
jeden z 3 największych zakładów w Polsce i jeden z największych(jeśli nie największ) eksporterów mięsa... rzeczywiście śmieszny producent kiełbas.

bldn napisał(a):
ciekawe kiedy podadza wiadomosci o wynikach negocjacji.
dzis ladnie do gory i potezne obroty :)

niby do 21 lipcabinky

jak się coś dowiem wcześniej to napiszesalute

myśle, że dziś nie ma co liczyć na więcej niż 1,4...;)

dzisiaj coś spokojnie tylko 3%...:)

w tym problem, że to nie konkurencje bo duda sprzedawał mięso tej firmie...:)

do 21 lipca?
a co jeśli dogadaja się z bankami?
moim zdaniem będzię rosło do raportu półrocznego, pewnie z małymi korektami po drodze...

ciekawe na ilu będzie max...

to jak siedzieć i czekać na cud czy uciekać póki jeszcze coś można odzyskac?

hahaha, ale kolego, nie denerwuj się tak, nie chcialem Cię obrazić, źle to odebrałeś.

ad.1 Skrócenie nazwy o "Polska" to nie jest taka błahostka jakby się wydawało. Tak sobie, gdy mają na głowie inne poważniejsze sprawy nazwy by nie zmieniali gdyby to nie miało znaczenia. O czymś to napewno świadczy, o czym? Może inwestor może coś innego, nie wiem.

ad.2 Tu się nie zgodzę, to firma rodzinna, a dopiero potem giełdowa. Znam osobiście Państwa Dudów i wiem o czym mówie.

ad.3 Z tym certyfikatem chodziło o to, że spełniają rygorystyczne normy, które większość krajów respektuje, jeśli oczywiście nie wchodzą w gre polityczne gierki takie jak swego czasu były np. z Rosją.

ad.4 Rzuciłem okiem na ten certyfikat i nie widziałem żadnego loga firm 'krzak' więc wywnioskowałem, że za ładny uśmiech go nie dostali.

Branża jest zdrowa, zdrowa w takim sensie w jakim teraz nie zdrowa jest budowlanka, ludzie jeść muszą, kupować domy niekoniecznie.

Phenomen79 napisał(a):
bartekbb napisał(a):
zeby CGI Capital mógł kupić przy jak najniższej cenie Monnari prawopodobnie pojawi się jakieś info jakoby CGI się wahało... kurs poleci ostro w dól a co za tym idzie fundusz nie będzie musiał się niepotrzebnei szarpać...

Ja tu troszke nie rozumiem kolegi rozumowania. Ja mam wrazenie ze cgi capital to mial dac dodatkowy zastrzyg gotwoki a nei akcje skupowac. Takei rzeczy to sie dokonuje raczej przez dodatkowe emisjie.

hmm może macie racje i się myle ale sądziłem, że skoro chcą inwestować w jakąś spółke sporo pieniędzy to jakąś część tej firmy chcieliby mięc dla siebie...
ale to pewnie przez tą dodatkową emisje... mój błąd.

rafsty napisał(a):
bartekbb napisał(a):
PKM Duda otrzymał certyfikat "Przejrzysta firma".

Ha ha ha ha!!!!!! Dopiero czerwiec, a konkurs na dowcip roku rozstrzygnięty.
A co było takie przejrzyste? Szyby w oknach?

zobacz kto przyznaje ten certyfikat(a co za tym idzie jaka jest jego wiarygodność), a potem przestań pisać pierdoły...
być może wcześniej nie było najlepiej... ale widocznie, dzięki restrukturyzacji im się należało...

zeby CGI Capital mógł kupić przy jak najniższej cenie Monnari prawopodobnie pojawi się jakieś info jakoby CGI się wahało... kurs poleci ostro w dól a co za tym idzie fundusz nie będzie musiał się niepotrzebnei szarpać...

sądze, że dlatego, że PKM Duda otrzymał certyfikat "Przejrzysta firma".

na dniach będzie kończył się proces naprawczy spółki i zostana ogłoszonee jakieś poważne decyzje, a jak ktoś słusznie zauważył, sytuacja finansowa na tle innych spółek zamieszanych w opcje jest nadzwyczaj dobra.

Wystarczy spojrzeć, na wskaźnik Altmana... mają taki ogromny dług a jemu nie wiele brakuje do osiągnięcia wartości 2,99...

coś mi się wydaje, że lecimy wysoko na północ;)

SlawekW napisał(a):
bartekbb napisał(a):

PKM Duda otrzymał certyfikat, dzięki któremu może eksportować mięso na cały świat.

Zawodowo ocieram sie o kwestie weterynaryjne i wydaje mi sie, ze nie ma czegos takiego jak "certyfikat na caly swiat". Przepisy w zakresie bezpieczenstwa zywnosci roznia sie w zaleznosci od kraju lub grupy krajow (np. UE) i raczej zdobywa sie indywidualne zatwierdzenia.

Wiesz cos wiecej o tym certyfikacie?

być może... ja się na tym nie znam, tylko po prostu słyszałem z pierwszej ręki, że dostali certyfikat i mogą wysyłać mięso na cały świat... być może jest to jakiś najwyższy certyfikat jakości/bezpieczenstwa... nie mam pojęcia.

postaram się dowiedzieć coś więcej ale to dopier dam rade jutro.

rafsty napisał(a):
No to pogratulować! Ale jak na firmę w trakcie postępowania naprawczego i szukającą inwestora (czyli liczącą na cudze pieniądze), to polityka informacyjna jest miodzio. blah5 Ale widzę, że mieszkając nieopodal można się o spółce sporo dowiedzieć. Potencjalni inwestorzy powinni rozważyć przeprowadzkę. To podraża jednak koszty ewentualnego zaangażowania. Jeśli to, co piszesz jest prawdą, to utwierdzam się w przekonaniu, że nie uczą się na błędach.

z tego co mi wiadomo, żadna przeprowadzka nie wchodzi w grę, ponieważ główny zakład został wybudowany za ogromne pieniądze, głównie pochodzące z Unii... jakby go mieli zamknąć to mogli by mieć jakieś problemy.

Jeśli coś będą sprzedwać to firmy córki, lub te które wykupili w latach prosperity, z tego co mi wiadomo paru już się pozbyli...

ja trzymam, co najmniej do 5zł:)

pójdzie w góre, spokojnie;)

w necie tej informacji nie podali...

PKM Duda otrzymał certyfikat, dzięki któremu może eksportować mięso na cały świat.

to może ja dorzuce swoje 3grosze...

mieszkam nie daleko miejscowości w której znajduję się główny zakład produkcyjny ten spółki. Miałem możliwość obserwowania jej przez ostatnich pare lat. I to, jak się rozwijała, jak wzrosły jej obroty na przestrzeni paru lat jest godne pochwały(2002r - ok 150mln, 2007r- grubo ponad 1mld) Do tego przejęcia paru zagranicznych firm.

Z tego co wiem, z pewnego źródła, obroty wzrosły, zwiększył się ruch w spółce i to jest dostrzegalne gołym okiem.
Zmieniła się ważne rzecz, już nie ma Polski Koncern Mięsny... a jest Koncern Mięsny. Nowy inwestor?

druga sprawa, to to, że sami Państwo Dudowie nie pozwolą na upadek firmy, ani na jej pełną sprzedaż.
ktoś zada pytanie dlaczego?
Dlatego, że firma ta, jest firmą rodzinną, budowaną od dwudziestu lat, obok zakładu stoi dom właścicieli, dlatego z całą pewnością, znając tych ludzi, zrobią wszystko aby to czemu poświęcili swoje życie przetrwało.

Druga ważna rzecz, sama główna działaność spóki jest 'zdrowa' nie ma świńskiego dołka i raczej przez najbliższy czas nie będzie, firma dużo eksportuje, a dzięki temu, że euro jest wysoko, przekłada się na wyniki.

posiadam parę akcji tej spółki... i zamierzam dokupić, bo spółka jest bardzo niedowartościowana.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 20 czerwca 2013 22:36:38
Liczba wpisów: 88
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,618 sek.

jckyfhcm
hpowlhtr
dhdlmobs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cqzofvuu
tynepzgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat