Dziękuję bardzo za pomoc :)
Co do "poziomu merytorycznego studentów" to niestety zgodzę się z Wojetek . Egzaminu zdającego przedmiot nie mam z życia i handlu , ale z jak widać bezużytecznych wzorów, które w życiu realnym przydają się być może w 2 % , a ukończyć studia chcę. Zadania nie ja wymyślałam niestety zostało ono podane jako przykład zadania które pojawia się na egzaminie ( oczywiście pomijam fakt ,że podobnego przykładu nie omawiano,a jestem studentem uczęszczającym na zajęcia)- stąd prośba o pomoc. Tak więc może darujmy sobie komentarze o podejściu do życia ,bo nie jest to tematem tego wątku ;)
|
Proszę o pomoc . Mam problem z tym zadaniem :
Zadanie 1. Hurtownia przyjmuje zapłatę za towary w terminie nie przekraczającym 28 dni od daty zakupu. Jeśli klient reguluje należność w ciągu 7 dni od daty zakupu to przysługuje mu 2,5 – procentowy rabat. Pytanie a) Przy jakiej stopie d warto, w celu skorzystania z rabatu, wziąć pożyczkę z odsetkami płatnymi z góry ? b) Przy jakiej stopie r warto, w celu skorzystania z rabatu, wziąć pożyczkę z odsetkami płatnymi z dołu? c) Jaka będzie wartość początkowa tej pożyczki przy zakupie towarów za 70 tys. Zł ?
( d oznacza roczną stopę dyskonta handlowego prostego, r roczną stopę oprocentowania prostego; w zadaniach 21.-2.6 należy zastosować rachunek czasu bankowego, w pozostałych zadaniach - regułę bankową)
Jeśli chodzi o podpunkt b) to coś tam mi wyszło,ale też nie jestem pewna czy dobrze ( 44.57 ). BŁAGAM o wyjaśnienie. Żadne próby kombinowania ze wzorami mi nie wychodzą.
|