Czyli nie mam możliwości kupienia ich na rynku pierwotnym tylko na wtórnym i by nie stracić muszę nauczyć się wyceniać ceny obligacji? Dobrze zrozumiałem?
|
Witam, na wstępie dodam, że jestem nowy i nie wiem za dużo na temat obligacji.
Jakiś czas temu otworzyłem rachunek maklerski w BOŚ banku o charakterze IKZE. Chciałem wykorzystać fakt ulg w zeznaniach podatkowych. Jednak, by te pieniądze nie tylko leżały chciałem za nie wykupić obligacje skarbu państwa. Zależy mi raczej na ochronie tej gotówki i dlatego okolice 2% nie przeszkadzają mi. Mam jednak problem, gdyż nie mogę znaleźć tych obligacji. Wchodzę na stronę obligacji i wybieram 2 latka, wchodzę w szczegóły i widzę ich "nazwę" "DOS1118". Problem jest taki, że nie mogę ich znaleźć w liście na moich rachunku maklerskim.
Jest jakiś sposób tylko coś źle robię, by kupić np. te obligacje z tego rachunku maklerskiego? Czy mogę je kupić tylko: "w oddziałach PKO Banku Polskiego w całym kraju, w Punktach Obsługi Klientów Domu Maklerskiego PKO BP, za pośrednictwem internetu pod adresem: tu jest adres, za pośrednictwem konta Inteligo pod adresem: tu jest adres,"
|