PARTNER SERWISU
tgtyvguc
gared

gared

Ostatnie 10 wpisów
Mam pytanie z innej beczki, głównie do @Antyteresa: czy Stockwatch otrzymał jakiekolwiek wynagrodzenie od Getback w 2017-2018 roku?
Ciekaw jestem czy rowniez w ten sposób spółka się promowala.

Dzięki. A ta Anzela Andryushchenko to kto?

Pytanie nieco z innej beczki: Czy ktoś się orientuje kto konkretnie się kryje za Zemadon Ltd? Czyli wehikułem który de facto kontroluje spółkę?

@Antyteresa
Jezeli Getback oferował najwyższe ceny, akceptowal niższy IRR (albo przewidywal wyższe odzyski). Biorąc pod uwagę koszt finansowania i utrzymania organizacji, ryzyko wykolejenia jest relatywnie wyzsze. Według mnie kluczowa pozostaje kwestia czy faktycznie portfel jest "zdrowy". W celu dokonania proby oceny przydałoby sie audytowane sprawozdanie.

Przepraszam, ale Twoja analiza słabo tłumaczy dlaczego kurs osunął się o 29% względem ceny emisyjnej. Nie przekonuje mnie samo suche stwierdzenie, że rynek spodziewał się więcej. To ile się spodziewał?

Jaki jest sens porownywania Solara do wskaźników spółek z sektora obejmujących m.in. Prima Mode i Redan? Przeciez dla obu spółek są one całkowicie przekłamane:
Prima Moda - cały zysk operacyjny zrobiony na jednorazowych pozostalych przychodach operacyjnych
Redan - prawie calosc zysku netto i EBITDA przypada udziałowcom niesprawujacym kontroli.

To jaka spółka jest tańsza z sektora? I właściwie jak definiujesz sektor?
Bo np. CCC jest notowane na EV/EBITDA ok. 21, LPP ok. 25.

Masz rację, ale to kategoria "budynki i budowle". Czyli sugerujesz, że wycena jest za wysoka, czy też że nie da się tej spółki wycenić?
Moim zdaniem gołym okiem widać,że mogłaby być warta znacznie więcej, ale optymalnie z innym zarządem i gronem właścicielskim, które lepiej traktowałoby akcjonariuszy mniejszościowych. Przykładowo zastrzeżenia może budzić wynajem powierzchni biurowych i magazynu od Pasta sp. z o.o., której właścicielami są oczywiście Pan Bogacki i Pani Pyzio. Ale, że z ładem korporacyjnym w tej spółce jest słabo, wiadomo nie od dziś. Jest jednak szansa, że coś się poprawi.

W ok. 2/3 to budynki.

Co do wyceny - samej gotówki jest 8,5 mln zł. Wartość rzeczowych aktywów trwałych: 12 mln zł (a brutto to 43 mln zł). Odejmij nawet 100% tych należności wobec Grutexu - wciąż jest tanio. Przypominam, że obecna kapitalizacja to 36 mln zł. Jak dla mnie to niezły case pod potencjalne wezwanie wobec rosnących kosztów listingu (właściciele przecież zapewne mają środki z IPO). Jednak faktycznie, trochę brakuje tej firmie sensownej strategii rozwoju (niekoniecznie ekspansji). Może przydałaby się jakaś błyskotliwa kampania reklamowa.

Co sądzicie o Solarze?
+ Wyniki za IVQ sugerują, że jeżeli chodzi o rentowność coś zaczyna się poprawiać
+ Wzrosła transparentność - w raportach od pewnego czasu można odczytać jak wyglądałaby konsolidacja z Grutexem
+ Waluta sprzyja - złoty się umacnia, co pozytywnie wpływa na wysokość płaconego czynszu w centrach handlowych i opłacalność importu
+ Praktycznie brak długu
+ Wycena chyba bliska odtworzeniowej?

Z drugiej strony reputację na giełdzie odbudowuje się długo, a podatek obrotowy uderzyłby w balansującego na granicy rentowności Solara. Trzeba jednak przyznać, że mało prawdopodobne jest wprowadzenie tego podatku.

mrk napisał(a):
sargon25 napisał(a):
Heh, ten uczeń chodził kilka lat do innej klasy ale teraz został dokoptowany do najlepszej i uczy sie razem z trzema prymusami. Gdyby był jełopem to wyleciałby ze szkoły. Niestety nie jestem nauczycielem, żeby oceniać perspektywy i potencjał tego konkretnego ucznia. Ta trojka miała fory na starcie, to takie dzieci adwokatow i lekarzy, juz przed urodzeniem było wiadomo,ze sa skazani na sukces (kazdy, wszedzie i wszystko im pomaga i pomagalo) a ten nasz ma duzo trudniej...dlatego pytam madrzejszych od siebie blackeye

rozkwit tych spółek, mam tu na myśli Unimot i Onico nastąpił dzięki skutecznemu ograniczeniu działania mafii paliwowych w ostatnim roku. Zastanawiam się, czy ten gwałtowny wzrost ich działalności to nie jest przejściowy efekt tego, że na rynku nagle zrobiło się dużo miejsca. Zannualizowane przychody tych 2 spółek za 4 kwartał to po 4 mld zł, a to jest całkiem łakomy kąsek i pytanie, czy wkrótce taki Orlen albo Lotos nie zaczną się po niego schylać.

Przecież Unimot rósł dynamicznie od dobrych paru lat.

anty_teresa napisał(a):
To efekt niskiej płynności akcji i nieefektywnosci rynku. Teoretycznie akcjonariusze powinni sprzedawac akcje i kupować PDA

Widzę ze jest tu kilku specjalistów od spółki. Sam ostrożnie wszedłem w te inwestycje przy okazji emisji i teraz zaczynam się glebiej zastanawiać co robić dalej. Próbuje wiec zrozumieć ten biznes. Wie ktos moze jacy są jej dostawcy i odbiorcy? Myślicie że jej klienci to podejrzani hurtownicy czy też może uczciwi właściciele stacji paliw?

Wydaje mi się, że podstawowym problemem jest wiarygodność transakcji w formie w jakiej została ona zaprezentowana, jak i samego podmiotu kupującego. Superfish miał w 2011 roku 1,3 mln PLN zysku netto, z tej perspektywy wycena na poziomie 96 mln PLN (uwzględniając akcje, które pozostaną w posiadaniu Graala) jest delikatnie mówiąc wysoka. Jeżeli do 28 lutego 2013 faktycznie na rachunku pojawi się kasa, to i kurs może znajdować się na znacznie wyższych poziomach niż obecnie.

Np. ABPL
C/ZO dla spółki przy kursie 5,85 - 1,52, C/ZO średni dla sektora - 6,21
Wycena mnożnikowa na bazie średnich wskaźników sektora - Ceny do zysku operacyjnego - 5,85

A powinno być: 6,21 x EPS = około 23,72

Super zmiany! Gratuluje! Dzięki waszemu serwisowi inwestowanie to bułka z masłem;)
Nie zagłębiałem się zbytnio, ale już na pierwszy rzut oka widać, że wycena wg średniego C/ZO dla sektora się nie zgadza i dla TPSA i dla innych spółek które sprawdzałem.
Edit. Aha nie doczytałem, że to nie jest jeszcze "ostateczna" ustabilizowana wersja modułu, więc pewnie jesteście świadomi tej usterki.

Scalpowanie to chyba bardziej domena market makerów, dostarczających płynnosć na rynkach.
Ich nie zjadają wysokie koszty transakcyjne. A tak to do skalpowania bardziej nadaje się forex, rynek futures, niż nasza mało płynna giełda.

tweedy napisał(a):

tania złotówka + tanie akcje = bardzo, bardzo dużo akcji za euro i dolary :)

a później nie dość, że zarobią na wzrostach kursów akcji to do tego bardzo pozytywna różnica kursowa

Jakoś nie widać żeby zagraniczni inwestorzy rzucali się na polskie akcje.

Rozumiem że największym światowym graczom zależy na spadkach, vide JP Morgan i jego zaangażowanie w opcje. Ale kiedy to się skończy, kiedy nastąpi przesilenie, może jednak dziś? Kurs eur/pln odbił się dzisiaj ładnie od 161,8 zniesienia Fibo kilkuletniej fali spadkowej, no i blisko 3,7 jest póki co tam silny opór (może jeszcze raz zostanie przetestowany wtedy zobaczymy). Z kolei apokaliptyczne wieszczenia analityków może już należy zacząć odczytywać w drugą stronę?

Dzięki za komentarz!
Spółka od 7 lat powoli, systematycznie zwiększa przychody, średnio o ok 6% rocznie. Zyski też sukcesywnie pną się w górę, w dodatku ten rok wygląda na to będzie bardzo dobry. Nie można więc powiedzieć, że się nie rozwija, rozwija się co prawda nie w zastraszającym tempie, ale jednak.
CO do strategii rozwoju niedługo ją ujrzymy. Co ciekawe prezes zapowiada przejęcia, jak sam powiedziałeś z kasą cieńko, zadłużenie wysokie, ciekawe za co?

Witam. Ciekaw jestem jakie macie opinie o tej spółce?
Moim zdaniem jedna z ciekawszych pozycji na GPW obecnie. Wskaźnikowo tania. Super wyniki w tym roku na poziomie operacyjnym. Przed nami zapewne równie dobry IV kwartał - święta. Martwi trochę duże zadłużenie, słabe ROA, ale chyba idzie ku lepszemu, szczególnie że ceny kakao spadają w ślad za innymi surowcami.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 4 czerwca 2018 19:46:16
Liczba wpisów: 22
[0,01% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,388 sek.

kvmscxxt
eidsemvq
nkbjutdh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cgrxaqte
nfxtpynd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat