Temat:
PEKAES
To prawda, że biuro maklerskie powinno udzielić informacji, ale w przypadku wezwania również strona wzywająca powinna taką informację podać - tak było przynajmniej w wielu przypadkach do tej pory.
Dyskusja nie jest akademicka, bo warto z góry wiedzieć na jakich warunkach przystępujemy do tranzakcji. Pamiętajmy o tym, że poprzednio w przypadku wezwania do sprzedaży w celu umorzenia pobierano 19% podatek od ceny brutto akcji, a nie od zysku, tak więc bez uwzględnienia kosztów nabycia akcji przez sprzedającego w wezwaniu - jak zresztą zostało to już w niniejszym wątku opisane. Następnie można było dochodzić zwrotu we US, choć z tego co czytałem decyzje w tej sprawie nie muszą być jednoznaczne.
To ma znaczenie czy zapłacimy podatek od kwoty 8 zł, czy na przykład 2 zł (zysk przy zakupie akcji Pekaesu po 6zł).
|
Temat:
PEKAES
Wrócę na chwilę do dyskusji o podatkach, w związku z konkretami skupu akcji. Znalazłem następującą interpretację odprowadzania podatku ze sprzedaży akcji na wezwanie w celu umorzenia: podatki.wieszjak.pl/podatek-od...Według autora (Krajowa Informacja Podatkowa) od początku 2011 dochody ze zbycia akcji w naszym przypadku podlegają opodatkowaniu na zasadach 'tradycyjnych' na PIT-38 - 19% zysku. W moim rozumieniu - zgodnie z tą interpretacją na nasze konto po sprzedaży akcji Pekaesu wpłynie 8 zł za akcję (a nie 6,48) a cała tranzakcja zostanie uwzględniona przez biuro maklerskie na PIT 8C. Wygląda to za dobrze żeby być prawdziwe, więc poproszę o wyprostowanie mojego toku rozumowania. Czy będzie można spodziewać się informacji od PEKAESu co do sposobu opodatkowania skupu?
|