PARTNER SERWISU
vmdniaog
AllInclusive

AllInclusive

Ostatnie 10 wpisów
omicron napisał(a):
Jestem za. Mowa o pozwie tylko przeciw IB czy też innym instytucjom?

Wielokrotnie, także publicznie nazwano GetBack - piramidą finansową.
Jak wielu jestem w szoku, że ten mechanizm dział tak długo pod płaszczykiem KNF, rady nadzorczej czy w końcu "znakomitego" audytora.
Tu jest źródło naszego problemu.
Oczywiście można ścigać naganiaczy za ich słówka, ale czy oni mieli świadomość, że naganiają na piramidę?

Proces należy wytoczyć Deloitte!
I nie obchodzi mnie jak się ubezpieczyli i co tam maja w zapisach.

Co do pozwu przeciwko Deloitte - czy nie jest to dobry temat na pozew zbiorowy?
+ daje większe szanse na nagłośnienie i może wzmaga presję na ugodę?

Przedwczoraj w radio była rozmowa o różnych formach układu z mecenasem doświadczonym w prowadzeniu upadłości.
Pamiętam, że stwierdził, że dotychczasowe doświadczenia po wprowadzeniu możliwości postępowania sanacyjnego są niekorzystne.
Czyli, że ten model nie realizuje pokładanych w nim nadziei.
Z tego co pamiętam w praktyce problemem jest wydłużony okres postępowania, w trakcie którego firma stale generuje ujemne wyniki, więc ostatecznie aby zabezpieczyć wierzycieli wchodzi komornik z urzędu i kończy agonię.

Wybaczcie ten spam, ale to taki śmiech przez łzy:
Równo 3 miesiące temu mieliśmy wywiad dla Parkietu:
Cytat:

Konrad Kąkolewski: Potrzebuję 30 dni by uzdrowić GetBack

Mam plan uzdrowienia firmy GetBack. Chcę wrócić do spółki i jestem przekonany, że w ciągu 30 dni uda mi się wyprowadzić ją na prostą. Rozumiem, że obecny zarząd i spółka ma jakiś plan i oczywiście im kibicuje, ale jednocześnie widzę w ostatnim czasie, że GetBack przestał komunikować się z rynkiem. Jeśli nie zostaną podjęte odpowiednie działania, to historia spółki zakończy się bardzo źle. Dlatego stawiam się do dyspozycji. Czuję się odpowiedzialny za tę spółkę, jest to moje dziecko. Nie będę bezczynie przyglądał się, jak ktoś to moje dziecko po prostu zabija. Jeśli później ludzie uznają, że nie chcą Kąkolewskiego w spółce, to z niej odejdę – mówi „Parkietowi” Kąkolewski.

Cytat:
Łączna kwota zakupów portfeli wierzytelności przez GetBack w imieniu własnych oraz zewnętrznych funduszy sekurytyzacyjnych wyniosła w IV kwartale 2017 r. 336,5 mln zł.
W całym 2017 roku nabycia portfeli wyniosły 1,92 mld zł.

- Czy można ustalić, na jaką kwotę te portfele są obecnie wycenione?
Rozumiem, że należy odjąć przepłacenie o 10-20% + koszty + szacowana strata na odsprzedaży.
- Czy w tą kwotę wchodzą portfele z "karuzeli", czyli niewiadomej wartości?

^^ chciałem napisać, wierzyciele

cinis_ napisał(a):
Zabezpieczeni dostaną wsio, jesli starczy kasy, gorzej z niebezpieczonymi.

Czemu?
Rozumiem, że postępowanie układowe nie będzie zakończone, więc dłużnicy są +/- równi?

Czy ta strona getback24.pl, która nadal nie działa była w jakiś sposób istotna dla działalności firmy?
Skoro wraz z rozpoczęciem postępowania możliwości egzekucji w stosunku do Getback zostały zawieszone, to czynników utrudniających im pracę jest zdecydowanie mniej niż na początku 2018, gdy firma nie była objęta ochroną.

Może rada wierzycieli wystąpi do zarządu o wywiązanie się z obietnicy "poprawy komunikacji" i poprosi o przedstawienie bieżącej sytuacji, w tym o wspomnianym tu poziomie odzysków?

Nie ma sensu, nic to nie zmienia.
Ja tak zrobiłem i mam teraz tylko ksero obligacji a Tobie zostanie na pamiątkę wielkiej wtopy ładny druczek obligacji.

Staram się unikać teorii spiskowych ale tym razem poluzuję.
Gdy pojawił się "dziwaczny" przeciek o niedoszłych inwestycjach PKO BP i PFR co doprowadziło do odwołania prezesa, pomyślałem, że prawdopodobnie to on sam się odwołał w ten sposób.
Potem gdy prezes już z tylnego fotela rozpowiadał co to on by nie zrobił tylko mu nie dają - tylko mnie w tym utwierdził.
Kolejnym potwierdzeniem tej teorii byłyby trupy w szafie. Tego się obawiałem i jak widać po kolejnym przykładzie - słusznie.

Wierzytelności z tytułu "mojej" serii to 50% wartości z prospektu.
Obala to tezę propagowaną przez pośrednika: "brać bo z chwilę zabraknie"
Inna wersja: co bardziej zorientowani zażądali wykupu w marcu.

z ^^
Cytat:
1. Jak sprawdzić czy jestem na liście?

W sporządzanym spisie wierzytelności nie występują obligatariusze z imienia i nazwiska. W spisie obligatariusze ujmowani tylko z kwotą wierzytelności i wskazaniem serii obligacji.

3. Jak mogę sprawdzić czy moje obligacje są w spisie?
Jak spis zostanie sporządzony to część dotycząca obligacji zostanie upubliczniona przez kuratora na stronie www. Przewidywany termin to 14 dni.

Proszę o wyjaśnienie, prawdopodobnie jak większość nie chce aby moje dany były publicznie dostępne.
jak będzie wyglądał spis "obligatoriusze" dostępny na stronie www?

np. Jak Twardowski, 1 mln zł , seria ZYZ?

fre0n napisał(a):
sam koniec przed akcjonariuszami
a tutaj już oficjalne chyba potwierdzenie że inwestorzy to była fikcja
www.parkiet.com/Wierzytelnosci...

Staram się zrozumieć logikę ale chyba mi się nie uda, bo mój mózg rozróżnia odcienie a nie tylko kolor biały i czarny.
mam dwa pytania w zasadzie retoryczne:
1. To co powie KK to 100% kłamstwa bo to złodziej i oszust?
2. Jeśli ktoś napisze coś na stronie internetowej to jest to automatycznie 100% prawdy, jest to wyrocznia i łykamy to w całości jak młody pelikan?
3. Jeśli "ktoś" z ulicy zadzwoni do dużej instytucji i zapyta o potwierdzenie jakiejś spekulacji to odpowiedź uzyskana przez telefon albo email jest definitywna i koniec i kropka?

Nawiązując do wcześniejszych wpisów - Czemu wejście w tryb restrukturyzacji w 2018 ma wpływać na wyniki raportu za 2017?
Może mi to ktoś wyjaśni?
Bardziej prawdopodobne wydaje mi się, że zmienili metodę wyceny stąd aż taka różnica między Q1-Q3 2017 a tym pre-raportem.
Jeśli tak, to trzeba by zapytać czy poprzednie wyceny GetBack były w ogóle porównywalne z wycenami konkurencji z tej samej branży, to znaczy czy stosowano tą samą metodologię.

> 12%? mi Lion's oferował pod koniec marca 2018 za 5.5%

Potem (na początku 2018) była jakaś emisja chyba za 12mln które nie poszła w całości i była oprocentowana tyle co u innych wiec by pasowało.

>>"Zgadzam się że nie była to klasyczna piramida finansowa ale być temat w jakimś stopniu pokrewny, bo z informacji które teraz można znaleźć wynika że od wielu miesięcy spółka była na bardzo dużym "głodzie" finansowym i np. w grudniu 2017 proponowali obligacje za 12% prawdopodobnie wiedząc że i tak ich już nie będą spłacać a np. ja w wczerwcu 2017 dostałem 6%."

Seria z grudnia 2017 za 12% była po kupieniu ogromnego pakietu wierzytelności - za który musieli ileś % zapłacić.
Nic wiec dziwnego, że był głód - oby tylko tym spowodowany.

Nie wiem czy ktoś kto brał obligacje oprocentowane na 12% liczył na to, że tyle będzie dostawał przez 4 lata.
12 % było potrzebą chwili i tak można było sobie to tłumaczyć i tym , że GetBack zroluje to tańszym długiem, czyli że po dokapitalizowaniu wykupi najdroższe obligacje.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 8 lutego 2019 16:36:08
Liczba wpisów: 16
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,241 sek.

myweufte
okfhzqmq
skjgeltk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 094,31 zł +385,47% 97 094,31 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
owjermfm
guanmbay
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat